Társasházi erkély


nanemaaa # 2022.01.10. 11:31

Ha a főépítészé nem is feltétlenül (ezt mindig helyi rendelet szabályozza), de az eredeti alkotó tervezőé mindenképpen. ;)

Majordomus # 2022.01.10. 10:53

Az eredeti tervtől történő eltéréshez -szerintem - kell a Főépitész hozzájárulása is.
Mivel a terasz a kérdező magántulajdona,igy azon épitkezni cdak az ő engrdélyével lehet.

Vita esetén birtokvédelmet is kérhet. Szerintem.

nanemaaa # 2022.01.10. 09:27

Ez esetben kötelezhetnek-e a korlát építésére? Ki dönt erről?
Lehet-e ez komoly hivatkozási alap részemről, hogy már a ház építésekor sem szerepelt a terveken?

A lakógyűlés.
Nem, ha a lakógyűlés másként dönt. Legfeljebb a bíróságon megtámadható a lakógyűlési döntés.

Siculus # 2022.01.09. 15:46

Kedves Majordomus!
Javaslatára utánanéztem az alapító okiratban az említett onformációknan. A terasz teljes mértékben saját tulajdon, az erkély él csak a burkolat. Ami érdekesség kiderült, hogy az én teraszomnál eredetileg sem volt korlát, míg más nagyobb méretű terasznál volt. Tehát én nem módosítottam semmit. Ez esetben kötelezhetnek-e a korlát építésére? Ki dönt erről? Lehet-e ez komoly hivatkozási alap részemről, hogy már a ház építésekor sem szerepelt a terveken?

Köszönettel Siculus

nanemaaa # 2022.01.07. 08:48

Azon túlmenően, hogy maximálisan egyetértek Majordomus által leírtakkal, szeretném tovább árnyalni a kérdést.
Vajon a lakások tulajdonosainak jogában állt-e megváltoztatni az épület homlokzatát a teraszok terén a műalkotás szerzőjének szerzői jogait megsértve? Hiszen mind az épület tervei, mind pedig az azok alapján megépült épület szerzői jog védelme alatt állnak. Kifogásolhatja-e bárki, ha egy szabálytalanul szétbombázott homlokzatot a műalkotás szerzője, vagy annak jogutódja tervei alapján ismételten egységes épületté varázsolnak? Miért nem jut senkinek eszébe, hogy vesz egy Monet képet, majd arra önnön kezével utólag ráfabrikálja a macskája portréját? Végül is ki van fizetve, nem?
Mi történne egy egységes városképpel, ha mindenki a saját ízlése, vagy annak hiánya szerint a saját képére pecsmegelné a saját lakása külső megjelenését mondván, hogy volt pénze rá?
Leegyszerűsítve a kérdést: Van 16 embernek egy közös biciklije. Az egyik tulajdonos fogja magát, és a saját ízlésének megfelelően átfesti pirosra. Zokon veheti-e, ha a többi 15 azt mondja, hogy fesd már vissza kékre, mert ez így nekünk nem tetszik. És majd legközelebb előtte kérdezd meg, hogy mit szeretne a többség mielőtt átalakítod.

Siculus # 2022.01.06. 21:37

Kedves Majordomus!
Először is köszönöm a választ. Valószínűleg nálam is volt valamilyen korlát, de még az elődöm lebontatta és újraköveztette. A többi helyen is eltérő, de semleges megoldások szerepelnek. Érteni ugyan értem a közös tulajdon, tehát mindenki fizet logikát, de egy ellenérvem van. A z erkélytulaj erkélye a lakás eladáskor az ő lakásukhoz tartozó területként komoly értéket képvisel, tehát az ő befektetése megtérül.Az enyém nem. Ez persze csak civil érvelés. Igazán az érdekel, hogy kötelező-e teljesen egységesen kezelni a korlátok kinézetét egybevonva erkély és teraszt.Különösen ha műszakilag nem indokolt a korrekció az utóbbinál. Nem műemlék épületről van szó. Van-e az egységesítésre vonatkozó jogszabály, vagy ezt a helyi önkormányzat főépítésze döntheti el? Köszönöm

Majordomus # 2022.01.06. 16:49

Kezdjük az elején.
A rendezőelv az,hogy kinek a tulajdona a terasz,és kié az erkély. A kettő nem ugyanaz.
Az erkély általában a homlokzat része és mint ilyen, közös tulajdon. Ott a járófelületet a lakás tulajdonosa a többi részt a társasház újitja fel.

A terasz más tészta,nincs tartószerkezete. Nézd meg
az Alapító Okiratot, hogyan szerepel benne a terasz.

Ha közös tulajdon,akkor is téged terhel a járófelület karbantartása.

Az erkélyek felújitásába mint tulajdonos,természetesen köteles vagy beszállni,a közgyűlés által megszabott mértékben.

Viszont ha eredetileg így épült meg az épület,akkor attól nem lehet eltérni a Főépítészi Iroda engedélye nélkül. Addig nincs teraszkorlát!

Vedd elő az Alapítót,abból okosabb leszel.

Siculus # 2022.01.06. 08:33

Kedves Fórumozó!

Elsősorban jogi tanácsra lenne szükségem. Kertes társasház földszinti lakója vagyok tökéletes állapotú körbekerítetlen terasszal. A házban lévő erkélyek tönkremennek az elmúlt 50 év folyamán, így teljes felújításra szorulnak, korlátcserét is beleértve. Az elkészült latványtervet megpillantva láttam még, hogy a földszinti teraszok is egységesen ugyanilyen korlátokat kapnának. Házanként 3 földszinti lakás van. Az egyiknél fél éve készült el a teljes lakás és teraszfelújítás. Kötelesek-e a földszinti lakók, akiknél nem áll fenn funkcionális probléma illetve veszélyeztetné elfogadni a |ájuk kényszerített egyenkorlátot? Kötelesek vagyunk-e anyagilag beszállni az erkélyek felújítására? A teraszok felújítása magánerőből történt természetesen.

Szakértő, hozzáértő válaszokat hálásan köszönöm

MajorDomus # 2021.04.13. 17:23

Egyszerű a megoldás,a közös képviselőtől kérj egy írásos hozzájárulást a felszereléshez,s ettől a naptól fizess 5 ft-al több közös költséget a "többlethasználat" miatt.

Erkélyre táblaboltban kapható matricát kitenni: vigyázz 220 volt.

drbjozsef # 2021.04.13. 16:04

Persze, de akkor ellenőrizzük a lakásokat is, hogy senkinek ne legyen felrakva csillár (se) a plafonra...

nanemaaa # 2021.04.13. 10:56

Mint teherhordó szerkezet osztatlan közös tulajdon. A szomszédé legfeljebb az erkély padlóburkolata lehet, kivéve, ha az alapító okirat másként rendelkezik.

Krsztian # 2021.04.13. 05:46

Sziasztok!

Társasházi erkély “plafonja”, ami a felettünk lévö lakás padlózata, kinek a tulajdona? Felszereltünk minimális 4 centis tiplivel a plafonba virágtartókat. A szomszéd tajtékozva kopogtatott miután az utcáról meglátta. Kilátásba helyezte a feljelentést és azt is, hogy lemászik és leszedi öket. Szerinte az a fal az ö tulajdona. Szerintem mivel az én plafonom az ö padlója, így minimum közös.

nanemaaa # 2021.04.06. 07:20

Továbbá, ha az erkély beépítésével változik a lakás alapterülete, akkor alapító okirat módosítás. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ez már lakóépület bővítés, ami vagy egyszerű bejelentés, vagy építési engedély köteles tevékenység.

MajorDomus # 2021.04.02. 12:31

Valamint a Főépitészi Iroda állásfoglalása és hozzájárulása ha közterületre néz az erkély.

drbjozsef # 2021.04.01. 06:06

A homlokzat megváltoztatásához kell a társasház beleegyezése. Ha ezt te fizeted, tehát a társasháznak ez nem a rendes gazdálkodást meghaladó kiadása - lényegében ugye nulla a kiadása -, akkor nem kell a lakótársak 100%, elég egy feles többségű közgyűlési határozat (jelenlévőké, ráadáasul).

Leftbrake # 2021.03.31. 20:44

Kedves drbjozsef!

Nem, saját tulajdon. A homlokzati elemeket érintő beépítés miatt "citáltam" a közös tulajdonnal kapcsolatos dolgokat. Tehát röviden, elég a tulajdoni hányad szerinti egyszerű többség jóváhagyása, vagy mindenkinek egyet kell értenie? Az én tulajdoni hányad szerinti szavazatom számít a saját ügyemben történő szavazáskor?

Előre is köszönöm!

drbjozsef # 2021.03.31. 08:54

Az erkélyed osztatlan közös tulajdon? Honnan mennek rá a lakótársak, ha ott szeretnének pihenni?

Leftbrake # 2021.03.30. 18:46

Kedves fórumozók! Egy kérdésben már gyors és hasznos választ kaptam, hátha ebben is tudtok segíteni. Röviden: saját erkély beépítés, társasház, de ptk. alapján működik, nincs közgyűlés. A beépítéshez valamennyi lakó hozzájárulása szükséges vagy elég az 50%? Az 50%-ba beleszámít az érintett tulajdonos is vagy őt nem számolhatják bele. Úgy tudom osztatlan közös tulajdon esetén 2021. január 1.óta értékesítés esetén elég az egyszerű többség. Előre is köszönöm!

MajorDomus # 2020.10.23. 10:20

Nem
Nem
.
A háló kevés lesz!
Saját tapasztalat.

potasan # 2020.10.22. 20:02

Jó napot!
Arról szeretnék érdeklődni, hogy milyen szabályok érvényesek a következő esetben:
A teraszunkra szeretnénk macskahálót felszerelni. Egyrészt szökés megakadályozására, másrészt a ház alapító okirata szerint lehet háziállatot tartani, de az nem mehet közös területre, ezzel ezt meg tudnánk oldani. Ehhez szükséges kampók rögzítése a terasz mindkét belső oldalán és a felettünk lévő terasz alján, ezek között lenne kifeszítve a háló. Szükség van ilyen esetben a társasház beleegyezésére?
A másik felmerülő kérdés, hogy a lakás városkép szempontjából kiemelt területen van, utcára néz, földszinti lakás, bár az előtte elterülő kert növényei szinte teljesen eltakarják a lakást az utcáról. Jelenthet gondot egy ilyen háló felszerelése?
Köszönöm a segítséget!

MajorDomus # 2020.06.19. 16:23

Kérdezd meg a királyunkat....
Ő hogy intézte a karmelita kolostor erkélyét?
.
Egyébként drb... válasza jórészt helyes. Épitési engedély nem kell, de a településképi bejelentési eljárás (főépitész) nem kerülhető meg.
.
Igy szabályos.
Nem szabályosan: megnöveled,és fizeted utána a közös költséget.
Mekkora területről van szó (méret?)

drbjozsef # 2020.06.19. 16:10

VintageTim,

Mivel az erkély alapterületének növekedése miatt a külön tulajdonod mérete, a közös tulajdonhoz viszonyított aránya megváltozik, ezért az alapító okiratot módosítani kell, vagyis a társasház 100% tulajdoni hányad szerinti beleegyezése kell.

Természetesen terveztetni és engedélyeztetni (legalább bejelenteni, ha csak bejelentésköteles, ezt a tervező tudni fogja) kell, és be kell tartani minden az építéssel kapcsolatos szabályt.

VintageTim # 2020.06.19. 14:59

Az előző erkély megnagyobbítás témában írt bejegyzésemhez hozzá tenném, hogy az erkély belső udvarra néz, nem főútra. Köszi

VintageTim # 2020.06.19. 14:57

Üdv! Érdeklődni szeretnék, hogy egy társasházban lévő lakáshoz tartozó keskeny erkély megnagyobbításához milyen hatóságnál lehet engedélyt kérni és kiknek kell még a hozzájárulása? Alapjában véve, mi ennek a megvalósításának a menete? Köszi.

MajorDomus # 2019.12.30. 19:42

Meteora
Az erkély területe magántulajdon.
A városi főépítészek abba szoktak belekötni,hogy optikai takarással kell ellátni az egységes homlokzati kép miatt.
Ha a szomszéd úgy szerelte fel a klimát,hogy a kültéri egység az erkély padozatán van elhelyezve,ahhoz senkinek a hozzájárulása nem kell. Ha a falra szereli fel,az közös tulajdon,ehhez közgyűlési hozzájárulás kell.
Péter
Az elv ugyanaz.
A drótüveget kicserélheted,de csak üvegre,hasonló szinben.
Szerkezeti változtatáshoz szintén hozzájárulás kell a társasháztól és a Főépitésztől is.