tulajdonjog - haszonélvezeti jog

lajcsó # 2016.05.04. 21:45

Közjegyzőhöz kell menni!

Zorro1999 # 2016.05.04. 20:49

Egy kis segítséget kérnék.

Nagymamánk lemondanak haszonélvezeti jogáról (özvegyi) de a látása már nagyon rossz, ilyen esetben miben különbözik a folyamat ha nem tudja elolvasni amit aláír? Az ügyvéd felolvassa neki és az úgy jó?
Köszönöm!

MajorDomus # 2016.04.29. 19:56

Egy beszélgetést megérne a papával!

Huncutka80 # 2016.04.28. 21:24

Na ez a gáz, köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2016.04.28. 21:15

Kiteheti, ha a teljes 1/1 hányadon haszonélvező.

Huncutka80 # 2016.04.28. 20:53

Köszönöm a válaszokat, igen sajnos erre számítottam. És édesapámat is kitehet, ha ő biztosította a jogot neki és ő a tulajdonos?

MajorDomus # 2016.04.28. 16:47

Magyar fordítás :
Amíg a nő él, a lábadat nem teheted be a nyaralóba!
Inkább most beszélgessetek el az öreggel, hogy legyen esze!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.28. 09:20

A haszonélvező jogosult a haszonélvezettel terhelt dolgot kizárólagosan birtokolni, használni, hasznosítani illetve a hasznait szedni. A haszonélvező a haszonélvezet gyakorlását másnak akár visszterhesen, akár ingyenesen átengedheti.

Huncutka80 # 2016.04.28. 07:58

Üdvözlök Mindenkit! Szeretnék egy kis segítséget kérni haszonélvezeti jog ügyben. Idén januárban apám 38 év után elhagyta anyámat egy nőért (időközben kiderült, hogy folyamatosan voltak női). A családi házon kívül - ami kettőjük tulajdona - minden vagyon (szőlő, gyümölcsös, részvénycsomag) apám nevén volt, részben azért mert ő örökölte (pl. részvények, és a gyümölcsös) a másik részét közösen szerezték, de az ő nevére lett írva. A szüleim még nem váltak el, mert pénzbe kerül, viszont a vagyonmegosztáson nem tudnak megegyezni. Közben apám eladta a részvényeit és vásárolt egy nyaralót magának amit felújít, a nő pedig oda fog költözni a lányával. Apám közölte velünk, hogy a nyaralóra haszonélvezeti jogot akar biztosítani a nőnek (a nő most válik a férjétől, és nem kap semmit,mivel semmi nem volt a nevén, ott is egy már meglévő családba furakodott be és ült bele a kész házba). Kérdéseim a következők: Ha ezt megteszi, a nő ki tudja-e rakni őt mint tulajdonost az ingatlanból? Édesapám halála esetén, ha megörököljük öcsémmel a nyaralót, odaköltözhetünk-e? Vagy meg kell várnunk míg a nő meghal? Tanácstalanok vagyunk és óvnánk a család vagyonát ami egészen januárig közös volt, amire apám most közölte hogy minden az övé.

MajorDomus # 2016.03.31. 18:58

Nincs miröl beszélni. Dobd ki az,, örököst,, a tulajdonodból,,.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.31. 05:30

A haszonélvezetet nem örökölhette. Ehh.

genyanett # 2016.03.31. 04:59

Az én nevemen van az ingatlan. A mostohaanyám halt meg, és az ő gyereke az örökös.

MajorDomus # 2016.03.30. 20:32

Az örökös?

És te ki vagy a történetben?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.30. 18:25

Fake. És ezt minden újabb hozzászólással biztosabbá teszed.

genyanett # 2016.03.30. 17:13

Köszönöm a választ. Pedig de, a vicces, hogy ezt most tudtam meg a földhivatal nem küldött semmi levelet a változásról. És még egy kérdés.
Az örökös köztelezehet engem az inagtlan eladására, hogy megkapja a pénzét?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.30. 13:19

haszonélvező, szóbeli( vagy lehet írásbeli) megállapodás után jelzálogjogot jegyzett be.
Na ne.

limma # 2016.03.30. 11:52

A fennálló tartozás kifizetésének a joga. Vagy az örökség visszautasításának. Haszonélvezet nem örökölhető.

genyanett # 2016.03.29. 21:21

Üdvözlet. Lenne egy fontos kérdésem. Saját tulajdonú lakásomra,tulajdonrészmre, később bejgyzett haszonélvező, szóbeli( vagy lehet írásbeli) megállapodás után jelzálogjogot jegyzett be. A haszonélvező és a bejegyző elhalálozott. Milyen jogok illetik meg az örököst? KöszönetteL :Anett

ObudaFan # 2016.03.16. 05:42

Ha termőföldnek minősül, akkor csak kifüggesztéssel, egy rakat elővásárlási joggal, engedéllyel vehető meg. De ha itt zártkertről van szó, akkor kivonatható a földtörvény hatálya alól.
A haszonélvezeti jog nem örökölhető, a haszonélvező halálával megszűnik.

jelszo # 2016.03.15. 19:45

Bocsi, de miért lényeges a földtörvény hatály alá tartozás?? nem eladható a telek? vagy más törvény vonatkozik rá? vagy az értékét befolyásolja?

Immaculata # 2016.03.15. 19:25

Ki kell deríteni, hogy az ingatlan mezőgazdasági földtörvény alá tartozik-e, vagy sem.

jelszo # 2016.03.15. 19:13

Üdvözlök mindenkit!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben... egy hétvégi házas kis telket szeretnék megvenni egy ismerősömtől - aki most rászorul a pénzre és ezzel szeretnék segíteni.
A telek kb. 2 milliót ér, egyedül ő a tulajdonosa, és én megvenném a tulajdonjogot de neki maradna a holtig tartó haszonélvezet. Ezért én 400 ezret fizetnék neki.
Kérdésem, hogy megéri-e az üzlet,- nem vagyok járatos haszonélvezeti ügyekben- és mennyi költésem merül így fel nekem ( illeték stb.) .
A haszonélvezeti jog örökölhető?
Köszönöm válaszukat

MajorDomus # 2016.03.14. 17:57

Van.
Ha lemond a haszonélvezeti jogáról.
Addig ő a főnök.

fercsili # 2016.03.12. 21:37

Üdv. Az édesanyámnak határozatlan idig tartó haszonélvezeti joga van a tulajdonomban. Megromlott a viszonyunk és szeretném eladni az ingatlant, mert nem birom fizetni a rezsijét és 2 hónapos terhes vagyok! Amikor megvettük fele-fele arányban tettük bele a pénzt, de a vásárlás óta kizárólag én kôltök rá, újitottam fel, stb. Szeretnék megszabadulni ettől a helyzettől, de ő nem akarja az eladást. (156m2-en lakik egyedül a 38ezer ft nyugdijból) Nem füt, nem világít, stb. Áldatlan egy állapot.
Van valamilyen mód, hogy mégis eladásra kerüljön az ingatlan, fele-fele arányban elosszuk a vételárat és mindketten mehessünk külön a magunk tervei szerint?!
Köszönettel, Adrienn.

MajorDomus # 2016.03.12. 18:27

Nem