Ingatlanügyek


Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.13. 05:29

Érdemes lenne megnézni az alapító okiratban annak a "beállónak" a jogi helyzetét. Az építtető nyilván minél több pénzt akar kifacsarni a házból, de ha közös tulajdonú az a beálló, akkor nem lehet azt csak úgy "eladni", pláne nem az építtetőnek.

MajorDomus # 2016.04.12. 19:48

Ha már eladták akkor semmire.

peter_23 # 2016.04.12. 17:17

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Tanácsot, segítséget szeretnénk kérni. 2015-ben vásároltunk egy akkor épülő társasházban egy ingatlant. Az épületben annyi kocsibeálló illetve 2 garázs került kialakításra, amennyi lakás van. Ezt külön meg lehetett vásárolni, amit akkor nem tettünk meg. Április 7-én a megtartott tulajdonosi egyeztetésről kaptunk tájékoztatót, amiben az szerepelt, hogy még 4 darab beálló eladó, amit ha nincs jelentkező akkor 2 hét múlva meghirdetnek. Április 8-án megírtam az építtető cég ügyvezetőjének, hogy igényt tartunk egy beállóra. Április 12-én tájékoztatott, hogy az emailt csak április 11-én kapta meg, de egyébként is elkelt az összes beálló. Vannak ingatlantulajdonosok akik 2-t vettek vagy a garázsuk mellé vettek még extrán. 1 db. beálló van amin gondolkodik a tulajdonosa, de a várólistán csak április 12-re akarnak besorolni. Kérdésem, hogy mennyire van rendben jogilag, hogy mások többet is vehettek, illetve az email keltezése mire jogosít fel?
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel,
Péter

MajorDomus # 2016.04.10. 19:52

Jogilag járható, de nem fogadja el mindkét fél. A legegyszerübb ha ügyvédi számlára teszi le a vételárat a vevő, az ügyvéd rendezi a költségeket, s elszámolást készít a feleknek.

Izuska90 # 2016.04.10. 18:15

Kedves Hölgyem/Uram,

Ha lenne pár perce kérem olvassa végig hozzászólásom és legyen kedves adjon néhány tanácsot.

Családi ingatlanról lenne szó. Szüleim 50-50%-ban tulajdonosai az ingatlanunknak. Tavaly ősszel sajnos válásra került a sort. Ekkor a bíróságon 2 évben egyeztek meg, ezalatt az idő alatt kellett volna eladni a házat. Csütörtökön aláírták az adás-vételi szerződést egy házaspárral. Az ingatlanon jelenleg jelzáloghitel van, melyet a vételárból szeretnének rendezni.

A probléma ott lehet, hogy a szerződésben megjelölt számlaszám, melyre a vételárat utalni fogják, az nem közös számla, hanem az édesanyámé. Ő úgy gondolta azt adja meg, majd az érkezett vételárból kifizeti a hitelt és az ingatlan eladással járó egyéb költségeit, a fennmaradó összeget pedig megfelezi és átutalja édesapámnak. Jogilag ez járható út lehet?
Édesapám sajnos pereskedni szeretne, ha nem kapja meg az Ő általa várt összeget. Alapesetben hogyan kellene eljárniuk? Ügyvéd jelenlétében kellene elszámolni? Esetleg megegyezhet a két fél jogi személy nélkül is?

Legyen kedves lásson el tanáccsal, szeretném, hogy egyikőjük se járjon rosszul.
Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel, Izabella.

MajorDomus # 2016.04.10. 09:12

Semmilyent!
Ha a lakásban kárt nem okozott - erre szolgál a kaució - akkor a kaució visszajár neki.

Neked pedig természetesen a 10,5 hónapi bérleti díj jár, mert ezt jelenti a határozott idejű bérleti szerződés.

Anci-51 # 2016.04.09. 05:46

SOS.segítség kérek.

Kérdésem a következő:A lakásomat közjegyző által kötött egy éves (határozott idejű szerződéssel ki adtam bérbe)
A bérlőm kb másfél hónap után felmondta a szerződést.(A lakás teljesen ki festett állapotban került átadásra)Milyen kártérítést kérhetek tőle?Mit kell nekem a kaucióból vissza adnom.A bérlő kérésére a félig bútorozott lakást teljesen ki kellett ürítenem,mert nem tartott rá igényt.Saját bútorát és felszerelési tárgyait kívánta használni.

Segítséget előre is köszönöm : Anci-51

Anci-51 # 2016.04.09. 05:21

SOS.segítségre lenne szükségem.

Kérdésem a következő:A lakásomat közjegyző által kötött egy éves (határozott idejű szerződéssel ki adtam bérbe)
A bérlőm kb másfél hónap után felmondta a szerződést.(A lakás teljesen ki festett állapotban került átadásra)Milyen kártérítést kérhetek tőle?Mit kell nekem a kaucióból vissza adnom.A bérlő kérésére a félig bútorozott lakást teljesen ki kellett ürítenem,mert nem tartott rá igényt.Saját bútorát és felszerelési tárgyait kívánta használni.

Segítséget előre köszönöm: Anci-51

Kisfiatal # 2016.04.09. 04:51

Az ügyvéd nekem annyit írt, hogy megjött a határozat, és elküldte mail-ben. De akkor rákérdezek.

MajorDomus # 2016.04.08. 20:41

Dehogynem. Keresd meg az ügyvédedet

Kisfiatal # 2016.04.08. 20:29

Tehát akkor én nem kapok semmit, csak az illetéket? Az ügyvéd am írt amikor meglett a határozat. VAgy azért el kéne mennem? :)

Aura # 2016.04.08. 19:46

Ide is bemásolom a kérdésemet, mert úgy látom ez aktívabb. :)
Tisztelt Fórumozók!

Nekem is egy kártérítéssel kapcsolatos kérdésem lenne.
Kiderült, hogy az előszerződésünk ellenére a megvásárolni kívánt ingatlant egy másik személynek már el lett adva.
Ilyenkor úgy tudom, hogy mivel előszerződésem van, így kártérítésre vagyok jogosult. Ez pontosan mit takar?
Még novemberben kötöttük az előszerződést egy még épülőben lévő budapesti ingatlanra és azóta a CSOK és az ÁFA csökkentés miatt felmentek az ingatlan árak így ezidáig tartott a próbálkozása az eladónak, hogy felbontassa az előszerződést amibe természetesen nem egyeztem bele és már felmerült az is, hogy bírósági úton fogom kikénszeríteni a szerződést. Így végül kénytelen volt bevallani, hogy már más is szerződött rá és a teljes vételárat kifizette.
Mivel az ingatlan árak emelkedése miatt ilyen paraméterekkel rendelkező ingatlant már biztosan nem fogok tudni ennyiért megvenni, így a főbb kérdésem az lenne, hogy mire számíthatok a kártérítés összegét illetően?
A segítséget előre is köszönöm.

lajcsó # 2016.04.08. 19:37

A bejegyző határozatokat (az ügyfelekét is) az ügyvéd kapja.

Immaculata # 2016.04.08. 18:58

Akár fél év is lehet.

Kisfiatal # 2016.04.08. 18:56

Üdv!

Csak egy egyszerű kérdésem lenne: márc 20 körül(előtt) lett meg a bejegyző határozat ingatlan adásvételnél, tehát én voltam a vevő. Kérdésem: mikor jön hivatalos papír erről, illetve az illeték? 1 hó? Mert eddig semmi nem jött.

Szandra76 # 2016.04.08. 16:42

Kovács Úr!

Egyéb lehetőség a jelenlegi állapot és az árverés között??
Csak mert, árverésről ma még szó sincs, és a fizetésképtelen tulajdonostársam egyelőre csak egy fizetési könnyítést (részletfizetést) kapott, amit -ismerve hozzáállását- nem fog igénybe venni, ergo, nem fogja rendezni!

Számomra érthetetlen, hogy közös tulajdonú ingatlan esetében (tróger, felelőtlen viselkedés miatt) sérülhet más (anyagi)érdeke is...

Kérném, hogy az árverés előtti lehetőségekről is tájékoztasson egy jogi kanyarokban járatlant.
Köszönöm!

Tóth Kata # 2016.04.08. 09:44

Tisztelt Hozzászólók!
Mindannyiuknak köszönöm megtisztelő véleményét, gyors segítségét. A dolog úgy végződött, hogy a tulajdonjogról való lemondásom ügyvédi letétjének felszabadítása a kölcsönszerződés létrejöttekor történik meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.08. 09:21

A vevő a tulajdonostársad részét 500K-ért meg tudja venni az árverésen, a tiedért meg megadja az 1M-t. (Azt is kérhetnéd, hogy a végrehajtó a te részedet is adja el az árverésen, de akkor fizetned kellene neki a jutalékot.)

Szandra76 # 2016.04.08. 08:36

Ügyvédi segítséget, tanácsot kérnék az alábbihoz.

Van egy közös garázs tulajdonom az egyik közvetlen rokonommal, aki jelentős tartozást halmozott fel. Tartozásával leterhelték közös ingatlanunkat, melynek piaci értékének fele (ketten vagyunk tulajdonosai) nem fedezi a követelést.
Ebben az esetben mi a teendő? Az én tulajdonrészem miként értékesíthető, illetve mi módon lehet a tulajdonrészemet megóvni?

Konkrétan, a garázs jelenlegi piaci értéke (vevő is volna rá) 2.000.000.- Forint, melyen a behajtó cégnek 2.300.000.- Forintos követelése van. A tartozás kizárólag a tulajdonostársamé, aki 50 %-ban tulajdonos.

Előre köszönöm tanácsukat!

MajorDomus # 2016.04.07. 19:00

Én sem adnám meg!

lajcsó # 2016.04.07. 10:23

"Minden akkor készüljön el amikor annak eljön az ideje!"
Ez nem egy rigolya a részemről. Ahogy tapasztalom, az eladók nem szívesen adják meg előre a bejegyzési engedélyt, még akkor sem ha az ügyvédi letétben marad. Ezért inkább nem is erőltetem azt.

lajcsó # 2016.04.07. 10:19

"És ha az eladó valamiért meggondolja magát"
Erre találták ki a foglalót!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.07. 07:51

Minden akkor készüljön el amikor annak eljön az ideje!
Na igen. És ha az eladó valamiért meggondolja magát, akkor hadd pereskedjen a vevő! Végül is az ügyvédeknek is élni kell valamiből. (Kár, hogy ebben a perben te már nem képviselheted egyik felet sem.)

lajcsó # 2016.04.07. 07:33

"A szerződésbe azt akarják írni, hogy a foglaló + az első részlet kifizetése után az ügyvédnél letétbe helyezett tulajdonjogról való lemondásomat feloldják és széljegyre tulajdonosként kerül a vevő, ezt nyújtják be a bankba és az után kap hitelt (jobban mondva utal a bank nekem a vételár végét)."
Ettől már csak az jobb amikor előre (kifizetés előtt) kérik a teljes vételár teljesítéséről szóló eladói nyilatkozatot.
Én pl. a bejegyzési engedély ügyvédei letétbe helyezésére szóló megbízást sem szoktam elfogadni. Minden akkor készüljön el amikor annak eljön az ideje!

"ragaszkodhatok ahhoz, hogy csak a banki kifizetés után oldják fel a letétet, vagy a bank anélkül nem ad hitelt, hogy ne lenne már ott tulajdonosként a vevő?"
Bármilyen jogszerű (meg a banknak is tetsző) megoldáshoz ragaszkodhatsz.

Tóth Kata # 2016.04.07. 05:09

Kedves ObudaFan! Nagyon köszönöm a válaszát. Csak azt nem tudom, hogy ha ez nem elfogadható, de van olyan bank, ami tulajdonképpen ezt kéri, akkor mi a teendő? Nem szoktak OTP-s vevőt elfogadni az eladók? Vagy lehet valamilyen garanciát beletetetni a szerződésbe? Bár, ha "visszavonhatatlanul" lemondok a tulajdonjogomról, akkor gondolom hiába, szóval akkor inkább hagyjam az egészet? Nagyon köszönöm!