Lakásvásárlás gyermek nevére?

orsika77 # 2012.02.13. 15:16

Kedves Hozzáértők!
Volt élettársam jelenleg a korábbi közös lakóhelyünkként szolgáló lakásban él - mely az ő tulajdona-, én a pedig a közös gyermekeinkkel a szüleimnél.
Mivel abba a lakásba már nem enged minket vissza, ráadásul élettársi vagyonmegosztás címén sem hajlandó semmit sem fizetni nekem,
azt javasolta, vegyünk közösen a gyermekek nevére egy lakást, ahova a gyermekekkel költözhetnék.
A lakás a gyerekek nevén lenne, ő és én pedig haszonélvezők lennénk.

Egy így szép és jó lenne, de :

1. Ahhoz, hogy vele közösen tudjak lakást venni, hitelre lenne szükségem. Lakáscélú hitel esetén nekem is tulajdonosként kellene szerepelnem, szabad felhasználású hitelt pedig a rosszabb kondiciók miatt nem szeretnék felvenni.
2,. Amennyiben ő is haszonélvező, elvileg szabad ki- és bejárása lenne a lakásba, ami számomra nem elfogadható...
3. Mivel a gyerekek kiskorúka (2 és 5 év), a gyámügy is érdekelt a témában...

Kérdésem: Van-e vmi megoldás erre a helyzetre?
tudom, hogy tökéletes megoldás nincsen, de szeretném, ha nem lennénk kiszolgáltatva az ex-nek, a gyerekeket sem szeretném megfosztani a majdani 1. lakáshoz jutási előnyöktől és nem mellesleg a hitelfelvétel szempontjából sem elhanyagolható kinek a nevén van a lakás...:-)

Köszönöm előre is.

ObudaFan # 2012.02.14. 10:13

Persze, a megoldás az lenne, ha nem a gyerekek kapnák az ingatlant, hanem te, csak az a kérdés, hogy ebben meg tudtok-e egyezni, vagy ha nem, akkor egyáltalán milyen alkupozícióban vagy. Erről ugyanis nem sokat írtál.

gyuluska # 2012.02.21. 11:02

Érdeklődnék,ha a gyermekeim nevén van a ház elárverezhetik e amíg nagykoruak nem lesznek?köszönöm előre is válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.21. 13:22

Ha ő az adós, akkor igen. Ha meg nem ő az adós, akkor hogy vetődik fel a kérdés egyáltalán?

lajcsó # 2012.02.21. 14:13

Ugyan a kérdésből nem derül ki, de én arra gondolok, hogy kiskorúak jelzálogjoggal, vagy végrehajtási joggal terhelt ingatlant szereztek ( pl.örököltek). A kérdező számára ebben az esetben sincs jó hírem. A jelzálogjog vagy végrehajtási jog érvényesítése független az ingatlantulajdonos életkorától.

Bella08 # 2012.02.24. 10:31

Tisztelt Uraim!
A szituáció a következő. Adott egy 1998-ban épített (ekkori a lakhatási engedély)családi ház,ami fele-fele részben az enyém és a férjemé, amin 5M forint jelzálog hitel van. A házat eladtam 11M forintért, amiből előzetesen kifizettem az 5 M-ós hitelt, a törlési engedély után megkapom a vevőtől a fennmaradó 6 M forintot, amiből azonnal veszek egy házat. Ezt a házat viszont szeretném a két kiskorú gyermekünk nevére íratni, a mi haszonélvezeti jogunkkal. A gyámügyi vonzatával tisztában vagyok.Viszont az adóügyi részekkel nem. Azt tudom, hogy az ajándékozás ez esetben illetékmentes, de mivel nem marad egy fillérem sem az eladott házból, így milyen adót vagy illetéket kellene fizetnem.
Várom válaszukat.
Üdv: Bella

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.24. 11:37

5 évnél régebben szerzett lakás eladása után már nem kell adózni, akkor se, ha van belőle jövedelem. (Ha viszont kellene, akkor azon nem változtatna, hogy mire költöd a bevételt.)