Igen
nem
Babett
nem!
Adóstárs is vagy a hitelben ?
Igen
nem
Babett
nem!
Adóstárs is vagy a hitelben ?
Két, rövid kérdés:
Ezt a házat részletre vettük és még nincs kifizetve.
Attól függetlenül sem rakhat ki az élettársam.
"A "pasizásnak" a haszonélvezetre nincs jelentősége!"
Ha csak a pasizás nem a haszon élvezet miatt történik.
lsd. celeb lányok gazdag milliárdosokat választása.
Kedves babett43!
Így már világos. A párja a tulajdonos, Ön a haszonélvező. Élete végéig birtokolhatja az ingatlant. A párja eladhatja, megterhelheti az Ön hozzájárulása nélkül is.
"A haszonélvezeti jog akkor is Rám vonatkozik és Én maradok a házban ha esetleg Én összejönnék egy másik férfival?"
Igen.
"Ugyanis azzal is fenyeget,hogy azt fogja hazudni,hogy Én bepasiztam csak,hogy Én nekem keljen a házból eltakarodni!"
A "pasizásnak" a haszonélvezetre nincs jelentősége!
Élettársi kapcsolatban vagyunk,tehát nem a férjem.
16 éve már együtt vagyunk.
Kiskorú gyermekünk nincs,mindkettőnknek nagykorú gyereke van és közös gyerek pedig nincs.
Nem tartunk ott,hogy szétmegyünk csak már elgondolkoztam rajta,mert mostanában elég sokat összezörrenünk a gyerekek miatt főleg".Én gyerekem,Te gyereked!"címszóval.Bár azt mondta ha Én elhagyom akkor hiába vagyok Én a haszonélvező akkor is Én megyek el a háztól,ha csak nem bilincsben viszik el Őt,ezzel fenyeget!
A haszonélvezeti jog akkor is Rám vonatkozik és Én maradok a házban ha esetleg Én összejönnék egy másik férfival?Ugyanis azzal is fenyeget,hogy azt fogja hazudni,hogy Én bepasiztam csak,hogy Én nekem keljen a házból eltakarodni! :(
Az viszont előkérdés, hogy a "párom" kifejezés férjet vagy élettársat jelent. Előző esetben a tulajdon jog és a haszonélvezet is közös.
Szerintem a férje járna jobban.
Kiskorú gyerek mellett a, ki akar lépni a kapcsolatból,,
A régi szöveg. Nekem ítélik a gyereket meg a lakást is.
Ezen azért az a körülmény, hogy közös kiskorú gyermekük van, jelentősen változtathat.
A tulajdonos köteles elhagyni a házat, mivel a használat joga a haszonélvezőt illeti.
Üdvözlöm!
Érdeklődnék,hogy párommal vettünk egy házat tavaly.
Párom a tulajdonos Én pedig a haszonélvező.
Kérdésem a következő lenne.Ha a párommal szétmegyek kinek kell elmenni a házból?
1Mondjuk ha a párom talál magának egy új társat?
2.mondjuk ha Én találok magamnak egy új társat?
Nincs egyenlőre hála istennek ilyenről szó,csak mostanában elég sokat civakodunk a gyerekek miatt és megfordult már a fejemben,hogy kilépek ebből a kapcsolatból.
Előre is köszönöm válaszát!
Nem érvelünk.
Ha a haszonélvező adóstárs is, akkor nem marad meg a haszonélvezeti joga.
Sőt, ha közös költség tartozás miatt árvereznek, a haszonélvező akkor is felel a követelésért. Pláne, ha ott lakik. Érveljetek, ha nem így gondoljátok.
"Még árverezéskor sem tehetik ki a lakásból!"
Az árverési vevőt nem terheli a haszonélvezeti jog, ha a követelésért adóstársként felel a haszonélvező. Magyarul kitehetik a lakásból. Jelen esetben a szóban forgó hitel végrehajtásakor.
Tisztelt szakértők, lenne egy kérdésem ismét.
Újabb fejlemény az én kis történetemben, hogy kaptam egy levelet még múlt héten az én "drága" rokonom ügyvédjétől. Ugyebár vele kapcsolatban a hagyatéki végzésben egy meghagyás szerepel, ami alapján az anyai rész (örökség) egyharmad részét készpénzben ki kell neki fizetnem. Ezt egy éven belül anyukám halálát követően meg kellett volna tennem, de nyilván nem sikerült, hiszen a ház eladásából szerettem volna ezt megoldani, csak hát azt nem sikerült eddig még eladnom. Azzal is tisztában vagyok, hogy éves kamatot kell majd fizetnem erre az összegre.
Nos most jön a svédcsavar, mert a rokon ügyvédje „ingatlannyilvántartáson kívüli tulajdonosnak” nevezi a kedves rokont, amelynek jogcímét öröklés alapon nevezte meg. Utána olvastam, hogy tulajdonképpen a hagyatéki végzésig engem nevezhetett volna így, mert bár egyértelműen az öröklési szerződés tartalma alapján én voltam a törvényes örökös, de a végzés jogerőre emelkedéséig nem szerepelek ugyebár a földhivatali nyilvántartásban, mint tulajdonos. Szóval a kedves rokont nem értem, miért próbálja így beállítani. Miből gondolja, hogy egy ilyen kifizetési kötelezettséget tulajdonjogként kezelhet a kedves rokon? Lehet neki igaza, vagy ismét mellé fogtak?
És hát további kérdés, hogy a haszonélvező továbbra is megvan azon az ingatlanrészen, így még ha igaza is lenne ennek az ügyvédnek, a haszonélvezettel ő sem tud mit kezdeni szerintem.
Na, ugye, hogy nem azt kérdezted, amit akartál.
A jelzálogjog bejegyzése után létrehozott haszonélvezet nem marad fenn árverési vétel esetén.
De az a lényeg, hogy ilyen esetben nem lesz jelentősége a haszonélvezetnek? Akkor csak törlődni fog? Az árverezés nem lakottan fogják lebonyolítani? Vagy nem jól gondolom?
Aha. És szerinted ez azt jelenti, hogy "automatikusan törlődik"? Attól tartok, nem egy nyelvet beszélünk.
Mi a kérdés?
"A jelzálogjog bejegyzése után létrehozott haszonélvezet nem marad fenn árverési vétel esetén." És épp Öntől kaptam a választ!
De igen ezt akartam kérdezni. Mert hasonlót megkérdeztem egy másik fórum cím alatt.Nekem is van egy olyan ügyem, hogy végrehajtási jogom van az adósom ingatlanára, hitel van rajta, közben bejegyeztettek haszonélvezeti jogot! Kérdeztem mi a teendő ilyen esetben? És azt ajánlották itt a fórumban, hogy érjem azt el hogy a végrehajtásba csatlakozzon a bank is, mivel ilyen eseteben, ha utólag lett bejegyezve az ő tudtukkal, akkor a haszonélvezetet nem lehet figyelembe venni, mivel azzal a tudomással írták alá, hogy van rajta hitel, és ezért ők is felelnek!
Most akkor mi a helyzet?
Köszönöm a válaszokat!
„Ez esetben mint haszonélvező későbbiekben esetleg eladásra nincs lehetőségem? ”
Mint haszonélvezőnek, nincs. (Hogy mint törvényes képviselő, gyámhatósági hozzájárulással eladhatod-e, más kérdés; de akkor is a gyereknek kell belőle mást venni)
„Kell-e illetéket fizetnem erre?”
Nem.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Házamat kiskorú gyermekemre íratnám, én pedig maradnék a haszonélvező. Ez esetben mint haszonélvező későbbiekben esetleg eladásra nincs lehetőségem? Kell-e illetéket fizetnem erre?
Semmi nem törlődik automatikusan. De szerintem nem is ezt akartad kérdezni.
Ha árverez a hitelt nyújtó intézmény, és a haszonélvezet a hitel felvétele után lett felvéve, nem törlődik automatikusan a haszonélvezet árverezés során? Én ezt az információt kaptam más fórumban!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02