Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Végrehajtás alatt árverés előtt ingatlant vásárolni

babetta # e-mail 2011.02.24. 14:20

az előző bejegyzésem kérdés, csak lemaradt a kérdőjel. Előre is köszönöm.

babetta # e-mail 2011.02.24. 14:19

Végrehajtás alatt álló ingatlant sima adásvétellel el lehet adni, vagy csak árverésen vagy árverésen kívül, de árverési vétel hatályával. Megkérdeztem jogászokat és nincsenek azonos állásponton. Köszönöm a választ.

végrehajtó1 # e-mail 2011.02.22. 11:37

NAV ,MBVK honlapja árverési hirdető, főldhivatal önkormányzat bíróság hirdető táblája.

emmike1978 # e-mail 2011.02.22. 11:00

Köszi a választ.

Már a neved is "bíztató", hogy valamelyest jártas (legalábbis nálam jártasabb:)) vagy a témában.

Árverésekről hol lehet tájékozódni? Mármint hogy mikor hol/hova van éppen kiírva?

végrehajtó1 # e-mail 2011.02.22. 10:57

Kész átverés sóóóóó:)

Ha rám hallgatsz elfelejted az egészet.
Ha venni akarsz akkor árverésen vegyél és licitálj.Előre senkinek nem kell fizetni.Csak a vh-nak.

emmike1978 # e-mail 2011.02.22. 10:50

Az alábbi témával kapcsolatban szeretnék tanácsot/véleményt kérni.

Felmerült a lehetősége annak, hogy szeretnénk megvásárolni egy ingatlant, mely végrehajtás alatt áll, ugyanis a jelenlegi tulajdonos fizetésképtelenné vált, és komoly tartozásai halmozódtak fel, a hitelt nem tudja törleszteni. Az adósok még az ingatlanban laknak.

Az ingatlant a CreditExpressz próbálja meg még az árverés időpontja előtt értékesíteni több közvetítőirodán keresztül. Mi személy szerint egy Ingatlan Irodánál láttuk az igen kedvező árú hirdetést.

A tegnapi napon létrejött az ingatlan irodával a személyes találkozó, ahol az alábbiakról tájékoztattak minket.

Piaci értékét tekintve az ingatlan ára durván 9-9,5 M Ft lenne. Ezzel szemben a hirdetésben az szerepelt, hogy Irányár: 6,5 M Ft.

A személyes beszélgetésnél az ügyintéző már azt mondta, hogy ez a 6,5 M Ft legyen inkább csak 5 M Ft.

Állítása szerint nekünk ennek a 10%-át kell indulóba befizetnünk (tehát 500.000 Ft-ot), melynek következtében az ingatlan tulajdoni lapjának széljegyzetére a nevünk felkerül.

Ekkor a bank friss értékbecslést készít az ingatlanra, és a megállapított értéknek (az úr elmondása szerint ez max 8 M Ft lehet) a 10 %-át, tehát 800.000 Ft-ot még be kell fizetnünk (ez állítólag az ingatlan vételárából később levonódik?)

Ezen felül az 500.000 Ft és a 800.000 Ft befizetésekor ki kell még fizetnünk kb 350.000 Ft-ot az ingatlan közvetítő irodának.

Itt tehát első körben kiadunk 1.650.000 Ft-ot.

Ezt követően ki kell várnunk azt az időt, amíg az ingatlanra az árverés időpontját ki nem tűzik. Az ingatlanos állítása szerint mivel az ingatlan végrehajtás alatt van, ezért az árverést kötelező lebonyolítani. Azonban mivel mi már befizettük az ingatlan árának egy bizonyos részét, ezért 99,9% biztos, hogy az árverés végeredménye az lesz, hogy az ingatlan a miénk lesz. Erre garanciát nem tudnak vállalni, de szerinte a tapasztalatok alapján ez úgyis úgy lesz, hogy a miénk lesz...

Azonban azt, hogy várhatóan mikor lesz az árverés időpontja, azt nem lehet tudni. Elképzelhető, hogy 3 hónap, de az is lehet, hogy 6 vagy akár 10 hónapot is várnunk kell.

S ekkor fog még csak kiderülni az, hogy vajon már rálicitált-e többet az ingatlanra annál, mint amennyiért mi meg akarjuk venni. Amennyiben igen, akkor állítólag azokat a pénzeket, amiket eddig mi befizettünk visszakapjuk.

Kérdésem tehát az lenne, hogy szerintetek a fent leírtak alapján egy ilyen ügymenet működhet-e. Jómagam igen szkeptikus vagyok, s igen sok a bizonytalan tényező az egészben, illetve nem tudok sajnos olyan konkrét esetet, ahol valakinek ez már sikerült volna, és minden rendben lett volna vele.

Nincs sajnos túl sok pénzünk, és nem szeretnénk, ha még az is elúszna egy csaló miatt.

Van még pár kérdésem, légyszi írjatok véleményt:

  • Ha meg tudjuk oldani azt, hogy az 5.000.000 Ft-os vételárat készpénzben kifizessük, abban az esetben biztos(abb)-e, hogy az ingatlan valóban a miénk lesz?
  • Amennyiben a megvásárolt ingatlanon vannak további tartozások (közüzemi számla), az kit terhel abban az esetben, ha mi az ingatlant megvesszük? Nekünk kell azt is később kifizetnünk?
  • Kell-e hitelzárlati díjat fizetnünk, ha CHF-ben van a mostani adósoknak a hitele és mi egy összegben kívánjuk megvenni az ingatlant?
  • Milyen egyéb költséggel, kiadással kell még kalkulálnunk?
  • Igaz-e az, hogy amennyiben az adósnak, aki per pillanat is az ingatlanban lakik van egy 18 év alatti gyermeke, aki tulajdonos az ingatlanban, az 18 éves koráig az ingatlanból semmilyen formában nem "rakható ki", tehát ha egy 8 éves gyerekről beszélünk, az akár 10 évig is tarthat, mire mi hivatalosan kilakoltathatjuk?

Előre is köszönöm szépen, ha időt/energiát szántok a válaszra.