Tisztelt Fórum!
Olyan ügyben szeretnék segítséget kérni hogy a férjemmel van egy közös lakásunk, amin rengeteg tartozás hitel van. Apukám végrendeletet írt amiben két házára is megjelölt engem haszonélvezőnek, az egyiket pedig a kiskorú fiamra akarja íratni. Ha nekem a másik két házon haszonélvezet van, vagy az egyik ház a fiam nevén, a Bank azokra ráteheti a kezét az én házam tartozása miatt? Köszönöm
tulajdonjog - haszonélvezeti jog
Tisztelt Ügyvédek!
A következőben kérném a segítségüket:
Van egy házam melynek én vagyok a tulajdonosa, de az édesanyám a haszonélvezője....És velem él a 20 éves fiam is. Szóval 3-an élünk itt és eddig úgy volt a rezsi fizetése, hogy fele-fele arányban, anyámmal megosztva.( Mivel a fiam még tanult).
Sajnos a helyzet kissé romlott és bejelentette, hogy szeptembertől csak az 1/3-át fogja fizetni, mivel a "fiam is felnőtt már". Ez idáig rendben lenne, csakhogy a fiam továbbtanul nappalin, tehát nem keresőképes még 2 évig. Ezért továbbra is kapom a családi pótlékot, a suli fizeti a TB-jét, stb. Nos, ebben a helyzetben anyámnak továbra is kell fizetni a felét, vagy csak az 1/3-át?
Várom válaszukat
Maradok tisztelettel:
Krausz Miklós
Így van, és korrektek
Szép napot kívánok!
Kérdezem ha nekem és egy másik személynek haszonélvezeti jog van bejegyezve egy ingatlanra.Abban az esetben a tulajdonos a írásos beleegyezésünk nélkül bejelenthet e valakit állandólakcímre vagy más bármilyen jogcímen történő ott-tartózkodásra ?
Köszönettel
Hofilaci
Ha a feleknek nincs külön-külön ügyvédje, akkor a szerződést szerkesztő ügyvéd mindkét fél ügyvédje. Akkor is, ha csak az egyik fizeti. Kérdezd tehát bizalommal.
Kedves Kovács Béla,
Csak azért nem kérdezem az ügyvédet, mert az adásvételik esetében mindig a vevő intézi őket. Tehát nem saját ügyvédről van szó, s nem tudom, mennyire részrehajló. De egyébként is már tárgytalan az ügy, mert nem ment bele a vevő ebbe a variációba én pedig garancia nélkül nem fogok neki majd 2 millió forintot hitelezni.
Ha adásvételi szerződést köttök, akkor azt egy ügyvéd csinálja. Miért nem őt kérdezed?
Szerződéssel.
Haszonélvezetet csak az új tulaj tud részedre alapítani. Ha 100 %,akkor ki is dobhatod a házból.
Tisztelt Ügyvédek!
Tanácsukat szeretném kérni ingatlanom eladásával kapcsolatban. Az adás-vételi szerződést a vevővel már megkötöttük, lakásom eladási ára 6.550.000,- Ft. Mivel a vevő csak 550.000,- Ft készpénzzel rendelkezik, kétféle bankhitelből kívánja fizetni az eladási árat. Azonban a napokban kiderült, hogy az egyik bank visszautasította, mert a fedezetül felajánlott második ingatlanon már van jelzálog. Így 1.900.000,- Ft-tal kevesebb hitelt kap, ami viszont részemről nem jelentené akadályát az eladásnak, azzal a feltétellel, hogy a vevő vállalja a tartozás két éven belüli (pontosan megjelölt határidőig) kifizetését. A tulajdonjogot azonban addig az időpontig fenntartani nem tudom, mert a Fundamenta ragaszkodik annak átruházásához.
Kérdésem az lenne, hogy a haszonélvezeti jog bejegyzése garanciát jelenthet-e számomra arra az esetre, ha probléma állna fent a tartozás megfizetésében? Azzal a kockázattal tisztában vagyok, hogy ha a bankhitelt sem fizetné a vevő, akkor a Fundamenta élvezné az elsőbbséget velem szemben, de volna-e még más akadálya/buktatója/negatívuma a haszonélvezeti jognak?
Esetleg mi mással lehetne még garanciát kérni a tartozás megfizetésére?
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
Mi az hogy jogosan!
Ha bejegyzett haszonélvező, az engedélye nélkül a tulajdonos sem léphet be a lakásba.
akkor haszonélvező, ha ilyenként be van jegyezve az ingatlan-nyilvántartásba, tulajdoni lapon kell ezt megnézni. egyébként a haszonélvező köteles viselni a lakással járó terheket
Tisztelt Ügyvédek!
Egy ismerősöm kérdését szeretném továbbítani.
Budapesten él egy 84 éves nagypapa a 6. kerületben, a lakást, ahol éppen tartózkodik az elhunyt felesége nevén volt(korábban egy másik lakás volt a nagypapa nevén, ezért a felesége nevére írták ezt a 6.kerületi lakást,hiába ő vásárolta, a régi törvények nem engedték).
Amíg élt a felesége, átírták a lakást az egyik unoka nevére,mai napig is így van. Az unoka elköltözött, a nagypapa már egyedül él a lakásban. A kérdésem az lenne,hogy jogosan tartózkodik a nagypapa ott haszonélvezőként? A nagypapa minden rezsit fizet. A lakás karbantartásának a költségeit az unokának kellene fizetnie?
Válaszukat előre is köszönöm!
Szerintem fussunk neki mégegyszer.
Ez társasház, hány lakás van?
„a belső udvar tulajdonában levő telekrész”
Az érdekes lehet.
Egyébként ha jól veszem ki a szavaidból, ez nem is úszótelek.
Nem.
A bíróság nem osztogat tulajdonokat.
Telkünket 32 évvel ezelőtt úgy osztották meg, hogy a közterület felől úszótelket alakítottak ki, s ezen keresztül közelíthető meg szolgalmi joggal a belső, régi épület. Az új épülethez tartozó garázsok egy része az új épületi átjáró után a belső udvar tulajdonában levő telekrésztől közelíthető meg.
Az úszótelekre épült ház tulajdonosai most elidegenítési eljárást kívánnak indítani a belső telek garázsokat megközelítő részére azon a címen, hogy garázsuk az úszótelek részükre biztosított 1 m sávjáról nem közelíthető meg. Nem szolgalmi, hanem tulajdon jogot akarnak kérni a bíróságtól.
Ezen a címen elvehető-e a tulajdoni jog a belső ház telkétől?
Ez hasznos infó. Köszönöm.
1 hektárnál nagyobb földet (összesen) csak földműves birtokolhat. De az elővásárlási, előbérleti jogok a kisebb földterületre is fennállnak.
Na csak sikerült többször elküldeni.
És mire vonatkozik?
És mire vonatkozik?
És mire vonatkozik?
És mire vonatkozik?
És mire vonatkozik?
Szerintem kevered a tulajdonszerzési korlátot az elővásárlási joggal.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02