tulajdonjog - haszonélvezeti jog

MajorDomus # 2015.08.26. 19:30

Az a kérdés, hogy a haszonélvező benne lakik e az ingatlanban?

Ha igen, akkor a jövedelmére lehet végrehajtást indítani.
Ha nem, akkor a tulajdonost kell perelni!

Valamelyiknek csak van jövedelme!

zsudoni # 2015.08.28. 12:04

Szép napot. én özvegyi jogon örököltem haszonélvezeti jogot , az anyosom lakására és a kiskoru lányom pedig tulajdoni részt. Van 1 másik örökös (a férjm 1 házaaságábol)gyermek
Közbe most az anyósom meghalt így ujra öröklési tárgyalás volt, amire én, nem kaptam idézést.
Most kaptam értesítést, hogy végzés címszóval x időpontra,az anyósom tárgyalására kell mennem és közjegyzői díjat kell fizetnem, de a részleteket nem tudom!
Kérdésem a következő a haszonélvezeti jogomat,én hogy gyakorolhatom, ha nekem nincs is az anyósomhoz lakáskulcs és a másik tulajdonos ,ki akar zárni a lakásbol, hogy be se tehessem a lábam! A testvérét ,mint másik tulajdonost meg szintén kizárhassa bármi jog gyakolásából! Igaz az ő jogait én képviselem , hisz kiskoru.
Mi a teendő? sajnos ügyvédre nincs pénzem
Köszönettel

zsudoni # 2015.08.28. 12:55

Még 1 kérdésem lenne az előzőhöz.
Ezt most találtatm 1fórumon .
Haszonélvezettel terhelt ingatlan értékesítése:
Hogy a másik tulajdonos, ne adhassa el a lakást!!

A haszonélvezettel terhelt ingatlan értékesítéshez a haszonélvező szerződésbe foglalt hozzájárulása csak akkor szükséges, ha a haszonélvezeti jogot alapító szerződés alapján az ingatlan nyilvántartásba bejegyzésre került az elidegenítési- és terhelési tilalom. Ilyen bejegyzés hiányában az ingatlan a haszonélvező hozzájárulása nélkül értékesíthető, de haszonélvezeti joga fennmarad.

Azt,hogy mikor lehet ezt a haszonélvezeti szerződést meg kötni, és hogy intézhetem ezt el, hogy a mostani tárgyaláson ezt nekem bejegyezzék, hogy elidegenítési és terhelési tilalom legyen a lakáson az én részemen és a kislányom tulajdoni részén?
Köszönettel

Bea1 # 2015.08.28. 13:00

a haszonélvező több jogot gyakorol, mint a tulajdonos. a haszonélvező kizárhatja a tulajdonost az ingatlanról, a tulajdonos nem zárhatja ki a haszonélvezőt az ingatlanról. a haszonélvező akár ki is adhatja az ingatlant, annak, akinek akarja, hiszen ő az ingatlan hasznainak élvezője. A tulajdonosnak ebbe semmi beleszólása nem lehet. birtokvédelmi pert kell indítani a jegyzőnél, ha nem engedik be az ingatlanba. ez kb 2000 ft.

most olvasom: lehet haszonélvezeti jogot örökölni??? ebben biztos, kedves Zsudoni? a haszonélvezet holtig tartó.

zsudoni # 2015.08.28. 13:20

Bea1

Köszönöm a válaszod, a birtokvédelmi pert azt a közjegyzőnél lehet indítani? most pl amikor megyek hozzá amikorra idéztek?
Igen özvegyi jogon lehet, így örökölni
A férjem meghalt, és az anyukájának a lakás részét örökölte a kislányom fél részbe fél részbe a másik gyermek, én pedig özvegyi haszonélvezeti jogot.
Közbe most meg halt az anyósom, is, de arra nem kaptam az első tárgyalásra idézést, csak most annyit írtak, hogy végzés és h menjek be és fizessem ki a közjegyzői díjat.
De az, h mi volt az első tárgyaláson nem tudom, amit szintén furcsának tartok, hisz a lányom fél részben tulajdonos én pedig haszonélvező.
üdvözlettel

MajorDomus # 2015.08.28. 19:25

Bea
mindketten keveritek a fogalmakat.

A haszonélvező nem rendelkezik több joggal mint a tulajdonos, csak a tulajdonos jogait korlátozza a haszonélvezet. Ez nem ugyanaz.

A kérdező nem örökölte a haszonélvezetet,
hanem a férje halála után a törvény biztosítja neki
abban az ingatlanban ahol együtt éltek, a kiskorú
lett a tulajdonos, mint törvényes örökös

ObudaFan # 2015.08.28. 19:42

lehet haszonélvezeti jogot örökölni???

Nem. Viszont öröklés útján keletkezik haszonélvezeti jog. Ez két különböző dolog.

ObudaFan # 2015.08.28. 19:45

Kérdésem a következő a haszonélvezeti jogomat,én hogy gyakorolhatom, ha nekem nincs is az anyósomhoz lakáskulcs és a másik tulajdonos ,ki akar zárni a lakásbol, hogy be se tehessem a lábam!

Pert indíthatsz.

zsudoni # 2015.08.28. 19:51

Bea1

Köszönöm a válaszod, a birtokvédelmi pert azt a közjegyzőnél lehet indítani? most pl amikor megyek hozzá amikorra idéztek?
Igen özvegyi jogon lehet, így örökölni
A férjem meghalt, és az anyukájának a lakás részét örökölte a kislányom fél részbe fél részbe a másik gyermek, én pedig özvegyi haszonélvezeti jogot.
Közbe most meg halt az anyósom, is, de arra nem kaptam az első tárgyalásra idézést, csak most annyit írtak, hogy végzés és h menjek be és fizessem ki a közjegyzői díjat.
De az, h mi volt az első tárgyaláson nem tudom, amit szintén furcsának tartok, hisz a lányom fél részben tulajdonos én pedig haszonélvező.
üdvözlettel

zsudoni # 2015.08.28. 19:55

Köszönöm a választ, milyen pert? és hol?

zsudoni # 2015.08.28. 20:09

Most olvastam el az utolsó soraidat.
Nem , nem azt a lakást örökölte meg a lányom tulajdonosként, hanem az édesanyja lakásának( a volt férjem részét,) én meg özvegyi jogomnál fogva az ingatlanra a haszonélvezeti jogot. Ez így írák le a végzésben.
Most az anyósom meghalt, és most ujra lesz ,illetve volt hagyatéki tárgyalás, de arra engem se és a lányomat se hívtak. Csak kaptam a közjegyzőtől 1 papírt aminek a címe: Végzés, de abban semmit nem írnak le, hogy mire számítsak, és semmi részletet nem tudok.

Csak az a tény, hogy az általunk megörökölt ingatlanba, be jutni nem tudunk , mert a másik tulaj nem enged bejutni a lakásba, és elzárkózik minden komunikációtól, és közölte semmi közöm, az ő nagyanyja lakásához!1 fél perces telefonba, azóta telefonszámot váltott

Szomorú örökös # 2015.08.29. 05:11

Bea1

a haszonélvező akár ki is adhatja az ingatlant, annak, akinek akarja, hiszen ő az ingatlan hasznainak élvezője. A tulajdonosnak ebbe semmi beleszólása nem lehet.

Azért ez nem teljesen így van, mert ha a tulajdonos ugyanazon feltételekkel hajlandó bérelni az ingatlant, akkor idegennek nem adhatja ki önkényesen a haszonélvező. Csak akkor adhatja ki másnak, ha a tulajdonos ezzel az igényével nem él.

zsudoni # 2015.08.29. 07:27

T . Szomorú örökös írtam Neked emailt!

MajorDomus # 2015.08.29. 21:32

Volt már erre példa?

Éjjeli Bagoly # 2015.08.30. 02:54

Jó reggelt!
Abban az ügyben szeretnék tanácsot kérni, hogy feleségem beadta a válókeresetet, és most azt követeli, hogy költözzek el, de szerintem ez nem jogos.
A feleségem már a házasságkötésünk előtt rendelkezett az ingatlan 1/9-ének tulajdoni hányadával, majd szintén a házasságkötésünk előtti keltezésű adásvételi szerződéssel hozzájutott még 7/18-adhoz. Az ingatlan-nyilvántartásba viszont csak a házasságkötésünk után lett bejegyezve a tulajdonjog. Ha jól értelmezem a Ptk. a tulajdonjog megszerzéséről szóló részét, akkor ez így már osztatlan közös tulajdon, és akkor sem tehet ki, ha más az állandó lakcímem?

Szomorú örökös # 2015.08.30. 06:05

MajorDomus

Hogyne lett volna, itt az én példám. Én bérlem a haszonélvezőtől, hogy aztán én adhassam bérbe annak, akinek én szeretném és ne egy vadidegen jöhessen ide, akit a haszonélvező talál. Nálam így volt. :-)

MajorDomus # 2015.08.30. 10:50

Eszem megáll és körbe forog.

Remélem legalább nyereséges a bolt.

MajorDomus # 2015.08.30. 10:55

Bagoly

Ha jól értem, akkor a feleséged 50 %-ban tulajdonos.

Kié a többi tulajdonrész?

Ha te is tulajdonos vagy, akkor nem ilyen egyszerű az ügy.

zsudoni # 2015.08.30. 16:29

Szomorú örökös!
Megkérdezhetem, hogy mennyiért bérled a haszonélvezőtől ? Ezt ügyvéd előtt le fektettétek, vagy csak egymásközt meg írtátok a papírt?
Akkor azért neked, is és a hoszonélvezőnek is kell a Nav nak fizetni? Albérleti vagy nem tudom én milyen címszóval lehet ez a dolog most akkor.
Köszönöm

Szomorú örökös # 2015.08.30. 17:17

MajorDomus

Eszem megáll és körbe forog.
Remélem legalább nyereséges a bolt.

Ha ezt nekem írtad, akkor megkérdezném, mi bajod a konstrukcióval? Én, mint tulajdonos meggátoltam, hogy egy vadidegen költözzön ide, így nyilván a "saját emberem" költözött a kihasználatlan üres lakásba. Ha nem jeleztem volna, hogy én szeretném bérelni, akkor semmilyen ellenőrzési jogköröm nem lenne szinte és még abba is beleszaladhatnék, hogy még a rezsiköltségeket se kapom meg, márpedig a mérőórák az én nevemen futnak, mivel én is itt lakom egy másik lakásban. Egyedül pedig nem tudom senkinek az itt lakását finanszírozni csak úgy.

MrWatson # 2015.08.30. 18:05

@Szomorú örökös,
úgy gondolom hogy tévhitben élsz. Nincs sem előbérleti jogod, sem bérlő kiválasztási jogod.

Ha én lennék a haszonélvező a lakásodon, én minden közművet leiratnék a nevedről a bérlők nevére és téged mégcsak meg sem kérdeznélek róla ahogy a bérbeadásról sem feltétlenül.

Amihez jogod van: új Ptk. 5:152§ (5) "A haszonélvezeti jog fennállása alatt a tulajdonos a birtoklás, a használat és a hasznok szedésének jogát annyiban gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvező e jogokkal nem él."

Tehát ha a haszonélvező bérbe ad, akkor kevés közöd van a jogügyletéhez.

Szomorú örökös # 2015.08.30. 20:57

MrWatson

Nagyot tévedsz az én esetemben, ugyanis itt én is ebben az ingatlanban lakom, a házrésznek csak egy részén van haszonélvezet, a többi bizony kizárólagosan az enyém, tehát teljesen jogosan van a nevemen minden szolgáltatás. Törvényt sértenél, ha ebben az esetben átíratnád a bérlők nevére a szolgáltatásokat.

Az már más kérdés, hogy egy olyan esetben előnyös ez, amit írtál, ha a bérlő elfelejt egyszer csak fizetni, mert akkor rajta fogják bevasalni a költségeket valószínűleg és nem a tulajdonoson.

De ha már úgy gondolod, hogy ennyire okos vagy, akkor olvasd tovább azt a fránya törvényt:

5:148. § [A haszonélvezet gyakorlásának átengedése]
(2) Ellenérték fejében a haszonélvezeti jog gyakorlását a haszonélvező akkor engedheti át, ha a tulajdonos - azonos feltételek mellett - a dolog használatára, hasznosítására vagy a dolog hasznainak szedésére nem tart igényt.

A bérbeadás nem más, mint a haszonélvezeti jog ellenérték fejében történő átengedése.
Tehát akárhogy is értelmezzük a törvényt, teljesen jogos, hogy én előjoggal éltem.

Szomorú örökös # 2015.08.30. 21:01

MrWatson

Tehát ha a haszonélvező bérbe ad, akkor kevés közöd van a jogügyletéhez.

Itt egyébként az volt a legnagyobb gáz - és ezért is döntöttem, hogy inkább én bérlem tőle - hogy ő a rezsiköltségeket se akarta ideadni nekem a kezdet kezdetén - rossz volt akkoriban a viszonyunk, de ez azóta nagyban változott pozitív irányban - viszont esze ágában se volt mérőórákat átíratni a saját vagy a bérlő nevére. Azaz én fizessem a szolgáltatási költségeket, ő meg majd beszedi ezt is a bérlőtől, de tovább nem adja nekem. Gondolkodj egy kicsit rajta el, hogy ez vajon mennyire lett volna tisztességes. Mondjuk elköltöztem volna akkor izibe innen és hagytam volna, hogy a szolgáltatásokat lekapcsolják. Más fegyverem nem maradt volna ellene.

Éjjeli Bagoly # 2015.08.31. 05:19

Domus!

Jól érted, most 50% a feleségemé, a másik 50% a testvéréé. A lényeg, hogy a feleségem tulajdonrészének nagyobb hányada (mint írtam, az egész ingatlan 7/18-ada) a házasságkötésünk előtti keltezésű adásvételi szerződéssel került a birtokába, de a házasságkötésünk után lett bejegyezve az ingatlannyilvántartásba. További bonyodalom, hogy szinte az összes közös pénzünket beleöltük a felújításba, illetve a korábbi 2/18-ad tulajdonrészre anno a NAV (akkor még APEH) ráterhelt 360 000 forint adótartozást, amit én egyenlítettem ki. Az lenne a kérdésem, hogy van ebben a felállásban valami közöm az ingatlan tulajdonjogához, vagy simán kitehet, mert más az állandó lakcímem?

lajcsó # 2015.08.31. 06:48

"Az lenne a kérdésem, hogy van ebben a felállásban valami közöm az ingatlan tulajdonjogához, vagy simán kitehet, mert más az állandó lakcímem?"
A tulajdonszerzési jogcímeket a Ptk. határozza meg! Sem a lakás felújítása, sem az adótartozás kiegyenlítése nem tulajdonszerzési jogcím. Megtérítési igényed viszont lehet.