elég ha egy helyen kérdezel,
tulajdonjog - haszonélvezeti jog
Kedves Fórumozók!
A következő kérdésben szeretnék tanácsot kérni. Szeretnénk megvásárolni egy ingatlant, melynek a fele tulajdoni joga az édesanyáé, a fele tulajdonjog pedig a gyermeké (örökölte az édesapától). Az édesanyának a gyermek részére vonatkozóan özvegyi joga áll fenn.
Miként kell az adásvételibe beleírni, hogy az özvegyi jog törlése megtörténjen az ingatlan-nyilvántartásból és hogy ez a teher ne maradjon fenn az ingatlanon?
Nem szeretnénk terhelt ingatlant szerezni.
Köszönöm a segítséget.
ez a Te diagnózisod vagy szakemberé ?
„,viszont idő közben ki derült ,hogy ő beteg...(Skizofrén) ”
Tisztelt Fórumozó!
Segítséget szeretnék kérni,mivel olyan helyzetbe kerültem ami jogilag nem tudom hogyan kerülhetném el.
Anyukámmal meg egyeztem,hogy veszünk közösen egy ingatlant,Ő ebbe 1500000 Ft-ot bele is fektetett.Az eladóval meg egyeztünk ,hogy a fent maradó részt havi törlesztéssel fizetjük tovább.Így Én lettem a tulajdonos anyukám a haszonélvező.Viszont az a kellemetlen helyzet állt elő ,hogy ő ki szeretne tenni a házból,mert..és nincs indok,viszont idő közben ki derült ,hogy ő beteg...(Skizofrén) Hogyan tudom ezt el kerülni ,hogy ezt ne tudja megvalósítani.
Előfordult már ilyen!
Most az a kérdésem, és erre nem találok választ, hogy volt-e már valakinek olyan ügye, amikor postai úton kellett hitelesítést kérni külföldön levő magyar konzulátustól, azért itt kérdezem, mert válasz sehonnan nem érkezik, sem a konzulátusokról, sem máshonnan.
???
Nálad nem jelennek meg a korábbi hozzászólások?
Szeretnénk megvásárolni egy ingatlant, a haszonélvező amerikai állampolgár volt de meghalt Amerikában. A Földhivatal követeli az amerikai halotti anyakönyv hitelesítését Magyarország konzulátusa által az USA-ban. Nincs, aki kimenjen személyesen, ez postai úton intézhető? De hogyan? Intézett már valaki ilyet?
3 nap.
Ez így működik!
Most kaptam meg a Földhivatal válaszát és rosszul lettem, ez a hivatalos válasz: A külföldön kelt, nem magyar nyelvű okiratok esetében mindenkor szükséges a magyar nyelvű fordítást is mellékelni a beadványhoz. Fordításként csak az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda által készített okirat fogadható el. Emellett a kiállítás helye szerinti államban működő magyar külképviseleti hatóság diplomáciai felülhitelesítésével, illetve ennek hiányában Apostille-vel is el kell látni az eredeti okiratot a belföldi felhasználhatóság igazolásaként.
"Legalább előszerződést lehet kötni hiteles fordítás nélkül?"
Akár már a végleges szerződés is megköthető. A megszűnt haszonélvezeti jog bármikor töröltethető (adásvétel előtt, adásvétel közben, adásvétel után).
Szeretnénk megvenni egy ingatlant, de a haszonélvező amerikai állampolgár volt, Amerikában halt meg és amerikai halotti anyakönyvi kivonata van. Ilyenkor hiteles fordítást kell kérni? Legalább előszerződést lehet kötni hiteles fordítás nélkül?
"szerződést lehet kötni és egyidejűleg be lehet adni a törlési kérelmet?"
Igen.
Szeretnénk megvásárolni egy zártkertet, de a haszonélvező elhunyt és nem vetették le a tulajdoni lapról. Mit lehet tenni ilyen esetben? Halotti anyakönyvi kivonat felmutatása esetén szerződést lehet kötni és egyidejűleg be lehet adni a törlési kérelmet?
Igaz,
Én azért kértem hogy írjon részleteket, mert 300 ember már elég nagy házban lakik!
Ja, hogy társasház. Na ilyenkor lenne jobb a sima közös tulajdon. :D
Szerintem egyszerűbb az eset, a multinak parkolót kell építenie, ezért felvásárolná és lebontaná a társasházat.
Ehhez a tulajdonosok 100 %-os beleegyezése szükséges!
De szó szerint. Ha egy 18 m2-es garázsnak 3 tulajdonosa van, s egy nem járul hozzá a 6m2 tulajdoni hányadával akkor már nem fog menni.
Mi a helyzet? Írd le!
Mary53
Haszonélvezőként te döntöd el, ki lakhat és ki jelentkezhet be a lakásba.
„Adott egy társasház, melyet kivásárolna egy nagy cég parkolónak. 1 kínai étterem tulajdonosa nem járul hozzá, ill. csak úgy, ha az Ő számára is kedvező helyiséget biztosítanának. 2x meghiúsult már az adás-vétel, amely kb. 300 ember életében hozna kedvezőbb lakhatást.”
Ez így nagyon pontatlan kérdés, ennyi adatból nem lehet megválaszolni. Pontosan mit szeretne megvenni a "nagy cég", illetve amit meg szeretne venni, az pusztán társasházi közös tulajdonban álló ingatlanrész, vagy más is? Ha más is, akkor ezen a máson milyen joga van a kínainak? A tulajdoni hányadok milyen mértéke járulna ehhez hozzá?
Nincs annak a "nagy cégnek" ügyvédje?
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Adott egy társasház, melyet kivásárolna egy nagy cég parkolónak. 1 kínai étterem tulajdonosa nem járul hozzá, ill. csak úgy, ha az Ő számára is kedvező helyiséget biztosítanának. 2x meghiúsult már az adás-vétel, amely kb. 300 ember életében hozna kedvezőbb lakhatást.
Itt van-e valami lehetőség, hozzájárulónyilatkozat bírósági pótlása?, vagy bármi más?
Köszönettel.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egyik gyermekemnek ajándékozás útján ingatlanom tulajdoni jogát átadtam haszonélvezeti jogom fenntartásával. A lakásban gyermekem és 14 éves unokám bejelentkezve, élettársa bejelentkezés nélkül lakik kb. 12 éve. Kapcsolatuk az elejétől viharos, többször különmentek, az élettárs azért lakik itt mert nincs más megoldása/3 banki hitellel, alacsony jövedelemmel/. Sajnos fiam az alkoholba menekült, agresszív kirohanása verekedésbe is fulladt, melyről rendőrségi adat is van.
Az élettárs Édesanyja most beteg, volt alkoholista, jelenleg rákkal kezelés előtt álló, soha nem dolgozó, vagyis eltartásra szoruló/ édesanyját is ebbe a 28 nm-es lakásba akarja költöztetni, akinek a lakását eladták,melyből 2 hét múlva ki kell költöznie és az én hasznonélvezetemmel terhelt lakásba akarja beköltöztetni az élettárs, és fiamat is erre akarja rávenni. Kérdésem: megakadályozhatom-e a beköltözést, ill. a bejelentkezést.Amennyiben a bejelentkezéskor nem kérik a bejelentő lapon a haszonélvező aláírását és a bejelentkezés megtörténik, mit tehetek. Mielőbbi válaszát kérem és köszönöm.mert nagyon aggódom, h fiam fog elmenekülni a lakásból.üdvözlettel
Erre van kitalálva a felolvasó tanu!
Felolvassák a szöveget,és a szerződés végén rögzitik hogy felolvasásra került,mrgértette, ezt két tanu az övé után aláirja.
Az is jó, ha az ügyvéd felolvassa és ezt a tényt a szerződésben rögzíti.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02