Gerincvezeték van a telek alatt? Ez biztos?
vezetékek a szomszéd telke alatt
- 1
- 2
Lehet gerincvezeték a magántulajdonú telken.
Tibikirály
Ha az előttük lévő területen nincs kiépített ivóvíz hálózat, akkor joguk van a hosszú telekről bevezett vízhez. Nem kötelezheted őket a vezeték kiépítésére, az az önkormányzat feladata.
Nem mondtam, hogy lehetetlen, csak tisztázni akartam, mert eléggé nem szokásos.
Én személy szerint eleve gyanúsnak találnám, hogy a tulajdonos nem tud róla (feltéve, hogy nem egy hete örökölte, és még soha nem járt ott), úgyhogy csak akkor venném meg, ha minden papírmunkát ő végezne el - és ezzel a szolgalmi jog terheléssel venném meg, nyilván az annak megfelelő áron. Vagy, ha így nem beépíthető, akkor nyilván ejteném.
A telek előtti utcán megy a gerincvezeték, és erről ágazik le egy "gerincvezeték" aminek balra 5 db csatlakozása van. A vezeték 3 méterre van a szomszédok kerítésétől, előtte a betonaknák. NINCS BEJEGYZETT SZORGALMI JOG, a tulajdoni lap tiszta. A baj, hogy bal oldalon lehetne csak az épület (oldalhatáron álló a hész szerint). Most tényleg nem lehet mit tenni?! - Valaki a tulajdonos tudta nélkül átvezette a telkén a vizet, és ezzel kinyírta a telkét? (Egy 18 milliós építési telekről beszélünk.)
Tibikiraly,
Azt írtad, hogy a vizet a 90-es években vezették be. Akkor az öt telek tulajdonosai jó eséllyel kérhetik, hogy a földhivatal jegyezze be a szolgalmi jogukat a hosszú telekre elbirtoklás alapján, mert a hosszú telek tulajdonosa 15 éven keresztül nem tiltakozott az ingatlanjának használata ellen. Ptk. 5:161. §
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Egyébként mennyire életszerű az, hogy valaki feltúrja a telkemet, lefektet egy vízvezetéket, odaépít öt vízóraaknát, és ez nekem évtizedekig nem tűnik fel?
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02