Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Termőföld kifüggesztés

Anka75 # e-mail 2019.08.31. 21:07

Nincs. Csak áprilisban szembesültem vele, hogy 4 év tanulás után kevesebbet tudok a földművelésről, mint egy aranykalászos fogorvos.

lajcsó # e-mail 2019.08.31. 19:10

"Tudok így kezdeni vele valamit mégis?"
Értem. Ezzel nem valószínű. De ha van egyéb szakirányú (pl. középfokú) végzettséged, azzal már kezdhetsz valamit.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Anka75 # e-mail 2019.08.31. 13:33

A földhivatalnál így tájékoztattak, és ez szerepel a portálon is:
"A szakirányú képzettség igazolására vonatkozó okiratként nem fogadható el a végzettség megszerzéséhez szükséges nyelvvizsga bizonyítvány hiányában kiállított igazolás."
Államvizsga megvan, nyelvvizsga nincs. Tudok így kezdeni vele valamit mégis?

lajcsó # e-mail 2019.08.31. 13:22

"nyelvvizsga hiányában nem lehetek regisztrált földműves." Ezt ki mondta neked?

A szerződést ugyan 8 napon belül át kell adni az illetékes jegyzőnek közzététel céljából, de ez a határidő nem jogvesztő!

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Anka75 # e-mail 2019.08.31. 10:35

Ez egy tanya szántóval. Nyilván a tanyát lakom, a homokot művelem. Abszolvált kertészmérnök vagyok, nyelvvizsga hiányában nem lehetek regisztrált földműves. Nem akarok ennyire értetlenkedni, ezekszerint én érzek csak némi ellentmondást a szigorú szabályozás, meg ennek laza betartatása közt.. virágzó vidékünk úgy tűnik, nem nekem fog virágozni :)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.31. 10:19

Mondjuk, késlekedett a kifüggesztés iránti kérelemmel. De mi köze ennek ahhoz, hogy egy jogosult gyakorolja-e az elővásárlási jogát vagy nem?

(Halkan jegyzem meg, hogy a földforgalmi törvény hatálya alá ingatlan vevője a szerződésben nyilatkozik, hogy az ingatlant öt évig maga fogja megművelni, ezen időszak alatt a birtoklást, használatot másnak át nem engedi, a műveléssel fel nem hagy, más célra nem használja. Szóval a "lakhatási cél", khmmm...")

www.kbs-ugyved.hu

Anka75 # e-mail 2019.08.31. 10:06

A szerződést készítő ügyvédet nem ebben hibáztatom :) de írok konkrétat akkor. Május 2-án kötöttünk szerződést, nem a lakhelyünkön. Telefonon időnként érdeklődtünk, minden rendben zajlik a kifüggesztés. Jún. 11-én már gyanús volt hogy még mindig nincs a kormányzati portálon, ekkor derült ki személyesen megkeresve a hivatalt, le sem lett adva kifüggesztésre. Amig tanakodtunk mit tegyünk, átjavított dátummal 18-án mégis kikerült. Egy másik ingatlanra az általunk kért bő 2 hónap türelmi idő már letelt, azóta is egymásnak ellentmondó infókat kapunk az ügyvédtől mi és az eladó, és aki szintén nem érti, mit akar az elővásárló pénz nélkül az akadályozáson kívül. Nekünk van szerződésünk május 2. dátummal, kifüggesztve jún. 11-re javított szerződés volt, és nem tudom, meddig kell várnunk, hogy valami biztosat tudjunk, esetleg új otthon után tudjunk nézni. Én naív azt hittem, a képviselőnk valamennyire képvisel is minket. Ez kb. fele a furcsaságoknak, de elég is, ezért a kérdések részemről.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.31. 09:23

Csak én nem értem, hogy miért a szerződést szerkesztő ügyvédet hibáztatod?

www.kbs-ugyved.hu

Anka75 # e-mail 2019.08.31. 08:47

Tisztelt Dr. Szűcs Lajos!

Köszönöm a választ. Az elővásárlónak fel volt kínálva többször ez az ingatlan, de anyagi okokból nem kívánt élni a lehetőséggel. Ezért is javasolták, hogy a foglaló kerüljön bele a szerződésbe úgy, hogy legkésőbb a nyilatkozat benyújtásával egyidőben ügyvédi letétbe kell helyezni. Maga a kifüggesztés sem volt szabályos (40 nap késéssel történt meg) ezenkívül is vannak furcsaságok a folyamatban. Érdemes bevonni egy másik jogi képviselőt, vagy el kell fogadni, hogy a szerződésben foglaltak csak ránk nézve kötelező erejűek? Anyagi fedezet nélkül, kénye-kedve szerint bárki nyilatkozhat? Mi lakhatás céljára vásároltunk, a folyamat végéig nem szeretnénk új vásárlást elkezdeni. Mire számíthatok? Köszönöm a segítséget.

lajcsó # e-mail 2019.08.31. 07:47

"Érkezett elfogadó nyilatkozat, de a szerződesben leírtak szerinti foglalót nem helyezte letétbe a minket "kepviselő" ügyvédnél."
A vételár késedelmes teljesítése önmagában nem teszi érvénytelenné az elfogadó nyilatkozatot!(A szerződést sem.)

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Anka75 # e-mail 2019.08.30. 13:20

Üdv! Termőföld kifüggesztéssel kapcsolatban érdeklődnék. Saját részre vásárolnánk egy tanyát. Menet közben kiderült, hogy a helyi ügyvéd ellenünk dolgozik. Érkezett elfogadó nyilatkozat, de a szerződesben leírtak szerinti foglalót nem helyezte letétbe a minket "kepviselő" ügyvédnél. Utólag pótolta volna, de már nem merte bevállalni az ügyvéd a többedik visszadátumozást, így ez nem történt meg. Tudom furcsa történet de sajnos valóban ez zajlik a negyedik hónapja. Kérdésem az lenne, hogy a bírálatok során mikor vagy hogyan derül az ki, hogy az elővasárló mégsem teljesítette a vállalt feltételeket? Már az elején azt javasolták, forduljak az ügyvédi kamarához, de bíztam benne, hogy helyrezökkennek a mulasztások. Sajnos nem így történt. Ügyvédünknek van ezzel kapcsolatban jelzési kötelezettsége, vagy továbbra is ülhet és hitegethet? Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.15. 07:15

Ez nem egyszerű. De ki lehet hozni belőle egy egyezséget.

Írásba foglaltátok a szerződést 16-ban?

www.kbs-ugyved.hu

kismelak # e-mail 2019.08.15. 07:02

Tisztelt Hozzáértők!
A következő témában szeretnék segítséget kérni:
Adott egy számtó, amit 2016-ban meg akart tőlem venni annak bérlője.
Az adás-vétel nem jött létre, mert nem a bérlő akkor még nem volt elég ideje bejegyezve erre a környékre.
A 2018-as év végén hárult el minden akadály az adás-vétel elől, amit idén szeretnénk újra elindítani. Viszont:

  • Azóta a földterület már jóval többet ér (már akkor is nyomott áron szerette volna megvenni, amiről anno még nem tudtam),
  • A bérlő anno adott előleget/foglalót, a fennmaradó összeget pedig ügyvédi letétbe helyezte,
  • 2016-óta semmiféle földbérletet nem fizetett ki számomra,
  • A bérlővel jelenleg is érvényben lévő földbérleti szerződés 2025-ig szól.

A fő kérdésem az lenne, hogy a történtek ellenére a bérlő megveheti a 2016-os áron a földterületet (jelen pillanatban a terület 3x annyit ér, mint a 2016-os ajánlott vételár) anélkül, hogy ezt rajtam kívül bárki (a földhivatal, az állam, a földbirtokosi bizottság) megvétózná az összeg miatt?
Válaszukat előre is köszönöm!

Toxictwins # e-mail 2019.08.13. 21:07

köszönöm a választ

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.13. 13:52

A kifüggesztés 60 nap, az egész eljárás fél év, és emiatt nem tagadhatják meg a hozzájárulást. (Ha mégis, be kell őket perelni.)

www.kbs-ugyved.hu

Toxictwins # e-mail 2019.08.13. 11:46

Sziasztok, nem tudom valaki tudna e abban segíteni, hogy el szeretném adni a zárt kerti ingatlanom, ami gazdasági épület és szőlőként van bejegyezve. Viszont az ügyvéd azt mondja hogy a kifüggesztés 1 év, és hogy a földművelési kamara megtagadhatja az eladást mert a vevő nem helyi lakos.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.03. 09:26

Jó, megvan.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.03. 09:24

A bérlő nem használó?

Ezt a hároméves szabályt hol olvasod?

www.kbs-ugyved.hu

lajcsó # e-mail 2019.08.02. 22:21

Elővásárlási joga a földet használó földművesnek van, feltéve ha a használati jogviszony (pl. haszonbérlet) több mint 3 éve fennáll.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.02. 17:37

A földforgalmi törvény hatálya alá tartozó ingatlanokra éppenséggel nagyon elől van elővásárlási joga "a földet használó bérlőnek".

www.kbs-ugyved.hu

aprilismajus # e-mail 2019.08.02. 15:51

Elővásárlási jog alapulhat szerződésen, de például jogszabályon is, utóbbira a legismertebb példa a közös tulajdon tulajdonostársának elővásárlási joga. Pusztán azért, mert valaki a másik földjét műveli, nem jár törvényes elővásárlási jog.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.02. 13:28

Honnan tudnánk?

www.kbs-ugyved.hu

bandi3677 # e-mail 2019.08.02. 13:25

Üdv! Megvásároltam egy földet,amin van egy kis ház. A szőlőt művelik ami van rajta,de szerződés szerint csak annyi,hogy idei évben megveszik a termést,más joguk nincs. Ki lett függesztve 1 hónapja az ingatlan és most találta ki aki a szőlővel foglalkozik,hogy neki ez kell. Szerinte elővásárlási joga van. Szerintem ez nem valós.Szerintetek?

Eternalsailor # e-mail 2019.06.25. 04:46

És vajon mit jelent az "állandó jellegű" lakó vagy üdülőépület? Ez lenne az a jelleg, ami egy sor szigorú szabályt támaszt ( pl meghatarozott nm, közművek, csatorna, szigetelés, stb)? Vagy ez csupán azt jelenti, hogy en lakok benne állandó jelleggel akármilyen körülmények között is, vagy azt, hogy a szokasos nyaralói parametereknek megfelel (villany, viz, kis faház)?

Eternalsailor # e-mail 2019.06.25. 04:40

Tisztelt Hozzáértők!

A következő informaciót találtam egy dokumentumban:

1 Külterületen az állandó jellegű lakó- vagy üdülőépülettel beépített földrészletet, ha
területe nem éri el a 800 m2-t, művelés aló kivett területként tartjuk nyilván.

3 (ha ugyan ezen elhelyezkedésű telek mérete meghaladja a 800 nmt, es a rajta álló épület területe a 36 nm-t, a tulajdonos kérheti az épület és a hozzá tartozó udvar művelés alól kivett
területté nyilvánítását."

Tehát az első pont a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha én kinéztem magamnak pl 734 nm-es, külterületen lévő, a tullapon zártkerti besorolású telket egy lakható nyaralóval rajta, akkor az automatikusan kivontnak számít és nem terheli a hosszadalmas kifüggesztési procedúra? Szabadon megvásárolhatom?

A második pontnál pedig mi a menete a lakóingatlan területének művelési ág alóli kivonásának? Meddig tart? Mibe kerül?

Előre is köszönök minden releváns és aktualis jogi szabályt eme témában.