Ha megküldi, akkor is neked kell.
tulajdonjog - haszonélvezeti jog
Ezt értem, de a közjegyző mulasztása miatt most nekem kell fizetnem a földhivatalnál az eljárási díjat?
A közjegyzőnek kellene megküldenie a végzést a földhivatal felé.
Jó napot kívánok!Elhunyt személy tulajdonjogát kinek a feladata átíratni a földhivatalnál? Hagyatéki végzés van. Anyósom már 13 éve halott. most szeretnénk eladni a házat, de az még az elhunyt nevén van.
Jó estét!
Tanácsot szeretnék kérni! 2012 januárjában kötöttem a férjemmel /2012 nov.-ben elváltunk/ vagyonközösség megszüntető szerződést. A közös ingatlanunkból az 1/2 tulajdon részem egy kikötött feltétellel került a férjem tulajdonába, nekem haszonélvezetem maradt. A volt férjem ezt a feltételt nem teljesítette ami szerint a szerződés érvénytelen. Komoly okok miatt nem mertem ezt megtámadni azóta sem. Van erre lehetőségem, vagy már elévült?
Köszönöm !
Anett
Tisztelt Ügyvéd Úr !Köszönöm hogy foglalkozik a kérdéseimmel.Megnéztem a tul lapot, sajnos nincs % kikötve, így a teljes ingatlanra szól. Ebben az esetben Édesanyám hagyatékát ( egy kis szobában,vagy garázsban elférő bútorzat) a másik haszonélvező engedélye nélkül, azok értékesítéséig nem tarthatom az ingatlanban?
A maradék kérdésem igaz ha-val kezdődik, de talán tanulságos lehet másnak is: a haszonélvező igen idős, megrendült egészségű ember. Mi történik akkor ha úgy köt valakivel eltartási szerződést, hogy az eltartásért az ingatlan 40 éves bérleti jogát ajánlja fel. Mikor juthatok én a tulajdonomhoz? A haszonélvező halála után vagy csak 40 év mulva.
Tisztelettel várom a válaszát.
Nem. Nem. Nem. Úgy igen. Nemigen.
És úgy sem adhatom el , hogy nekik biztosítok lakhatást? magyarul "kötelezhetem" öket költözésre? a saját házrészünket kiadhatom bérbe? vagy csak az ö beleegyezésükkel? Valóban visszaveheti a férjemtől a házat? mert azt mondta visszaveszi ami nem is lenne gond de a hitel a férjem nevén van:( és a gyerekeimre akarja iratni amit én nem szeretnék .
Erika
Bármikor eladhatjátok, nem kell hozzá a haszonélvezők beleegyezése. Csak vevőt nemigen találtok haszonélvezettel terhelten.
Senki sem él örökké. (Illetve de - csak nem úgy.)
Mi elszeretnénk adni a házat de mint írtam ebbe a haszonélvezök nem egyeznek bele. Van e erre valami megoldás? Tudom hogy a haszonélvezeti jog mindennél erösebb, csak mi így sarokba vagyunk szorítva mert nem tudunk innen elmenni.a papa fenyegetüzik hogy vissza veszi a házat (amit a férjem sosem kért) és rengeteg pénzt öltünk bele de a hitel az a férjem nevén van.És nem tudok róla hogy lenne ajándékozási szerzödés.Hogy tudok megszabadulni a háztól van e erre bármi megoldás ha ök nem engedik eladni. A mi házunkat sem lehet eladni? egy a helyrajzi szám :(
Ha eladnánk akkor természetesen nekik is lenne véve belöle egy lakás meg nekünk is .Nem kisemmizni akarjuk öket csak külön élni tölük !
Köszönettel : Erika
Erika: a megoldáskereséshez mindenek előtt el kellene árulnod, hogy mit szeretnél. (A rossz személyes viszony nem jogi probléma.)
Aladár:
- Ezt mi honnan tudhatnánk? Nézd meg a tulajdoni lapot!
- Ez attól függ, min van haszonélvezete. (Menj vissza az 1. kockára!)
- A tulajdonosnak.
- Ha... Térjünk erre vissza akkor, ha a feltételezett helyzet bekövetkezik.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A férjem nagyszüleivel élünk egy udvarban de külön házban.A férjem nevére vették a nagyszülei a házat 1/1 tulajdonos, de nekik holtig tartó haszonélvezetük van a házon, a vill. , gáz, külön néven is van. A viszony eléggé megromlott két kisgyerekünk is van ,az udvar sajnos nem leválasztható, az ingatlanra 2 éve jelzálog hitel lett felvéve ahol is a férjem nevén van a hitel, de a nagyszülei is adóstársak.Kértük egyezzenek bele a ház eladásába mire ök közölték , hogy nem egyeznek bele .Sajnos tudják hogy nem tudunk semmerre menni ha nem lenne a hitel a nyakunkba akár albérletbe is mennénk annyira rossz a helyzet,(amit a drága papa generált és amiért akár fel isj jelenthetném csak nem akarok a gyerekemnek felesleges torturát , és közölte ha börtönbe kerül sem írja alá hogy eladjuk). Az lenne a kérdésem van e valami megoldás ilyenkor? Tehetünk e valamit?????
Válaszát köszönöm. Erika
Kedves Fórumtagok! Segítséget kérek:
2000-ben vásároltam egy ingatlant amire Édesanyámnak és élettársának a haszonélvezete rávezetésre került.Édesanyám súlyos beteg lett az élettársa pedig elhagyta 2005-ben. Édesanyám 2010-ben elhunyt. A volt élettárs most jelentkezett, hogy igényt tart a haszonélvezeti jogra és beköltözik az ingatlanba.Kérdésem:1. az egész ingatlanra vonatkozik a haszonélvezete vagy csak az 50 %-ra hiszen Édesanyámnak is haszonélvezete volt rajta? 2. Kiköthetem e, hogy Édesanyám hagyatékának tárolására a 2 db garázsból az egyikre igényt tartok? 3. Az ingatlant most kellene bekötni a kiépült csatorna hálózatba. Ennek költségeit kinek kell viselni? 4. Ha beköltözik, hogyan tudom ellenőrizni az ingatlan használatát állagát. Ha nem enged be hogyan kérhetek segítséget?
A válaszokat előre köszönöm !
Ahogy az utolsó bekezdésben írtam: egy felkészültebb és kötelességtudó ügyvéd akkor is tudhat kellemetlenséget okozni. Hiszen köteles részi igényed van (leegyszerűsítve a törvényes örökrészed felére), amely egy foglalható követelés.
Az egyik házat a kisfiam nevére akarja íratni, és én haszonélvező. Úgy se árverezik el?
Szia!
És köszönöm, a második variáció. :D Az én házamon van a tartozás, apukámén nincs.
Szia! (A hálón a tegeződés a főszabály.)
Nem nagyon értem, mit kérdezel. De ha jól értem, akkor apádnak van két háza, amelyek jelzálogjoggal terheltek, és ezekre nézve haszonélvezetet hagy rád. Nos, az ilyen, a jelzálogjog bejegyzése után keletkezett haszonélvezetet törlik, ha a jelzáloggal biztosított követelés kielégítése miatt az ingatlant elárverezik.
Ha csak az a kérdés, hogy a tartozásod miatt árverezhetnek-e olyan ingatlant, amin csak haszonélvezeted van, akkor a válasz nem. De akkor csak ezt kellett volna megkérdezni, és hagyni a csudába a hosszú litániát.
Megjegyzem, ha a hitelezőtöknek jó ügyvédje van, akkor a köteles részi igény érvényesítése még így is befigyel.
Ha meghalna (de még isten ments hogy meg haljon) a közjegyzőnél előbb a végrendeletet bontják fel utána osztozkodnak nem?
Tisztelt Kovács Úr!
Úgy érti hogy ha az apukám két házára jegyzik be a jelzálogot? A haszonélvezet még csak a végrendeletben van megírva. Örökség esetén már ráírják a jelzálogot az Ő házára? Még éltében intézzük el akkor a haszonélvezetet? Köszönöm
Annak azért jelentősége van, hogy az örökhagyó halála előtt mennyi ideig birtokoltál, és hogy az örökös tudott-e egyáltalán az örökségéről.
Elbirtoklási per. Az ismeretlen helyen lévő tulajdonost ügygondnok képviseli.
Tisztelt forumozók.
Olyan gondom van hogy kb.20 éve van "tulajdonomban" egy szántó 4500 M2 ,csak akkor még nem foglalkoztak a bejegyzéssel és a földhivatalban nincs bejegyezve a tulajdonos nem fellelhető.Azaz 20 éve használom és papiron a tulaj 30 éve halott, az örökös nem foglalkozott a hagyatékkal és az elérhetősége ismeretlen" link"
kérdés az hogy mi lenne a módja hogy az én nevem szerepeljen tulajként??
Ha a haszonélvezetet a jelzálog bejegyzését követően jegyeztetik be, akkor az végrehajtás esetén megy a levesbe.
Nem.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02