Kocs községből származó,állati erővel vont kerekes jármű(lovaskocsi)
Szolgalmi jog...
Szamárkordé.
Tisztelt Fórumozók!
Az lenne a kérdésem, hogy egy 1959-es bejegyzésű gyalog- és kocsi átjárási szolgalmi jog eséten a kocsi kifejezés milyen járművet takarhat?
Érdemes vétel előtt letisztázni!
Tisztelt drbjozsef,gerbera317!
Köszönöm a segítségüket!
pgergo10,
Igen, a Ptk.
Lásd a telki szolgalom, és az osztatlan közös tulajdon fejezeteket.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Ezek összevetéséből jön ki az, amit gerbera is írt.
Az ingatlanra használati megosztás van. Akár írásban, akár szóban állapodtak meg a tulajdonosok, az már így marad. Neked kell szerződésben kikötnöd, hogy az eladó biztosítja a bejárást a másik telken át.
Tisztelt drbjozsef és gerbera 317!
Értem a válaszaikat, de szeretném megtudni, hogy erre a helyzetre valami jogszabály alkalmazható-e. Az ingatlan megvásárlása után is a kialakult bejutást kell engedélyezni a szomszédos telken át , vagy az iker félnek kell a bejutást engedélyeznie a telket szétválasztó betonfal bontásával.
Köszönöm a segítségüket!
Ja, hogy a bejárást biztosító másik telek marad az eladó tulajdonában? Köszönöm.
Igen, jól tanácsolod.
gerbera,
Két telek egymás mellett, egyiken két ház, de hátsóhoz nem lehet eljutni az első részen keresztül, csak a mellette lévő telken keresztül, ami a hátsó rész tulajdonosáé.
pgergo10,
Hát szerződj úgy. Vagy megveszed a másik telket is, vagy csak akkor veszed meg a házat, ha külön úttal, legalább szolgalmi joggal nem biztosítja a bejárást neked az eladó a másik telekről, ahogy eddig.
Ha eddig se lehetett elölről bejárni, eztán sem tehető kötelezővé - vagy csak nagyon indokolt esetben, bírósági perben.
Az osztatlan közöst úgy használják, mintha az két különálló ingatlan lenne. Valószínűleg írásban is rögzítve van a használati megosztás. Micsoda egy kérdés? Ha megveszed valamelyik felet, azt úgy fogod használni, ahogyan eddig használták.
Nem világos számomra, miért úgy kezded a kérdésedet, hogy "van két telek", de a folytatás már csak az egyikről szól, arról, amelyiken az ikerház van.
Tisztelt Fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni.
Adott két telek,az egyik egy közös osztatlan amin található egy egymásról teljesen leválasztott ikerház. Az ikerházakat egy 2 méteres betonfal választja le egymásról, ami a közös osztatlan egymás közti megosztását is jelzi . A hátsó iker ingatlan megközelítése a egy másik telekről történik ami ugyanazé a családé akié a hátsó iker ingatlan, vagyis van egy kialakult bejárás az ingatlanokhoz. Kérdésem az lenne ha én megvásárlom a hátsó iker ingatlant a bejutást kinek kell biztosítani részemre.
Válaszukat előre is köszönöm.
De miért zavar téged a szellőző?
egyébként bejelented az épitésügyi hatóságnak és rögtön lesz egy ügyirat a szomszédnak,és egy ellenséged neked!
Tisztelt Fórumozók!
Megvásároltam egy pinceszolgalommal terhelt ingatlant. A terület korábban "parlagon" feküdt, ami vlszeg "felbátorította" a pince (13 méterrel alattam) tulaját, hogy egy 1.5 méter átmérőjű, a földből 2 méterrel kiálló, betongyűrűkkel kirakott szellőzőt fúrjon/építsen a telekre.
Az előző tulaj tudta nélkül.
És a helyi építési szabályzatot (Budafok) megszegve a szomszéd telek határához meghatározott 20 méteren belül.
Na már most, mi a teendő, hogy én ezt a szabálytalanul épített szellőzőt vissza tudjam bontatni/ eltüntetni.
Melyik hatóság kötelezheti az eredeti állapot visszaállítására?
Köszönettel, Nagy István
Azzal nem szűnik meg.
2018.08.09. Nagymama aki 2018.12 hóban elhunyt alairt egy szolgalmi jogról szóló papírt a szomszéddal a közös kapu használatáról. A kérdésem az lenne, hogy ez a papír azzal, hogy a nagymama elhunyt megszűnik vagy életben marad?
A szolgalmi jog azért kellett mert az előző tulaj az utcáról való tulajdonába jutás ajtaját ablakká változtatta, így a mi lapunkat kellett használnia a ki és be közlekedést, de ez bár mikor vissza csinálható. Jelenlegi tulajdonos 3/4 rész keresztanyám 1/4 rész édesanyám. A lényeg, hogy az előző tulaj és az elhunyt nagymama írták alá a papírt. Ez így jelen esetben az új tulajokra is vonatkozik?
Köszönöm szépen a segítséget!
Ne a szagot"emlegesd" hanem a mérgező gázt!
Én nem szóban vagy telefon keresd a szolgáltatókat hanem tértives levélben. És ha szeretnéd, hogy történjen is valami keres egy ügyvédet aki megírja a felszólítást.
A ház már rajta állt. De a tulajdonlapon nem szerepel sem a főcsatorna, sem a gázgerinc, mindkét szolgáltató használja a telkemet!!!! Megpróbálkozok vele mindenképpen hátha akad vmi köztes megoldás, mert engem bizony zavar a szag, illetve a telek ezek végett nem kihasználható.(még a füvet is nyítom a csatornák mellett):)
Köszönöm a segítségedet!
„ vagy zárják le a fedlapon a lyukakat, ”
Ezt felesleges kérned, mert ezt úgysem teszi. A keletkezett metánt nem lehet bezárni a csatornába.
„De azért megpróbálkozok vele hogy vagy zárják le a fedlapon a lyukakat, vagy cseréljék ki.”
Mivel nincs szolgalmi jog bejegyezve kérd az áthelyezését közterületre.
„Ja és a gázvezeték utcai főelzárója is a telken van,”
Az is rossz helyen van.
De ha a telket az önkormányzattól vásároltad "anno" és nem telt el 5 év akkor azt is megszorongathatod, ha nem szerepelnek a közművek az adásvételi szerződésben..
Neeem ezt a kiáradó csatornaszagot nem lehet megszokni (főleg nyáron)amit egy egész utca produkál...
De azért megpróbálkozok vele hogy vagy zárják le a fedlapon a lyukakat, vagy cseréljék ki. De legjobb lenne ha áthelyeznék. Emiatt nem tudok garázst építeni, hiszen aknára nem engedélyezik-még a saját telkemen sem.
Hát-akkor mi a problémád, akár meg is szokhattad ennyi idő alatt...
Nem a szemem láttára, így vásároltam 5 éve.
A szemed láttára alakult ki ez az állapot?
Tisztelt fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni. A lakóhazunk telekvégén levő felső utcának a teljes szennyvízvezetése a telkemen halad át, kb 5 db kimagasló csatornaszemmel díszítve udvaromat. Nyári időszakban árad a bűz belőlük, és persze akadályoznak a telek további beépítésében, útban van. Kérdésem a következő: az útban levő kiálló csatorna áthelyezése( kb 10méterrel odébb) kinek a költsége lenne? Szolgáltatóé, vagy az enyém?
Ja és a gázvezeték utcai főelzárója is a telken van, onnan megy tovább a telken keresztül, az is utban van. Tulajdonlapon szolgalmi jogbejegyzés nincs. Köszönöm
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02