tulajdonjog - haszonélvezeti jog

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.01. 19:06

Ha megküldi, akkor is neked kell.

vferenc # 2014.12.01. 19:03

Ezt értem, de a közjegyző mulasztása miatt most nekem kell fizetnem a földhivatalnál az eljárási díjat?

ObudaFan # 2014.12.01. 19:00

A közjegyzőnek kellene megküldenie a végzést a földhivatal felé.

vferenc # 2014.12.01. 18:58

Jó napot kívánok!Elhunyt személy tulajdonjogát kinek a feladata átíratni a földhivatalnál? Hagyatéki végzés van. Anyósom már 13 éve halott. most szeretnénk eladni a házat, de az még az elhunyt nevén van.

Anett37 # 2014.09.06. 16:28

Jó estét!

Tanácsot szeretnék kérni! 2012 januárjában kötöttem a férjemmel /2012 nov.-ben elváltunk/ vagyonközösség megszüntető szerződést. A közös ingatlanunkból az 1/2 tulajdon részem egy kikötött feltétellel került a férjem tulajdonába, nekem haszonélvezetem maradt. A volt férjem ezt a feltételt nem teljesítette ami szerint a szerződés érvénytelen. Komoly okok miatt nem mertem ezt megtámadni azóta sem. Van erre lehetőségem, vagy már elévült?

Köszönöm !

Anett

aladár68 # 2014.09.05. 10:34

Tisztelt Ügyvéd Úr !Köszönöm hogy foglalkozik a kérdéseimmel.Megnéztem a tul lapot, sajnos nincs % kikötve, így a teljes ingatlanra szól. Ebben az esetben Édesanyám hagyatékát ( egy kis szobában,vagy garázsban elférő bútorzat) a másik haszonélvező engedélye nélkül, azok értékesítéséig nem tarthatom az ingatlanban?
A maradék kérdésem igaz ha-val kezdődik, de talán tanulságos lehet másnak is: a haszonélvező igen idős, megrendült egészségű ember. Mi történik akkor ha úgy köt valakivel eltartási szerződést, hogy az eltartásért az ingatlan 40 éves bérleti jogát ajánlja fel. Mikor juthatok én a tulajdonomhoz? A haszonélvező halála után vagy csak 40 év mulva.
Tisztelettel várom a válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.05. 10:30

Nem. Nem. Nem. Úgy igen. Nemigen.

erika1 # 2014.09.05. 10:11

És úgy sem adhatom el , hogy nekik biztosítok lakhatást? magyarul "kötelezhetem" öket költözésre? a saját házrészünket kiadhatom bérbe? vagy csak az ö beleegyezésükkel? Valóban visszaveheti a férjemtől a házat? mert azt mondta visszaveszi ami nem is lenne gond de a hitel a férjem nevén van:( és a gyerekeimre akarja iratni amit én nem szeretnék .

Erika

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.05. 10:01

Bármikor eladhatjátok, nem kell hozzá a haszonélvezők beleegyezése. Csak vevőt nemigen találtok haszonélvezettel terhelten.

Senki sem él örökké. (Illetve de - csak nem úgy.)

erika1 # 2014.09.05. 09:53

Mi elszeretnénk adni a házat de mint írtam ebbe a haszonélvezök nem egyeznek bele. Van e erre valami megoldás? Tudom hogy a haszonélvezeti jog mindennél erösebb, csak mi így sarokba vagyunk szorítva mert nem tudunk innen elmenni.a papa fenyegetüzik hogy vissza veszi a házat (amit a férjem sosem kért) és rengeteg pénzt öltünk bele de a hitel az a férjem nevén van.És nem tudok róla hogy lenne ajándékozási szerzödés.Hogy tudok megszabadulni a háztól van e erre bármi megoldás ha ök nem engedik eladni. A mi házunkat sem lehet eladni? egy a helyrajzi szám :(
Ha eladnánk akkor természetesen nekik is lenne véve belöle egy lakás meg nekünk is .Nem kisemmizni akarjuk öket csak külön élni tölük !

Köszönettel : Erika

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.05. 08:59

Erika: a megoldáskereséshez mindenek előtt el kellene árulnod, hogy mit szeretnél. (A rossz személyes viszony nem jogi probléma.)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.05. 08:58

Aladár:

1. Ezt mi honnan tudhatnánk? Nézd meg a tulajdoni lapot!
  2. Ez attól függ, min van haszonélvezete. (Menj vissza az 1. kockára!)
  3. A tulajdonosnak.
  4. Ha... Térjünk erre vissza akkor, ha a feltételezett helyzet bekövetkezik.
erika1 # 2014.09.05. 08:46

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A férjem nagyszüleivel élünk egy udvarban de külön házban.A férjem nevére vették a nagyszülei a házat 1/1 tulajdonos, de nekik holtig tartó haszonélvezetük van a házon, a vill. , gáz, külön néven is van. A viszony eléggé megromlott két kisgyerekünk is van ,az udvar sajnos nem leválasztható, az ingatlanra 2 éve jelzálog hitel lett felvéve ahol is a férjem nevén van a hitel, de a nagyszülei is adóstársak.Kértük egyezzenek bele a ház eladásába mire ök közölték , hogy nem egyeznek bele .Sajnos tudják hogy nem tudunk semmerre menni ha nem lenne a hitel a nyakunkba akár albérletbe is mennénk annyira rossz a helyzet,(amit a drága papa generált és amiért akár fel isj jelenthetném csak nem akarok a gyerekemnek felesleges torturát , és közölte ha börtönbe kerül sem írja alá hogy eladjuk). Az lenne a kérdésem van e valami megoldás ilyenkor? Tehetünk e valamit?????

Válaszát köszönöm. Erika

aladár68 # 2014.09.03. 22:10

Kedves Fórumtagok! Segítséget kérek:
2000-ben vásároltam egy ingatlant amire Édesanyámnak és élettársának a haszonélvezete rávezetésre került.Édesanyám súlyos beteg lett az élettársa pedig elhagyta 2005-ben. Édesanyám 2010-ben elhunyt. A volt élettárs most jelentkezett, hogy igényt tart a haszonélvezeti jogra és beköltözik az ingatlanba.Kérdésem:1. az egész ingatlanra vonatkozik a haszonélvezete vagy csak az 50 %-ra hiszen Édesanyámnak is haszonélvezete volt rajta? 2. Kiköthetem e, hogy Édesanyám hagyatékának tárolására a 2 db garázsból az egyikre igényt tartok? 3. Az ingatlant most kellene bekötni a kiépült csatorna hálózatba. Ennek költségeit kinek kell viselni? 4. Ha beköltözik, hogyan tudom ellenőrizni az ingatlan használatát állagát. Ha nem enged be hogyan kérhetek segítséget?
A válaszokat előre köszönöm !

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.29. 12:24

Ahogy az utolsó bekezdésben írtam: egy felkészültebb és kötelességtudó ügyvéd akkor is tudhat kellemetlenséget okozni. Hiszen köteles részi igényed van (leegyszerűsítve a törvényes örökrészed felére), amely egy foglalható követelés.

Betty3 # 2014.08.29. 12:21

Az egyik házat a kisfiam nevére akarja íratni, és én haszonélvező. Úgy se árverezik el?

Betty3 # 2014.08.29. 12:14

Szia!
És köszönöm, a második variáció. :D Az én házamon van a tartozás, apukámén nincs.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.29. 12:04

Szia! (A hálón a tegeződés a főszabály.)

Nem nagyon értem, mit kérdezel. De ha jól értem, akkor apádnak van két háza, amelyek jelzálogjoggal terheltek, és ezekre nézve haszonélvezetet hagy rád. Nos, az ilyen, a jelzálogjog bejegyzése után keletkezett haszonélvezetet törlik, ha a jelzáloggal biztosított követelés kielégítése miatt az ingatlant elárverezik.

Ha csak az a kérdés, hogy a tartozásod miatt árverezhetnek-e olyan ingatlant, amin csak haszonélvezeted van, akkor a válasz nem. De akkor csak ezt kellett volna megkérdezni, és hagyni a csudába a hosszú litániát.

Megjegyzem, ha a hitelezőtöknek jó ügyvédje van, akkor a köteles részi igény érvényesítése még így is befigyel.

Betty3 # 2014.08.29. 12:00

Ha meghalna (de még isten ments hogy meg haljon) a közjegyzőnél előbb a végrendeletet bontják fel utána osztozkodnak nem?

Betty3 # 2014.08.29. 11:57

Tisztelt Kovács Úr!
Úgy érti hogy ha az apukám két házára jegyzik be a jelzálogot? A haszonélvezet még csak a végrendeletben van megírva. Örökség esetén már ráírják a jelzálogot az Ő házára? Még éltében intézzük el akkor a haszonélvezetet? Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.29. 08:13

Annak azért jelentősége van, hogy az örökhagyó halála előtt mennyi ideig birtokoltál, és hogy az örökös tudott-e egyáltalán az örökségéről.

lajcsó # 2014.08.29. 07:46

Elbirtoklási per. Az ismeretlen helyen lévő tulajdonost ügygondnok képviseli.

csjmester1 # 2014.08.28. 21:57

Tisztelt forumozók.
Olyan gondom van hogy kb.20 éve van "tulajdonomban" egy szántó 4500 M2 ,csak akkor még nem foglalkoztak a bejegyzéssel és a földhivatalban nincs bejegyezve a tulajdonos nem fellelhető.Azaz 20 éve használom és papiron a tulaj 30 éve halott, az örökös nem foglalkozott a hagyatékkal és az elérhetősége ismeretlen" link"
kérdés az hogy mi lenne a módja hogy az én nevem szerepeljen tulajként??

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.28. 20:19

Ha a haszonélvezetet a jelzálog bejegyzését követően jegyeztetik be, akkor az végrehajtás esetén megy a levesbe.

ius latratus # 2014.08.28. 18:46

Nem.