tulajdonjog - haszonélvezeti jog

Wildmann # 2015.05.02. 11:11

Azt szerződést kellene felbontani, amelyikben megkapta a haszonélvezeti jogot.

Lemondani a haszonélvezeti jogról nem jó megoldás, mert arról lehet lemondani, amit megszerzett, azaz a vagyonszerzési illetéket ugyanúgy ki kellene fizetni.

Javaslom menjen vissza az okiratszerkesztő ügyvédhez, hogy bontsa fel a szerződést és kösse újra immáron haszonélvezeti jog nélkül.

kiváncsivagyok # 2015.05.03. 08:39

Jó napot! Egy olyan kérdésre szeretnék választ kapni,hogy az élettársammal vennénk egy házat, a hitelbe Ő mint adós Én mint adóstárs szerepelnék, de mivel a szülei háza is ingatlanfedezet lesz így nem engedik azt,hogy 1/2 része a háznak a nevemen legyen majd csak akkor ha a hitel önerőt kifizettük és leveszik a jelzálogot a házukról, ami nem kevés idő(4év) . Milyen papírt lehetnr iratni,hogy engem addig nem tehet ki senki a házból míg a fele a nevemre nem kerül és ami biztosítja azt,hogy az tényleg a nevemre fog kerülni? Van egy kiskorú gyermekünk ha az Ő nevére haszonélvezeti jogot kötnénk akkor az biztosít engem hogy a házba maradhassak? És ugye a haszonélvezeti jogot csak a ház megvétele után tudnánk elintézni, de Én addig nem akarok elmenni adóstársnak amíg nem tudom biztosítani a helyem a házban. Mit javasolnak?

outstep01 # 2015.05.03. 19:53

Tisztelt Szakértők.
2013 év végén vásároltunk a volt párommal egy ingatlant.
Az ingatlanon nincs teher, hitel... készpénzes vásárlás volt. A ház tulajdonjoga 50-50 százalékban került a nevünkre. Sajnos úgy hozta a sors hogy időközben szakítottunk és én elköltöztem. Megegyeztünk a párommal hogy az övé lesz a ház mivel a vételár 70 százalékát ő fizette meg. Szeretnénk a tulajdonjog rám eső részét átíratni a volt párom nevére. Tulajdonképp ajándékozásról lenne szó. Nem vagyunk házastársi viszonyban csak élettársak voltunk.
A kérdésem az lenne hogy mennyi ennek az anyagi vonzata. Mit kell nekem ezért fizetnem illetve feltétlen szükséges e hogy a párom is jelen legyen az ügyvédnél ha a nevére akarom íratni a házat. Ebben az esetben a költségeket kinek kell megfizetnie? Annyit szeretnénk hogy az én részem lekerüljön a nevemről és így a volt páromé legyen 100 százalékban a tulajdonjog. A megtisztelő válaszokat előre is köszönöm!

MajorDomus # 2015.05.04. 19:02

Birka

Bori Bori # 2015.05.04. 19:12

Nem biztos, hogy birka :) szerintem vagyonmentés

ObudaFan # 2015.05.05. 05:06

outstep01

Ha nem házastársi közös vagyon megosztásáról van szó, akkor lesz 9% ajándékozási illeték, 6600 Ft földhivatali eljárási díj, 6250 Ft egy tulajdoni lap díja és az ügyvédi munkadíj az szabad megállapodás tárgya. Feltétlenül szükséges, hogy a párod is ügyvéd előtt megjelenjen, még ha meghatalmazással ír alá valaki helyette, akkor is meg kell jelennie egy ügyvéd vagy közjegyző előtt, hogy a meghatalmazás hitelesíthető legyen. A költséget az viseli, akiben megállapodtok, hogy viselje.

outstep01 # 2015.05.05. 12:37

Tisztelt ObudaFan.
Köszönöm a válaszát.
Még annyit kérdeznék, hogy a 9 százalék ajándékozási illeték az pontosan mit takar? A ház árának a 9 százalékát, vagy esetleg, ha mondjuk megállapodunk a volt párommal egy reális összegben, akkor annak a 9 százaléka? A házat annak idején 2,7M forintért vásároltuk, de azóta jóval magasabb lett az értéke a felújítások miatt.
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Moe79 # 2015.05.05. 13:58

Tisztelt Szakértők!
A következő kérdésben kérem szíves segítségüket: nagyapám a végrendeletében a nagymamámmal közös (50-50%) lakás tulajdonjogát a keresztfiára (testvérének a fia) hagyta, aki most 1,5 évvel a hagyatéki eljárás lezárását követően szeretné az ingatlan tulajdonjogának egy részét (25%) visszaadni a nagymamámnak. Így tehát 75% lenne a nagymamámé és 25% maradna az övé, mint végrendeleti örökösé.
A kérdésem az lenne, hogy ezt csak ajándékozással teheti-e meg (ez esetben ennek milyen anyagi vonzatai vannak), vagy van-e más, esetleg illetékmentes módja?
Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.05.05. 17:09

outstep01

A forgalmi érték 9%-át. A NAV elsődlegesen abból indul ki,amit a szerződésbe leírtok, de ha abban valami irreális szerepel, akkor kimegy, felmér és megállapít egy értéket.

ObudaFan # 2015.05.05. 17:12

Moe79

Leginkább az ajándékozás merül fel, de azért az sem lehetetlen, hogy a nagymamádnak is volt ott tuajdonjoga, házastársi közös vagyon címén, és akkor abban egyeznek meg, hogy ezt most visszakapja. Persze, kérdés, hogy a nagymama tett-e ezzel kapcsolatos nyilatkozatot például a hagyatéki eljárásban.

Teheran # 2015.05.05. 20:00

Kedves Ügyvéd úrak vagy más segitők!
Mamámnak haszonélvezeti joga van a lakásomon. Valószinüleg rá fogunk kényszerülni előbb-utóbb az előrehaladott alzheimer kora miatt, hogy otthonba helyezzük el, azonban a szükséges bekerülési dijat csak akkor tudjuk befizetni, ha kölcsönt kérünk és azután eladjuk a lakást. Kérdésem, ha véglegesen be fog kerülni az otthonba a haszonélvezeti joga megszünik-e? Eladhatjuk-e akkor a lakást ?
Köszönöm előre is.

outstep01 # 2015.05.05. 21:10

Tisztelt ObudaFan.
Ismételten köszönöm a megtisztelő válaszát.
Utolsó kérdésnek feltenném, hogy létezik-e valami kiskapu, hogy megkerüljük ezt a 9%ot?
Én így hirtelen arra gondoltam, hogy tegyük fel, van a páromnak 1millió forintja félretéve. Megegyezünk, hogy ő kivásárolja a részem 1 millióért. Ügyvéd jelenlétében ő átadja nekem a pénzt ezzel bizonyítva, hogy kifizette a vételárat majd miután hazamentünk ő visszakapja ezt a pénzt..
Így csak a földhivatali eljárási díj, tulajdoni lap díja és az ügyvédi munkadíj maradna vagy merülhetnek fel ebben az esetben is más költségek?
Ez bűncselekmény lenne? Ellenőrzik, hogy mi lett a pénzzel, vagy ezzel érhet minket bármi jogilag??
Megtisztelő Válaszát előre is köszönöm.

outstep01 # 2015.05.06. 09:13

Tisztelt ObudaFan.

Itt a fórumon belül egy kicsit olvasgattam és a következőket találtam egy a mi esetünkhöz nagyon hasonló ügyben. A külömbség annyi hogy a másik esetben a ház hitellel terhelt és adóstársak.

"Egymás között megállapodhattok úgy, hogy nem ajándék, hanem kölcsöntörlesztés fejében adod neki - akkor illetékfizetési kötelezettség nincs."

Vajon ez a lehetőség a mi esetünkben él vagy csak akkor lehetséges ha hitellel terhelt a ház.
Ez a kölcsöntörlesztés pontosan mi lenne?
A válaszát előre is köszönöm!

seeely # 2015.05.06. 10:09

Kedves Mindenki!

A tavalyi éveben örököltem édesapámtól egy ingatlant, ahol jómagam sosem jártam, ellenben a a hagyatéki végzést szerint valaki más igen, mert a lakást "lakottan" értékelték fel. Mivel nekem kulcsom nem volt, így a közös képviselőhöz fordultam segítségért, hogy ki és milyen jogcímen lakik a tulajdonomban. A következő választ kaptam:

"A szobát, ami az Ön két helysége közé ékelődik, egy tulajdonos, aki tavaly novemberig a házban lakott, a háztól bérli. Az, hogy a födhivatali bejegyzés szerint ennek a helységnek is édesapja a tulajdonosa csak akkor derült ki, amikor édesapja az ingatlanát meghirdette.

Édesapjának 1990-ben, a VIII. kerületi önkormányzat egy 47 m2 részt ajánlott megvásárlásra. A 1990 júniusában benyújtott Alapító Okirat ezt a tulajdoni részt vette figyelembe és egy ehhez az elképzeléshez igazodó alaprajzot mellékelte.
Édesapja azonban csak 22,7 m2-t vásárolt meg és ezek után újabb Alapító Okirat készült , amelyet az akkori közös képviselő az előírásoknak megfelelően a VIII. kerületi Önkormányzathoz benyújtott . Az Önkormányzatnak ezt a dokumentumot a Földhival felé kellet volna továbbítania, amit azonban elmulasztott..
Az édesapja ingatlana közötti helység megvételére egy másik lakó jelentkezett, de az akkori előírások ezt nem engedték meg. A társasház közgyűlési határozattal úgy döntött, hogy a mindenki által közös tulajdonnak vélt helységet a lakónak bérbe adja. Ez azóta így van; a közbenső helység le van zárva, mert más használja".

A kérdésem van-e ebben az esetben értelme perelni a házat vagy esetleg az ott lakó bérbevevő úriember, mivel én 47 m2ert örököltem, ami után persze meg is fizettem a közjegyzői díjat. A lakás ebben az állapotban eladhatatlan és lakhatatlan, mivel a magántulajdonomban ki-be járkál valaki, aki a konyha és szoba közti másik szobát bérli.

A társasház a problémáról több éve tud, azonban mégsem tettek semmit sem a Földhivatalnál sem az Önkormányzatnál, hogy édesapám tulajdoni ügyét rendezzék.

Én nem tudom, hogy édesapám 25 évvel ezelőtt mit vásárolt, azt viszont tudom, hogy mit örököltem, és szerezném az ingatlan hasznait is élvezni, nemcsak a kiadásokat.

Mit javasolnak, érdemes egyáltalán próbálkozni?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.06. 10:29

Szerinted ezt bárki így a neten keresztül, kvázi energiaküldéssel megoldja neked?

seeely # 2015.05.06. 11:50

Nem, arra számítottam, hogy kapok egy nem, fogadjam el ami van-t, vagy egy igen, érdemest próbálkoznit, és akkor személyesen is felkeresek egy ügyvédet.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.06. 11:56

Telekkönyv szerint tiéd az ingatlan, annyit biztosan megér, hogy kérsz valakitől egy alapos állásfoglalást.

ObudaFan # 2015.05.06. 13:14

Ha önálló lakásként kialakítható a helyiség, akkor annyi gond lehet, hogy elbirtokolhatta a társasház. Már persze, ha elfogadjuk, hogy a társasház jogképessége kiterjed arra, hogy egyáltalán elbirtokolhat.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.06. 14:21

:)
Én nem fogadom el. (Ugyanakkor a társasházi tulajdonostársak közösen elbirtokolhatnak, az eredmény hasonló, de azért nem lényegesen eltér.)

MajorDomus # 2015.05.06. 21:39

Én sem fogadom el.
Éppen most zárult le egy perem, a bíróság persely jogképes sem hiánya miatt utasította el a keresetet, szolgalmi jog elbirtoklás stb. Ügyben.
Egy ilyen perben minden tulajdonosnak perben kell állnia, ez végeláthatatlan és költséges úgy.

Lépj vissza egy lépéssel.
Indíts lakás kiürítési pert a társasház ellen, mivel ők használják.

Kérd a bérleti díj kifizetését részedre a társasháztól 5 évre visszamenőleg.

A közhitelesség elve alapján az a tuti ami a földhivatalban be van jegyezve. Az ellenkezőjét a Társasháznak kell bizonyítania, ami nem lesz könnyű. Sőt!

Neked viszont bizonyíték van a kezedben. Ügyvéd ajánlatos, szerintem megnyered.

MajorDomus # 2015.05.06. 21:40

Jav: perbeli jogképesség hiánya miatt

MajorDomus # 2015.05.06. 21:48

A társasház évek óta tud a problémáról mégsem tettek semmit.

Miért? Szerinted mit kellett volna tenniük?

És miért nekik?

Milyen kapcsolatot tartottál apáddal, hogy ez csak most derült ki? Nem láttad az adás vételi szerződést?
Nem tudtad mit vett meg?
Most meg az a gondod hogy nem tudod kivenni a pénzt az ingatlanból?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.07. 04:44

Indíts lakás kiürítési pert a társasház ellen
Inkább azzal szemben, aki birtokolja.

seeely # 2015.05.07. 07:44

Kedves Major Domus!

Nem, nem láttam az adásvételi szerződést, és nem tudtam mit vett meg, ugyanis 6 éves voltam. Nem tudom, hogy az édesapámmal való kapcsolat hogy jön ide, de sem én, sem ő nem lakott ott soha, (én nem is jártam ott) így nem tudtam a fennálló helyzetről.

És igen elég nagy baj, mivel ezen kívül hagyott rám többmillió tartozást is a lakáson. Ha tudom, hogy mi a pontos helyzet, inkább lemondok az örökségemről, gondolom te sem szívesen tankolnál meg tartanál fenn olyan autót, amit te nem használsz, mert mindig más ül benne.

MajorDomus # 2015.05.07. 20:20

Kbs

A társasház van,, birtokban,, mint bérbeadó.

Sose..

Ja, hogy nem lakott benne?

Eddig ez nem derült ki.
Úgy jön ide, hogy az ember általában tájékoztatja a gyerekeit egyben örököseit, hogy mire számithatnak, mire kell majd odafigyelni.

Az elhunyt tartozásáért csak az örökség erejéig felelsz, ha az több mint amit örököltél, akkor utasitsd vissza az örökséget.

Számolás kérdése hogy megéri e?