Most az a kérdésem, és erre nem találok választ, hogy volt-e már valakinek olyan ügye, amikor postai úton kellett hitelesítést kérni külföldön levő magyar konzulátustól, azért itt kérdezem, mert válasz sehonnan nem érkezik, sem a konzulátusokról, sem máshonnan.
tulajdonjog - haszonélvezeti jog
Előfordult már ilyen!
Tisztelt Fórumozó!
Segítséget szeretnék kérni,mivel olyan helyzetbe kerültem ami jogilag nem tudom hogyan kerülhetném el.
Anyukámmal meg egyeztem,hogy veszünk közösen egy ingatlant,Ő ebbe 1500000 Ft-ot bele is fektetett.Az eladóval meg egyeztünk ,hogy a fent maradó részt havi törlesztéssel fizetjük tovább.Így Én lettem a tulajdonos anyukám a haszonélvező.Viszont az a kellemetlen helyzet állt elő ,hogy ő ki szeretne tenni a házból,mert..és nincs indok,viszont idő közben ki derült ,hogy ő beteg...(Skizofrén) Hogyan tudom ezt el kerülni ,hogy ezt ne tudja megvalósítani.
ez a Te diagnózisod vagy szakemberé ?
„,viszont idő közben ki derült ,hogy ő beteg...(Skizofrén) ”
Kedves Fórumozók!
A következő kérdésben szeretnék tanácsot kérni. Szeretnénk megvásárolni egy ingatlant, melynek a fele tulajdoni joga az édesanyáé, a fele tulajdonjog pedig a gyermeké (örökölte az édesapától). Az édesanyának a gyermek részére vonatkozóan özvegyi joga áll fenn.
Miként kell az adásvételibe beleírni, hogy az özvegyi jog törlése megtörténjen az ingatlan-nyilvántartásból és hogy ez a teher ne maradjon fenn az ingatlanon?
Nem szeretnénk terhelt ingatlant szerezni.
Köszönöm a segítséget.
elég ha egy helyen kérdezel,
Szeretném én is tudni, ugh aki tudja, kérem írja meg. Köszönöm.
"Miként kell az adásvételibe beleírni, hogy az özvegyi jog törlése megtörténjen az ingatlan-nyilvántartásból és hogy ez a teher ne maradjon fenn az ingatlanon?"
Nagyjából úgy, hogy lemond az özvegyi jogáról és hozzájárul az ingatlan-nyilvántartásból való törléshez. Az ügyvéd majd tudni fogja.
Ahhoz, hogy erről a jogáról lemondjon, szoktak külön ellenértéket kikötni (hiszen az özvegyi jog is értékkel bír), vagy ingyenesen történik? (ingyenesen azonban gondolom nem mondanak le erről...)
Célszerű esetleg a szerződés megkötése előtt kérni a jog törlését?
Köszönöm.
Persze le lehet róla mondani ingyenesen is meg elleérték fejében is.
"Célszerű esetleg a szerződés megkötése előtt kérni a jog törlését?"
Ha nagyon biztos akarsz lenni a dolgodban, akkor igen. De ez plussz költséggel jár!
Most a napokban tudtam meg a háziorvostól,és rendszeres gyógyszer is szed,Tehát szakvélemény,Pszihiátrián kezelték.
„,viszont idő közben ki derült ,hogy ő beteg...(Skizofrén) ”
Pontosítok:...szednie kéne,de a sajnos nem teszi....Ugy tudtam meg,hogy fizikálisan bántalmazott,kiabált,Mentőt hívtam,mert nem tudtam mire véljem,és a hazi orvos mondta el,hogy ez a baja...
Ezt olvasgasd :
http://www.obdk.hu/…ksag_v08.pdf
Köszönöm szépen a tájékoztatót....viszont azért szeretném tudni,hogy hogyan is működik ez az eljárás,mert gondolom azért nem csak úgy nem teheti ezt meg,értem úgy ,hogy indoklás stb,hogy miért szeretné....Előre is köszönöm a segítséget.
Nehéz helyzetben vagy mert a háttérben vagyon-jogi vita van.
Ilyen esetben a bíróság nagyon alaposan vizsgálja az esetet.
Beszélj a kezelő orvossal, talán ad felvilágosítás mennyire cselekvőképes az édesanyád.
Olvasd el újra amit bemásoltam, minden tennivaló benne van...
Sajnos szép szóval nem értem el semmit,most csak az a kérdés,hogy a bíróságon meg kérdezik,hogy mit miért vagy csak döntenek....Vagyoni háttér,pedig csak annyi,hogy egy rész van ki fizetve,a többi megállapodás alapján havi törlesztő résszel van fizetve....Minden segítséget szívesen vennék....Köszönöm szépen előre is.
„Sajnos szép szóval nem értem el semmit”
Mit szerettél volna elérni ?
Tisztelt Címzettek!
Az ingatlannak van már egy haszonélvezője, mellette lehet e másik személy javára haszonélvezeti jogot alapítani, úgy hogy közösen illetné meg a jog a haszonélvezőket, és ehhez kell -e a régi haszonélvező hozzájárulása? Köszönöm szépen a választ.
Ha a meglévő haszonélvező az egész ingatlanon jogosult, akkor természetesen csak a hozzájárulásával lehet olyan haszonélvezetet alapítani, amely párhuzamosan áll fenn. Olyan haszonélvezetet, amely a meglévő haszonélvezetét követő rangsorban illeti meg a jogosultat, a tulajdonos a fennálló haszonélvezet jogosultjának hozzájárulása nélkül engedhet.
Ha a haszonélvezet csak meghatározott tulajdoni hányadon áll fenn, akkor megint csak a tulajdonos urasága, hogy alapít-e a haszonélvezettel nem terhelt hányadon újabb haszonélvezetet.
Kovács BÉla Sándor!
Köszönöm szépen, jelen ügyben az egész ingatlanon fennáll a haszonélvezeti joga régi jogosultnak, tehát a szerződésben a tulajdonos a régi és az új haszonélvezeti jogosult lesznek a felek, és a régi jogosult belegyezik a közös haszonélvezeti jog alapításába, és az új jogosult pedig így a haszonélvezeti jog értékének arányos része szerint fog illetéket fizetni ugye? Köszönöm :)
Jó kérdés. Szerintem nem is biztos, hogy kell illetéket fizetni. Ha viszont kell, akkor nemigen lesz arányosítás. Ha egyszerre szereznék, akkor megosztanák közöttük. De így...
És ebben mi a ráció?
Üdv!
Törölték a földtörvény alapján haszonélvezeti jogomat egy termőföldön, kérhetek e kártérítést és kitől?
Köszönettel:
Egresi
esi
"Törölték a földtörvény alapján haszonélvezeti jogomat egy termőföldön, kérhetek e kártérítést és kitől?"
Senkitől! Ha törvény alapján törölték akkor jogszerű volt az eljárás, tehát hiányzik a kártérítési felelősség egyik eleme (jogellenesség).
Bizonyára azért törölték a haszonélvezeti jogodat, mert nem vagy a tulajdonos közeli hozzátartozója! (Vagy ha az vagy, nem igazoltad a megadott határidőn belül.)
Ha visszterhesen szerezted a haszonélvezetet, akkor az ellenérdekelt féltől követelheted a lehetetlenült szerződés elszámolását.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02