- Mert nincs is. (Annyi volt, hogy jogi személy a vételi jogát ugyan nem ruházhatta át, de kijelölhette a vételi jog gyakorlóját maga helyett.)
- Az elővételi jogot a vételi ajánlat szerinti feltételekkel lehet gyakorolni. (Nem lenne jogellenes az eladó számára előnyösebb feltételekkel szerződni, de miért tenne ilyet az elővételi jog gyakorlója?)
- Nem, mert ez a feltétel jogszabály megkerülését célozza.
Termőföld kifüggesztés
Tisztelt Kollégák!
Van néhány kérdésem, akinek volt gyakorlata ilyen ügyben várom a válaszát!
1. Volt valaha olyan szabály, hogy ha cég volt a haszonbérlő a cég tulajdonosa gyakorolhatta az előhaszonbérleti, vagy vételi jogát. Nem találom!
2.Egy belépett elővásárló új szerződést köt ugyanolyan feltételekkel a saját ügyvédjével, vagy a régi szerződés alanyát cseréli a volt ügyvéd?
3.Jogszerű-e kikötni az egyoldalú elállást a szerződésben kifüggesztés alkalmával, mondván, ha nem a vevő szerezné meg a földet akkor az eladó nem adja el?
Várom a tapasztaltabb kollégák véleményét!
Kbs nél a pont.
az újonnan belépett elővásárló fogja kifizetni a a szerződésből kiszorított vevőt. ha jól tudom, az ügyvédi költséggel együtt.
Miért nem a szerződést szerkesztő ügyvédet kérdezed?
Szép napot!
Eladtam egy termőföldet, még decemberben. A vételár kifizetése már megtörtént. Erre ma kapok egy levelet, hogy a vevő nem jogosult megvenni, és egy elővásárló elfogadó nyilatkozatot tett, és ennek vonatkozásában jóváhagyják az adásvételi szerződést.
Ilyenkor mi a teendő?
Hogyan fog ez zajlani? Meg kéne keresnem az ajánlattevőt, vagy ő fog megkeresni, mikor kapom meg a pénzt, hogy visszaadhassam az eredeti vevőnek?
de csak arra, amelyiken legális épület van.
"Él már a (volt) zártkertekre érvényes kérésre kivetté minősítés?"
A törvény már hatályban van, de még nincs végrehajtási rendelet.
"Akkor az kiút (lesz) a kifüggesztésből?"
Szerintem, igen.
A kivettet nem.
Két földterületet szeretnék vásárolni:
- az egyik nem éri el az 1 hektárt
- a másik pedig kivett gazdasági épület és udvar minősítésű
ingatlan.
Szerintetek ki kell függesztetnünk a szerződést? Nem akarnám, hogy elhappolják előlem a területeket...:(
Nem fog menni.
Nem tartozik a földforgalmi törvény hatálya alá - de ez nem jelenti azt, hogy lehet rajta építkezni, pláne családi házat.
Az illeték egy ideje 4% mindenféle ingatlanra.
Érdeklődnék, hogy termőföld haszonbérletnél hány napja van hivatalosan a jegyzőnek a dolgok intézésére. Azzal tisztában vagyok, hogy a kifüggesztés 15 nap, de előtte és utána is van bizonyos ügyintézési idő adva a jegyzőnek, ha jól tudom.
Válaszukat elöre is köszönöm.
Érdeklődöm, hogy termőföld értékesítésénél az ár tekintetében létezik felső korlát? Az Agrárkamara megsemmisíthet egy kifüggesztett adásvételi szerződést, azért mert túl magasnak ítéli meg a kialkudott árat? Egyáltalán mi alapján határozhatja meg egy hivatal egy ingatlan értékét?
„Ha a jegyző megállapítja, hogy az elfogadó jognyilatkozat az azt átadó elővásárlásra jogosulttól származik, ezt a tényt az elfogadó jognyilatkozaton az aláírásával igazolja, és azt átveszi.”
Ez elég egyértelmű.
Orvosolhatatlannak tartja a hivatal a hibát?
(Ha igen, akkor az elővásárlásra jogosult követelheti a közigazgatási hatáskörben eljárva okozott kára megtérítését. Bár a kár kimutatása nem túl egyszerű szerintem.)
Ha jól gondolom te jegyző vagy.
Akkor azt javaslom, hogy vezesd rá a záradékot az elfogadó nyilatkozatra (úgy ahogy kell) és terjeszd fel ismét a szerződést hatósági jóváhagyás céljából!
A Megyei Kormányhivatal azért tekintette semmisnek az elővásárlásra jogosult jognyilatkozatát, mert az nem a Ftv. 21.§. /4/ bek. szerint történt, azaz azt a tényt, hogy az elővásárlásra jogosult nyilatkozik arról, hogy az elfogadó jognyilatkozaton szereplő aláírását a saját kezű aláírásának ismeri el, továbbá hogy a jegyző megállapítja, hogy az elfogadó jognyilatkozat az azt átadó elővásárlásra jogosulttól származik ÉS EZT A TÉNYT AZ ELFOGADÓ JOGNYILATKOZATON AZ ALÁÍRÁSÁVAL IGAZOLJA.
Tehát a TÉNYT én egy külön iratban rögzítettem és nem a jognyilatkozatot tevő által benyújtott nyilatkozatra vezettem rá. Ez az indok.
„nyilatkozatot tevő fél elesett a vásárlástól.”
Nem eshetett el a vásárlástól, mert, ha eljárási hiba történt, akkor meg kell ismételni az egész eljárást.
Talán ha elárulnád, mivel indokolja a földhivatal (melyik földhivatal) az álláspontját...
Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következőkben kérem a tanácsát!
Megtörtént a termőföld vételi ajánlat kifüggesztése a nagykönyv szerint, amire határidőn belül érkezett egy elővásárlási jognyilatkozat. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően és a Megyei Földhivatallal történt előzetes egyeztetést követően a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. tv. 21. §. /4/ bekezdését figyelembe véve, de egy különálló iratban nyilatkoztattam az elővásárlási jognyilatkozatot tevő ügyfelet a fenti törvény 21.§. /4/ bekezdésében szereplő szövegtartam szinte teljes beidézésével, amit eddig a Megyei Földhivatal mindig be is fogadott. Hangsúlyozom, előtte ezt velük leegyeztettem.
Jelen esetben viszont az adásvételi szerződésre az elővásárlási jogosultsággal bíró ügyfél által tett elővásárlási jognyilatkozatot, ami a fentiekben ismertetett módon és külön iratban történt - hasonlóan az eddigi gyakorlathoz - a Földhivatal nem tekintette érvényesnek, így a ténylegesen elővásárlási joggal bíró és nyilatkozatot tevő fél elesett a vásárlástól.
Természetesen az elővásárlásra jogosult ezt nem akarja elfogadni!Mi történik a továbbiakban? Van jó megoldás? Milyen következmények várhatók?
Nagyon várom válaszát! Tisztelettel M.
"Már ameddig kint kell lennie."
Meg, már amennyiben ki kell függeszteni, ugyanis vannak ez alól kivételek is.
Kedves Ügyvéd Úr,
Az elmúlt hetekben számos kört futottunk már a termőföld haszonbérleti szerződésekkel, amire végre kifüggesztésre kerültek. Sajnos még földhivatalon belül is sok az ellentmondás az új törvény szerint szükséges adatokat ( bérleti szerződésben foglalt személyes adatok stb.) valamint a szükséges dokumentumokat illetően. Az interneten is próbáltunk utánanézni, de nem sok egybeeső adattartalommal bíró oldalt találtunk. Annak ellenére, hogy a földhivatalban átnézték és kifüggesztették, a mai napon visszakaptuk az összes bérleti szerződést egy elutasító levéllel, miszerint hiányosak a személyi adatok.
Arra szeretném kérni, hogy amennyiben Ön tud egy olyan oldalt, ahol ez pontosan (!), hiány nélkül le van írva, vagy esetleg tud ajánlani egy sablont, ami megfelel minden feltételnek, kérem legyen kedves ezt megírni!
Előre is nagyon köszönöm.
Üdvözlettel: Zsófia
60 nap. Már ameddig kint kell lennie. Az eljárás ennél értelemszerűen hosszabb.
Mennyi a kifüggesztési idö termöföld vásárlás esetén?
Tade00
Menjél el egy ügyvédhez, aki vállalja a szerződés elkészítését. Mivel a szerződés egy példánya biztonsági papírra készül és ilyennel ügyvéd illetve közjegyző rendelkezik.
Onnantól mindent az ügyvéd intéz
- elkészíti a szerződést, aláíratja, ellenjegyzi
- kitölti és az eladóval aláíratja a kifüggesztési kérelmet
- elküldi a jegyzőnek a kérelmet + 4 példányt a szerződésből
Aztán figyelemmel kíséri az eseményeket. A Megyei Földhivatalnál ugyan nem tudja, de azt igen, hogy a Kamara mikor fogja tárgyalni mert az fent van a neten. Aztán- ha közben nem ment el nyugdíjba- akkor értesíteni fog, hogy megjött az engedély.
Azt ki fogja tölteni a B400-as nyomtatványt az adózásra vonatkozóan.
( Ez utóbbi ugyan marhaság, hiszen akinek nincs MVH regisztrációs száma az nem vásárolhat 1 ha felett, aki meg regisztárciós számmal rendelkezőnek adja el az
Szja.tv.1.melléklet 9.5.1.c./ pontja szerint mentes a személyi jövedelemadó alól)
Azután mindent benyújt a földhivatalhoz
Na ez az ügymenet.
Dr. Bokros Gábor
ügyvéd
Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02