Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Társasház tulajdonosi jogok

MajorDomus # e-mail 2020.08.08. 22:36

Hát ha dúl a feszültség és a tettvágy akkor....

SolnesM # e-mail 2020.08.08. 03:06

A tuja egyébként tájidegen, a madarak sem laknak benne.

MajorDomus # e-mail 2020.08.07. 22:24

Kössétek ki a maradék tujához.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.08.07. 17:55

Most mit mondjak? Hogy pokrócozzátok meg?

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2020.08.07. 17:55

Nyilván dúl a feszültség és a tettvágy a lakókban.

Megvan, kin kell levezetni, nem?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Neo3 # e-mail 2020.08.07. 15:17

ui: a kártérítésből lehet naprolót készíttetni, esetleg paravánt vagy légkondit. Tehát adott esetben igen, lehet "árnyék".

Neo3 # e-mail 2020.08.07. 15:08

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Akkor mit tudunk tenni? hagyjuk szó nélkül, mintha minden rendben lenne? Nyilván dúl a feszültség és a tettvágy a lakókban.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.08.07. 09:20

Felszólítás? Mire?

A kártérítéstől lesz árnyék vagy megszűnik a belátás?

www.kbs-ugyved.hu

Neo3 # e-mail 2020.08.07. 00:28

Kedves Fórumozók!

Kérdésem lenne Hozzátok egy társasházat, annak udvarát érintő ügyben. Állt néhány szép, hosszú évek során megnőtt, egészséges tuja a társasház udvarán. Az egyik lakót egy ideje már zavarta az egyik, mert lefogta a kilátását és a napfényt. A lakók egyértelműen ellenezték a fa kivágását.
Azonban ő egyszer csak gondolt egyet és jó 3-4 métert levágott a tujából. Mindenféle előzetes bejelentés, egyeztetés nélkül. (Ráadásul szakszerűtelenül, barbár módon.) Sok kellemetlenséget okozott ezáltal több lakónak is - telibe átlátni a szomszéd házból, nincs már árnyék sem több lakásra (most pont érezhető a különbség ezekben a meleg napokban), és a fán lakó madarak is sajnos odébbálltak.

Nagy most a feszültség az illető és a többi lakó között. Kérdésem: milyen lépéseket tehetünk? Felszólítás, kártésítés, mi jöhet szóba és hová kellene fordulnunk? A közös képviselő sajnos nem veszi komolyan az ügyet, rá nem számíthatunk. Szóba jöhetnek esetleg természetvédők, vagy jogi útra is lehetne terelni a dolgot?

Köszönöm előre is segítségeteket!

Ibax # e-mail 2020.08.06. 22:23

Van a 3 lakásos társasház alapítói okiratban egy ilyen mondat is: "A tulajdonostársak kötelesek saját költségükön gondoskodni a külön tulajdoni illetőségeikhez tartoző építményrészek jó karbantartásáról." Ez azt jelenti, hogyha én vagyok az első lakó, akkor az utcafronti kerítés (külön tulajdoni illetőségeikhez tartoző építményrész) örökös felújítása is az én dolgom? Ahogy a hátsó lakónak a hátsó kerítés rész gondozása?

És mi van akkor ha már elöregedett, és cserére szorul? Akkor viszont már mindhárom szomszéd közös megegyezésére szükség van, mert a kerítés közös tulajdon?

Illetve mi a helyzet akkor, ha két szomszéd úgy dönt, hogy ők szeretnék a murvás szolgálati utat térkövezettre cserélni? Tehát a jelenlegi is használható, de nyilván egy térkő szebb lenne. Ilyen esetben ráhárítható a harmadik szomszédra egy ilyen jellegű, akár milliós költség?

MajorDomus # e-mail 2020.08.06. 22:04

Nem.az osztatlan közös tulajdon ismertetett részére kizárólagos használati jog illet meg!
.
De az nem tulajdonjog!

Ibax # e-mail 2020.08.06. 19:45

Sziasztok.

Társasház alapítói okiratunk KÖZÖS tulajdonában szerepel a telek is önmagában (825 m2, három lakásos társasházról van szó), illetve egy szolgálati út is 4 x 32 méter hosszan.

A KÜLÖN tulajdon esetében pedig le van írva, hogy KIZÁRÓLAGOS tulajdonunkba kerül az épülettel szemben állva, annak baloldalán lévő teljes telekrésznek a lakás jobboldaláig előtte és mögötte, KIZÁRÓLAGOS használatával.

Akkor tehát a közös tulajdonban is van olyan terület, ami mégis az én KIZÁRÓLAGOS tulajdonom, tehát oda akár építhetek is bármit, vagy mondjuk lekeríthetem a szomszédok hozzájárulása nélkül?

MajorDomus # e-mail 2020.01.31. 23:15

A fórum csodákra képes.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.01.31. 20:49

Eleve hülyeség. Nem lehet olyan tulajdonostárs, akinek nincs tulajdonrésze a közösben.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2020.01.31. 20:44

Bár nem is biztos, hogy eltérhet tőle.

Tht. 38. § (1) A közgyűlésen a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában illeti meg a szavazati jog.

Itt nem látok eltérési lehetőséget.
(csak a közös költség meghatározásakor lehet eltérni a tulajdoni hányad arányos számítástól)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2020.01.31. 20:34

sajt75,

Akinek eszmei hányada nincs, annak van szavazati joga vagy nincsen?

A Tht. alapján főszabály szerin nincs, mert a szavazati jog tulajdoni hányad arányában illeti meg a tulajdonostársakat. De a közösség ettől az SZMSZ-ben tetszőlegesen eltérhet. Nézd meg. Ha nincs erről rendelkezés, akkor nincs szavazati joguk.
(Nem is értem, volt már közgyűlés valaha is? Ott a határozatképesség vizsgálatával kell kezdeni, azt meg nem a jelenlévő emberek darabszáma alapján kell, hanem az szmsz szerinti előirás alapján, vagy, ha az nincs, akkor a Tht. alapán a fentiek szerint)

Illetve ő jogosan építhet mondjuk kocsibejárót a közös területre a lakók megkérdezésével?

A közgyűlés beleegyezésével (=a többség engedélyével), és a kisebbség jogos érdekének sérelme nélkül természetesen igen.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

sajt75 #   2020.01.31. 19:50

drbjozsef!

Köszönöm a választ! Így már világos.

Még egy dolog. Akinek eszmei hányada nincs, annak van szavazati joga vagy nincsen? Mert két lakónak a tulajdoni lap szerint nincsen eszmei hányada.

0/10000

Illetve ő jogosan építhet mondjuk kocsibejárót a közös területre a lakók megkérdezésével? Vagy ez már más téma?

MajorDomus # e-mail 2020.01.29. 19:37

Ez a lényeg!
Hogy én kinek adom ki a lakásomat ahhoz senkinek semmi köze mindaddig,mig nem jár ki a rendőrség erkölcs és kábitószer ellenes csoportja.

Szomorú örökös #   2020.01.29. 18:49

Hapciusz

Ne vezesd félre a kérdezőt! Ami cikket idebiggyesztettél, az épp 3 éves, azaz 2017-es. Azóta változott a társasházi törvény. És egyébként sem AirBNB szolgáltatásról van szó, hanem egy sima albérletről.

Hapciusz # e-mail 2020.01.29. 18:37

Csaba5

https://jogaszvilag.hu/…korlatozasa/

SZMSZbe lehet foglalni.
Amúgy azok a munkásemberek nem keverendők össze az éjszakai bulikra járó hányós, randalirozos társasággal.
Fáradtak, fáznak, pihenni, fürdeni szeretnének.

drbjozsef #   2020.01.29. 13:52

Csaba5,

Az új társasházi törvény erősen leszűkítette a közösségek lehetőségeit. Hozzájárulásuk csak szerencsejáték törvény alá tartozó, vagy a szexuális szolgáltatások esetén kell.

Természetesen a lakóknak be kell tartani a házirendet és a törvényeket, ha zajosak/büdösetfőznek birtokvédelem kérhető a jegyzőnél, konfliktus/erőszak/bűncselekmény esetén feljelentést lehet tenni a rendőrségen.

Sajnos lényegében ennyi. Előre nem tudjátok korlátozni.

De egy eltökélt közösség sok borsot tud az ilyen tulaj orra alá törni, ha összefognak.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.01.29. 13:51

Szerinted lakást bérbe adni csak balettáncosoknak és akadémiai doktoroknak szabad, munkásoknak nem? Esetleg érettségizett munkás még igen, de segédmunkás már nem? Vagy hol húznád meg a határt?

www.kbs-ugyved.hu

Csaba5 # e-mail 2020.01.29. 13:00

Kedves Fórumozók!

A kérdésem az lenne,hogy milyen jogi vonzatai vannak, illetve vannak e annak,hogy valaki egy társasházba munkásokat szállásoljon el.

Egy családok által lakott, kertvárosi részen, egy lakás új tulajdonosa munkásokat szállásolt el a lakásban,amely sok lakónak nem tetszik,mivel félnek,hogy egyre több ilyen célú lakás lesz a lépcsőházban.

A kérdésem az lenne, hogy működhet e az ilyen jellegű albérlet kiadás vagy szükséges lett-e volna a lakók beleegyezésének?

Köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2020.01.28. 21:59

Olvasd el az szmsz-t.

drbjozsef #   2020.01.28. 16:11

sajt75,

Társasháznál a tulajdoni hányadok alapján szavaznak a közgyűlésen az emberek (már ha nem tér el a közösség ettől közös döntéssel). Vagy ez alapján fizetik a közös költséget (már ha nem...).

Akinek kicsit több van, az többet fizet, de többet ér a szavazata.

Általában a hányad arányos a területtel, de nem feltétlenül, ezt az alapításkor határozzák meg. Lehet az eltérés oka a lakás fekvése, vagy mert van erkélye, vagy mert tetőtéri.

A használat joga ezzel nem feltétlenül kapcsolódik össze. A társasházban általában mindenki kizárólagosan használja a saját albetétét (legyen az bármekkora hányad), és mindenki közösen a közös tulajdonú részeket. De ettől a közösség eltérhet.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.