Közös képviselő joga, kötelessége


Pom-Pom # 2016.09.24. 05:47

Tisztelt Fórum!

2011 ben vásároltam egy társasházi lakást.

A lakáshoz az alapító okirat szerint tartozik a tulajdoni hányadnak megfelelő pincerész, amelyet 2-3 lakóval együtt kellene használnom, ami nem is lenne probléma, de a pincék le vannak lakatolva, bejutni egyikbe sem tudok, csak a közös folyosóra.

A közös képviselő bár nyilvántartást vezet arról, hogy melyik pincét kik használják, csak annyiban volt hajlandó segíteni, hogy megmondta, melyikben van hely valószínüleg, de kulcsot egyikhez sem adott, mondván, hogy ez nem az ő dolga, ő nem adhat birtokba semmit.

Ma átadta a pincelejáró kulcsát, nekem kellene az általa megnevezett két lakóval tárgyalnom, hogy valamelyikük legyen kedves beengedni a pincerészébe, ami tulajdonképpen részben az enyém is,csak éppen bejutnom nem sikerül.

Azonban megérkezett közben az egyik lakó, aki a közös képviselő távozása után közölte velem, hogy ne is próbálkozzak, úgysem fog senki beengedni az általa használt pincerészbe, a "viszonyok" már kialakultak, senki nem fog esetleg miattam kipakolni semmit, mert én nem lakom ott, nem is értik miért kell ez a tárolási lehetőség nekem?

Mit tudok tenni?

Nem a közös képviselő dolga a lakókkal a társasházi és más egyéb ide vonatkozó törvény betartatása, és az engem is megillető közös használatú tulajdonrész birtokbaadása?

Jelen kérdést más címszó alatt is közzé tettem itt, nem ismétlési szándékkal, hanem mert látom, hogy a közös képviselő tevékenysége több címszó alatt is szerepel.

MajorDomus # 2016.09.24. 15:56

Másik topicban leirtam.

12kerdes # 2016.10.13. 05:25

Tisztelt Fórum!
Tegnap volt lakógyűlésünk és kiderült, hogy 8 hónapja nem tudunk hitelt törleszteni az egyik tulajdonos tartozása miatt.
A közös képviselő kész tények elé állított, hogy emelés lesz és kész. Ezt a ház nem szavazta meg, ellenben javasoltuk:

  1. írjon a végrehajtónak hogy fizetésképtelenné vált a ház és kérdezze meg, hogy hogy hol tart a folyamat.
  2. 300.000Ft vízdíjat fizettünk idén, holott nincs vízfogyasztása a háznak. Tavaly csőtörés volt, valószínűleg erre számolt általányt a vízművek. Utaltassa vissza az összeget a vízművekkel ha lehetséges és abból kijönne 3 havi törlesztőrészlet. De mindenképpen jó lenne ha tudnánk hogy mi ez az összeg, nem találgatni kellene, ezért hívja fel a vízműveket!
  3. Kértük, hogy próbáljon meg fizetésátütemezést kérni az önkormányzattól az anyagi helyzetünkre hivatkozva.

KÖZÖLTE A KK, HOGY NEM HAJLANDÓ EZEKET INTÉZNI, MERT NEM LESZ BELŐLE SEMMI, INKÁBB FIZESSÜNK 10.000ft-TAL TÖBBET LAKÁSONKÉNT.

A közös képviselő által tegnap adott elszámolás elég aggasztó. Szerepelt benne többek között az is, hogy a közös képviseleti díjat teljes évre kifizettük 9 hónap alatt (holott a hitelt nem törlesztjük). Amikor rákérdeztünk, hogy ez mi, akkor azt válaszolta felháborodva, hogy abban benne van a tavalyi késés is, de a tavalyi összeget a tavalyi elszámolás teljes mértékben tartalmazta.
Kérdéseim:
1.Van-e jogom 2 évre visszamenően átnézni a teljes levelezést és számlákat ha csak tavaly májusban vettük a lakást? Ha nem akar együttműködni, hova fordulhatok, vagy milyen jogszabályra hivatkozhatok ezügyben?
2. Azt mondta, hogy nem adja oda a végrehajtó által küldött iratokat, mert nem akarja megsérteni a hátralékos tulajdonos személyiségi jogait és az tartalmazza azt is, hogy kinek tartozik még. Van ehhez joga?
Én úgy gondolom, hogy ő a lakókat képviseli és ha kap információt, azt köteles velük megosztani, hiszen ha nem tudjuk, hogy mennyi követelés van a lakáson előttünk, akkor nem tudjuk, hogy ha végrehajtják, akkor ki tudnak majd minket fizetni, vagy ne is számítsunk a pénzre.
Előre is köszönöm a segítséget!

jancker88 # 2016.10.13. 09:41

Tisztelt Fórum!

2015 szeptemberében vásároltam lakást, egy nyolc lakásos társasházban. A tegnapi napon volt az első közgyűlés a beköltözésem óta, ez is hosszas alkudozások árán.Az előző közgyűlés 2011-ben volt, majd 5 évig senki nem kérte számon a közös képviselőt.A befizetett közös ktsg tartalmaz egy 8 ezer Ft-os felújítási alapot, a közüzemi számlák mellé.
A tegnapi napon világossá vált a kimutatásokból, hogy a 8 lakásból 2011 óta 3 lakás fizeti a közös költséget, a többiek abszolút nem, vagy csak elvétve egy két hónapig.Ennek eredményeképpen, a társasháznak konkrétan semmi pénze, az eddig befizetett 13 havi közös költségem, és az ebben belefoglalt felújítási alapom konkrétan arra ment el, h az évek óta nem fizető szomszédaim közüzemi terhe ki legyen fizetve.Kérdéseim a következők lennének,

Milyen módon lehet a közös képviselőt felelősségre vonni, a majdnem öt éve tartó hanyag munkájáért, illetve azért amiért az én felújítási alapba szánt és befizetett pénzem másra használta???

Mi módon lehet az évek óta nem fizető lakókon a felgyülemlett tartozásokat behajtani???

Előre is köszönöm a válaszokat!!!

fohász # 2016.10.14. 21:08

Jancker, mint 9 lakásos társasház egyik tulajdonosa tudnek javasolni:
Azzal a 3 fizető tulajdonossal összefogva kérni a közösképviselőt, hogy hivjon össze egy közgyűlést ( ennek modja megvan a neten)
Ha nem teszi meg, ti is összehivhajátok.
Napirendi pontkent a leváltás
Uj kkepvoselő, de leginkább intézőbizottság választás, lehetőleg a fizető tulajokból.
Majd elszámoltatás, fizetési meghagyások kibocsátása a nemfizetők felé
Elszámoltatni a közösképviselőt.
Megjegyezném, hogy nekem is keserű tapasztalat egy kis társasház működése, ahol diktatorikus módon, fenyegetőzésektől sem mentesen 2-3 ember irányitja a társasházat. Nehéz ügy!

p.rekus # 2016.10.17. 08:02

Tisztelt Fórum!

60 lakásos panelházban lakom már 10 éve. Egy hete jeleztem a következő problémámat a közös képviselőnek. (ágyi poloskákat találtam a lakásomban, és a múlt heti rovarirtó általános irtásán szembesültem vele, hogy a szomszédomnál iszonyatos mennyiségben vannak jelen ezért nagy valószínűséggel hozzám is átvándoroltak. Én elkezdtem a házi irtásukat és 4 napja nem találtam csak döglött petéket hála égnek) Kértem a közös képviselőt, hogy legyen kedves és járjon utána melyik lakásokban lehet-e esetleg, mivel jön az irtó hozzám és a szomszédhoz is és nagyon nem szeretném, hogy visszafertőződjünk előfordulhat hogy mások sem gyanakodnak poloskára, mivel mi is először szúnyogcsípésre gyanakodtunk, kérdezzen rá. Ma reggel közölte, neki 4 nap nem elég, nem volt ideje rá és különben is nem ért rá ezzel foglalkozni, mindenki irtsa saját maga. Igen, de ha elterjednek a bogarak akkor az egész házat kell majd irtani, gondolom... Lényeg, hogy rámccsapta a telefon és most nem elérhető. Férjem is hívta, hogy adja meg az e-mail címét, mert hivatalos útra szeretnék a dolgot terelni. Hát ő azt nem tudja fejből.... Kérdésem, mit tudnék tenni, hogy hivatalosan is nyoma legyen? Köszönettel!

osmi # 2016.10.17. 13:27

Írjatok neki egy tértis levelet.

elfmage999 # 2016.10.17. 17:14

A közös képviselő a közös részekért felel, az albetéteknek mind van magán tulajdonosa.

írhatsz neki tértis levelet, csak minek?

Inkább kérd 10% tulajdonossal hogy vegyék közgyűlés napirendre a rovarirtás kérdését.

Egyébként a tulajdonos az aki köteles az ingatlanát megfelelő állapotban tartani, ha pedig visszafertőződsz akkor birtokvédelmet lehet kérni a jegyzőtől.

Egyik sem lesz egy gyors megoldás, de hát jobbat nem tudok azon kívül hogy te körbecsöngeted a szomszédokat...

katrin old # 2016.11.14. 09:08

A lakóközösség számára most derült ki hogy a közös képviselőnk a saját számláján tartja a közösség pénzét évek óta. Számonkértük hogy lehetséges ez, ő erre azt válaszolta hogy nem szabályozza törvény.Valóban így van? Mert én ezt nem hiszem,de nem találok erre vonatkozólag semmit.Szeretném kinyomtatni és megmutatni neki, mert ezen minden lakó fel van háborodva és ő nem érti miért. Segítséget szeretnék kérni, hogy hol keressem.

MajorDomus # 2016.11.14. 19:43

A büntető törvénykönyvben.

Aki más pénzével sajátjával rendelkezik, sikkasztás követ el.

Jelentsétek fel.

Dr.Attika # 2016.11.14. 20:15

Nem igazán így szól a büntető törvényi tényállás. Sikkasztás
372. § (1) Aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként rendelkezik, sikkasztást követ el.

Bizony azzal, hogy a kk. saját bankszámláján helyezte el a társasház pénzét elkövette e bűncselekményt,

Dr.Attika # 2016.11.14. 20:28

Btk. 2012. évi C. tv., ha ki akarják nyomtatni. Ezen kívül a jogi személyek bankszámla nyitásra kötelezettek, ezt a számviteli törvény tartalmazza. Frissiben fel kell jelenteni. Vélhetőleg az eddig keletkezett kamatokat is lenyúlta.

osmi # 2016.11.14. 21:43

A társasház nem jogi személy.

ragyasdezso # 2016.11.14. 22:17

osmi

De a Számviteli trv. hatálya alatt állnak!

Szomorú örökös # 2016.11.15. 05:09

katrin old
Én dolgoztam már többször is egy társasháznak, ahol rendszeresen az egyik lakó számlájáról érkezik a pénz és a közös költségek is oda futnak be. Igaz, ők azért csinálják így, mert mindenféle jogi problémák miatt, amelyek az építtetővel még mindig folyamatban vannak, még nem tudtak sok év után sem társasházzá alakulni.

Ha ők nem társasház jogilag, hanem szimplán egy építőközösség, akkor is kell lennie közös számlájuknak?

katrin old # 2016.11.15. 08:20

Köszönöm a válaszokat! Közgyűlést hívunk össze, és intézkedünk.

MajorDomus # 2016.11.15. 20:41

Szabályozzátok le az Szmsz-ben is!

MajorDomus # 2016.11.15. 20:41

Szabályozzátok le az Szmsz-ben is!

Ati777 # 2017.06.26. 16:29

Tisztelt Forum!!

Társasházban lakom ahol a közös képviselő munkájával egy páran nem vagyunk megelégedve.Sajnos a többség 70 év feletti és nem nagyon érdekli őket semmi ezért a leváltására tett lépések kudarcba fulladtak.
Lenne azért pár kérdésem a KK jogait illetően:

1, Van e joga a KK-nek kamatot kérni az elmaradt közös ktg-re?
2, Van-e joga bejönnie a lakásba ellenőrizni a vízórát, hogy lopom-e a vizet? (ezt találta ki legutóbb)
3, Mennyi közös ktg tartozás után kérhet fizetési meghagyást vagy ahhoz hasonló dolgot? (ráterhelteti a tartozást a lakásra)
4, A közös ktg fizetési módjára van-e valamiféle uj törvény? Lehet-e pénztárba kp-ban fizetni vagy csak csekken/utalva fizethetem?
5, Tudtommal nincs a társasháznak biztosítása (szerintem ez is szabálytalan) kell-e?

Amennyiben szabálytalanságokat vélek felfedezni, mi a felettes szerv akinél fel lehet jelenteni?

Így hirtelen csak ez a pár kérdés jut eszembe.

Válaszokat előre is köszönöm.

Ati777

ragyasdezso # 2017.06.26. 17:05

Ati777

Először is: a közös költség hozzájárulást kötelező fizetni.
1, Ha az SZMSZ tartalmazza akár 24% kamatot is felszámíthat.
2,A törvény felhatalmazza rá, főleg ha tényleg lopják a vizet!
3,3 havi elmaradás után jelzálogot jegyeztethet be.
4, Ha a pénzügyi szabályzatban csak átutalást van, akkor csak úgy lehet fizetni.
5, Nem kötelező a társasháznak biztosítást kötni.
5, A jegyzőnél lehet bejelenteni, de ami most csak hirtelen jutott az eszedbe az nem elég a bejelentéshez!

MajorDomus # 2017.06.26. 20:15

6.amit elmondtál,annak alapján a kolléga jól dolgozik. Nem csodálom hogy az értelmes többség támogatja és megvédi.

Csatlakozz hozzájuk.

Ati777 # 2017.06.26. 20:21

Köszönöm a gyors válaszokat.

MajorDomus # 2017.06.27. 20:21

Csak okosan!

evatunde # 2017.07.14. 18:53

Kedves fórumozók, a közös képviselő honnan kap tiszteletdíjat? Mert ahol most bérlek lakást, itt havonta elkér a lakóktól 700 Ft-ot, adminisztrációs feladatokra, amit elvégez. Ez partizánakció a részéről, vagy jogos?

nonolet # 2017.07.14. 18:58

A házközösségtől kap a közgyűlési határozat szerint.

Technikailag akár 700 Ft-onként is beszedheti.
De papírt, hogy kapj róla!

Kivéve

  • ha a házközösség feketén fizet.
  • ha sunyiban szedi be pluszban

A házban nyilván tudják a joglapot, tájékozódj.