tulajdonjog - haszonélvezeti jog

MajorDomus # 2015.08.28. 19:25

Bea
mindketten keveritek a fogalmakat.

A haszonélvező nem rendelkezik több joggal mint a tulajdonos, csak a tulajdonos jogait korlátozza a haszonélvezet. Ez nem ugyanaz.

A kérdező nem örökölte a haszonélvezetet,
hanem a férje halála után a törvény biztosítja neki
abban az ingatlanban ahol együtt éltek, a kiskorú
lett a tulajdonos, mint törvényes örökös

zsudoni # 2015.08.28. 13:20

Bea1

Köszönöm a válaszod, a birtokvédelmi pert azt a közjegyzőnél lehet indítani? most pl amikor megyek hozzá amikorra idéztek?
Igen özvegyi jogon lehet, így örökölni
A férjem meghalt, és az anyukájának a lakás részét örökölte a kislányom fél részbe fél részbe a másik gyermek, én pedig özvegyi haszonélvezeti jogot.
Közbe most meg halt az anyósom, is, de arra nem kaptam az első tárgyalásra idézést, csak most annyit írtak, hogy végzés és h menjek be és fizessem ki a közjegyzői díjat.
De az, h mi volt az első tárgyaláson nem tudom, amit szintén furcsának tartok, hisz a lányom fél részben tulajdonos én pedig haszonélvező.
üdvözlettel

Bea1 # 2015.08.28. 13:00

a haszonélvező több jogot gyakorol, mint a tulajdonos. a haszonélvező kizárhatja a tulajdonost az ingatlanról, a tulajdonos nem zárhatja ki a haszonélvezőt az ingatlanról. a haszonélvező akár ki is adhatja az ingatlant, annak, akinek akarja, hiszen ő az ingatlan hasznainak élvezője. A tulajdonosnak ebbe semmi beleszólása nem lehet. birtokvédelmi pert kell indítani a jegyzőnél, ha nem engedik be az ingatlanba. ez kb 2000 ft.

most olvasom: lehet haszonélvezeti jogot örökölni??? ebben biztos, kedves Zsudoni? a haszonélvezet holtig tartó.

zsudoni # 2015.08.28. 12:55

Még 1 kérdésem lenne az előzőhöz.
Ezt most találtatm 1fórumon .
Haszonélvezettel terhelt ingatlan értékesítése:
Hogy a másik tulajdonos, ne adhassa el a lakást!!

A haszonélvezettel terhelt ingatlan értékesítéshez a haszonélvező szerződésbe foglalt hozzájárulása csak akkor szükséges, ha a haszonélvezeti jogot alapító szerződés alapján az ingatlan nyilvántartásba bejegyzésre került az elidegenítési- és terhelési tilalom. Ilyen bejegyzés hiányában az ingatlan a haszonélvező hozzájárulása nélkül értékesíthető, de haszonélvezeti joga fennmarad.

Azt,hogy mikor lehet ezt a haszonélvezeti szerződést meg kötni, és hogy intézhetem ezt el, hogy a mostani tárgyaláson ezt nekem bejegyezzék, hogy elidegenítési és terhelési tilalom legyen a lakáson az én részemen és a kislányom tulajdoni részén?
Köszönettel

zsudoni # 2015.08.28. 12:04

Szép napot. én özvegyi jogon örököltem haszonélvezeti jogot , az anyosom lakására és a kiskoru lányom pedig tulajdoni részt. Van 1 másik örökös (a férjm 1 házaaságábol)gyermek
Közbe most az anyósom meghalt így ujra öröklési tárgyalás volt, amire én, nem kaptam idézést.
Most kaptam értesítést, hogy végzés címszóval x időpontra,az anyósom tárgyalására kell mennem és közjegyzői díjat kell fizetnem, de a részleteket nem tudom!
Kérdésem a következő a haszonélvezeti jogomat,én hogy gyakorolhatom, ha nekem nincs is az anyósomhoz lakáskulcs és a másik tulajdonos ,ki akar zárni a lakásbol, hogy be se tehessem a lábam! A testvérét ,mint másik tulajdonost meg szintén kizárhassa bármi jog gyakolásából! Igaz az ő jogait én képviselem , hisz kiskoru.
Mi a teendő? sajnos ügyvédre nincs pénzem
Köszönettel

MajorDomus # 2015.08.26. 19:30

Az a kérdés, hogy a haszonélvező benne lakik e az ingatlanban?

Ha igen, akkor a jövedelmére lehet végrehajtást indítani.
Ha nem, akkor a tulajdonost kell perelni!

Valamelyiknek csak van jövedelme!

MrWatson # 2015.08.26. 18:29

? írtam: "2002 óta minden évben feljegyezték a társasház vh. jogát" ami a meghagyások eredménye. szóval mit tegyen a képviselő?

Rexor # 2015.08.26. 15:08

A közös képviselet miért nem kért fizetési meghagyást már 16 évvel ezelőtt?

MrWatson # 2015.08.26. 14:31

Mit csinálnátok a közös képviselet helyében a következő esetben? :
99-ben egy 9 éves gyereket megtettek haszonélvezőnek, és azóta (immár 16 éve) nem fizetnek közös költséget. 2002 óta minden évben feljegyezték a társasház vh. jogát. Az ingatlan pedig árveréssel eladhatatlan így.

Eldönthető-e hogy ez rosszhiszeműség vagy sima fizetésképtelenség?

Felvethető-e eredményesen, hogy a tartozásban érintett a haszonélvaző aki bnemcsak a hasznokat szedi, hanem a kötelezettségek is terhelik?
Ismerem a társasházi törvény azon passzusát hogy a közös költség a tulajdonosokat tulajdoni hányaduk arányában terheli, azonban ezt én összeolvasnám a Ptk-val és utalnék arra hogy a közös költségnek nemcsak felújítással hanem használattal kapcsolatos (karbantartás, víz, villany...) része is van amit a használó azaz a haszonélvező élvez, azaz a haszonélvező érintett benne ha ebből adósság keletkezik. Node a kérdés hogy ezt felvetheti-e eredménnyel a közös képviselő vagy csak a tulajdonos (adós), akinek nem érdeke hogy a haszonélvezőt felelősségre vonják mert sikeres árverés esetén akkor ő sem lakhat tovább ott?

ObudaFan # 2015.08.25. 14:10

Attól függ, a szerződés felbontása esetén elvileg törlik az illetéket.

béésbé # 2015.08.25. 13:10

Tisztelt szakértők. Azt szeretném megkérdezni, hogy van egy ingatlan, amin van haszonélvezeti jogom, és arra a nav kirótta az illetéket. Ezt az illetéket akkor is meg kell fizetni, ha mégis utólag töröltetem róla az haszonélvezetemet?
Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2015.08.23. 09:39

Illetve akkor a vevőt sem terheli több díj, mint ami egyébként is terhelné a saját tulajdonjoga bejegyzése miatt.

lajcsó # 2015.08.22. 20:38

"A kérdésem ezt eladás előtt kell levenni? vagy elég, ha eladáskor mindannyian ott vagyunk az ügyvédnél és akkor ott egyben intézzük az eladással?"
Ha az eladás előtt vetetitek le akkor a földhivatali eljárási díj benneteket terhel.
Ha viszont az adásvételkor történik, akkor a díj a vevőt terheli, ilyenkor ugyanis egy eljárásban történik a tulajdonjog bejegyzése és a haszonélvezeti jog törlése.

ObudaFan # 2015.08.22. 06:20

Kovacs00

Hacsak jelentősebb értéknövelő beruházást nem hajtanak rajta végre, akkor nem.

ObudaFan # 2015.08.22. 06:18

Chilike

Elég lesz ott, egyben.

Chilike # 2015.08.19. 04:29

Tisztelt Fórumozók!
Lakáseladásra készülünk. Az ingatlan a lányom nevén van. Viszont haszonélvezettel van terhelve mind részemről, mind az édesanyám részéről. A kérdésem ezt eladás előtt kell levenni? vagy elég, ha eladáskor mindannyian ott vagyunk az ügyvédnél és akkor ott egyben intézzük az eladással?

Szomorú örökös # 2015.08.18. 15:43

Rexor nincs igazad! Te azt állítottad, hogy a haszonélvező akárkinek bérbeadhatja és a tulajdonosnak nincs rá "előbérleti joga". Nos, ha a tulajdonos jelzi, hogy azonos feltételekkel hajlandó ő bérbe venni az ingatlant, akkor máris nem igaz az állításod, tehát mégiscsak van rá "előbérleti joga". Ezt azért tudom egészen pontosan, mert az én házrészemmel is ugyanez a szitu. Én vettem bérbe, így a haszonélvező köteles volt nekem bérbeadni. ;-)

De akkor még egyszer a lényeg:

"ellenérték fejében a jog gyakorlását csak akkor lehet átengedni,
ha a tulajdonos azonos feltételek mellett a dolog használatára nem tart igényt
”"

Ellenérték fejében átadott használati jog szerinted mi, ha nem bérlet? :-)

No itt van még egy kis okítás:

"A polgári törvénykönyv meghatározása szerint: A bérlet mindig a dolog használatának időleges átengedését jelenti. A bérlet tárgya lehet bármilyen dolog, vagy jog, amely alkalmas arra, hogy azon tartós használatot lehessen gyakorolni.”"

Rexor # 2015.08.18. 10:49

Szomorú örökös: igen, csakhogy itt nem a haszonélvezet jogának az átengedéséről van szó, hanem bérbadásról, ami nem ugyanaz.

Kovacs00 # 2015.08.15. 17:57

Üdv!
Édesanyám férjhez megy,nevén van egy teljes ingatlan,egy másik ingatlanban meg csak fele tulajdonjoggal rendelkezik.Az lenne a kérdés netán ha évek múltán meggondolják magukat akkor válás esetén a Férfi nem juthat ezekből semmiféle haszonhoz?pl.a jelenlegi ingatlanból fele tulajdonjogot követel. Mindkét ingatlan még a házasság előttről való.

Köszönöm a válaszokat.
Kovacs

Szomorú örökös # 2015.08.14. 17:47

Rexor azért ez nem így van! Ha a tulajdonos élni kíván a bérlés jogával,
akkor bizony nagyon nem adhatja ki akárkinek csak úgy.

A haszonélvező jogosult a dolog birtoklására, használatára, hasznainak szedésére, a haszonélvezeti jog gyakorlásának más részére való átengedésére - ellenérték fejében a jog gyakorlását csak akkor lehet átengedni, ha a tulajdonos azonos feltételek mellett a dolog használatára nem tart igényt - és a birtokvédelemre - a tulajdonossal szemben is.

Rexor # 2015.08.14. 14:08

Nem sokat tudsz tenni, akár téged is kitehet a lakásból, és annak adja bérbe akinek akarja (nincs "előbérleti jogod").

Dave07 # 2015.08.14. 11:47

Tisztelt fórumtársak!
Egy lakás tulajdonosa vagyok, és édesanyámnak haszonélvezeti joga van rajta. Eddig nem akart jogával élni, és ezért én lakom életvitelszerűen a lakásban a párommal együtt. Újabban azonban megromlott a helyzet és édesanyám kijelentette, hogy nem hajlandó továbbá tűrni a páromat a lakásban.
Az lenne a kérdésem, hogy kidobathatja e a párom. Engem továbbá hagyna lakni ott, szóval hivatalosan továbbá sem akarna rendelkezni a lakással.
És ha mégis bejelentené rendelkezési igényét és bérbe adja a lakást valakinek, akkor nekem jogom van e megtekinteni a bérleti szerződést? Mivel előbérlési jogom van, mint tulajdonos, de nekem akkor biztos magasabb árat mondana, mint amit tényleg kér.

Babett43 # 2015.08.12. 06:44

Nem vettünk fel hitelt a házra,hanem úgy egyeztünk meg a ház tulajdonosával,hogy először ügyvéd jelenlétében leraktuk az egymillió forintot,majd 4 éven keresztül fizetjük a megbeszélt összeget.Ez mind ügyvédileg rendezetten készült és erről szerződés is van,amelyben az is szerepel,hogy Én mint haszonélvező vagyok.

Szomorú örökös # 2015.08.12. 06:43

KBS

És mitől lehet érvénytelen egy felmondás?
Jelen esetben ugyebár én felmondtam az albérlőnek, mert velem volt szerződése, én pedig a haszonélvezővel szerződtem, amelyet természetesen szintén felbontottunk, így már a haszonélvező adott határidőt a kiköltözésre, mert jelezte, hogy ismét birtokba kívánja venni a haszonélvezetével megterhelt ingatlant.

A vicc, hogy az ügyvéd korábban arra hivatkozott, én eleve nem is adhattam volna bérbe az ingatlant, mert arra csakis a haszonélvezőnek lett volna joga. Szerintem ez mondvacsinált kifogás volt, hogy ne kelljen fizetnie az albérlőnek, aki balhézott emiatt és kétségbe vonta a fizetési kötelezettségét.

Ezek után az ügyvéd most az én teljesen szabályos felmondásomat jelezte érvénytelennek, és továbbra is azt állítja, hogy érvényes a szerződés. Már jeleztem neki, hogy most akkor döntse el, hogy melyik álláspont az igazi, mert akkor arra koncentrálok. Elég vicces, hogy ha szerinte jogellenes volt eleve a szerződés, akkor azt hogy is lehetne jogellenesen felbontani? Ugyanis ez esetben akkor az a szerződés nem is létezik.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.12. 05:08

2. Megeshet, ha a felmondás érvénytelen.