tulajdonjog - haszonélvezeti jog

zolta12 # 2016.10.24. 17:11

Kedves szakértök vásároltam 1ingatlantt árverésen pénteken emelkedett jogeröre aszerzödés és a végrehajtó azt meg is küldte a föld hivatalba enek menyi az ideje mig a nevem re kerül és egy másik kérdésem is lenne haszon élveti jog van rajta a volt tulajdonosnak aki több mint tiz éve nem lakja az ingatlant ha már ha az énn nevem re kerül és ö a haszon élvezö én beköltözhetek a házba vagy nem és ö igen és bemehetek egyáltalán a saját tulajdonomba muvelhetem a kertett ha nem is költözök esetleg oda köszönöm a választ

ObudaFan # 2016.10.18. 14:02

Ha semmilyen jogcíme nincs a bent tartózkodásra - ami azért a kérdésedből egyértelműen nem következik, de könnyen lehet - akkor lermészetesen lehet olyan igényed, hogy hagyja el a lakást. Ha ennek önként nem tesz eleget, pert indíthatsz.

Bence084 # 2016.10.18. 12:59

Kedves Szakértők!

Az alábbi ügyben szeretném kérni segítségüket.
Édesanyám tavaly elhunyt, melynek eredményeképpen tulajdonjogot örököltem az ingatlanjára, ő egyedüli tulajdonosa volt az ingatlannak.
Emellett azonban együtt élt valakivel, aki az ingatlanban Édesanyámmal együtt lakott, bár semmilyen formában nem voltak jogilag élettársak, közöttük ilyen jellegű bejegyzés nem jött létre. A közművekkel kapcsolatos számlák is egy az egyben édesanyám nevére szóltak.
Az a kérdésem, hogy milyen lehetőségem van ha szeretném ezt a személyt eltávolíttatni a lakásból? Tulajdonosként megtehetem-e egyáltalán?

Köszönöm a segítségüket.
Üdvözlettel:
Bence084

lajcsó # 2016.10.09. 17:43

"Vagy ahhoz is birosagi dontes szukseges?"
Ahhoz az építési hatóság határozata szükséges.

Kittkatt # 2016.10.09. 08:52

Koszonom! Ugy hallottam, hogy ez 2 evig is eltarthat. Addig is 8 tulajdonos elbontathatja az eletveszelyes epuletet? Vagy ahhoz is birosagi dontes szukseges?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.09. 06:34

Közös tulajdon megszüntetése?
Az.

Kittkatt # 2016.10.09. 06:03

Kedves Szakértők! A következő ügyben szeretnék tanácsot kérni: tulajdonrészem van egy ingatlanban, 8 másik tulajdonossal együtt. Mindannyian örökléssel jutottunk a részünkhöz. A 9 tulajdonosból 7 lakik az ingatlannal azonos városban, egy valamivel messzebb, én pedig külföldön. A telken lévő ingatlant senki sem gondozza, sem az udvart. A ház dől össze és félünk, hogy életveszélyes. Azonban az egyik tulajdonos, az, aki egy másik helyen él, és akinek a legnagyobb része van (kb egy negyed) nem hajlandó eladni. Nem is nagyon lehet elérni, én megpróbáltam néhányszor, de mindig az jön vissza (nem írásban), hogy nem szeretné eladni és igényt tart az ott lévő ingóságokra. Ezeket nyugodtan elvihetné, de sem ezt nem teszi meg, sem évek óta nem volt még csak a háznál sem.
A csaádi béke érdekében eddig nem léptem, de most már lassan életveszélyes a ház. Ügyvédhez szeretnék fordulni, hogy tisztázzuk a helyzetet, szüntessük meg az életveszélyt és valahogy szűnjön meg az én tualjdonrészem. Milyen lehetőségek vannak? Közös tulajdon megszüntetése? Ezen kívül lehet mást tenni? Én szívesen neki is ajándékoznám a részemet, ezt meg is írtam neki e-mailben, de erre sem válaszolt. Köszönök minden tanácsot!

lajcsó # 2016.10.09. 05:48

"Akkor gondolom mindenképpen egy közös tulajdon megszüntetése pert kellene indítani."
Az előző válaszomat az alábbiakkal egészítem ki:

1. A közös tulajdont egyezséggel is meg lehet szüntetni.
  2. Hogy megéri-e az eladás előtt megszüntetni a közös tulajdont(illeték és adó vonzat miatt) az más kérdés.
lajcsó # 2016.10.09. 05:42

"Akkor gondolom mindenképpen egy közös tulajdon megszüntetése pert kellene indítani."
Ha a tulajdonostárs is benne van az eladásban akkor nem szükséges.

Szmiki1974 # 2016.10.09. 01:46

Értem, köszönöm, természetesen minél több pénzt szeretnénk kihozni az ingatlan eladásából, mivel ebből az összegből vennénk egy másikat.
Akkor gondolom mindenképpen egy közös tulajdon megszüntetése pert kellene indítani.
Köszönöm.

lajcsó # 2016.10.08. 21:41

"kötelesek vagyunk kifizetni egy tulajdonost, akinek az ingatlan 1/4 része a tulajdonába került egy öröklés után?"
A tulajdonostárs jogosult a vételár meghatározott hányadára. Az, hogy ez konkrétan mennyi lesz, attól függ, hogy a haszonélvező ingyen mond le a jogáról vagy ellenérték fejében.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.08. 19:01

Tessék?

Szmiki1974 # 2016.10.08. 18:46

Tisztelt hozzáértők,
Egy ingatlant, amin haszonélvezeti jog van, és eladnánk, amiből vennénk másik ingatlant, kötelesek vagyunk kifizetni egy tulajdonost, akinek az ingatlan 1/4 része a tulajdonába került egy öröklés után? Nem él az eladandó ingatlanban, de kitalálta, hogy neki kell az 1/4 része az ingatlannak(pénz formájában).
Köszönöm.

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.09.08. 07:34

T.KBS!

Értem és köszönöm válaszod! Most is tanultam valamit :)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.08. 07:33

A gondnok évente köteles elszámolni a gyámhatóságnak a gondnokolt vagyonával, jövedelmeivel.

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.09.08. 07:18

gondok javít. gondnok

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.09.08. 07:17

Csak kérdezem T.KBS, ha "Teherán" által feltett kérdésben a férj a gondok, akkor is kell a gyámhatóság ügyködése haszonélvező vagyona felett? Az stimmel, hogy a bérleti díj bevétele az a haszonélvezőé, de ennek a pénznek a felelőse nem a gondnoka?

Teheran # 2016.09.08. 06:43

Köszönöm szépen a válaszát ügyvéd úr!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.07. 21:11

Igen.

Teheran # 2016.09.07. 19:18

Kedves Fórumozók!
Szégyellem, mert az alábbi kérdést már ma feltettem a Jogi tanács kérésre és csak most láttam, hogy haszonélvezetről is van Fórum lehetőség, ezért most ide másolom:
Az anyósomat súlyos betegsége miatt élethosszáig gondozóházba került és ezért véglegesen gondnokság alá veszik. Férjem lesz az ideiglenes, majd bíróság által kirendelt gondnoka. Anyósomnak nincsen semmilyen vagyona csak a lakásunkon(amely férjem tulajdona) haszonélvezeti joga. Ha a lakást ki tudnánk adni,
kinek a bevétele a bérleti díj? Ha anyósomé, akkor a gyámhivatalnak is be kellene jelenteni és elszámolni vele?
Nagyon köszönöm, ha tudnának segíteni és köszönöm ha elnézik a figyelmetlenségemet.

Pyktor # 2016.09.02. 04:25

Igen.

pazs # 2016.09.01. 11:28

Persze. Ugye a haszonélvezővel köti a bérleti szerződést?

Pyktor # 2016.09.01. 10:38

Üdvözlet! Az anyósomnak van egy lakása, melyben az unokájával 50-50%-ban tulajdonosok, és az anyósom 100% haszonélvezeti joggal rendelkezik. Szeretné kiadni a lakást albérletbe. A leendő bérlő bejelentkezhet-e állandó lakcímre? A válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.14. 14:11

A mondott célra a haszonélvezet pont nem jó; viszont a mondott célnak az eléréséhez nincs is szükség a haszonélvezetre. Elég lenne azt írásba foglalni, hogy a meglévő lakást ajándékba kaptad apádtól.
Persze, ha ő ezt nem hiszi el, akkor hiába minden, nem lehet kényszeríteni a lemondásra.

(A később keletkezett haszonélvezet jogosultja nem gyakorolhatja a jogát, amíg a korábban keletkezett haszonélvezet fennáll.)

Vivien881 # 2016.08.14. 14:01

Tisztelt Ügyvéd, / Ügyvédnő,

Férjemmel új ingatlant fogunk vásárolni, amelyet úgy tudunk megvalósítani, hogy a jelenlegi lakásomat eladom. Ezen édesapámnak haszonélvezeti joga van, mivel 10 éve ő vette nekem a lakást, és csak úgy mond le a haszonélvezeti jogáról, ha az új lakásra is haszonélvezete lehet. Ezt azzal indokolta, hogy ha 1 év múlva meghalok, ne a férjemé legyen a lakás...kérdésem, hogy ha valóban megtörténik az,hogy előbb halok meg mint édesapám, akkor elvileg a férjem örökli a lakásom tulajdonát és holtig tartó haszonélvezeti joga lesz az új lakásra, amiben közösen laktunk és a házasságunk alatt vásároltam. A lakás tulajdona 1/1 az enyém lenne. Ebben az esetben két haszonélvezet lenne, édesapámé és a férjemé. Melyik az erősebb haszonélvezet? vagy két haszonélvezet egyforma jogosultságokkal és kötelezettségekkel bír? köszönöm a válaszát.