tulajdonjog - haszonélvezeti jog

ObudaFan # 2015.07.14. 13:34

Köszönöm a válaszokat! Az áramkikapcsolást illetően komolyan érdekel, hogy vajon ezért ők bármilyen ellenlépést tehetnek-e jogilag vagy én teljesen szabályosan kapcsolom le nekik, ha nem fizetnek?

A jegyzőtől birtokvédelmet kérhetnek és meg is fogják kapni. Tőled meg esetleg kártérítést.

Szomorú örökös # 2015.07.14. 05:08

Még annyit tennék hozzá, hogy sajnos az udvaron belül van az áram, nem tudom, mennyire tudom biztonságosan lezárni a villanyóra szekrényt, hogy ők ne férjenek hozzá, mert ha mégis, akkor ők simán bosszúból az enyémet is lekapcsolgathatják. Én úgy terveztem mindezt, hogy ki is kötöm az automatánál az övékét, hogy még véletlenül se tudják csak simán visszakapcsolni. Egy biztos, ha nem tudják tölteni a telefonjukat - a kedves rokon iszonyatosan telefonfüggő, leginkább a Facebook-ot illetően - akkor tuti begolyózik tőle.

Szomorú örökös # 2015.07.14. 05:05

Köszönöm a válaszokat! Az áramkikapcsolást illetően komolyan érdekel, hogy vajon ezért ők bármilyen ellenlépést tehetnek-e jogilag vagy én teljesen szabályosan kapcsolom le nekik, ha nem fizetnek?

MajorDomus # 2015.07.13. 21:48

] az áram kikapcsolási akcio hatékony szokott lenni.

Rubintka

Nem kell aggódnod.
Az új Ptk rendezte ezt a kérdést, biztonságban vagy.

Természetesen semmi akadálya, hogy a férjed meg életében 100 % haszonélvezetet alapitson neked.

ObudaFan # 2015.07.13. 19:11

Szomorú örökös

A haszonélvezőnek egyszerűbb, de a legbiztosabb, ha mind a ketten elindítjátok a pert.

Szomorú örökös # 2015.07.13. 18:27

Tisztelt Szakértők!

Az lenne a kérdésem, hogy nekem vagy a haszonélvezőnek lenne egyszerűbb kitenni innen tőlem a tisztelt rokon-albérlőt? Sajna egyre nehezebben fizet - lehet nem is akar - és én így nem szeretnék a télbe belemenni, mert nemhogy a bérleti díjat, már rezsit se nagyon kapok tőle.

A kedves rokonnak velem van szimpla albérleti szerződése, nekem pedig a haszonélvezővel van bérleti szerződésem. Mivel így láttam értelmét, hogy én "béreljem" vissza tulajdonosként az ingatlant és ettől kezdve úgy adhatom bérbe, ahogy csak akarom. A röhej, hogy semmit sem kerestem rajta, amit a rokon adott, azt minden hónapban tovább adtam a haszonélvező felé és mindössze a rezsit kellene nekem fizetnie korrektül, csak hát ez már most nyáron se megy. Mi lesz, ha még a fűtés-gázszámla is befigyel? Akkor végképp csődbe visz. Ha bármilyen szolgáltató lekapcsolja a szolgáltatást, akkor azzal nekem is ártana. Szó szerint ez egy 22-es csapdája...

Szóval mire számíthatunk egy lakáskiürítési eljárás során? Pl. lekapcsolhatom-e az áramukat, ha nem fizetnek továbbra sem? Vagy egyáltalán korlátozhatok-e bármilyen szolgáltatást feléjük?

Bori Bori # 2015.07.13. 18:09

Rubintka

Csak nyugodtan. Az idézett válasz az előtted kérdezőnek, pamutkának ment.

Reldresal # 2015.07.13. 12:12

És mi ennek az ügyletnek a pontos megnevezése:tulajdonjog átírása vagy valami más?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.13. 12:01

Persze.

Reldresal # 2015.07.13. 11:46

T.K.B.S Ügyvéd Úr!Az 1/3-nyi tulajdonrészt kilehet "vásárolni"?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.13. 08:08

Igen.

Reldresal # 2015.07.12. 21:23

36 nm-es lakás tul.lapján 2/3 rész az enyém,1/3 rész a testvérem nevén van.Ez az 1/3 rész feljogosíthatja őt arra,hogy odaköltözzön,ha én ezt nem akarom?

MajorDomus # 2015.07.11. 21:34

Meggondolom.

Bori Bori # 2015.07.11. 16:25

Major, vedd el feleségül pamutot, s máris megnyerted e jogokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.11. 09:52

Azért kapna, mert így rendelkezik a Ptk.

kombusz # 2015.07.10. 22:37

"Haszonélvezetet csak alapítani lehet."

Hallgatni arany :)

"Bejelentkezhetnék a saját tulajdonú lakásodba?

Megvárom míg meghalsz és én leszek a haszonélvező!"

Ajjajj vannak itt bajok rendesen.
Nem idegenekröl van szo hanem házastársakrol ugyhogy ez a hasonlat nem stimmel.

Nemcsak alapitani lehet haszonélvezetet.
Özvegyi haszonélvezet igy nevezik a dolgot.
Az uj törvény szerint csak az utolso közösen lakott lakásra kap haszonélvezetet a házastárs.
Az özvegy amit nem örököl arra már nincs haszonélvezet hanem abbol egy gyermekrésznyit kap.

MajorDomus # 2015.07.10. 20:39

Miért kapna?

Haszonélvezetet csak alapítani lehet.

Bejelentkezhetnék a saját tulajdonú lakásodba?

Megvárom míg meghalsz és én leszek a haszonélvező!
Megegyeztünk?

pamut # 2015.07.09. 13:21

Tisztelt Jogi fórum!
Ha a férj tulajdonában levő lakásba a férj egyetértésével bejelentkezik a feleség ideiglenes lakóhelyként, és esetleg a férj meghal, akkor a feleség haszonélvezeti jogot kap majd erre a lakásra is amellett, hogy van saját tulajdonú közös lakása a férjével, ahol állandó lakosként van bejelentve, vagy nem?
Ha nem, akkor mi az indoklás, miért nem?
Köszönöm.

MajorDomus # 2015.07.06. 21:54

Okoskodni mindig könnyebb, mint okosnak lenni.

Én bizony belemennék az 5 éves fix
Szerződésbe, hangsúlyozom hogy Tottina helyében!

Valószínűleg nagyon idősek már, ha az elhalálozás is opció.
60 éves ember meg nem gondolkodik így.
Megkapják az 5 éves díjat, abból még tudnak élni egy kicsit,
Ne adj isten egy kis utazás egy gyógyfürdőre.

Ha nem fizeti a bérlő a rezsit?
Mi gondja van vele?

Úgy kell írni a szerződést, hogy a bérlõ terhe.

Ha nem fizeti, az unoka ingatlanára
Kerül a vh jog.

10 év is eltelik mire elárverezik,
Akkor sem kell senkinek, mert a haszonélvezet nem szűnik meg árverezéssel sem.
Mit kockáztat?

A hálátlan unoka ingatlanát.
De az nem holnap lesz.

Adjátok ki minél hosszabb időre határozott időtartamra ha a pénzt előre kifizeti és éljetek!

Bea1 # 2015.07.06. 20:09

"veszett jó ötlet"
írj jobbat, ha tudsz. ha más nem, ez talán meggyőzheti a vevőt. a saját bizalmatlanságát fizesse ő. én mindenképp beleírnám a szerződésbe, (amit ügyvéddel csináltatnék) hogy rezsi nem fizetés, rongálás, lelakás esetén azonnal kiköltöztethetem, és ő nyilatkozik arról, hogy tűrni fogja az azonnali kiköltözeteést. nehogy két szék között a padlóra essenek.javaslom, szánjon egy napot arra, hogy átolvasgatja itt az albérlőkre vonatkozó panaszokat. CSAK ÉS KIZÁRÓLAG ÖNÖKÖN MÚLIK, hogy milyen szerződést kötnek. lehet olyat, hogy évekig kihasználják, de lehet olyat is, hogy azonnal kitehetik. itt nagyon jjó tanácsokat lehet olvasni,ha tudom ezeket, ma egy ingatlanomba nem a 10 rokonom lakna, és nem lenne 1 millás közműtartozás felhalmozva. okos ember más kárán tanul, olvasson el itt a fórumon egy két dolgot, vagy írjon ki új kérdést, hogy mit javasolnak kiadás ügyban.

ius latratus # 2015.07.06. 18:53

Veszett jó ötlet az életbiztosítás.

Tottina # 2015.07.06. 18:19

Nagyon szépen köszönöm Bea1 a figyelmes szavakat. Megfogadom a tanácsát és óvatosan fogjuk elintézni.
Nem fogadom el az 5 évet előre, az már biztos.
A közüzemi fogyasztókat meg mindenképp az ő nevükre fogom átíratni.
Az életbiztosítás is nagyon jó ötlet.
Igazán hálás vagyok a segítségéért.

Köszönöm!!!

Bea1 # 2015.07.06. 16:22

nézze, ha egy összegben kifizeti az 5 évet, akkor onnantól kezdve ne izgassa a dolog. egyrészt nincs garancia arra sem, hogy meghal, másrészt lehet bele olyat írni, hogy elhalálozás esetén visszajár, de azt majd az unokának kell kifizetnie, ha úgy lesz. ajánlom, kössön a leendő vevő életbiztosítást önökre, aminek ő a kedvezményezettje. ne menjen bele hölyeségbe, tudja-e például, hogy mennyit kell adóznia egy összegű kifizetés után?egy csomót... megértem, hogy kell a pénz, de ez esetben nyílván kedvezményes a bérleti díjj is, másrészt meg mi van, ha ő sem fizeti a közüzemi díjjakat? sok esetben nem olyanok az emberek, mint amilyennek elsőre, másodjára mutatják magukat... aztán beköltözés után derül ki a hátsó szándékuk. óvatosan...

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.06. 16:02

de szeretne biztosítékot, hogy ha meghalunk, akkor nem teszi ki az unokám.
Nincs ilyen biztosíték.

Tottina # 2015.07.06. 14:32

Köszönöm Bea1 :)

Igen így van, van aki kifizetne 5 évet előre, de szeretne biztosítékot, hogy ha meghalunk, akkor nem teszi ki az unokám. Sajnos hivatalosan Ő a vevő, bár a valóságban mi fizettük, de ugye a papírforma az más......

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Megoldható a határozott szerződés vagy sem?

Valaki esetleg tudna nekem segíteni ebben?

Nem elég, hogy benne áll a pénzünk, hisz kifizettük, még havonta a kötelező közüzemi díjakat is fizetni kell így is, hogy lakatlan. Nem szeretnék mindent kiköttetni (szüneteltetni), mert sok az utánajárás, pénzbe kerül .....és ha jönne egy lakó újra mehetne a tortúra a visszakapcsolásra.