Miért kéne kivásárolni?
Elővásárlási jog vagy vételi jog
Csak előtte legyen meg a pénzed a többiek, kivásárlására!
„ ha valaki nem akarja a közös tulajdont megszüntetni, akkor nem tehetek semmit sem.”
Dehogynem. Ha nincs megegyezés, bíróságtól is lehet kérni a közös tulajdon megszüntetését.
Köszönöm az eddigi választ.
Közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatos tanács kérése.
Erdő és több tulajdonos esetén, ha meg szeretném venni az egész területet, akkor megkeresem a többieket, hogy el akarják-e adni, majd megbeszéljük az árat, ügyvéd és kész. Hirdetmény ilyenkor nem kell. Nekem kb. 2X akkora területem van, mint a többieknek, illetve földműves vagyok, de ha valaki nem akarja a közös tulajdont megszüntetni, akkor nem tehetek semmit sem.
Jól tudom, vagy van egyéb lehetőségem is? Természetesen nem minden áron akarom kivásárolni a többieket ezért, ha valaki majd akadékoskodik, akkor inkább én adom el a részem. Vagy várjam meg a törvény általi közös tulajdon megszüntetését, de arról még a földhivatalban sem tudtak semmit.
Jól
Termőföld vásárlással kapcsolatos kérdés.
Jól értelmezem a jogszabályt, ha azt mondom, hogy a helyi lakos aki földműves elővásárlási joggal rendelkezik a 15 km-rel távolabb lévő városban lakó családi gazdálkodóval szemben?
Dehogynem!
Pénz beszél..........
Az nem segít.
Ígérj többet érte!
Köszönöm a választ.
„ Egy ismerősöm szerint van elővásárlási jog, de nem megyek vele semmire, mert akkor is annak adja el a tulaj kettőnk közül, amelyikőnknek akarja, mivel mindketten tulajdonosok vagyunk és hiába ajánlanék én többet érte.”
Ez pontosan így van.
T. Szakértők!
Egy osztatlan közös tulajdonról van szó, pontosabban egy 10 garázsos garázsorról, ahol az egyik garázs az én tulajdonomban van, amit az önkormányzattól vásároltunk meg mind a tízen. Mivel külön rendelkezést nem találtam az adásvételi szerződésben arról, hogy van-e a tulajdonosoknak elővásárlási joga, így nem tudom, hogy ebben az esetben létezik-e az elővásárlási jog? Most eladó az egyik garázs, ami pont az enyém mellett van, ráadásul az én garázsommal ikergarázs. Nincs elválasztva, de külön tulajdonban van. Ez a garázs eladó és rajtam kívül az egyik szintén garázstulajdonos akarja megvenni. Ketten lennénk rá vevők, de nagyon úgy néz ki, hogy a másik vevővel már megállapodott a szomszédom. Egy ismerősöm szerint van elővásárlási jog, de nem megyek vele semmire, mert akkor is annak adja el a tulaj kettőnk közül, amelyikőnknek akarja, mivel mindketten tulajdonosok vagyunk és hiába ajánlanék én többet érte. Tehát így ebben az esetben tényleg feleslegesen erőlködnék, hogy az enyém legyen?
Köszönöm a választ.
.
MajorDomus :D
és köszönöm a segítséget ezúton is mindenkinek!
Nehogy rámorogjon a ház kutyája!
Nem vicc!
Van egy olyan házam, ahol a költségvetésben van egy tétel Barna III. etetés, új kutyahâz!
(17 évvel ezelőtt betörés volt, akkor a képviselő Barna bácsi vett egy kutyát a kert végébe.
Már mindketten elhunytak, de,, Barna bácsi kutyája,, után minden új kutya Barna névre hallgat,
Ez uniszex is, a közös költségről etetik, szerencsére nem nekem kell sétáltatni.)
De nem is volt azóta betörés!
Attika
Egyetértünk, de az a gond, hogy egy másik házamban lakik a fia az egyik itteni tulajnak,
Így aztán megigértem hogy segítek.
A legfiatalabb lakó 73 éves!
:) Nehogy az új tulajdonos orra előtt becsapják a kaput.
Új tulajdonosról ír, nem ajánlattevőről és ajánlatról. Ez inkább csak olyan helyben szokásos közzététel.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Ha nem, akkor miért tették bele?
„Azt segíti elő, hogy esetlegesen a tulajdonostárs is adhasson ajánlatot az ingatlan megvásárlására.”
Azt aligha.
Így van. Az értesítési kötelezettség nem jelent elővásárlási jogot. Annak elmulasztása sem von maga után semmilyen szankciót.Azt segíti elő, hogy esetlegesen a tulajdonostárs is adhasson ajánlatot az ingatlan megvásárlására.
ugye az egész alapító okiratot nem akarnám bemásolni így csak remélem hogy az ideágó passzus(oka)t találtam meg
van egyszer egy olyan hogy:
"2./Birtoklás, használat, rendelkezés joga
A tulajdonostárs a külön tulajdonával és a külön tulajdonhoz tartozó közös tulajdoni hányaddal szabadon rendelkezhet"
ez még rendben is volna, ez még csak annyit jelent hogy eladhatom, kiadhatom ilyesmik gondolom
nade most jön a lényeg:
"A tulajdonostárs köteles
...
- külön tulajdonú lakásának, helyiségének elidegenítéséről és az új tulajdonos személyéről értesíteni a tulajdonostársakat."
az elidegenítés gondolom az eladást jelenti.
a kérdésem akkor a biztonság kedvéért hogy ez alapján akkor nincs elővásárlási joga a többi külön tulajdonú lakás birtokosának?
köszönöm a türelmet ezúton is :)
A helyedben megkímélném magam e "nemes, felemelő, kihívásoktól teljes" megbízás elvállalásától.
Meglepne ha lenne ilyen kikötés.
Egyébként Kbs felvetése indokolt!
Ma kaptam,, izgalmas,, ajánlatot!
6 lakás, nincs bankszámla, szmsz, Alapitó Okiratot nem találják, a néni ugyanis aki 39 éve a közös képviselő volt a be költözés óta! Meghalt, de potyog a homlokzat, zsebből adnak össze havonta a villany és szemétdijra!
Kérdésük :nekem kell e fizetni ha én leszek a közös képviselő, és kell e a háznak könyvelés?
Na itt esett ki a kezemből a telefon.
A héten találkozom velük. Érdekes lesz.
akkor alapítóokirat böngészése indul
köszönöm szépen az extragyors válaszokat! :)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02