Irigylésre méltó!
Termőföld kifüggesztés
Tisztelt Fórum!
A földforgalmi törvényben konkrétan nevesítve van, hogy a helyben szokásos piaci árnál magasabb vételár miatt a kamara akkor tagadhatja meg az adásvétel elfogadását, ha ezzel az aránytalansággal a vevő más elővásárlásra jogosultat távol tartott elővásárlási jogának gyakorlásától. Az eltérés a "szokásos" piaci ártól kb. 5%, a bérlő venné meg, ezért elővásárlási joga csak az államnak van, s kétlem, hogy az állam meg akarna venni egy többszáz hektáros szántóföldi tábla közepén másfél hektárt. Az árból nem akarok többet engedni, van-e esélye, értelme a fellebbezésnek vagy várjak, amíg emelkedik még 5%-ot a föld ára?
Nem fellebbezés, hanem kifogás a képviselő-testületnek. Annyira van értelme, hogy ha nem teszed meg, akkor szerintem a megyei földhivatal határozatát nem támadhatod esélyesen a bíróságon.
Egyébként 5% nem eltérés.
Ja, és miért nincs ügyvéded? Legyen!
nos2017.
nem igazán értem a felvetést.
Ha a földet használó földműves a vevő, a kamara nem igazán tudja indokolni a támogatás hiányát. Bármennyi lehet az ár akkor sem, mert -miként helyesen írtad- csak az állam van előtte.Az elutasítási indokok között pedig az állam vásárlási jogának korlátozása nem szerepel (nem is szerepelhet, mert ha akarja akkor vagy megveszi az elővásárlási joga alapján vagy kisajátítja, vagy minden kulákot kitelepít és elveszi földjét)
De szerintem ez - ahogy KBS írja- az ügyvéd dolga. Megoldja.
Dr. Bokros Gábor
ügyvéd
Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000
Olcsóbb !
bokros
Megindokolta a kamara "gyönyörűen": Földforg.tv.24.§ és a 68.§(3) bek.szerint ők a helyi gazdálkodó közösség érdekeinek érvényesülése érdekében a törvény szerint jártak el. Az, hogy a helyi gazdálkodó közösségben a vevőm áll egyedül a legmagasabb ranghelyen, szóra sem érdemes. Vették az elmúlt három év eladásait, átlagolták, s ehhez képest találták magasnak a vevő által egyébként elfogadott vételárat. Következtetés: csalni kellett volna, ha a vételár felét írjuk be a szerződésbe, talán még dicséretet is kapunk...
Módositsatok szerződést!
KI tud nekem tanácsot adni. Örököltem egy földterületet 1998-ben szántó ill. rét, haszonbérletben van 2025-ig. Szeretném eladni aki eddig bérelte jelezte megvenné de nem a saját nevére. Nem tudom mi a módja nem szeretnék ráfizetni.
Mi a teendőm?
Megegyeztek utána szerződéskötés. Annak, hogy más a vevő és más a fizető, szerintem nincs jelentősége.
Csak arra vigyézz,hogy jogosult legyen rá,valószinűleg ezért megy más névre.
(Az nem valószínű, a haszonbérlőt ugyanis alig előzi meg valaki. Az eladónak amúgy is tök mindegy, hogy végül az ajánlattevő lesz a vevő vagy egy elővásárlásra jogosult.)
Szeretnék tanácsot kérni 10éves földhaszobérleti szerződés a 8. évben meglett hosszabitva ujabb 10 évre ebben az esetben a 30napon belüli határidő földhasználat bejelentésre vonatkozik -e vagy nem kötelező bejelenteni köszönöm
Tiszteletem szeretnèm kérdezni 10 éves haszonbérlet lejárta el?tt a 8.?vben haszonbérlet hosszabitás történik ujabb 10 évre a 30 napon belüli földha
Lajcsónak irj egy mailt.
Köszönöm a segitséget MajorDomus .Irtam emailt üdv Marcsi10
Tiszteletem szeretnèm kérdezni 10 éves haszonbérlet lejárta el?tt a 8.?vben haszonbérlet hosszabitás történik ujabb 10 évre a 30 napon belüli földha
"A használat időtartamában, valamint az 5. § (1) bekezdés c)-g) pontja szerinti adatokban bekövetkezett változásokat a földhasználó - a Fétv. 95. § (5) bekezdésében meghatározott határidőn belül - köteles a változás-bejelentési adatlap vagy a változás-bejelentési adatlap és a hozzá csatolt okiratok benyújtásával bejelenteni a járási hivatalnak."
356/2007 (XII. 23.) Korm. r. 13. § (3) bek.
Nagyon szépen köszönöm dr Szűcs ügyvéd úr a válaszát Tisztelettel Kiss Mária
Minden tiszteletem ,aki ezt átlátja.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz. Meg örököltünk egy kisebb termőföldet már 13 éve.Szeretnénk ezt eladni még ebbe az évben vagy esetleg jövőre olyan vállakozónak aki földekkel foglalkozik szántás, vetés teljeskörű!
Mennyi lenne az anyagi vonzata adózás, illetve ki kell-e függeszteni ,hogy mi el szeretnénk adni?
Teljeskörű tájékoztatást szeretnék kérni ha lehet.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Szoboszlai Attila
Ajaj.
A szántó, gyümölcsös, kert, szőlő stb. művelési ágban nyilvántartott ingatlan a földforgalmi törvény (törvények) hatálya alá tartozik.
Egészen más kérdés az adózás. A megszerzést követő ötödik évben az adó alapja nulla.
(A fogalmazásgátló tabletta szedését pedig tessék abbahagyni.)
Tisztelt Fórumozók!
Februárban szerettem volna vásárolni egymással szomszédos 3008 m2 és 2383 m2 szántót, ami jelenleg legelőként van hasznosítva, mert semmi nem terem meg rajta.
Mivel a tulajdonosok régóta hirdették, úgy gondoltuk nem kell senkinek és azonnal kifizettem a vételárat. Megtörtént a kifüggesztés és jelentkezett egy ember, akinek elővásárlási joga volt. Ezzel nincs is semmi problémám.
1 hónapja kaptuk meg a határozatot a döntésről és próbálom az ügyvéddel intézni hogy vissza kapjam a pénzem, mert másba szeretném befektetni. Többszöri telefonon történt érdeklődésemre azt a választ adta, hogy nyugodtam keresgéljek másik földet addig is amíg lezajlik a telek kifizetése a másik fél részéről. Kérdeztem hogy ez mikor fog megtörténni a válasz: " Majd amikor mi megírjuk neki hogy jőjön be az irodába."
Pár napja elektronikus levélben kértem hogy tegye meg a szükséges lépéseket hogy vissza kapjam a pénzt, még nem válaszolt.
Az eladókkal nincs semmi gond, de úgy sejtem, ha a szerződéskötés és a pénzátadás ügyvéd jelenlétében történt, a pénz vissza adásának is így kell történnie.
A szerződésben szerepel hogy amennyiben a vásárlás meghiúsul, a vételárat haladéktalanul vissza fizetik.
Kérdésem, hogy valóban csak a fenti ügyvéd közreműködésével zárhatom le ezt az ügyet?
Nem.
Ostobán fogalmaztam meg a kérdésem. Szükséges-e ügyvéd a pénz visszafizetéséhez, vagy elég egy tanúk által hitelesített átvételi elismervény?
A kérdésnek csak annyi volt a baja, hogy fölöslegesen hosszú. De egyébként érthető volt. Nem kell ügyvéd a fizetéshez. (Én nem is igen vállalom a fizetés igazolását.)
Köszönöm a gyors válaszokat!
Tisztelt Fórumozók,
szeretnék segítséget kérni az alábbi ügyben.Szántóföldet adtam haszonbérleti szerződéssel 1 Kft-nek művelésre. A 10 éves bérlet 2017.dec 31-én lejár.A Kft meg fog szünni, vagy átalakul 2017.dec 31-ével. A földet 1 új bérlő szeretné művelni. A kérdésem, hogy az új bérlő elvetheti-e a földet 2017. okt-nov-ben ? Fel kell-e mondanom bérleti szerződést emiatt a Kft-vel határidő lejárta előtt ?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02