ha eltartási szerződéssel került az unoka nevére, akkor az is támadható, hisz nem látogatja önöket. önök vették, hogyan került az unoka nevére?
tulajdonjog - haszonélvezeti jog
ajándékozták-e az ingatlant? mert nyilván bizonyítható,hogy az unokának nem volt annyi jövedelme. az ajándékozás pedig visszavonható, megtámadható, ha jól tudom...
valószínűleg nagyobb összeghez szeretnének hozzájutni...
mert az unokájukkal megromlott a kapcsolatuk, de kicsi a nyugdíjj, érthető. hisz ők vették. amint meghalnak, a tulaj rögtön érvényteleníteni fogja a szerződést. kivánom, hogy önök legyenek a legidősebb emberek egyikei a földön.
Miért nem jó a sima, határozatlan időre szóló szerződés?
Köszönöm szépen a gyors és kimerítő választ.
Még annyit szeretnék kérdezni, hogy ha határozott időre adjuk ki (Pl.: 2020- ig) és közben mindketten meghalunk, akkor mi lesz a bérlőkkel? Ki kell költözniük és elvesztik a pénzüket, vagy a tulajdonos a részarányos részt vissza kell, hogy fizesse nekik, vagy netán a lejárat idejéig maradhatnak az ingatlanban?
„Ha igen, akkor a bérbeadás a meghatározott ideig szól, vagy a haszonélvezők haláláig?”
:) Szólhat a halálukig, de nagy kitolás lenne mindenkivel szemben, mert lehet, hogy nem megfelelő bérlőt találtok.
a haszonélvezők kiadhatják az ingatlant, igen, a tulaj beleegyezése nélkül, hiszen ők jogosultak húzni az ingatlan hasznait. a szerződés szólhat határozott és határozatlan időre is. bármelyikük elhalálozik, a másiknak MEGMARAD A HASZONÉLVEZETI JOGA A TELJES INGATLANRA. ez fontos,ne higgye
el, hogy utánna csak az ingatlan felére van haszonélvezeti joga! vagy hogy akkor megszünne mindkettő!! Mindkét fél halála esetén szűnik meg csak a holtig tartó haszonélvezeti jog. a haszonélvező nem köteles beengedni a tulajdonost az ingatlanba, ha nem akarja. a hsonélvezet megelőzi a tulajdonjogot, habár eladni a tulaj nélkül nem tudja...
Tiszteletem!
Szeretném megkérdezni, hogy egy ingatlan haszonélvezői vagyunk a férjemmel (mi vettük, de az unokám nevén van). A tulajdonos ismeretlen helyre költözött közmű tartozásokat hátrahagyva, amit mi természetesen kifizettünk.
Eladni nem tudjuk, tekintettel arra, hogy a tulajdonos nem tudja, vagy lehet nem is akarná aláírni.
Bérbe adhatjuk-e az ingatlant határozott (akár több évre is) időre?
Ha igen, akkor a bérbeadás a meghatározott ideig szól, vagy a haszonélvezők haláláig?
Előre is köszönöm a válaszát.
Tiszteletem!
Szeretném megkérdezni, hogy egy ingatlan haszonélvezői vagyunk a férjemmel (mi vettük, de az unokám nevén van). A tulajdonos ismeretlen helyre költözött közmű tartozásokat hátrahagyva, amit mi természetesen kifizettünk.
Eladni nem tudjuk, tekintettel arra, hogy a tulajdonos nem tudja, vagy lehet nem is akarná aláírni.
Bérbe adhatjuk-e az ingatlant határozott (akár több évre is) időre?
Ha igen, akkor a bérbeadás a meghatározott ideig szól, vagy a haszonélvezők haláláig?
Előre is köszönöm a válaszát.
Ez határozza meg az erōviszonyokat!
Köszönöm a gyors válaszokat! Mindkét haszonélvezet kiterjed az egész ingatlanra.
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy ha a nagymamámmal történne valami, akkor édesapám engedélyével akárkit odaköltöztethetne a párja(gondolok itt a 2 fiára), amit mi semmilyen módon nem tudnánk megakadályozni?
Feltéve, hogy mindkét haszonélvezet (vagy legalább az, amely előzi a másikat), a teljes ingatlanra kiterjed.
niko04
A tulajdonosok semmiképpen. Itt van két haszonélvezeti jog, azt kell megnézni, hogy melyik előzi meg a másikat. Itt jó eséllyel a nagymamáé, így ő rendelkezhet arról, hogy ki tartózkodhat az ingatlanban és ki nem.
Üdvözlöm!
Van egy ingatlan, ami az öcsém és az én nevemen van. Nagymamámnak özvegyi joga van, édesapámnak pedig haszonélvezeti joga. Édesapám párja is az ingatlanban lakik.
Olyan kérdésem lenne, hogy a tulajdonosok kitehetik-e az ingatlanból édesapám párját? Vagy mivel édesapámnak haszonélvezeti joga van, ő megakadályozhatja-e?
Köszönettel
A haszonélvezetet az árverezés sem szünteti meg. Mindenképpen forduljatok ügyvédhez, amíg menthető valami. Kérni kell a haszonélvezet korlátozásât vagy megszüntetését.
„és én tulajdonosok vagyunk egy táras-házi lakásban 53 éves link alkoholista édesapánk haszonélvező egyedül lakja/élvezi az ingatlant és nem fizeti a közszámlákat. Eladni nem hajlandó..”
Kár volt nektek tulajdonosnak lenni.
Na olvasom tovább.
Abban kérnék a segítségét hogy a húgom és én tulajdonosok vagyunk egy táras-házi lakásban 53 éves link alkoholista édesapánk haszonélvező egyedül lakja/élvezi az ingatlant és nem fizeti a közszámlákat. Eladni nem hajlandó..
Az elmü és a gázórát már leszerelték vízórája nincsen hitelesítve .
A vízművek 200 000 Ft értékben inkasszálta a folyószámlámat a Nav által mert a szemétdíj már Nav hatáskör is.
Azóta az első részlet levonása óta készpénzben kérem a fizetésemet mert a főiskolai tanulmányaim és az albérlet mellett nem tudom fizetni a 30% os levonást.. így is épp hogy elég a fizetésem.
A lakásban pedig nem lehet lakni mert egy hajléktalanszállás is különbül néz ki Apám meg alkoholista ráadásul vele élt eddig egy szintén alkoholista nő is.
- Díjbeszedő rt.közel 1 000 000 (benne a közösköltség)
- Főgáz felé van 700 000 Ft tartozás
- Elmű felé nem tudni de ott is magas lehet..alsó hangon 500 000
És ezek nyilván kamatozódnak..
Elmentünk közösen a családsegítő szolgálathoz de ott is csak a cirkuszt csinálta.. Semmi közreműködési-fizetési hajlandósága nincsen..
Aktuális víz csatorna szemétdíjat sem fizeti..
Közhasznú munkás így rajta nem hajtanak be semmit..
A szolgáltatókkal ő van szerződésben.
Húgomon nem tudnak behajtani semmit mert gyámság alatt van és leszázalékolása folyamatban.
Nyilván van közös-költségi tartozás is de a közös képviselő nem tudni kicsoda.
Egy darabig a többségi tulajdonos volt de elvették a jogot tőle.
Kérvényezhetem az elárverezést?
Az elárverezési mechanizmus megszünteti a haszonélvezeti jogot..?
Például ha a többségi tulajdonos licitálna és megnyerné kiteheti a haszonélvezőt illetve az általa bejelentett lakót?
Hol tudhatom meg ki a társasház közös képviselője?
(Ő is bejegyezhet állítólag jelzálogosítást az ingatlanra..)
Körülbelül 2 000 000 az adósság.. És a kamatokkal illetve az aktuálisan sem fizetett szemét víz csatorna számlával gyarapszik..
Az ingatlan körülbelül 12 000 000 Ft-ot ér Óbudai Táborhegyi tulajdoni hányad miatt mert az ingatlan erősen felújítandó..
Kérem adjon tanácsot mert jogilag szinte semmit nem tehetek..
Szeretnék még valamennyi pénzt látni ebből az egész szürreális helyzetből és megszabadulni ettől az egész problémától.
Kedves immaculata valóban kérheti? Akkor is,ha a tulajdonos háta mögött történt, a tudta és beleegyezèse nélkül? Aláírás sem kell...?!
Köszönöm szépen a segítséget kedves fórumozók :-)
"Ez" a haszonélvező be sem engedi az említett házba a tulajdonost,úgyhogy itt más probléma is van vele!!
Üdv.
Ezt vitatnám.
A haszonélvező nem végezhet felújitást, korszerűsítést a tulaj engedélye nélkül, annak költségére, a tudta nélkül, meg pláne
Roberta77
Igen, kérheti annak megtérítését.
Nos erről van egy történetem.
Anno régen amikor telefon még csak a nagy szociálista vállatoknál volt, ahol én is dolgoztam, belecsöppentem egy ingatlan közvetítésbe.
Feleségem és a sógór örökölt egy ház részt az akkori Bosnyák téri piac környékén. Szóval én vettem fel az érdeklődők telefonjait és elmondtam az ingatlanról az ismerni valókat. Sok sok fanyalgó érdeklődő után végül egy kereskedő etnikumi fiatalember megvette.
A ház : 3 x 35 m2 méter különálló lakással.
De csak egy volt beköltözhető. A másik kettőben félig rokon ill. egyáltalán nem rokon un. bérlők laktak már az idők kezdete óta, nevetséges lakbérért.
Persze mozdulni csak egy másik lakás ellenébe mozdultak volna. Nos ez persze levitte az ingatlan árát. Ez is szóba került a vételnél. A fiatal ember legyintet, mondá nem próbléma, eltakarítjuk őket. És valóban fél év után az „ősiségi jogra” hivatkozó bérlők sehol sem voltak.
Eltakarodtak.
Az anyós öregszik meg előbb.
Akkor majd jók lennének az unokák, meg a segítség.
Én arra emlékeztetném, hogy szar úgy megöregedni, hogy a családja rá sem néz, ha meg igen jobb lett volna ha nem.
Ajanlott honlapok témában: www.adminworld.hu
www.thazak.hu
www.tarsashaziblog.com
Üdvözlöm!
A kérdésem a következő:
Haszonélvezőnek joga van egy ingatlanba víz illetve villany bevezetést elvégeztetni a tulajdonos tudta nélkül?
Köszönöm a választ!
Tisztelettel: Roberta
Inkább egy halmozottan hátrányos helyzetű,
kisebbségi etnikumhoz tartozó magánszemélynek, sok gyermekkel.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02