Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Épületfeltűntetés utólag

nanemaaa # e-mail 2020.09.24. 07:59

Ha nem felel meg az épület az építésügyi szabályoknak, akkor nem fogsz tudni rá se használatbavételi, se fennmaradási engedélyt kapni. E nélkül viszont nem tüntetheti fel a földhivatal. Ha 2017-es építésű, az azt jelenti, hogy 2027-ig veszélyben van, mert ha tudomást szerez róla az építésfelügyeleti hatóság, akkor simán le is bontathatja. Külterületen, mezőgazdasági rendeltetésű területen 720 m2 alatti telken semmit se lehet építeni. Ha pedig gyümölcsös a terület művelési ága, és nem lett kivonva legalább az a rész, ahol az épület épült, akkor még a földvédelmi hatóság is meg fog büntetni.
Szerintem ettől a vételtől menekülj.

SpilerAK # e-mail 2020.09.23. 17:46

Tisztelt Fórum!
Tatabánya külterületén árulnak egy 2017-ben épült házat ami 60m2-es 680m2-es telken. A ház még befejezésre vár és az ingatlanos elmondása alapján nem lehet az ingatlant feltüntetni, mert a telek barackosnak van feltüntetve és kicsi a telek egy ekkora háznak. Kérdésem ezzel kapcsoéatban az lenne hogy tényleg lehetséges hogy nem lehet feltüntetni? vagy ha fel lehet akkor körül belül mekkora összegről lenne szó?
Válaszokat előre is köszönöm

nanemaaa # e-mail 2019.10.24. 10:02

Valószínűleg elmaradt az épület feltüntetése, amit a térképen látsz, egy korábbi épület körvonalrajza lehet. Amit tehetsz, hívsz egy földmérőt, megcsináltatod vele a vázrajzot, majd hatósági bizonyítványt kérsz az építésügyi hatóságtól az épület megléte és szakszerűsége kérdésében. Ha meglenne az eredeti használatbavételi engedély, akkor elvileg az is elég lehetne, de gyanítom, azt ennyi idő utána földhivatal már nem fogja elfogadni.

H.Ádám # e-mail 2019.10.18. 14:14

Tisztelt fórum

1977ben épült családi házat szeretnénk vásárolni, adásvételi szerződést megkötöttük, a bank értékbecslője kiment és jelezte hogy a térképen a konyha (ami az épület hátsó részén található és ugyanakkor épült, a ház része a tervrajzon is szerepel) nincs feltüntetve. Ezt pótolni kell.
Próbálom összerakni hogy mit kellene tenni és szeretném a segítségeteket kérni

Köszönettel:
Halák Ádám

MajorDomus # e-mail 2019.07.15. 20:50

Inkább add el másnak.

királyb # e-mail 2019.07.11. 19:59

létezik-e, hogy egy 2 évtizede épült, használatbavételi engedéllyel, társasházi alapító okirattal rendelkező, albetétesített, viszont az 1:1000 térképszelvényen az építtető és/vagy építésügyi hatóság mulasztása miatt még jóval kisebbként feltüntetett ikerház értékesítésénél a vevő a szerződés aláírása után követeli a térkép pontosítását/az épületfeltüntetést (ez még kezelhető kiadással és átfutási idővel jár), de most már azt is követeli, hogy az érintett építésügyi osztály adjon ki hatósági engedélyt, amit új épületekre szokás kérni, szintenkénti/kottázott műszaki rajzot, helységlistát, illetékbefizetést, ÉTDR regisztrációt, ismételt földhivatali széljegyzetet, majd bejegyzést igényel, pedig 10 éve ugyanígy, ügyvédi közreműködéssel vettük.

pixelmgx # e-mail 2019.06.14. 12:13

Kedves Fórumozók!
Szeretnénk vásárolni egy ingatlant, aminek a tulajdoni lapján csak a telek van feltüntetve, a rajta több, mint 10 éve épült ház nem. Állítólag minden engedély megvan, van vázrajzuk is, de a tulajdoni lapra nem lett felvezetve.
Ha szeretném, hogy ez szerepeljen rajta, akkor elég az önkormányzatnál fennmaradási engedélyt kérnem, vagy minden esetben szükséges a földmérő is?

A másik kérdésem, hogy megvehetem-e az ingatlant így, hogy nem szerepel a tulajdoni lapon a ház, és utólag intézem el amikor már az én tulajdonomban van, vagy ezt mindenképp előtte kell? Az eladónak jelenleg nincs lehetősége ezzel foglalkozni, én meg nem költenék rá addig, míg nem az enyém, mivel zártkert és még kifüggesztés vár rá.

nanemaaa # e-mail 2019.05.23. 09:40

FaludiZ
Az építésügyi hatósági határozatban nem szerepel művelési ág, viszont a földhivatal a saját építmény készlettára alapján tüntet fel épületeket. Nem az került a vázrajzra, ami a határozatban szerepel.

MajorDomus # e-mail 2019.05.22. 22:08

Nem lesz könnyű.

FaludiZ # e-mail 2019.05.22. 15:16

Nem a földmérő állapítja meg az épületek rendeletetését, hanem az építésügyi hatóság. A vázrajza az építésügyi hatóság által kiállított használatbavételi engedély vagy hatósági bizonyítvány alapján írja rá a rendeltetést. Ezek valamelyikét csatolni kell már a záradékoláshoz is. A földhivatalnak vizsgálnia a kell(ene) ennek az egyezőségét is.
Az a véleményem, hogy földhivatalt kellene piszkálni, hogy tegye rendbe a közhiteles nyilvántartását.

lajcsó # e-mail 2019.05.20. 10:21

"A vázrajzot kellene javítani "lakóház és udvarra" és minden problémád meg fog oldódni."
Szerintem a javítás már nem fog menni mert lejárt az érvényessége, ezért újat kell csináltatni.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

nanemaaa # e-mail 2019.05.20. 10:14

PoznaMokus
Alapvetően a földmérő hibázott, mert a művelési ágba beírta a gazdasági épületet is, holott olyan a valóságban nincs a telken. Melléképületet meg nem szoktak a tulajdoni lapon nevesíteni. A vázrajzot kellene javítani "lakóház és udvarra" és minden problémád meg fog oldódni.

nanemaaa # e-mail 2019.05.20. 10:10

stellar124
A földhivatali nyilvántartás közhiteles és főleg egységes. Magyarán, ha nem lett volna időben rendezve, a tulajdoni lapra sem kerülhetett volna fel. Vélhetőleg a földhivatal elmulasztotta a térképi feltüntetést. Szerintem kérned kellene náluk a hiba javítását. Nagyon fognak sírni, és kapálózni ellene. ;)

stellar124 # e-mail 2019.05.19. 19:56

Tisztelt Szakértők!

Kinéztem egy zártkerti házat megvételre, és a tulajdoni lapon "kivett hétvégi ház, udvar" -ként szerepel, az épületről nincsen egyéb információ, és van egy bejegyzés 2007-ből, hogy "Művelési ág változás és épületlétesítés". Eddig Ok volt a dolog, viszont a térképszelvényt lekérve nem látom a telken a házat kirajzolva. (egyébként a szomszédokét se 10 házból kb 1 épületrajzot láttam)
Mi következik ebből? A tullapon okirat hiányába gondolom nem jegyezték volna be a hétvégi házat, arról van szó vajon, hogy a tulaj megspórolta a földmérőt, de a fennmaradási engedélyt azért megszerezte?

Válaszukat előre is köszönöm!

PoznaMokus # e-mail 2018.08.01. 16:58

Üdvözlet!
A következő anomáliába futottam bele, ennek megoldásához lenne szükségem segítségre:
2016-ban vettünk egy kockaházat, melynek a tulajdoni lapján a "Kivett lakóház, udvar" megnevezés volt. A telken van egy nagyon régen épült garázs is, szabálytalan helyen. A térképnyilvántartásban a garázs szerepel, DE az ingatlan "Kivett lakóház, udvar, gazdasági épület" kategóriájú. A ház átalakításába kezdtünk, építési engedélyt megkaptuk, rajta a meglévő és változatlan formában megmaradó garázzsal. Az átalakítás megtörténtével megkértük és megkaptuk a használatbavétel tudomásulvételét. A földhivatalnál szükséges volt a változási vázrajz átvezetése, mivel az épület alapterülete megváltozott. CSAKHOGY: Mivel a földmérő a meglévő térképből indult ki, a vázrajzon "Kivett lakóház, udvar, gazdasági épület" van a meglévő és a kialakult állapotnál is. A tulajdoni lapon viszont még mindig csak a "Kivett lakóház, udvar". Emiatt a földhivatal nem tudja a tullapra átvezetni a változást. Megkerestem az építési hatóság ügyintézőjét, aki azt mondta, hogy semmi gond, kiad egy másik használatbavételit, amibe beleírja a garázst, mint eddig nem feltüntetett épületet. Majd - miután elkezdett ezzel az üggyel foglalkozni - közölte, hogy mivel szabálytalan helyen van a garázs, ezért nem lehet a mostani szabályok szerint feltüntetni a tullapra.
Most az van, hogy keresi a garázs építési engedélyét az illetékes önkormányzatnál, de szerintem ilyen nincs. Mit kellene tenni, hogy ez a dolog helyrejöjjön???
Köszönöm!

MajorDomus # e-mail 2017.07.20. 21:45

Fontos,hogy ne hibázz!
Keress fel egy ügyvédet,az ledz a legolcsóbb. Sok pénz itt a tét!

MajorDomus # e-mail 2017.07.20. 21:44

Fontos,hogy ne hibázz!
Keress fel egy ügyvédet,ah ledh a legolcsóbb. Sok pénz itt a tét!

sabrinho # e-mail 2017.07.20. 06:57

ezt...

MajorDomus # e-mail 2017.07.19. 23:43

,,vár állt ott,most kőhalom,,

Ezt kell bizonyitani.

(Bocs Kölcsey)

sabrinho # e-mail 2017.07.19. 11:03

Köszönöm!
Nem az enyém, anyósoméké. Sajnos nincsenek olyan anyagi helyzetben (nyugdíjasok, azt szándékosan nem írom, hogy "kis", de nem is a felső 70 %), hogy felépítsenek egy házat. Értékesíteni szeretnék az ingatlant, az nem lenne mindegy, hogy mennyiért. Ehhez kellene az épület elismertetése, mivel építkezni csak így lehet az ottani jogi helyzetben. Viszont így igen, mivel mint írtam, nyaralóövezetben van. Emiatt szilárd meggyőződésem, hogy az épület léte semmilyen természeti veszélyt nem hordoz magában, anyósomék egyetlen esélye egy tisztes vételár elnyerésére viszont ezen múlik.

nanemaaa # e-mail 2017.07.19. 09:02

sabrinho
Ha valóban lakóépület volt, akkor készíttesd el a felújítás kiviteli terveit, nyiss elektronikus építési naplót, és így végeztesd el a felújítást. Előtte viszont nem árt egyeztetni az építésfelügyeleti hatósággal és a természetvédelmi hatósággal. Ha bármelyik azt mondja, hogy itt felújítani sem lehet, akkor buktad. Ha szabályosan elkészül az építkezés, akkor erről tudsz majd hatósági bizonyítványt kérni, ami alapján már vélhetően fel fogja tüntetni a földhivatal is az épületet.

sabrinho # e-mail 2017.07.19. 06:40

A pince teljesen áll. A hozzá tartozó présház falai többé-kevésbé állnak. Egy teljesen, egy 2/3-os kb. A másik kettő is áll olyan mértékben, hogy az épület határvonalai felismerhetőek. Az építési engedély új szabályozását ismerem. Az egésznek azét van jelentősége, mivel az ingatlan nemzeti parkban fekszik, egy település zártkertes külterületén. Tehát ide építeni nem lehet, csak meglévő épületet felújítani. Kérdés, ha felújítom, mivel bizonyítom, hogy állt ott épület? Körbe van véve épületekkel egyébként. Valóban az eladás miatt lenne fontos a helyzet jogi rendezése.

MajorDomus # e-mail 2017.07.18. 21:34

Mit jelent az hogy rom?
Falak állnak?

nonolet # e-mail 2017.07.18. 17:08

"Ez esetben is megkaphatom az a bizonyítványt?"

Ha annyira akarod látni a térképen, akkor igen.
Hisz a tény az a tény :-)

De ésszerűbb a felújítás után foglalkozni ezzel...

Ha egyáltalán fontos ez a téma.
Amíg nem akarod eladni addig lényegtelen kérdés a térképi állapot, elvolt eddig is a térképi lét nélkül, el lesz ezután is.

nonolet # e-mail 2017.07.18. 17:04

Csak rom kinézetű/állapotú vagy tényleg nem is áll már?

HA csak a kinézete rom és nem csak
a "helye van mármeg", akkor újítsd fel és kész.
(előtte fotózd-videózd körbe, hogy ott állt elev az építmény)

Mivel szerintem, amit akarsz (felújítani),
ahhoz már nem kell engedély senkitől 2017.-től.
És ehhez a térképen sem kell raja lennie.

Viszont nem BŐVÍTHETED!!!
Azaz az épület eredeti térfogata nem nőhet meg...

Mivel 10 évnél régebben létező épület
(ez a hivatalos légi fotókon is látszik)
így lényegtelen, hogy a térképen szerepel-e...

A hatóság már nem tudja lebontatni
és büntetni sem tud a léte miatt.

HA CSAK felújítod az pedig nem új építés!!!
(és nem is bővítés)

Felújítani (újjáépíteni) pedig gondolom
a helyi szabályzat szerint sem tilos :-)

-

Információ...

2017. január 1. napjától
építési engedély nélkül végezhető építési munkák köre.

312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. számú melléklete

Építmény

  • átalakítása,
  • felújítása,
  • helyreállítása,
  • korszerűsítése,
  • homlokzatának megváltoztatása,

kivéve zártsorú vagy ikres beépítésű építmény esetén,
ha
e tevékenységek a csatlakozó építmény alapozását
vagy tartószerkezetét is érintik

Bővebben: https://epitesijog.hu/…esi-engedely