Elővásárlási jog vagy vételi jog

Lyonee # 2015.06.27. 12:41

Miért kéne kivásárolni?

MajorDomus # 2015.06.26. 22:10

Csak előtte legyen meg a pénzed a többiek, kivásárlására!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.26. 13:27

ha valaki nem akarja a közös tulajdont megszüntetni, akkor nem tehetek semmit sem.
Dehogynem. Ha nincs megegyezés, bíróságtól is lehet kérni a közös tulajdon megszüntetését.

Feli # 2015.06.26. 10:12

Köszönöm az eddigi választ.

Feli # 2015.06.26. 10:11

Közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatos tanács kérése.

Erdő és több tulajdonos esetén, ha meg szeretném venni az egész területet, akkor megkeresem a többieket, hogy el akarják-e adni, majd megbeszéljük az árat, ügyvéd és kész. Hirdetmény ilyenkor nem kell. Nekem kb. 2X akkora területem van, mint a többieknek, illetve földműves vagyok, de ha valaki nem akarja a közös tulajdont megszüntetni, akkor nem tehetek semmit sem.

Jól tudom, vagy van egyéb lehetőségem is? Természetesen nem minden áron akarom kivásárolni a többieket ezért, ha valaki majd akadékoskodik, akkor inkább én adom el a részem. Vagy várjam meg a törvény általi közös tulajdon megszüntetését, de arról még a földhivatalban sem tudtak semmit.

MajorDomus # 2015.06.25. 21:38

Jól

Feli # 2015.06.24. 15:55

Termőföld vásárlással kapcsolatos kérdés.

Jól értelmezem a jogszabályt, ha azt mondom, hogy a helyi lakos aki földműves elővásárlási joggal rendelkezik a 15 km-rel távolabb lévő városban lakó családi gazdálkodóval szemben?

MajorDomus # 2015.06.05. 20:35

Dehogynem!

Pénz beszél..........

Immaculata # 2015.06.05. 10:29

Az nem segít.

MajorDomus # 2015.06.04. 20:53

Ígérj többet érte!

hborbely # 2015.06.04. 16:32

Köszönöm a választ.

Immaculata # 2015.06.04. 13:35

Egy ismerősöm szerint van elővásárlási jog, de nem megyek vele semmire, mert akkor is annak adja el a tulaj kettőnk közül, amelyikőnknek akarja, mivel mindketten tulajdonosok vagyunk és hiába ajánlanék én többet érte.

Ez pontosan így van.

hborbely # 2015.06.04. 11:02

T. Szakértők!

Egy osztatlan közös tulajdonról van szó, pontosabban egy 10 garázsos garázsorról, ahol az egyik garázs az én tulajdonomban van, amit az önkormányzattól vásároltunk meg mind a tízen. Mivel külön rendelkezést nem találtam az adásvételi szerződésben arról, hogy van-e a tulajdonosoknak elővásárlási joga, így nem tudom, hogy ebben az esetben létezik-e az elővásárlási jog? Most eladó az egyik garázs, ami pont az enyém mellett van, ráadásul az én garázsommal ikergarázs. Nincs elválasztva, de külön tulajdonban van. Ez a garázs eladó és rajtam kívül az egyik szintén garázstulajdonos akarja megvenni. Ketten lennénk rá vevők, de nagyon úgy néz ki, hogy a másik vevővel már megállapodott a szomszédom. Egy ismerősöm szerint van elővásárlási jog, de nem megyek vele semmire, mert akkor is annak adja el a tulaj kettőnk közül, amelyikőnknek akarja, mivel mindketten tulajdonosok vagyunk és hiába ajánlanék én többet érte. Tehát így ebben az esetben tényleg feleslegesen erőlködnék, hogy az enyém legyen?

Köszönöm a választ.

MajorDomus # 2015.06.03. 19:49

.

ostyascukor # 2015.06.02. 21:52

MajorDomus :D

és köszönöm a segítséget ezúton is mindenkinek!

MajorDomus # 2015.06.02. 20:04

Nehogy rámorogjon a ház kutyája!

Nem vicc!
Van egy olyan házam, ahol a költségvetésben van egy tétel Barna III. etetés, új kutyahâz!

(17 évvel ezelőtt betörés volt, akkor a képviselő Barna bácsi vett egy kutyát a kert végébe.
Már mindketten elhunytak, de,, Barna bácsi kutyája,, után minden új kutya Barna névre hallgat,
Ez uniszex is, a közös költségről etetik, szerencsére nem nekem kell sétáltatni.)
De nem is volt azóta betörés!

Attika

Egyetértünk, de az a gond, hogy egy másik házamban lakik a fia az egyik itteni tulajnak,
Így aztán megigértem hogy segítek.

A legfiatalabb lakó 73 éves!

Immaculata # 2015.06.02. 18:08

:) Nehogy az új tulajdonos orra előtt becsapják a kaput.

Sherlock # 2015.06.02. 16:45

Új tulajdonosról ír, nem ajánlattevőről és ajánlatról. Ez inkább csak olyan helyben szokásos közzététel.

Dr.Attika # 2015.06.02. 13:58

Ha nem, akkor miért tették bele?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.02. 10:04

Azt segíti elő, hogy esetlegesen a tulajdonostárs is adhasson ajánlatot az ingatlan megvásárlására.
Azt aligha.

Dr.Attika # 2015.06.02. 08:55

Így van. Az értesítési kötelezettség nem jelent elővásárlási jogot. Annak elmulasztása sem von maga után semmilyen szankciót.Azt segíti elő, hogy esetlegesen a tulajdonostárs is adhasson ajánlatot az ingatlan megvásárlására.

ostyascukor # 2015.06.02. 08:37

ugye az egész alapító okiratot nem akarnám bemásolni így csak remélem hogy az ideágó passzus(oka)t találtam meg

van egyszer egy olyan hogy:

"2./Birtoklás, használat, rendelkezés joga

A tulajdonostárs a külön tulajdonával és a külön tulajdonhoz tartozó közös tulajdoni hányaddal szabadon rendelkezhet"
ez még rendben is volna, ez még csak annyit jelent hogy eladhatom, kiadhatom ilyesmik gondolom

nade most jön a lényeg:

"A tulajdonostárs köteles
...

• külön tulajdonú lakásának, helyiségének elidegenítéséről és az új tulajdonos személyéről értesíteni a tulajdonostársakat."

az elidegenítés gondolom az eladást jelenti.

a kérdésem akkor a biztonság kedvéért hogy ez alapján akkor nincs elővásárlási joga a többi külön tulajdonú lakás birtokosának?

köszönöm a türelmet ezúton is :)

Dr.Attika # 2015.06.02. 05:27

A helyedben megkímélném magam e "nemes, felemelő, kihívásoktól teljes" megbízás elvállalásától.

MajorDomus # 2015.06.01. 20:22

Meglepne ha lenne ilyen kikötés.

Egyébként Kbs felvetése indokolt!

Ma kaptam,, izgalmas,, ajánlatot!

6 lakás, nincs bankszámla, szmsz, Alapitó Okiratot nem találják, a néni ugyanis aki 39 éve a közös képviselő volt a be költözés óta! Meghalt, de potyog a homlokzat, zsebből adnak össze havonta a villany és szemétdijra!

Kérdésük :nekem kell e fizetni ha én leszek a közös képviselő, és kell e a háznak könyvelés?
Na itt esett ki a kezemből a telefon.

A héten találkozom velük. Érdekes lesz.

ostyascukor # 2015.06.01. 19:54

akkor alapítóokirat böngészése indul

köszönöm szépen az extragyors válaszokat! :)