Lajcso
Természetesen nem.
Hogy mire gondoltam, az Obudafan leirta.
Lajcso
Természetesen nem.
Hogy mire gondoltam, az Obudafan leirta.
„Szeretném megkérdezni, ha egy házban a férjem meg én vagyunk a haszonélvezők, a tulajdonos (Ő lakik a házban), bejelenheti-e oda a barátját?”
Csak a haszonélvező hozzájárulásával.
„Valamint, ha élünk a jogunkkal és megkérjük, hogy költözzön el a házból, akkor ki lehet-e adni albérletbe ”
A haszonélvező adhatja az ingatlant bérbe, kivéve ha erről a jogáról a tulajdonos javára lemondott.
"Alapelv:az ingatlannal a haszonélvező rendelkezik,"
Akkor szerinted a haszonélvező elidegeniteheti, megterhelheti az ingatlant? Ugyanis jogi értelemben a rendelkezés joga ezt jeleni.
Alapelv:az ingatlannal a haszonélvező rendelkezik, bárki csak az ő engedélyével teheti be oda a lábát.
Rakjátok ki a tulajt!
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, ha egy házban a férjem meg én vagyunk a haszonélvezők, a tulajdonos (Ő lakik a házban), bejelenheti-e oda a barátját?
Valamint, ha élünk a jogunkkal és megkérjük, hogy költözzön el a házból, akkor ki lehet-e adni albérletbe és ha igen, akkor ki adhatja ki, a tulajdonos, vagy a haszonélvező?
Mit lehet tenni, ha állagot rontanak a házban, illetve az udvaron.
Pl. régi illemhelyet és ólakat bontanak el (vagyis csak rongálnak, mert normálisan lebontva sincs), fákat, szölő lugast vágnak ki stb....
Még egy kérdésem lenne.
Mi történik, ha pl. telefon vagy egyéb tartozást halmoznak fel? Akkor azt ráterhelhetik a házra?
kedves pazs! köszönöm, így tiszta a kép!
„a közös költséget a haszonélvezőnek kellene fizetnie”
csak akkor, ha így állapodtak meg a tulajdonossal, mert egyébként a közös költség a tulajdonost terheli (amúgy a társasházzal szemben mindenképp ő felel, úgyhogy igen, ráterhelik a tulajdoni hányadára, ha senki nem fizeti).
a közös költséget a haszonélvezőnek kellene fizetnie. Ha nem fizeti, akkor a társasház ráterhelheti a tulajonosra? Tehát ha a haszonélvezőnek nincs jövedelme és nem hajlandó a közös költség megfizetésére, akkor végső soron a tulajdonosnak kell helyt állnia?!
Igen, már több perköltség van terhelve azon a hányadon. Még eladni sem tudom a házat, vagy nagyon nehéz lenne vevőt találni rá. Köszönöm válaszaitokat. Üdv.
Ott az ingatlan tulajdoni hányada.
Nem, akkor is magát a pervesztest. Most az más kérdés, hogy ez hogyan lesz végrehajtható.
Még akkor is, ha jelen esetben a felperes kiskorú? Akkor a törvényes képviselőjét kötelezik a perkoltség megfizetésére?
A vesztest kötelezik a pernyertes költségeinek megtérítésére.
Köszönöm válaszod, úgy fogok tenni. És a perköltség?
Akkor nem áll meg. De nem ártana, ha megbíznál egy ügyvédet.
Nem akart beköltözni, az a lényeg, hogy "qasi" albérleti díjat fizessek neki, vagyis pénzt akarnak.
A kiskorú tulajdonostárs be akart költözni, ti pedig megakadályoztátok?
Tisztelt Fórumozók!
Volt férjem válásunk előtt önként elköltözött. A házban két kiskorú gyermekemmel lakunk. A ház 1/4 része a volt férjem tulajdonában volt, azonban azt elajándékozta a mostani kapcsolatából született kiskorú gyermekének. Most az 1/4 rész kiskorú tulajdonos-illetve mint képviselője- édesanyja követel tőlem többlethasználati díjat.Kérdéseim:
Továbbá kérik, hogy a bíróság kötelezzen engem a perköltség, és az ügyvédi díj megfizetésére.
3.Ezt lehet? Én fogok fizetni perköltséget, holott én nem akarok pereskedni?
Válaszukat köszönöm.
Nagyon köszönöm a felvilágosítást. :-)
Eddig teljes mértékben tévhitben éltem, de a jogok nem ismerete nem mentesít. Az az igazság nem is foglalkoztam ezzel a kérdéssel, anno a bejegyzéskor sem kérdeztem meg a haszonélvezettel járó jogokat, hogy az milyen előnyökkel-hátrányokkal jár, és az ügyvéd sem világosított fel.
A köztudatban inkább csak annyi terjeng, hogy a bejegyzett haszonélvező beleegyezése nélkül nem elidegeníthető az ingatlan, vagy ha igen - mint lent is olvasható - a haszonélvezővel együtt.
Tisztelt Szakértők/Fórumozók!
Egy ingatlanon a bátyámmal együtt tulajdonosok vagyunk.
És 33 - 33 - 33 % haszonélvezők a szülők, illetve egy nagyszülő.
Elméletileg, ha valamelyik haszonélvező lemond a jogáról, akkor abban az esetben, ha haszon jön be az ingatlanból, akkor a tulajdonosok között kell elosztani - ha egy haszonélvező mond le, akkor 33%, ha kettő akkor 66%, illetve 100%, ha mind - a fennmaradó hasznot.
Ha a haszonélvezők szedik be a hasznot, és nem fizetik ki mondjuk a 33%-ot, akkor a tulajdonosoknak milyen lehetőségei vannak?
Még egy kérdés: Ha halálig tartó haszonélvezeti jog van a szerződésben, attól függetlenül a haszonélvező lemondhat a jogáról, vagy fizetnie kell érte, vagy egyáltalán nem lehetséges ilyen lépés?
Válaszokat előre is köszönöm!
"Ki nem használhatja az ingatlant, a tulajdonos vagy a haszonélvező?"
A tulajdonos! Ezért állna az ő érdekében a haszonélvezeti jog megszüntetése. Az egy külön kérdés, hogy tudna-e fizetni ezért?
Köszönöm kedves Lajcsó!
Ki nem használhatja az ingatlant, a tulajdonos vagy a haszonélvező?
A teljes ingatlanra volt bejegyezve a haszonélvezeti jogom, és a tulajdonos használta/használja.
"igényt tarthatok-e valamilyen pénzbeni ellenszolgáltatásra, vagyis forintosítható-e a haszonélvezeti jog?"
Igen, tekintettel arra, hogy a haszonélvezeti jog a vagyoni értékű jognak minősül.
"Kötelezhető-e a tulajdonos ennek megváltására?"
Nem kötelezhető. Viszont a haszonélvezeti jog fennállása alatt nem is használhatja az ingatlant. (Amennyiben az egész ingatlant haszonélvezeti jog terheli.)
Tisztelt Fórumozók, Szakértők! Haszonélvezeti jogom van bejegyezve a férjem tulajdonában levő ingatlanra. Az lenne a kérdésem, ha lemondok a haszonélvezeti jogomról, - megromlott a kapcsolatunk, szeretnék elköltözni - igényt tarthatok-e valamilyen pénzbeni ellenszolgáltatásra, vagyis forintosítható-e a haszonélvezeti jog? Kötelezhető-e a tulajdonos ennek megváltására? Köszönöm megtisztelő válaszukat. Szép napot kívánok!
Eljárási díjat annek kell fizetni aki érdekében bejegyzik a tulajdonjogot. Tehát neked kell fizetned! Ennek semmi köze a közjegyző késedelméhez. Az sem biztos, hogy a közjegyző hibázott. Az ingatlan egyáltalán benne volt a (legelső) hagyatéki leltárban?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02