Közjegyzőhöz kell menni!
tulajdonjog - haszonélvezeti jog
Egy kis segítséget kérnék.
Nagymamánk lemondanak haszonélvezeti jogáról (özvegyi) de a látása már nagyon rossz, ilyen esetben miben különbözik a folyamat ha nem tudja elolvasni amit aláír? Az ügyvéd felolvassa neki és az úgy jó?
Köszönöm!
Egy beszélgetést megérne a papával!
Na ez a gáz, köszönöm a segítséget!
Kiteheti, ha a teljes 1/1 hányadon haszonélvező.
Köszönöm a válaszokat, igen sajnos erre számítottam. És édesapámat is kitehet, ha ő biztosította a jogot neki és ő a tulajdonos?
Magyar fordítás :
Amíg a nő él, a lábadat nem teheted be a nyaralóba!
Inkább most beszélgessetek el az öreggel, hogy legyen esze!
A haszonélvező jogosult a haszonélvezettel terhelt dolgot kizárólagosan birtokolni, használni, hasznosítani illetve a hasznait szedni. A haszonélvező a haszonélvezet gyakorlását másnak akár visszterhesen, akár ingyenesen átengedheti.
Üdvözlök Mindenkit! Szeretnék egy kis segítséget kérni haszonélvezeti jog ügyben. Idén januárban apám 38 év után elhagyta anyámat egy nőért (időközben kiderült, hogy folyamatosan voltak női). A családi házon kívül - ami kettőjük tulajdona - minden vagyon (szőlő, gyümölcsös, részvénycsomag) apám nevén volt, részben azért mert ő örökölte (pl. részvények, és a gyümölcsös) a másik részét közösen szerezték, de az ő nevére lett írva. A szüleim még nem váltak el, mert pénzbe kerül, viszont a vagyonmegosztáson nem tudnak megegyezni. Közben apám eladta a részvényeit és vásárolt egy nyaralót magának amit felújít, a nő pedig oda fog költözni a lányával. Apám közölte velünk, hogy a nyaralóra haszonélvezeti jogot akar biztosítani a nőnek (a nő most válik a férjétől, és nem kap semmit,mivel semmi nem volt a nevén, ott is egy már meglévő családba furakodott be és ült bele a kész házba). Kérdéseim a következők: Ha ezt megteszi, a nő ki tudja-e rakni őt mint tulajdonost az ingatlanból? Édesapám halála esetén, ha megörököljük öcsémmel a nyaralót, odaköltözhetünk-e? Vagy meg kell várnunk míg a nő meghal? Tanácstalanok vagyunk és óvnánk a család vagyonát ami egészen januárig közös volt, amire apám most közölte hogy minden az övé.
Nincs miröl beszélni. Dobd ki az,, örököst,, a tulajdonodból,,.
A haszonélvezetet nem örökölhette. Ehh.
Az én nevemen van az ingatlan. A mostohaanyám halt meg, és az ő gyereke az örökös.
Az örökös?
És te ki vagy a történetben?
Fake. És ezt minden újabb hozzászólással biztosabbá teszed.
Köszönöm a választ. Pedig de, a vicces, hogy ezt most tudtam meg a földhivatal nem küldött semmi levelet a változásról. És még egy kérdés.
Az örökös köztelezehet engem az inagtlan eladására, hogy megkapja a pénzét?
„haszonélvező, szóbeli( vagy lehet írásbeli) megállapodás után jelzálogjogot jegyzett be. ”
Na ne.
A fennálló tartozás kifizetésének a joga. Vagy az örökség visszautasításának. Haszonélvezet nem örökölhető.
Üdvözlet. Lenne egy fontos kérdésem. Saját tulajdonú lakásomra,tulajdonrészmre, később bejgyzett haszonélvező, szóbeli( vagy lehet írásbeli) megállapodás után jelzálogjogot jegyzett be. A haszonélvező és a bejegyző elhalálozott. Milyen jogok illetik meg az örököst? KöszönetteL :Anett
Ha termőföldnek minősül, akkor csak kifüggesztéssel, egy rakat elővásárlási joggal, engedéllyel vehető meg. De ha itt zártkertről van szó, akkor kivonatható a földtörvény hatálya alól.
A haszonélvezeti jog nem örökölhető, a haszonélvező halálával megszűnik.
Bocsi, de miért lényeges a földtörvény hatály alá tartozás?? nem eladható a telek? vagy más törvény vonatkozik rá? vagy az értékét befolyásolja?
Ki kell deríteni, hogy az ingatlan mezőgazdasági földtörvény alá tartozik-e, vagy sem.
Üdvözlök mindenkit!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben... egy hétvégi házas kis telket szeretnék megvenni egy ismerősömtől - aki most rászorul a pénzre és ezzel szeretnék segíteni.
A telek kb. 2 milliót ér, egyedül ő a tulajdonosa, és én megvenném a tulajdonjogot de neki maradna a holtig tartó haszonélvezet. Ezért én 400 ezret fizetnék neki.
Kérdésem, hogy megéri-e az üzlet,- nem vagyok járatos haszonélvezeti ügyekben- és mennyi költésem merül így fel nekem ( illeték stb.) .
A haszonélvezeti jog örökölhető?
Köszönöm válaszukat
Van.
Ha lemond a haszonélvezeti jogáról.
Addig ő a főnök.
Üdv. Az édesanyámnak határozatlan idig tartó haszonélvezeti joga van a tulajdonomban. Megromlott a viszonyunk és szeretném eladni az ingatlant, mert nem birom fizetni a rezsijét és 2 hónapos terhes vagyok! Amikor megvettük fele-fele arányban tettük bele a pénzt, de a vásárlás óta kizárólag én kôltök rá, újitottam fel, stb. Szeretnék megszabadulni ettől a helyzettől, de ő nem akarja az eladást. (156m2-en lakik egyedül a 38ezer ft nyugdijból) Nem füt, nem világít, stb. Áldatlan egy állapot.
Van valamilyen mód, hogy mégis eladásra kerüljön az ingatlan, fele-fele arányban elosszuk a vételárat és mindketten mehessünk külön a magunk tervei szerint?!
Köszönettel, Adrienn.
Nem
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02