Ingatlanügyek

nanemaaa # 2016.11.04. 07:30

Ha egy 5 milliós telken 10 milliós jelzálog van, akkor nem valószínű, hogy a bank hozzájárulna, hogy egy 2,5-3 milliósra terheljék át. Minden esetre kérdéseddel a bankhoz fordulj.

adrica # 2016.11.04. 07:18

Tisztelt Jogi Fórum!
Érdeklődnék, hogy jelzáloggal terhelt telekterületet lehet e megosztani? Ugyanis az a problémám, hogy van egy ingatlanunk ,hatalmas 2 utcára nyíló telekterülettel amit szeretnénk eladni. De jelen pillanatban sajnos egyben nincs rá érdeklődő. Otp-s hitel van rajta, jelzáloggal és szeretnénk megosztani a telekterületet , mert úgy nagyobb esélyt látunk rá esetlegesen el tudnánk adni.
A telek áll egy 1000 m2-es részből és egy 1200 m2-es.
A hitel rajta a mai viszonylatban 10millió ft , de egyben sajnos csak 5millióért lenne rá vevő. 2 részben viszont sokkal jobb áron lehetne értékesíteni, hogy ne bukjunk rajta akkorát.
Köszönöm szépen!

lajcsó # 2016.11.03. 14:29

"Mit tudok tenni ez ügyben, hogy ez is megszűnjön."
Feltételezem, hogy szívességi használatról van szó. Ezt a részedről bármikor meg lehet szüntetni.
Ha továbbra sem mozdul (nem jelent be másik székhelyet) a cég ügyvezetése, akkor jelzed az illetékes cégbíróságnak.

nanemaaa # 2016.11.03. 14:04

Gina79
Fordulj a cégbírósághoz.

Immaculata # 2016.11.03. 11:48

Noémi32

A földhivatali iktatás ideje.

Immaculata # 2016.11.03. 11:45

A cégbíróságon tehetsz bejelentést.

Gina79 # 2016.11.03. 10:52

Kedves Fórumozók!
Az alábbi ügyben kérnék segítséget: tavaly vásároltunk egy ingatlant, ahonnan a volt tulajdonos nem nagyon akart elcuccolni. Úgy értem nekünk kellett kijelenteni a családját és a bérlőit is. Most viszont ismét újdonságként ért, hogy egy céget is hagyott maga után. Kérdésem a volt tulajdonos cégének székhelyeként jelenleg is a tulajdonomat képező ingatlan van megjelölve. Mit tudok tenni ez ügyben, hogy ez is megszűnjön. A céget nem törölték máig működik.

nanemaaa # 2016.11.03. 07:46

A válasz a szerződésedben van. Szerintem az eladás dátuma a szerződés dátuma. A fizetés módja és a birtokba adás időpontja már másik kérdés.

Noémi32 # 2016.11.03. 07:35

Kedves Fórumozók!

Segítséget/véleményt szeretnék kérni. Folyamatban van a lakáshitelünk az egyik banknál. A mostani lakásunkat eladtuk 14,8m Ft-ért, júliusban írtuk alá az adásvételi szerződést. A hitelünket aug. 8-án indítottuk el, de októberben módosítanunk kellett az igénylőlapot, mert változott a CSOK tv. és így részünkre is elérhetővé vált (osztatlan közös tulajdont veszünk). Az új igénylőlap kitöltésekor a vevőnk még nem fizette meg az utolsó vételárrészletet, így a banki ügyintézővel közösen az igénylőlap azon pontját, amiben arról kell nyilatkozni, hogy 5 éven belül adtunk-e el ingatlant, úgy töltöttük ki, hogy NEM. Az a kérdésem, hogy jól tettük-e, mi számít tényleges eladásnak: az adásvételi dátuma, vagy amikor a vevő megfizeti a teljes vételárat? Hogyan befolyásolhatja ez a hitelünket? Adózás szemponjából mi a jelentősége?

Nagyon köszönöm a hozzászólásokat előre is,

Noémi

zsofar # 2016.11.02. 14:18

Kedves Obudafan!

Köszönöm a választ, de most nyertünk pár napot hogy rendezzük és mindent megteszünk, hogy sikerüljön is de ha véletlen nem akkor milyen lehetőségünk van?

zsofar

fohász # 2016.11.02. 14:15

Óbudafan,
Társasházi hatàrozat már van, fizetési meghagyások is vannak (szomszédé a lakás) de mikor lesz jvégrehajtható és jogerős egy ilyen határozat és hogy történik meg az árvereztetés? Milyen összegű adósságnál?
Szeretnénk nagyon észnél lenni....
Köszönöm!

Rebellus # 2016.11.02. 14:13

Tisztelt Jogi Fórum!

Az egyik banknál van egy felmondott jelzáloghitelem.
Hogy rendezzem a tartozásom, meghirdettem a lakásomat.
Érkezett most egy vételi ajánlat. Kérdésem, hogy a vételi ajánlat mellett benyújtott kérelemben pontosan milyen adatoknak kell szerepelnie. A lakásért ajánlott összeg nem fedezi a teljes tartozást a bank felé, ill. a NAV-nak is jelzálogbejegyzése van az ingatlanon. Mennyire érdemes feltüntetni a kérelemben az egyéb tartozásokat, amik nem a bank felé irányulnak, de rendezésük nélkül nem tudom eladni a lakást?

ObudaFan # 2016.11.02. 14:08

zsofar

Ha ez egy lejárt tartozás, akkor az, hogy arról tájékoztatnak, hogy elárverezhetik a lakást, miért ne lenne jogszerű?

ObudaFan # 2016.11.02. 14:07

fohász

Ha másból nem sikerül végrehajtani, akkor lakás is árverezhető. A jelzálog bejegyzéshez elegendő lehet társasházi határozat (bár az új szabály szerint ehhez is kell végrehajtható fmh vagy ítélet), a végrehajtáshoz mindenképpen jogerős fizetési meghagyás vagy ítélet szükséges.

fohász # 2016.11.02. 13:48

Érdeklődni szeretnék, ha valakinek mondjuk 200-300 ezer ft közös költség es egyéb társasházi célbefizetés elmaradása van, plusz erre rárakódik ügyvédi vagy közjegyzői , fizetési meghagyásos és egyéb költség, milyen esetben és mikor fordulhat elő, hogy elárverezik a lakását?
Mindenképpen birósági itélet kell,mvagy ellég közjegyzővel jelzálogot tetettni, majd végrehajtatni, stb.?

Nálunk a társasházban privát alapon két olyan ember a közösképviselet, akik vagyonkezelőnél társasházkezelők, és igy valószinűleg profik, hogyan szerezhető meg az adóságokkal terhelt lakások.

zsofar # 2016.11.02. 13:21

Kedves Obudafan!

Ma nap feleségemmel telefonon közölték, hogy nincs tovább 3 személynek értékesítik az ingatlant és birtokba kell adni azt. Én akkor személyesen bementem az uriemberhez és mondtam neki, hogy vagy igy vagy úgy de nem fogom engedni, hogy 1.000.000..- elvegyék a lakást. Ekkor azt a választ kaptam, hogy nincs bent vezetőség és nem írta alá senki az ügylet lezárását és az ingatlan értékesítését és hogy csak Hétfőn lesznek. Jeleztem rendben összeszedem a pénzt és Péntek estére bent lesz vagy Hétfő reggelre.
Hivatalos ez? Jogszerű, hogy a feleségem megfélemlítik majd nekem személyesen mást mondanak amit utána emiail formályában vissza is igazoltattam?

üdv,
zsofar

lajcsó # 2016.11.02. 09:23

"Érdeklődnék, hogy ez így jogilag helyes-e vagy az ingatlannak is már cégnéven kell lennie?"
Mindként megoldás jogilag helyes. Azonban a beruházás és a használat számviteli vonatkozásait a könyvelőddel kellene megbeszélned!

Zsó89 # 2016.11.02. 06:36

Tisztelt Hölgyem/Uram, Fórumozók,

A következőben szeretném a segítségüket kérni: Magánszemélyként megvásárolt ingatlanra építhet az ingatlan tulajdonosa autószerelő műhelyt? A telek tulajdonosa a cég egyszemélyes tulajdonosa és tagja is, viszont nem cégnévre, hanem saját névre, magánszemélyként szeretné megvásárolni az ingatlant, majd ezen létrehozni a műhelyhez szükséges épületet. Érdeklődnék, hogy ez így jogilag helyes-e vagy az ingatlannak is már cégnéven kell lennie?

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Üdvözlettel: K.Zsófia

ObudaFan # 2016.11.02. 05:44

Ha közjegyzői okiratba van foglalva a kölcsönszerződés, akkor viszonylag gyorsan, bár december 1-et már alighanem sikerül kihúzni, onnan pedig március 15-ig kilakoltatási moratórium van.

zsofar # 2016.11.01. 10:21

Köszönöm

de itt már birtokbavételel fenyegetnek minket és ingatlan értékesítéssel 3. személynek.
Mennyi időnk lehet ilyenkor ha holnap azt mondják nem adnak több határidőt?

Zsofar

ObudaFan # 2016.11.01. 10:15

Ehhez minimum a szerződést kellene látni, de ha a szerződésben kifejezetten nincs erre mód, akkor nehéz lenne kitalálni, hogy a bank mire lenne hajlandó. Próbálkozni lehet.

zsofar # 2016.11.01. 08:53

Sziasztok!

Olyan kérdésem van, hogy az FHB felmondta a lízing szerződést hitel nem fizetése miatt, de felajánlotta, hogy meglehet venni az ingatlan ha a fenmaradó tartozást ingatlan adásvételi szerződésbe foglaljuk.
Ez megtörtént, de mivel a KHR listán vagyunk hitelt nem tudtunk felvenni. már csak 1.190.000.- FT kell, de a szerződés lejárt szeptember 16-án és minden megkezdett hónapba 190.000.-FT nő az ár.
Hogy és milyen módon tudunk időt nyerni, hogy valamilyen forrásból hitelt tudjunk intézni. Magánszemély....stb?
Ha ügyvédel kérvényezük az adásvételi szerződés modósítását az elegendő lenne?

Zsofar

lajcsó # 2016.10.30. 19:51

Ha még a tervezés stádiumában van az ügy akkor nem jogi, hanem (építész) szakmai kérdés.

kiss_kata88 # 2016.10.30. 16:19

Sziasztok!

Én olyan ügyben szeretném a segítségeteket kérni, hogy a párommal házat vásároltunk két évvel ezelőtt, és az elképzeléseinkhez megfelelően a tervezővel átalakítottuk a ház tervrajzát. (tető,terasz, ház belső részeinek átalakítása), de viszont időközben változások történtek. A tető felújításon kívül sajnos most semmilyen más felújításra nincs lehetőségünk. Abban szeretném kérni a segítségeteket, hogy az átalakított tervrajzot van e mód átalakítani(vissza módosítani) az eredeti állapotra (plusz ugye a tető megváltozott tehát azt is belekalkulálni) vagy erre már innentől ha egyszer változott a tervrajz nincs lehetőség. És ha van esetleg erre valakinek ötlete vagy találkozott már illyennel , milyen törvény , jogszabály stb... rendelkezik erről ? Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Éva71 # 2016.10.30. 13:39

Köszönöm ezeket a hasznos tanácsokat!