Birtokvédelem. Szerintem a jegyzőnél. Bár az első esetben nehéz lesz bizonyítani a szándékosságukat, hisz mondhatják, hogy a hülye fuvaros rossz helyre öntötte le. (Bár megjegyzem, ez akkor is a megrendelő felelőssége.....)
Kárigény szerintem nem akkora, amiért érdemes lenne pert indítanod.
Szolgalmi jog...
tisztelt "egybegyultek"!
szolgalmi joggal kapcsolatos problemam a kovetkezo:
ma reggel a szomszedomnak (ove az uralkodo telek, tehat neki van szolgalmi joga az en telkemen, bar jelen esetben ez talan mindegy is) tuzifat hoztak, megpedig ugy, hogy az en kapum ele szortak le
emiatt nem tudtam kiallni az autoval, aminek kovetkezteben remekul le is kestem a vonatot amire igyekeztem, igy ket ora kesessel erkeztem a munkahelyemre
mikor szoltunk nekik hogy pakoljak el onnan a fat, kozoltek hogy "nem" majd mint akik jol vegeztek dolgukat, visszamentek a hazba (haromnegyed ora varakozas utan vegul en alltam neki ugy elszorni hogy elferjek az autoval)
a kerdesem, hogy ilyen esetben hol tehetek panaszt (figyelembe veve hogy a ket kiesett munkaora miatt anyagilag is merheto karom keletkezett)?
illetve a topic temajahoz szorosan kapcsolodo kerdes:
a szolgalmi jog forditva is fent all (az o telkere is van nekem szolgalmi jogom, a mogotte levo kert miatt), de o egy biciklizarral lezarta a kaput hogy ne tudjak hatra menni. ezzel kapcsolatban letezik valami jogi ut? ha igen, hol jelezhetem a problemat?
Kedves Hozzáértők!
A következő jogi kérdésben szeretném kikérni a véleményeteket:
adott volt egy telek, mely pár éve ketté lett választva, külön hrszon szerepelnek az új részek, külön tulajdonosok. az eredeti telek két utca között feküdt, a leválaszott kert lefutott egy utcára.
- a mi részünk (A) , a leválasztott kertrész (B) -
a megosztáskor a kertrész új tulajdonosa meggyőzte az eladókat, hogy neki szüksége lenne továbbra is átjárásra az első részen is, mert neki így egyszerűbb megközelíteni a kertet, nem kell a kerten belül utat csinálnia.
A szolgalmi jogról az eladáskor nyilatkoztak, miszerint az A telek tulajdonosai megengedik a B telek mostani tulajdonosának, hogy átjárjon. A B telek új tulajdonosára ez már nem érvényes, az A telek új tulajdonosait azonban "tájékoztatniuk kell erről a tényről".
A földhivatalban ez nem került bejegyzésre.
Nos, én vagyok az új tulajdonos, de én a megvételkor erről nem értesültem, a földhivatalban ugye ez nem szerepel.
A B telek tulajdonosa követeli, hogy engedjem át továbbra is, mert neki átjárási joga van. A bíróságon annyit mondtak, hogy szolgalmi jogot nem így alapítanak (azt be kellett volna akkor jegyeztetni), ezért ne törödjek a fenyegetésekkel, zárjam le nyugodtan a kapukat.
nektek mi erről a véleményetek?
+1
Csak a szükséges mértékig használhatja az ingatlant, ez nem kell, hogy kulcs átadással járjon szerintem.
Kedves Hozzáértő!
Segítséget szeretnék kérni. Idén nyáron építkeztünk egy telken amin rajta van a szomszéd vízórája, mivel csak a velünk határos utcán van vízhálózat. A telkünkön végigfut a kerítés mellett az ő víz- és áramvezetéke is. Szeretne szolgalmi jogot létesíteni a vezetékeire (hogy nehogy kárt tegyünk benne) és állandó hozzáférést a vízórájához. A kérdésem az, hogy ez a szolgalmi jog mit jelent ránk nézve? Mert mi nem szeretnénk ha kulcsot kellene adni a kapunkhoz és ha nem vagyunk otthon akkor is jöhet-mehet mondván hogy a vízórájához állandó hozzáférése van. Azért mert a vezetékei a telkünkön megy keresztül arra is kaphat szolgalmi jogot? (esetleges csőtörésre hivatkozva kéri) Igen rossz tapasztalatunk van eddig róla. Köszönöm a segítséget
T. Fórumtársak!
a következő témában vagyok kíváncsi a véleményetekre: 26 évvel ezelőtt vezették be a szennyvízcsatornát a szüleim utcájában. a szomszéd megkérte apámat, hadd csatlakozzanak rá a mi szennyvíz vezetékünkre, és mivel közeli rokon, ebbe belement. anyám tiltakozása ellenére. valami papír is készült erről, de hogy pontosan mit tartalmaz azt nem tudni. nekünk nincs belőle, a szomszéd nem mutatta meg. 1/2-1/2 a tulajdoni hányad megoszlása a szüleim között. jópár évvel ezelőtt dugulás volt nálunk, a csatornázási művektől megállapították hogy a szomszéd vezetéke kb 10centivel van magasabban mint a miénk, ezért az övéből a miénkbe folyik vissza az anyag, az okozza a dugulást. szüleimnek ebből több százezer ftos kára volt már, a kellemetlenségről nem is beszélve. a szomszéd hallani sem akar arról hogy lekössön, mivel náluk nincs semmi probléma. a mi telkünkön nincs szolgalmi jog, az önkormányzatnál az építési hatóságnál el is indult a folyamat, megállapították, hogy nincs akadálya a saját telkén való kivezetésnek, és felszólította hogy tegye meg. lejárt a 6 hónapos határidő, kapott még 6 hónapot. az is lejárt. de még mindig nincs se határozat, se bírság kiszabva... ellenben az önkormányzat felfüggesztette az eljárást, mert a szomszéd bejelentette, hogy a bíróságon keresetet nyújt be szennyvíz szolgalmi jog elbirtoklásra. ezt nem nyújtotta be, tehát pusztán a szándék bejelentésére felfüggesztették az eljárást, valamint határidőt sem szabtak meg, hogy meddig kell a keresetlevelet benyújtani. pusztán a haladéktalan szó szerepel a feljegyzésben. Mit lehet tenni? az látszik hogy időhúzásra megy a dolog, mivel jogerős ítéletig az önkormányzat meg sem fog mozdulni... megnyerheti ezt a pert? mit lehet tenni?
Köszönettel
Sajnos van,de pénzt nem adtak fene a pofájukat.
A szolgáltatás közérdekű esetén tűrni köteles a tulaj a szolgalmi jog bejegyzését
Erre az esetre van valami jogszabály, ami lehetővé teszi a szolgáltatónak, hogy ingyenesen jegyeztesse be a szolgalmi jogot. Bár azt hiszem, volt határideje, lehet, hogy az lejárt. Erre következtetek abból, hogy szerződést küld neki az E-on; míg határidőn belül voltak, addig a földhivataltól jött az értesítés, hogy már be is jegyezték.
Tényleg meg lehet próbálni kérni valami pénzt, de ha nem adják önként, akkor néhány tízezer forintért nem biztos, hogy érdemes perelni. Persze, valamiből nekünk is élni kell.
Zotyika!
A szolgalmi jog létrejöhet ingyenesen vagy visszterhesen (ellenérték fejében). Ha a szolgalmi jogért pénzt akarsz kapni, akkor azt jelezd a szolgáltató felé (konkrét összeggel).
Zotyika
Nem. Esetleg a szája
Vess paradicsomot.
Igen-igen, a tulajdonjog marad, csak vezetékjog terhelné. De nem ültethetek fát oda, nem locsolhatom a területet, nem építhetek, nem lehet tűzrakóhely, stb.
Tehát a bejegyzéshez illetve a területen levő korlátozás következteként nem jár semmi a tulajdonosnak?
a szolgalmi jogot bejegyzi a szolgáltató,ez nem jár a tulajdonjog elvesztésével
Miért kellene a területről lemondani? Valamit félreértesz.
Abban szeretnék segítséget kérni, hpgy a telkemen meg át egy közép- nagynyomású gázvezeték (több éve, így vettem már). A tulajdoni lapon nem volt erre megjegyzés, illetve 2 éve az eladó sem nyilatkozta. Most kaptam egy szerződés tervezetet az E-On-tól, hogy aláírva küldjem vissza. Ebben hozzájárulok a szolgalmi joghoz és lemondok ingyenesen 558m2 területről.
Ez normális, tűrnöm kell, vagy szoktak ezért fizetni valamit?
Köszönöm a tanácsokat előre is.
Tisztelt Ügyvéd Urak!
Az alábbi ügyben kérem a segítségeteket:
Szeretnénk venni egy tanyát, ami körbe van véve egy szántóval. Én csak a tanyát venném meg (egy hozzá tartozó kisebb szántóval), az egészet körbevevő nagyobb szántót nem. (A tanya a kisebb szántóval egy hrsz, míg a körülötte lévő szántó külön hrsz-en van.) Mivel eddig egy kézben volt az egész, ezért szolgalmi jog kialakítása sem történt meg. De így - az adásvételt követően - a tanya nem kapcsolódik majd közterülethez.
A kérdéseim:
- A szolgalmi jogot rögzíteni kell (célszerű/érdemes pl. szerződésben) valahogy? Mi erre a legjobb megoldás?
- Hogy oldhatom meg, hogy nekem biztosítva legyen a bejárásom autóval is? (Ahogy utánaolvastam, bejárás szempontjából is többféle jog lehetséges... A gyalogos bejárás lehetősége nekem nem elég.)
- A szolgalmi jog mindenképpen "jár" nekem, vagy valahogy meg kell azt váltanom? (A mostani tulajdonosokkal biztos nem lesz ilyen jellegű vitám, de mi van, ha eladják a földet?)
Fentiek azért merültek fel, mert az ügyvédem szerint csak az az egyetlen "biztonságos" megoldás, ha földmérővel kiméretjük a szolgalmi utat, és bejegyeztetjük a földhivatalnál. Én viszont - ha nem muszáj - nem költenék erre még pluszban (így is elég drágán sikerült megalkudnunk). Van erre egyébként valamiféle jogszokás, hogy ennek a költsége kit terhel? Esetleg egy hozzávetőleges összeget tud valamelyikőtök becsülni számomra?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Na ez a két szó az amiről beszélek:uralkodó és szolgáló.Az alá-és fölérendeltség,jog és kötelesség.
Akkor hogyis van az,hogy:törvényt hibáztatni nem tul etikus?
A fenti megállapitás etikus Nanemá?
Nem bántásként kérdezem.
Egyébként az meggyőző,hogy igy vettem meg,és hogy 2különálló telekről van szó(nincs egyesitve)és ez miatt még gondolkodom rajta és itt lezárom a témát,bár lenne még egy-két dolog de gondolom lerágott csontnak meg unalmasnak tünhet.
Köszönöm a hozzászólásokat.
Nem véletlenül hívják a szolgalmi jogban az egyik ingatlant "uralkodó teleknek", a másikat pedig "szolgáló teleknek".
Csak ismételni tudom: ezzel a teherrel vetted meg az ingatlant; miért akarsz most valaki mást hibáztatni?
Mégegyszer és utoljára azt mondom,hogy a törvény nem egyformán érvényes a felekre.Nekem többletköltséget okoz,elvesz tőlem,kötelességet ró rám és még ki tudja mit hoz a jövő?Mig a másik félnek csak jogai vannak.Neki mi a kötelessége?
4.Azt mondod több kaput,több utat?Hisz'az egész telkem egy kapubejárat.Ha autóval megyek, az utcán kell hagynom ,mert nem férnék be,csak szükösen.
5.Tulajdoni lap:átjárási szolgalmi jog biztositandó.
2.Nem engedés kérdése ugyanis a következö szomszéd telke nincs felkeritve,őrt pedig nem állithatok oda.
3.A telkem ezen része mint irtam 20mx1.6m mint egy nadrágszij.szerinted ezt mire lehet használni akár igy önmagában akár ha nem lenne lekeritve mivel lejárás a rendeltetése?Ötletet szivesen ffogadok.
Eh elszállt az egész irományom.Valószinü hosszura sikeredett.
1.nem én keritettem le hanem az elődöm(bár én is igy tettm volna,mert akkor tényleg bárki bejöhetne az udvaromra akinek kiadja a pajtáját pl.télen sielők szoktak odamenni tudtommal)
„Mégis rendjén van ez igy?”
Nincs. Azért viszont mert önként lemondtál a tulajdonosi jogaid gyakorlásáról mást - pl törvényt - hibáztatni nem túl etikus.
Tégy fel néhány kérdést magadnak:
- Miért engedted lekeríteni a telked egy részét?
- Miért engeded meg bárkinek a telked használatát, amikor az csak egy telek tulajdonosát, használóját illetné meg?
- Miért nem használod a teljes telkedet?
- Nem lehet, hogy egy telken több kaput kialakítani, telken belül több utat leválasztani luxus?
- Hogyan is szól a közöttetek fennálló szolgalmi jogi szerződés? Mire is vagy kötelezett?
Ha ezekre megadod magadnak a választ, már tudni fogod mit kell tenned.
A törvényekkel valami nagy baj van.Az én telkem is üdülőtelek.Milyen törvény az, amelyik az egyiknek mindent megad, a másik fél kárára.Mert ugye télen ezek szerint nekem kellene siktalanitani,(közel 100 km-re lakom)mert néha a szomszéd, sielőknek ki szokta adni a kis pajtáját.Egyébként a telkemből egyoldaluan lekeritett utról van szó amely szabadon járható bárki számára az utca ajtójáig.Ez kb.25-30 m.Nyáron sokan élnek is ezzel a kusza helyzettel,mert reggelente "érezni szoktam".Mégis rendjén van ez igy?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02