Üdv!
A családi házat, ahol lakom anyám néhány évvel ezelött nekem ajándékozta. Ezzel öcsémet nyilván kizárta az öröklésből. Ennek okait nem részletezem, nem ide tartozik. Öcsém azt szeretné, hogy ajándékozzam a ház tulajdonjogának felét a kiskorú lányára. Ha ezt megtenném, akkor ők tudnának-e a tudtom vagy beleegyezésem nélkül a tulajdonrésszel bármit tenni akár az én káromra us? Eladni, továbbajándékozni, jelzáloghitelt felvenni stb...
Ingatlanügyek
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, most már világos a dolog.
- amely adásvételi szerződéskötéskor foglalóvá alakul -- pontosan megegyezik azzal a bizonyos 10%kal, aminek lehetséges sorsáról most zsinatolunk.
szamoca,
„Azt szeretném kérdezni, hogy érvényes-e így a szerződés?”
Szerintem amit aláírtál, az nem szerződés, hanem ajánlat. Azaz nem kétoldalú, hanem egyoldalú. Te ajánlottad, hogy megveszed az ingatlant, x Ft vételárért cserébe, ÉS azt is, hogy ha visszavonnád az ajánlatod vagy a már létrejött szerződéstől elállnál, akkor fizetsz bánatpénzt. (Az a 10% bánatpénz lesz, Ptk. 6:213. § (2), nem foglaló.)
Ha a másik fél az ajánlatodat elfogadja, akkor viszont létrejön a szerződés. Ehhez nem kötelező a két tanú. Meg az sem, hogy egy példányon legyen mindkét fél aláírása. Az a lényeg, hogy a másik fél az ajánlatot elfogadja. Ugyanarra a papírra írja rá, hogy elfogadja? Külön papírt ír? Mindegy.
Amikor létrejön a szerződés, az még nem lesz földhivatali bejegyzésre alkalmas okirat. Ahhoz pl. ügyvédi ellenjegyzés is kell. De ha nem működtök együtt, hogy készítsetek ilyen okiratot, akkor az elfogadott ajánlattal bármelyik fél mehet a bíróságra, és kérheti, hogy a tulajdonjog bejegyzése történjen meg. És nyerni fog.
„Elállhatok-e a szerződéstól, vagy ténylegesen ki kell fizetnem a 10%-ot?”
Nem "vagy". HA elállsz, AKKOR ki kell fizetned a 10%-ot.
Értem, és köszönöm.
szamoca
„írtunk egy Vételi ajánlat c. szerződést”
Szerintem az nem szerződés, hanem egy vételi ajánlat, ahogy a neve is mutatja.
„abban az esetben, ha én, mint Vevő elállok a vételi szándékomtól, az ingatlan árának 10 %-át
ki kell fizessem az Eladónak. (gondolom, ez itt a foglalónak felel meg).”
Nem, a foglaló az az összeg, amit te fizetsz előre még a szóbeli megállapodáskor.
Ha visszalépsz a vételtől, akkor azt el is buktad. Szóval ez a 10 % valami más lesz.
Hétfőn kérek tőle egy aláírt példányt.
A szerződés csak két tanú aláírásával érvényes, vagy anélkül is?
Na,ez utóbbiról győződj meg.
Jó estét kívánok!
Ingatlant szeretnék vásárolni, de kifizetni még nem tudom, mert várom az én vevőim hitelét.
Ezért első lépésként az ingatlanossal, aki értékesíti az ingatlant, írtunk egy Vételi ajánlat c. szerződést, melyben szerepel, hogy abban az esetben, ha én, mint Vevő elállok a vételi szándékomtól, az ingatlan árának 10 %-át ki kell fizessem az Eladónak. (gondolom, ez itt a foglalónak felel meg).
A szerződés megkötésekor csak az ingatlanos és én voltunk jelen, a szerződés nem ügyvéd jelenlétében köttetett, és nincs aláíratva két tanúval.
Azt szeretném kérdezni, hogy érvényes-e így a szerződés?
(az én példányomon még az eladó aláírása sincs rajta, mert vidéken élnek, általuk aláírt példány csak az ingatlanosnál van. Az is lehet, hogy azt utólag aláíratta két tanúval, de nekem nem adott abból a szerződésből).
Elállhatok-e a szerződéstól, vagy ténylegesen ki kell fizetnem a 10%-ot?
Előre is köszönöm a választ!
Ez jobban tetszik? :D
Már a linkelt honlap is vicc a tartalom meg annak is rossz.
Tanulságos történet! Hülye bunkók ellen trükkös megoldás:
- Eljárást indíthatsz a kormányhivatalnál székelő építésfelügyeleti hatóságnál, hiszen a 10 év még nem telt el.
- Birtokvédelmi pert indítasz a bíróságon, ahol akár értékcsökkenés megtérítését is kérheted. Illetve az ingatlan tulajdonosa kérheti.
- Nem nyúlhatsz a szomszéd házához, az nem a tiéd. Így se lefóliázni, se az ablakokat befalazni nincs jogod.
Az nem "bank", hanem "takarék", soha senki nem is hívta másként. A faluban.
KBS
„Bank a faluban...”
Lehet épp Takarékbank is, amelyeket nagyon sok településen bezártak.
Bank a faluban...
hajnaloltyan,
Az vagy szabályos, vagy nem.
Nem ismerjük a helyet, ezért olvasd el te az OTÉK vonatkozó részét, a 36. és 37.§-t.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Ha az az épület a telekhatáron áll, akkor az arra eső homlokzatán nem lehet nyílászárója, a 37.§(1) szerint és a (4) kivételével. Ha ennek nem felel meg, akkor alakítsa át.
Tehetek én ilyen fóliát az üvegre, hogy ne legyen átlátszó? Persze jobb lenne ha az ablak kisebb lenne, és magasabban mint mist, hogy a földtől 130 cmre kezdődik és mondom, kb 4-5 méterre van a benárattól, ha valaki onnan nézi a mi házunkat, belát egy hálószobába, előszobába és a konyhába.
Gondoltam rá, hogy amint lesz új tulaj átmegyek rémálom szomszédba és pattogatott kukoricával majd én is az ablakuk előtt ácsorgok és nézem a "műsort", esetleg feketével lefestem az ablakot....felállítok egy usb lapot 50cmre az ablaktól, hogy teljesen kitakarja és ráírom, hogy "Falazd be a k*a ablakot!".....de nem hiszem, hogy csak ez van mint lehetőség...
Érdeklődni szeretnék, hogy mit lehet tenni ha faluban a szomszéd épület egy most már 2 éve bezárt bank, melyet eladásra hirdetnek. Kb 5 éve új ablakokat kapott, és az udvarunkra néző bazi nagy ablak normális üveget kapott, null privát szféra opcióval. Ez egy telek határon lévő 3 paneles, panelenként 50x120cm magas ablak, tehát min 150x120cm az egész és teljesen szembe van a bejárati ajtónkkal. Az anyukám nem szeret konfliktusba keveredni, így virágot futtatott elé, de az alig csinál valamit. Most, hogy új tulaj lesz az egész még annál is borzasztóbb, és nem tudjuk hova forduljunk segítségért, ha van egyáltalán bármi amit tenni lehetne.
Köszönöm
Kovacs_Bela_Sandor, drbjozsef
Köszönöm a valaszokat!
Így nincs több kérdés. :)
Ha a "te példányod", vagyis szerződő fél voltál, akkor sima ügy. Bemész, kéred, megkapod. Ja, fizetsz. :)
osztap
kösznöm a valaszt, igen termeszetesen a szerzödes be lett nyujtva a földhivatalba, csak az idök soran az en peldanyom elveszett, most pedig szuksegem lenne ra.
Erre nem lehet így válaszolni. Mindenek előtt azt kellene tisztázni, mit jelent azt, hogy "pótolni" egy szerződést. (Aztán lesz még több kérdés is.)
kaktusz20,
A szerződés be lett nyújtva a földhivatalba? Ha igen, akkor a szerződő felek, vagy azok, akik igazolják, hogy arra joguk érvényesítéséhez, jogszabályi kötelezettségük teljesítéséhez van szükségük, másolatot kérhetnek róla.
Ha nem, akkor csak a felek közös megegyezésével, és olyan feltételekkel, amiben most megállapodnak.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02