Nem nagyon hiszem én azt, hogy így lenne a nyilvántartásban: fél ház, fél telek.
tulajdonjog - haszonélvezeti jog
EmeseKovács
Ügyvédhez. Ha nem kapsz földhasználati jogot, akkor meg sem közelítheted a házadat.
Ugyan már. Minden bizonnyal egyetlen ház, kert besorolású ingatlanról van szó, amelynek 1/2-1/2 arányban tulajdonosai. Már a kérdést is rosszul tette fel.
Volt élettársammal az Ő kizárólagos tulajdonú ingatlanára jelzáloghitelt vettünk fel. Én vagyok a főadós, ő az adóstárs (és a jelzálog ugye az Ő ingatlanára lett bejegyezve. A hitel bedőlt, az élettársi kapcsolat is megszűnt. Kérdésem, hogy ha ezt a hitelhátralékot kifizetem/megegyezek a bankkal, akkor azzal keletkezik e nekem mint volt élettársnak tulajdonjogom? Azt tudom, hogy nem automatikusan és perelni kell, de ez mennyire egyszerű vagy bonyodalmas és hosszadalmas ügy lenne, megéri-e?
"ha ezt a hitelhátralékot kifizetem/megegyezek a bankkal, akkor azzal keletkezik e nekem mint volt élettársnak tulajdonjogom?"
Nem. Te a kölcsön adósa vagy és nem az ingatlan vevője!
Mivel nem vagyok jogász, így nem természetesen nem tudok szakszerűen megfogalmazott kérdést feltenni.
Megpróbálom másképp: ha szeretnék a tulajdonomban lévő házhoz tartozó kertről lemondani ("egyetlen ház, kert besorolású ingatlan" 1/2 részének tulajdonosa vagyok)a testvérem javára, mit kell tennem? Neki szüksége van az egész kertre, nekem nincs.
Akkor hagyd, hogy hadd használja egyedül. Nem tudod a kert tulajdonjogát az épület nélkül átruházni, ha egyszer egyetlen ingatlan.
Ne haragudj, én igazából nem nagyon értem, hogy mi a problémád. (És nem azért, mert nem vagy jogász. Ládd, a tényállást is hogy levettem.)
"Ráépítés jogcímén van egy fél házam, melyhez egy fél telek is tartozik"
A ház meg a telek egy helyrajzi számon van nyilvántartva vagy kettőn?
Ha két helyrajzi számon vannak nyilvántartva (külön a ház külön a telek) akkor megoldható az ügy.
Kedves tagok ! Szeretnék egy házat venni viszont a tulajdon jogban és haszonélvezeti jogokban nem vagyok sürün járatos ezért segítségüket kérném. A házat amit meg szeretnék venni az eladó a tulajdonos 100%ban viszont azt mondta hogy az ingatlannak a haszonélvezője a volt élettársa akivel közös gyermeke van és ő örökölne ha meghal állítása szerint 12 éve nem találkozott vele az ingatlan eddig sem érdekelte,plusz azt mondta hogy ők úgy állapodtak meg hogy ha eladja a házat annak árából kerül majd kifizetésre az ő haszonélvezeti joga . Nem tudom ez be is van jegyezve vagy csak megállapodásuk van egymásközt. A kérdésem az lenne, hogy a haszonélvező nélkül én a házat komplett jogokkal meg tudom e venni, úgy hogy hivatalosan a szerződésbe foglalom hogy a mostani tulajjal az én vásárlásom árából ő kifizeti neki a haszonélvezetet vagy csak az ő jelenléte és bele egyezésével lehet a haszonélvezetet is rendezni? Plusz ha én 100% ban meg veszem a tulajdont akkor neki milyen jogai vannak és nekem, mert nem szeretném hogy kifizetem a tulajdont rá költök ő meg esetleg kirakna az ingatlanból vagy beakarna költözni.Elnézést hogy kacifántos kicsit, de azt írtam amit az eladó elmondott amig választ nem kapok nem lépek tovább nála, mert nem szeretnék pofára esni.Köszönöm a segítséget!
„én a házat komplett jogokkal meg tudom e venni, úgy”
Úgy nem.
monic2005
Először kérd le vagy ki a tulajdonilapot.
Egyszerűbb, ha az eladó prezentálja neked a haszonélvezet ről történő lemondást, a haszonélvezet ellenértékét fizesse ki - egyidejűleg! - az általad fizetett foglalóból.
Pont.
Egyéb probléma nincs.
Egy helyrajzi számon van nyilvántartva, de ketten vagyunk tulajdonosok. A beépített tetőtér az enyém, az alsó szint a testvéremé. A házhoz tartozó telken is így osztozunk (50% az övé, 50% az enyém). Azért gondolkodtam azon, hogy a kert felét átadom neki, mert ő szeretne gyümölcsfákat ültetni, kerítést építeni köré stb. míg nekem nincs igényem ilyesmire. Amíg viszont az enyém a fele, addig a költségek felét is nekem kellene állnom.
Ugye, csak viccelsz? Úgy állapodtok meg a használatról is meg a költségekről is, ahogy akartok. (Meg ahogy tudtok.)
Nem viccelek, komolyan nem tudom, hogyan lehetne erről "hivatalos" megállapodást kötni.
Mert pl. mi van, ha egyszer eladjuk az ingatlant? Nyilván egy értékes kert megdobja az eladási árat, amit aztán elfelezünk, holott én egy fillért sem fektettem bele.
Persze én nem járnék vele rosszul:) De azért mégsem érezném tisztességesnek.
"Nyilván egy értékes kert megdobja az eladási árat, amit aztán elfelezünk, holott én egy fillért sem fektettem bele."
Miért kellene ebben az esetben elfelezni a vételárat??? Úgy is meg lehet állapodni, hogy - tekintettel a költségek viselésére - a másik fél nagyobb arányban részesüljön a vételárból!!!
Tisztelt Fórumozók!
Egy lakás tulajdoni lapján a haszonélvezeti jog utalása egy olyan bejegyzésre mutat, ami már nem aktuális (közben többször gazdát cserélt az ingatlan).
Kellett volna frissülni ennek a haszonélvezeti jog utalásnak az éppen aktuális tulajdonos tulajdoni hányadának pontos bejegyzésére mutatva?
(Az eredeti haszonélvezeti hivatkozás II/4-re mutat, de azóta a tulajdonos már II/9 alatt van.)
Válaszukat előre is köszönöm! User001
(Az adott ingatlan esetében további érdekesség, hogy a haszonélvezet alapítása testvérek között ment végbe, a fiatalabb testvér megvette a lakást az idősebbtől, és az idősebb haszonélvezővé vált. Ezt a szerződést 2 éven belül felbontották, az eredeti állapot visszaállításra került, azaz újra 1/1 tulajdonos lett az idősebb testvér. A haszonélvezeti bejegyzése viszont megmaradt, továbbra is a fiatalabb testvér tulajdonrészére utalva.)
Mi a konkrét problémád? Mi a konkrét kérdés?
Miért kellett volna frissülnie?
A tulajdon viszonyok változtak, a haszonélvezet nem. Pont.
Az még árverezéskor sem törlődik. Sajnos.
Szerintem értelemszerűen kell frissülnie a tulajdoni lapon szereplő adatoknak, hivatkozásoknak.
Az utalás megjelölés nélküli haszonélvezet nem tűnik el tulajdonosváltás esetén sem, ez evidensnek tekinthető.
Viszont olyan esetben, amikor utalással történik a haszonélvezet megjelölése (esetleg tört részre mutat), akkor felül kell(ene) vizsgálni, hogy a haszonélvezetnek van-e még realitása bizonyos tulajdonos váltások után is.
(Az adott esetben az idősebb testvér saját tulajdona felett válna haszonélvezővé, ha nem vennénk figyelembe az utalás tényét.)
A földhivatal nem értelemszerűen működik, sokszor nem is értelmesen.
Amíg nem érkezik beadvány addig úgy marad a túl. Lap.
Köszönöm a választ! Ez esetben csak egy írásbeli megálapodást kell kötnünk erről, ha jól értettem. Végül is erre voltam kíváncsi :)
Édesapám után ketten örököltünk 1/4,1/4, házrészt, a másik fele édesanyám tulajdona, plusz haszonélvezeti joga van a mi részünk felett. Kérdésem az lenne, ha édesanyám és én el szeretnénk adni a házat de a testvérem aki az 1/4 rész tulajdonosa nem, akkor megtehetjük-e az ő aláírása nélkül is?
Köszönettel
Meg! a 3/4-ed részét, ha lesz olyan, aki így megveszi.
Először fizessétek ki a testvéredet, utána adjátok el az egészet.
Kedves MajorDomus!
Köszönöm a választ. User
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02