tulajdonjog - haszonélvezeti jog

Ági101 # 2015.04.17. 07:28

A néni inkább csak a terheket élvezi, pl. telekadó. Nem jár a környékre sem és nem is fog az egészsége miatt.

A közműves beleegyező nyilatkozatot kell most aláírnia.
Beleírnám, hogy az anyagi terheket nem vállalja.

Tulajdonos állítja, hogy a telek értéke nőni fog, tehát fizessen ő is. A törvényi oldal érdekelt volna.

wers # 2015.04.17. 07:32

??? kell a haszonélvező hozzájáruló nyilatkozata?

Ági101 # 2015.04.17. 08:30

Igen, van a vízközmű társulásnak ilyen Hozzájárulás nyomtatványa haszonélvezőre is.
Ők nem mondanak semmit.

szmelinda # 2015.04.18. 15:36

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A párom 5 évvel ezelőtt 25 évre vásárolt egy házat, melyben 10% részesedése van az exbarátnőjének is és kezesként van a banknál megjelölve. A közjegyzői okiratban mint adóstárs szerepel, azonban a törlesztést a párom fizette mindig és már több mint 3 éve nincsenek együtt és folyamatos konfliktus alakult ki. A hölgy 10%-kal be van jegyezve mint tulajdonos. A párom maradt az ingatlanban és fizeti a hitelt. A közjegyzői okiraton mint adóstárs / zálogkötelezett van megnevezve a hölgy, a párom pedig mint adós/zálogkötelezett. A papíron az van írva, hogy az Adósok egyetemlegesen kötelezik magukat, hogy a kölcsön összegét 4 milló ft-ot megfizetik a banknak. A hölgy viszont eddig egy forintot sem fizetett. A párom számlájáról vonják az összeget és ő minden hónapban betesz a számlára. A hölgy múlt héten azzal a követeléssel állt elő, hogy a párom fizesse őt ki és csak úgy hajlandó kiszállni a hitelből, ha őt kifizeti (próbálkozni szerettünk volna, hogy valahogy a kezességet átvállalva őt kivegyük ebből a hitelből, hiszen fizetni nem fizet és ha egyszer a párom kifizeti a teljes házat, akkor nehogy követeléssel álljon elő). Mivel nem fizetett egy forintot se, mi eddig úgy gondoltuk, hogy kiszáll a hitelből, ha találunk egy másik kezest. De most kiderült, hogy ha megoldást találunk akkor is kéri a ház 10%ára vonatkozó összeget. A kérdés az lenne, hogy a páromnak joga van-e valamilyen úton módon kérni a hölgyre eső 10%ot havonata (ha már egyszer szeretné, hogy a végén neki is része legyen az ingatlanból) és hogy ezt hogyan lehet/hol lehet kérni? Ezt jogilag el lehet-e érni, hogy akkor ő is tegyen be a számlára pénzt minden hónapban? Másrészt visszamenőleg lehet-e kérni a ráeső részt, vagy ezt nem lehet bizonyítani már sehogy, hogy ő nem fizetett eddig a hitelbe?
A hölgy azt állítja, hogy neki nem kell fizetni semmit, mert a párom az adós. De a közjegyzői papíron én azt látom, hogy mint adóstárs van megjelölve minden esetben.

Válaszát és segítségét előre is köszönöm!
Szabó Melinda

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.18. 21:04

és csak úgy hajlandó kiszállni a hitelből, ha őt kifizeti
:O

szabogabi21 # 2015.04.19. 06:20

Tisztelt Jogi Fórum!
Egy nyaraló ingatlan szennyvízcsatorna-bekötésével van problémánk, ebben kérnénk a szaktanácsukat. Kb. 30 éve történt a szennyvíz beruházás az ingatlannál, s mivel a terepviszonyok miatt csak átemelő aknával lehetett volna megoldani a csatorna rákötésünket, szüleim és az akkori szomszédok szerződést kötöttek, s az ő telkükön keresztül, közös szennyvízcsatorna rákötéssel csatlakoztunk a hálózatra.A mostani tulajdonos kb. 10 éve vásárolta meg az ingatlant,sajnos nem tudom, hogy vásárláskor tájékoztatták-e a közös csatornánkról.Most követeli, hogy szüntessük meg a közös bekötést. Sajnos semmilyen hivatalos dokumentum nincs a birtokunkban a rákötéssel kapcsolatban, s a DRV.-nél sincs meg az eredeti terv, mivel az akkori szolgáltató nem a DRV. volt.A mostani térképen rögzített rákötési rajzok az ügyintéző szerint egy elvi kiépítés alapján kerültek rögzítésre. Az átemelő akna létesítése és az új rákötés közel 900 ezer Ft-ba kerülne, amit nem is áll módunkban jelenleg finanszírozni. Kérem ezügyben tanácsukat, mit lehetne tenni. Válaszukat előre is köszönöm!

szmelinda # 2015.04.19. 07:56

Mint kiderült nem kezesként van megjelölve, hanem adóstársként, tévesen voltam informálva. Bármilyen útmutatásnak örülnénk, hogy ilyenkor hová lehet fordulni, hogy a ráeső 10%át fizesse vagy akkor később ha ki lesz fizetve a hitel, akkor legyen a kezünkben bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ő nem vett részt egyáltalán a törlesztésben és így nincs is joga követelőzni..
Köszönök minden választ!

szmelinda # 2015.04.19. 12:49

A részleteknél elfelejtettem írni, hogy sem élettársi, sem házastársi viszonyban nem volt a párom és az exbarátnője, minden közüzemi számla a párom nevén van (amikor együtt éltek és most is egyedül fizet mindent ami a házzal kapcsolatos költség), valamint egyedül a párom volt és van bejelentve az ingatlanba. (nem tudom ezek mennyire számítanak ilyen esetben)

MajorDomus # 2015.04.19. 18:14

Nem èrtem mi a gond?

Mivel adós társ, a párod kérje el a kifizetett hiteltörlesztés 10 %_ât a volt ex-től.
Ha nem fizet, indítson fizetési Meghagyást.

Értékeltessétek fel az ingatlant, mondjuk 20 millió az értéke.

Ha a kifizetett hiteltörlesztés elérte a 2 millió Ft-ot, akkor az ex ki van fizetve, mert annyi a tulajdoni hányadânak az értéke

ObudaFan # 2015.04.20. 05:52

szmelinda

Ha nem sikerül megállapodni, a párod pert indíthat a közös tulajdon megszüntetése iránt, abban kérheti, hogy a 10%-ot válthassa meg, és szerintem ebben a körben el lehet számolni a párod követelését a volt párjára eső hiteltartozás vonatkozásában.

szmelinda # 2015.04.20. 07:11

Köszönöm szépen a válaszokat, akkor mindenképp ügyvédhez fordulunk!
Még annyi kérdésem lenne, hogy ő többlethasználati díjat kérhet-e egy még hiteles lakásra a páromtól (90% a párom tulajdona az ingatlanban, 10% a hölgyé), úgy hogy nem is fizeti a hitelt?
Amennyiben kérhet, úgy ha a párom pert indít a közös tulajdon megszüntetése iránt, akkor ez a probléma is megszűnik? A gond még az, hogy közös tulajdont megszüntetni csak akkor tudunk, ha a ház már ki van fizetve, jól gondolom? Tehát a banknak már nincs tartozás.

Köszönöm szépen a segítséget!

szmelinda # 2015.04.20. 08:00

Elegendő bizonyíték egyébként, hogy a párom számlájáról történik a hitelfizetés és arra csak ő tesz be pénzt? Vagy hogyan lehet bizonyítani, hogy csak ő fizeti a hitelt? Mivel mindig személyesen szokott betenni pénzt, ezért mindenhol szerepel a neve a befizetési bizonylatoknál.

Köszönöm szépen a válaszokat!
Melinda

lajcsó # 2015.04.20. 11:43

"Elegendő bizonyíték egyébként, hogy a párom számlájáról történik a hitelfizetés és arra csak ő tesz be pénzt?"
Igen, lehetséges. Ennek ellenkezőjét az ellenfélnek kell majd bizonyítania.
"A gond még az, hogy közös tulajdont megszüntetni csak akkor tudunk, ha a ház már ki van fizetve, jól gondolom?"
Rosszul gondolod!

szmelinda # 2015.04.20. 12:00

Köszönöm szépen Dr. Szűcs Lajos a válaszát!

Még akkor ha ebben a kérdésben tudna nekem valaki segíteni, hogy: A hölgy többlethasználati díjat kérhet-e egy még hiteles lakásra a páromtól (90% a párom tulajdona az ingatlanban, 10% a hölgyé), úgy hogy nem is fizeti a hitelt?"

Nagyon köszönöm a válaszokat!

hozelujiz # 2015.04.20. 13:36

Tisztelt ügyvéd Úr!

Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen lehetőségeim vannak a következő esetben, ha el szeretném adni a tulajdonomban lévő termőföldet:

Édesapámé volt a fent említett föld 2012-ig, amikor megörököltem, emelett nagymamám volt végig a haszonélvező.
2013-ban ki lett adva (nagymamám által) bérletbe, 6 évre. (az nem gond, hogy akkor én, mint tulajdonos nem írtam alá a szerződést?). Idén megbeszéltük, hogy eladjuk a földet lakás vásárlás céljából. Közben nagymamám lemondott a haszonélvezeti jogról. A kérdésem az lenne, hogy ha nem tudok megegyezni a bérlővel, akkor felbontható (vagy még érvényes a fent említett feltételek mellett) a szerződés, hogy esetlegesen másnak tudjam eladni a bérlet lejárata előtt?

A válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.20. 16:18

Határozott idejű szerződés nem mondható fel.

lajcsó # 2015.04.20. 16:22

"az nem gond, hogy akkor én, mint tulajdonos nem írtam alá a szerződést?"
Egyáltalán nem, a nagymamád volt jogosult (haszonélvezőként) bérbeadni a földet.
"A kérdésem az lenne, hogy ha nem tudok megegyezni a bérlővel, akkor felbontható (vagy még érvényes a fent említett feltételek mellett) a szerződés, hogy esetlegesen másnak tudjam eladni a bérlet lejárata előtt?"
Szerintem felmondásra gondoltál. Amennyiben a bérlő teljesíti a szerződésben vállalt, illetve jogszabályban meghatározott kötelességét, abban az esetben kizárt a bérbeadó számára a rendes felmondás lehetősége.
Az a tény, hogy a nagymama lemondott a haszonélvezeti jogáról, csupán azt jelenti, hogy a tulajdonos gyakorolja az ő jogait. Na meg az ingatlan ezáltal tehermentes lett.
Az eladásnak egyébként nem akadálya az, hogy földnek bérlője van.

szmelinda # 2015.04.20. 16:25

Tudna valaki segíteni még azzal kapcsolatban, hogy az exbarátnő többlethasználati díjat kérhet-e egy még hiteles lakásra a páromtól (90% a párom tulajdona az ingatlanban, 10% a hölgyé), úgy hogy nem is fizeti a hitelt?
Amennyiben kérhet, úgy ha a párom pert indít a közös tulajdon megszüntetése iránt, akkor ez a probléma is megszűnik? A gond még az, hogy közös tulajdont megszüntetni csak akkor tudunk, ha a ház már ki van fizetve, jól gondolom? Tehát a banknak már nincs tartozás.
Köszönöm szépen a segítséget!

hozelujiz # 2015.04.20. 16:49

Köszönöm a válaszokat!

Szóval, akkor a bérleti szerződés 2019-es lejárata előtt is el tudom adni a bérlőn kívül másnak? Aztán így érvényes minden tovább, hogy már csak "nekem van közöm" a földhöz és a jelenlegi bérleti szerződésen nem is szerepel a nevem?

Üdv.

mgabi # 2015.04.21. 18:11

1.) Tulajdonos a lakásában nincs állandóra bejelentkezve, csak tartózkodási helyként. Jelenthet-e ez számára hátrányt? Ezen a fórumon jelent meg, hogy a birtoklás és a tulajdonlás nem ugyanazt jelenti, ezért merült fel bennem.

2.) Jelent-e problémát, ha egy lakásba senki nincs bejelentve állandóra?
köszönöm a segítséget

MajorDomus # 2015.04.21. 20:17

Ha nem ott él akkor nem

Senkinek nincs köze hozzá

mgabi # 2015.04.22. 17:44

ezek szerint, ha a tulajdonában levő lakásban él, de csak tartózkodási helyként van az megjelölve, az jelenthet hátrányt? Milyen hátrányt?

MajorDomus # 2015.04.22. 18:42

Például nem szavazhat ott, és nem kap bankhitelt

ObudaFan # 2015.04.23. 04:32

Tulajdonos a lakásában nincs állandóra bejelentkezve, csak tartózkodási helyként. Jelenthet-e ez számára hátrányt? Ezen a fórumon jelent meg, hogy a birtoklás és a tulajdonlás nem ugyanazt jelenti, ezért merült fel bennem.

A kettő között nincs összefüggés, a birtokomban lehet az az ingatlan is, ahová csak tartózkodási helyem van bejelentve, vagy akár az sem. Például a balatoni nyaralót nem adom ki, csak néha lemegyünk a családdal nyáron, akkor az is a birtokomban van.

béésbé # 2015.05.02. 10:50

Tisztelt szakértők. 2013 novemberében elváltam és a volt férjem az ingatlanban lévő tulajdoni részét átajándékozta a nagykorú gyerekünkre. Erre a tulajdonrészre az ügyvédek tanácsára én, mint anya rárakattam a haszonélvezeti jogomat. A nav illetéket szabott ki a haszonélvezetem után, amit viszont nem tudok megfizetni, részletfizetési kedvezményt pedig többszöri kérésemre sem hagy jóvá a nav. Kérdésem az, hogy ha utólag megszüntettetem a haszonélvezeti jogomat a fiam tulajdonrészén, akkor is ugyanúgy meg kell fizetni az illetéket vagy hivatkozhatok erre a nav-nál, hogy meggondoltam magamat és nem akarok haszonélvező lenni? A lényeg, hogy valami megoldást találjak, mert nincsenek súlyos százezreim, hogy ezt a jogot meg tudjam tartani. Amúgy ezt hol tudom intézni, ugyanúgy ügyvédnél kell intézni vagy erről nem kell külön szerződést vagy bármit kötni? Van valakinek esetleg erre jó tanácsa, hogyan tudnék ettől a tehertől megszabadulni? Várom válaszukat, előre is köszönöm szépen a segítséget.