Ingatlanügyek


Vedóra # 2022.07.29. 09:04

A telkünk előtt van levágva egy kisebb, 176 nm-es terület, egy valamikori útszélesítéshez. Tehát hely lenne bőven, itt valóban a szolgáltatón áll a dolog, mit hajlandó tenni az ügy érdekében. Mindenesetre azt akkor sem korrekt, hogy csak úgy keresztbe van húzva, mert jól van az úgy.

drbjozsef # 2022.07.29. 06:58

Vedóra,

Normális esetben, ha az oszlopok elhelyezhetőek a telkeden kívül úgy, és nem szükséges igénybe venni, akkor lehet kérni az oszlpok áthelyezését, ha erre nem hajlandó a tulajdonosa, akkor lehet pert indítani ellene. Tekintve, hogy neked az építkezés miatt jelentős érdeksérelem hogy ott vannak, valszeg köteleznék erre a szolgáltatót - de ez se biztos, mert ha az áthelyezés jelentős költséggel jár, akkor kérheti inkább a szolgalom bejegyzését, tekintve, hogy az oszlopok már ott vannak régóta, annak tudatában vetted meg a telket. Aztán az áthelyezésbe meg beleegyezik majd, ha hajlandó vagy azt kifizetni.
Szóval nem simán fekete-fehér ez a dolog.
Ami neked jó, az az, hogy nincs bejegyezve a szolgalom. A rossz, hogy az ilyen cégek nem sietik el a dolgot, ha pedig pereskedni kell, pláne évekig fog tartani a dolog.
Cseszegesd csak a szolgáltatót, jobbat nem tehetsz.

Vedóra # 2022.07.29. 04:41

Itt is egy kanyar miatt került átvezetésre a telek kellős közepén, különben előtte és utána is szépen párhuzamosan fut az úttal.

Zöldövezeti11 # 2022.07.29. 03:12

Ved.... !

Mit tehetnénk? Eltávolíthatjuk-e saját költségen az oszlopokat? Hiszen a beígért 30 napos határidő letelt. Mit tudunk tenni, hogy eltüntessük az oszlopokat az útból?

Várjál még tovább türelmesen !

ja nálunk is volt hasonló, csak nálunk légvezetés.
Belóg a telek főlé egy kanyar miatt. Hát ott van már kb. 30 éve.

Csuklósbusz # 2022.07.28. 22:01

Közműtérképpel vigyázni, régen nagyon pontatlanul vezették, de nem rossz ötlet megnézni.

Legfontosabb megtudni hogy hova megy, ha ez megvan kideríthető használatban van-e, milyen kábel van rajta.

Ha használatban van ( tehát van a végén aktív előfizetés) akkor eszedbe ne jusson levágni mert közüzem megzavarása, lopás, rongálás stb tehát halmozott lesz, nomeg még az előfizetők kötbérét is rádverném a javításon felül.

Ha réz telefonkábel az már jóeséllyel nincs használatban, a telekom is mindet vissza akarja majd bontani az optikára váltás miatt.
De abból se mindegy hogy trönk kábel ( 40 érpár van benne az egész utcának kb) vagy csak 2 érpár a marinénihez aki már rég lemondta de még a házából kilóg a kábel.
Szóval ha valami régi TSZ telepre megy , vagy csak a szomszédhoz, vagy akár egy egész utca, ha rá is van kötve valaki de már nem is előfizetők senkinek nem fog feltűnni ha levágod a kábelt mindaddig amíg valaki nem akar bekötni. Lényeg, senki ne használja azt a kábelt.
Láttam ilyet, több km oszlop meg vezeték, de a TSZ megszűnt, és már értettem hogyha leszakította a vihar miért van a mai napig úgyhagyva évek óta.
De ha egy optika van már rajta ami elég vékony mégis lehet a szomszéd falu megy róla akkor abból lesz bajod.
Vagy akár egy kábeltévés koaxkábel esetén ha levágod még akkor is zavart okozhat az egész hálózatban, településen ha csak a te házad volt rákötve.

Ha 30 éves akkor az tuti réz telefonkábel, de azóta akaszthattak mellé optikát vagy koaxot, azokat viszont már be is rajzolják a térképre.

Mindenesetre ha egyszer arra mentek haza hogy valamelyik tüzépes kcr autó leszakította de nem tudjátok ki meg melyik akkor már lehet nekik mondani hogyha már úgyis vissza kell kötni akkor tegyék arrébb... xd Tehát ne vasfűrész nyomok legyenek rajta... :-)

drbjozsef # 2022.07.28. 19:32

Vedóra,

Akkor hajrá. Olyan még nem volt, hogy valahogy ne lett volna.

Írj egy tértis levelet a Telekomnak, hogy tekintve, hogy 30 napos válaszadási határidő 15 napja lejárt (ugye, igazolható határidőben igazolható panaszt adtál le, nem csak úgy telefonálgattál? Lehetőleg írásban), ezért az építkezés 15 nap múlva el fog kezdődni, a területeden álló álláspontod szerint illegális oszlopokat le fogod bontani, ha akarják, addig adsz nekik időt, hogy megoldják a vezeték áthelyezését, ha egyáltalán az övék, és érdekli őket, hogy működjön. Adj meg telefonos elérhetőséget, amin kereshetnek a munkálatok egyeztetéséhez.
Mondjuk a jogi osztálynak címezve.
Aztán csak csipkedik magukat. Mondjuk azzal, hogy sürgősséggel kérik a földhivatalt, hogy jegyezzék be a vezetékjogot az ingatlanodra, úgy meglesz két nap alatt, és kezdhetsz egy néhány évig tartó pereskedésbe, pár millióért, addig sem építkezve. Remélem, elég jó áron volt az a telek, vagy eléggé szeretsz szopni...

Vedóra # 2022.07.28. 18:53

Ja, és azért nem az előző tulaj intézni, mert 86 éves. Miért vettük meg? Jó helyen, jó áron volt. A vezetéket meg megoldjuk :)
Azért a szolgáltató is reagálhatna, mert ha én nem fizetek, a büntit azonnal tudják küldeni.

Vedóra # 2022.07.28. 18:51

Ez a telefonkábel végig az úttal párhuzamosan fut, a telek egy kanyarban van, itt van ez a kanyar levágva a mi telkünkön keresztül. A mai napon annyit sikerült megtudni, hogy a szomszédos házból kihalt előző tulajdonos, jó 30 évvel ezelőtt valami befolyásos ismerőse által tetette át a vezetéket a telek feléhez a háza mögé, mert nem szerette volna, hogy a kilátásába belelógjon a vezeték.

drbjozsef # 2022.07.28. 18:10

Vedóra,

E-kozmu térképen ügyfélkapus belépéssel meg tudod nézni kié mié, hova megy miért.

https://www.e-epites.hu/kozmuvek

Zsigerből én is azt mondanám, dobd ki, de azért abban is biztos vagyok, hogyha a szomszéd faluba vezető kábelt levágod, akkor kurvára nem fognak megdícsérni érte, még akkor sem, ha nincs bejegyezve a szolgalmi jog, és te vagy az úr a telkeden.

Miért vettétek meg így? Miért nem az eladó járt utána, és tüntette el eladás előtt? Láttátok a vásárlás előtt hogy ott van, és útban lesz?

Ha kiderül, hogy szabályosan van ott, ami egyáltalán nem lehetetlen, attól, hogy valami régi, még lehet jogszerű, akkor most pármillió forintért majd áthelyeztethetitek ti, ha útban van nektek...

Majordomus # 2022.07.28. 16:25

Kiássátok,a kábelt meg kiteszítek a kerítésen kivűlre.

Nincs szolgalmi jog bejegyezve, a saját telkeden te vagy az úr.

Vedóra # 2022.07.28. 15:38

Tisztelt Fórumozók!

Vásároltunk egy építési telket. A régi tulajdonos tudta és engedélye nélkül, tehát illetéktelenül lett telepítve rajta valamikor jó régen 2 db pózna, melyen valószínűleg telefonszolgáltatás fut. A telek korábban szántó volt, a vezetékkel nem foglalkozott a tulaj. Mi viszont építenék rá, amit akadályoznak az oszlopok. A tulajdoni lapon sincs semmi nyoma az oszlopoknak. A tegnapi nap került a nevünkre, mint udvar. 2022.06.22-én jelentettem a problémát a telekomnak, az ügyintéző 30 napos kivizsgálási határidőt ígért. 2 hét után hetente érdeklődtem, már 5 hét telt el, semmilyen választ nem kaptam a szolgáltatól. Mindig csak azt ígérik, sürgetik az ügyet, válasz mégsem jön. Tovább viszont nem szeretnénk várni, el kell indítanunk az építkezést. Mit tehetnénk? Eltávolíthatjuk-e saját költségen az oszlopokat? Hiszen a beígért 30 napos határidő letelt. Mit tudunk tenni, hogy eltüntessük az oszlopokat az útból?

Köszönöm!

Majordomus # 2022.07.27. 15:12

Csak fizessék ki!

Ági2013 # 2022.07.27. 12:44

Köszönöm!

drbjozsef # 2022.07.24. 17:38

Ági2013,

Ezt azért illene tudnia az okiratszerkesztő ügyvédnek.
Én ilyesmit írnék :

A vevők megtekintett állapotban vásárolják meg az ingatlant, és tudomásul veszik az eladó azon tájékoztatását, hogy az ingatlanon található felépítmény leromlott állapotú, jelen állapotában nem lakható. Az eladó ezen okból kijelenti, hogy a Ptk. XXIV. fejezete szerinti szavatosságot és jótállást teljes mértékben kizárja, az épület használatbavételéből eredő minden káresemény a vevőt terheli. A vevők jelen szerződés aláírásával tudomásul veszik a szavatosság kizárását.

Vagy ilyesmi.

Az első lakás kedvezmény legyen az ő bajuk.
Adózás szempontjából neked, ha egyáltalán kell adózni, teljességgel mindegy, ki vagy kik a vevők, és milyen arányban.

Majordomus # 2022.07.24. 15:46

Örülj hogy pénzt adnak érte...

Zöldövezeti11 # 2022.07.24. 15:37

hogy 100% védve legyek ha tragédia

Még a régi házak se omlanak össze csak úgy. Mindig kell egy külső beavatkozás. Pl. a helytelen bontási művelet, földrengés vagy szélvihar.
De addig emlegeted a faipari szakértőt és a statikust míg a vevő meggondolja magát és újra kezdődhet a móka.

Majordomus # 2022.07.24. 15:26

Beleírod hogy szavatossági kötelem nélkül adod el. De miért te agyalsz ezen? Van úgyvéd ami itt kötelező,meséld el az óhajod és beleírja.

Ági2013 # 2022.07.24. 11:43

Megengedik hogy benne legyen, csak nem tudom hogyan kellene ezt leírni gyorsan egyszerűen, hogy 100% védve legyek ha tragédia történik!

Zöldövezeti11 # 2022.07.24. 11:23

Ági2013 !
Ez a bontásra érett egy eléggé szubjektív ítélet.. Nem tudni miért nem szeretnék, hogy benne legyen. Lehet pl. a babaváró valami ilyen feltételt diktál...
Amúgy a fa szerkezet a faanyag egy érdekes valami. Sokszor első látásra menthetelennek ítélt faszerkezet is menthető.

Pl. a tetőszerkezetnél : az ács szerkezet min. 150 évet bír, a rajta lévő lécezés és héjalás már lényegesen kevesebbet, azt általában cserélni kell.
A fafődém pedig a rejtett elhelyezkedése folytán még több meglepetést tartalmazhat. Kevésbé javítható.

beleírom hogy faanyagvédelmi szakértő és statikus kellene amit nem fognak hívni,
Hát miért hívnának, nem olcsó.
Na most ,hogy később védve legyél bele kell írni a szerződésbe.... ha nem megy lehet úgynevezett különvéleményt is készíteni. pl. leírod, hogy szerinted rossz ( eléggé szubjektív... lehet ki is fejteni ) majd a szerződébe csak annyit, hogy az eladó különvéleményével érvényes. A Kölcsönt adónak vagy feltűnik vagy sem. Szóval a lényeg, hogy amit beszéltetek, ami tájékoztatást adsz, annak legyen írásos nyoma.
Az elnevezés számtalan lehet, a lényeg, hogy formailag megfeleljen.

Természetesen mind a vevő mind az eladó visszaléphet a megfelelő időben.nem csak a nagyoknak... pl. a biztosítóknak lehet 36 oldalas szerződésük, a magánszemélyek is megtehetik.
Ja az ügyvédek ? Hát azoknak azt kell csinálni amit az ügyfelek kérnek.

Mondjuk a vevő az aki ügyvédkényszerben van, de ez nem jelenti azt, hogy az eladó ne rendelkezzen ügyvéddel, de ha nem is, azért a száját kinyithatja.
A vevő pedig azt csinál a megvett szerzeményével amit akar.... lehet menthető még az a ház.

Az ilyen favédelmi szakértőket meg jobb elfelejteni.

vagy egyszerűbb ha üres telket adok el papíron?
Nem egyszerűbb mert az svindli.

Örülj hogy viszik. Készíts - készitessél un. állapot felmérő nyilatkozatot. Feleljen meg a formai követelményeknek.

Bármit mondhatsz a saját portékádról.... kérdés megéri é ?

Ági2013 # 2022.07.24. 07:47

Üdv!

Babaváróból egy friss házaspár szeretné megvenni rossz állapotú vályogházam.
Kérdéseim:

hogyan érdemes írni a papírt, 1/2, 1,2 a párra, vagy 1/1 valamelyik félre úgyis közös vagyonnak számít?

Mármint adózás szempontjából is, első ingatlan vásárlók kedvezménye miatt.

Illetve én beleszeretném írni hogy bontásra érett, de Ők megjavítani akarják a valóságban.
Vagyis ha beleírom hogy faanyagvédelmi szakértő és statikus kellene amit nem fognak hívni, vagy egyszerűbb ha üres telket adok el papíron?

Hogyan lehetne ezt megoldani hogy én lelegyek védve mások felelőtlensége ellen?

Majordomus # 2022.07.19. 18:37

Az a baj hogy mindig a banké az utolsó szó.

gerbera317 # 2022.07.17. 12:45

Még egyszer mondom: Ha sikerül meggyőzni a bankot, hogy ha folyósít, akkor a végrehajtó a Vht. 110-113. § szerinti eljárásban pillanatok alatt lerendezi az eladó végrehajtásainak a sorsát. De ehhez nem a vevőnek, hanem az ügyvédjének, és nem a banki hitel-ügyintézővel, hanem minimum fiókvezetővel kell egyeztetnie. Egyébként pedig alaptalan a bank aggodalma, mert a vevő tulajdonjogának bejegyzését követően a vh-jog bejegyzéseket el fogja utasítani. De ez is olyan, hogy ne az ügyfél akarja ezt elmagyarázni a banki ügyintézőnek.
Az inkasszó annyiban lehet bukta, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a célszámla az eladóé, sőt, egyenesen valószínű, hogy az harmadik személyé.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.17. 11:40

Szerencsére nem nektek kell bizonyítani. De ha nem ad a bank kölcsönt, vagy akár csak elhúzódik a vita (túl a hat hónapon), akkor mindegy is.

noemierdei # 2022.07.17. 10:15

És azt hogy bizonyítjuk, hogy nem fedezetelvonás történt? Korábban nem ismertük az eladót, lakhatási céllal vesszük az ingatlant CSOK-kal, ÁFA visszatérítéssel, szeretnénk beköltözni… a vételár piaci ár volt mikor kötöttük a szerződést és már másfél éve várjuk, hogy átadja…

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.17. 07:05

Ha ismét lejár a 6 hónap, akkor bejegyzik a végrehajtási jogokat. (Ha mégis a te tulajdonjogodat jegyzik be, akkor pedig jöhet a vita, hogy nem volt-e a szerződés fedezetelvonó. Úgy lehet, ezért nem akar kölcsönt adni a bank.)