Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Épületfeltűntetés utólag

nanemaaa # e-mail 2021.02.23. 15:16

Nincs.

Dashh # e-mail 2021.02.23. 13:47

Ennyi? Nincs más megoldás?

nanemaaa # e-mail 2021.02.23. 13:41

Dashh
Vagy a házad legyen kisebb, vagy a telked nagyobb. Más út nincs.

Dashh # e-mail 2021.02.23. 12:06

2002-ben vettem egy osztatlan közös tulajdonban lévő házrészt. Ekkor banki hitelt vettem fel - nem kellett térképvázlat hozzá. Most az állami támogatásos hitelnél kérik. A térképvázlaton nem került feltüntetésre egy része az ingatlannak - pedig az már legalább 30 éve ott van. Az epítési osztály szerint fenmaradási engedély sem adható, hiába van ott már régen. Elbontatni nem fogják, a fenmaradási azért nem adható ki, mivel a beépítési százalék átlépésre került. A telek mérete miatt nem megosztható. Hogyan tudnám legalizálni ezt a helyzetet?

drbjozsef #   2021.02.13. 20:10

Esetleg ha a teljes tulajodni lapot kéred le, nem csak a szemlét, akkor azon lehet nyoma beadott kérelemnek, legfeljebb széljegyen, vagy már elutasított formában. Hátha abból lehet látni, történt-e valami.

Ha nincs rajta ilyen, akkor nem volt (valószínűleg) feltüntetés iránti kérelem.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Koriana #   2021.02.13. 20:03

Köszönöm a válaszát!

drbjozsef #   2021.02.13. 19:44

Két számla nem féltétlenül azt jelenti, hogy beadtatok valamit.

Az első egy sima tulajdoni lap lekérés lehet (ez akkor még nem volt se online, se ingyen, most 6600 Ft), a második nem is tudom micsoda csak 3000 Ftért.

Földmérő dokumentációt, vagy érkeztetett kérelmet kellene találnod, hogy esetleg reklamálhass a földhivatalban, ha tényleg beadtatok valamit, és esetleg ők hibáztak - előfordul azért az ott.

Látatlanban nyilván mi se tudhatjuk mi az, ha te se tudod.

Ha nem találsz ilyesmit, nem marad más, mint (újra) megcsináltatni mindent. Néhány tízezer forintba benne lesz, de jobban jársz, ha te indtézed el, és utána adod el - így lehet vevőt sem találsz. (de ha az megvan, akkor sem fog örülni, hogy neki kell egy kétes jogállású ingatlant rendbe raknia, esetleges buktatókkal)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Koriana #   2021.02.13. 19:24

Lekértem a térképmásolatot is, sajnos azon sincs.
A többiekéhez képest van még egy 616 szám, de az ingatlan nincs rárajzolva.

Akkor mit fizettünk ki? Ha befizettük és a földhivatal számlát adott róla, akkor valamit csak beadtunk. Nem értem.

drbjozsef #   2021.02.13. 19:06

Koriana,

Adót biztosan nem kell fizetned, azt nem érinti egy utólagos feltüntetés sem.

Gondolom, a térképszelvényen sincs feltüntetve az épület.
Le kellene kérned egy olyat is.

Ha nincs, akkor kell kerítened egy földmérőt, ő felméri a telket, és elkészítí a dokumentációt, általában a feltüntetést is elintézi a földhivatalnál.

A tulajdoni lapra is be kell jelenteni a földhivatalnál. Szerintm érdeklődj tőlük, mi a pontos menete, mi kell hozzá.

Ha szabályosan épült, használatbavételi engedélyt is kapott, akkor szvsz fel fogják tüntetni utólag is minden további nélkül.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Koriana #   2021.02.13. 18:52

Az előző kérdező vagyok.

Édesapám iratai között megtaláltam 2 számlát amit a Földhivatal adott ki 2010-ben, amiből az derül ki számomra:
1, 6250 Ft-ról Hiteles tulajdoni lap HRSZ-enként .... településnév...helyrajzi számú ingatlanról.
2. 3000Ft-ról 31.hit (helyszínrajz b,k,zk) ... település...helyrajzi szám.

A nem hiteles tulajdoni lapon azonban nem találok az ingatlanról semmit.

Koriana #   2021.02.13. 18:20

Tisztelt Szakértők!

A 1990-ben vásárolt telekre épített nyaraló 2003-ban megkapta a használatbavételi engedélyt.

A tulajdoni lapon a ház nem szerepel csak a telek és ezt sajnos csak most vettem észre, mert el szeretném adni a nyaralómat.
Az építkezést és a papírokat annak idején édesapám intézte, aki értett ezekhez a dolgokhoz, ezért én a tulajdoni lap lekérdezésével nem foglalkoztam (sajnos)

Mi a teendőm annak érdekében, hogy becsületesen eladhassam a nyaralómat?

Ha most lesz rávezetve az ingatlan a tulajdoni lapra, akkor érvényesíthetem-e az 5 éves adómentességet ( hiszen nem most került a birtokomba)?

Előre is köszönöm a válaszukat!

lajcsó # e-mail 2021.02.10. 19:00

Ha neked igy megfelel, akkor az adásvételi szerződés megköthető.
Ha nem, akkor fő szabályként, a szerződéskötés előtt az eladónak kell rendezni az ingatlan-nyilvántartási állapotot.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

KávIstván # e-mail 2021.02.10. 17:06

Válaszukat előre is köszönöm!

KávIstván # e-mail 2021.02.10. 17:03

Üdvözletem!

Olyan ügyben kérném a segítséget, hogy jelenleg ház vásárlás előtt állok. Van egy kiszemelt ingatlan. Lekértem az adott ingatlan térképmásolatát (helyszínrajz) helyrajzi szám alapján a földhivataltól. És az adott rajzon az épület körvonala alapján nem szerepel egy hozzáépítés (egy kb. 25 négyzetméteres konyha,étkező) és egy különálló téglából épült garázs.
Az érdekelne:
Mennyire befolyásolja ez az adás-vétel menetét?

Megvásárolható így a ház?

Vagy milyen további teendő van ebben az esetben?

(a vásárlás saját erőből történne, nem lenne sem állami támogatás sem banki hitel igénybe véve)

drbjozsef #   2021.01.18. 06:44

betti.bodnar,

nem szerepel a tulajdoni lapon a ház, és utólag intézem el amikor már az én tulajdonomban van, vagy ezt mindenképp előtte kell

Ha el lehet intézni, akkor mindegy ki intézi. Ha.

teljesen át lesz építve, akkor is próbáljam meg inkább a jelenlegi tulajjal elintézni

Lesz? Akkor is mindegy.

Rossz kérdések ezek. Azt kellene kérdezned : megvehetem ezt így, nem büntetnek meg, nem bontatják le, hagyjam-e a fenébe az egészet? Egyáltálán feltüntethető-e az épület?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

betti.bodnar # e-mail 2021.01.16. 21:16

Sziasztok!
Szeretnénk vásárolni egy nyaralót, aminek a tulajdoni lapján csak a telek van feltüntetve, a rajta több, mint 10 éve épült ház nem. Állítólag építési engedély megvan, mi csak egy felújítási engedélyt kaptunk meg eddig, de a tulajdoni lapra nem lett felvezetve. Az épület nincs jó állapotban, mindenképp átépítés, felújítás lesz szükséges.

A kérdésem az lenne, hogy megvehetem-e az ingatlant így, hogy nem szerepel a tulajdoni lapon a ház, és utólag intézem el amikor már az én tulajdonomban van, vagy ezt mindenképp előtte kell? Mivel lehet, hogy teljesen át lesz építve, akkor is próbáljam meg inkább a jelenlegi tulajjal elintézni?

Előre is köszönöm.

nanemaaa # e-mail 2021.01.11. 08:55

Virsolya
Ha az épületre nem volt építési engedély, akkor nagy valószínűséggel fennmaradási engedélyt kell rá kérni. Az elég furán hangzik, hogy üdülő és lakóépület is legyen egy telken, mivel üdülő területen lakást építeni nem lehet, de erre majd választ ad a helyi építési szabályzat.

Egyszerre nem tudod intézni a fennmaradásit az építési üggyel, tekintve, hogy az üdülőre fennmaradási engedélyt kell kérni, a lakóépület építése viszont egyszerű bejelentéshez kötött.

Virsolya # e-mail 2021.01.10. 11:06

Tisztelt Fórum!

Férjemmel házat szeretnénk építeni apósom telkén, csok igénybevételével (épületkiemeléssel, a telek tulajdona az apósomnál maradna). A telek tovább nem osztható. A telken jelenleg nyaralóként használt faház áll és marad is, mely a 80-as években épült, azonban a földhivatali térképen nincs feltüntetve. Mi a teendő, hogy jogszerű állapotban vághassunk neki az építkezésnek? Fennmaradásit kell kérnünk a meglévő épületre mint lakóépület (energetikailag valószínűleg nem felelne meg), vagy lefokozható gazdasági épületté, vagy elegendő egy épületfeltüntetést intézni egy geodétával? Elegendő lenne-e az épületfeltüntetést az új épület megépültével egy időben intézni, vagy tanácsos ebben előremenni?
Válaszukat előre is köszönöm!

Öreg08 # e-mail 2020.12.25. 09:47

Köszönöm szépen a segítséget!

Mindenképp utánanézek!

Áldott Karácsonyt!

drbjozsef #   2020.12.24. 16:13

Kérdésem még, hogy a tulajdoni lapon "kivett lakóház, udvar" van, pedig a telek végében van egy garázs is mellette egy kicsi szobakonyhával. Okozhat-e az problémát, hogy nincs megnevezve ez a rész?

Azt nézd meg, hogy a földhivatali térképen mi van rajta. Rendesen van-e feltüntetve maga az épület is, és rajta van-e a garázs. Vásárlás előtt ezt is eléggé érdemes kikérni.

Az építéshatóság az önkormányzat volt, náluk érdeklődj, legalábbis a levéltárban meg szokott lenni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Öreg08 # e-mail 2020.12.24. 13:53

Tisztelt Fórum!

Házat szeretnénk venni, de az eladó néni, most, hogy már az előzetes szerződés meg van írva, azt mondja, hogy nincs meg neki a ház tervrajza.

Eddig háromszor voltunk nála, és mindig felvetette, hogy ha akarjuk nézzük meg a tervrajzon, hogy milyen csövek merre vannak a falban (sajnos egyszer sem kértük, hogy mutassa meg a rajzot).

Az lenne a kérdésem, hogy meg lehet-e valahonnan szerezni egy ház tervrajzát? A ház nem túl régi, 1986-ban épült Nyíregyházán.

Kérdésem még, hogy a tulajdoni lapon "kivett lakóház, udvar" van, pedig a telek végében van egy garázs is mellette egy kicsi szobakonyhával. Okozhat-e az problémát, hogy nincs megnevezve ez a rész?

Válaszokat előre is köszönöm!

Boldog Karácsonyt!

nanemaaa # e-mail 2020.09.24. 07:59

Ha nem felel meg az épület az építésügyi szabályoknak, akkor nem fogsz tudni rá se használatbavételi, se fennmaradási engedélyt kapni. E nélkül viszont nem tüntetheti fel a földhivatal. Ha 2017-es építésű, az azt jelenti, hogy 2027-ig veszélyben van, mert ha tudomást szerez róla az építésfelügyeleti hatóság, akkor simán le is bontathatja. Külterületen, mezőgazdasági rendeltetésű területen 720 m2 alatti telken semmit se lehet építeni. Ha pedig gyümölcsös a terület művelési ága, és nem lett kivonva legalább az a rész, ahol az épület épült, akkor még a földvédelmi hatóság is meg fog büntetni.
Szerintem ettől a vételtől menekülj.

SpilerAK # e-mail 2020.09.23. 17:46

Tisztelt Fórum!
Tatabánya külterületén árulnak egy 2017-ben épült házat ami 60m2-es 680m2-es telken. A ház még befejezésre vár és az ingatlanos elmondása alapján nem lehet az ingatlant feltüntetni, mert a telek barackosnak van feltüntetve és kicsi a telek egy ekkora háznak. Kérdésem ezzel kapcsoéatban az lenne hogy tényleg lehetséges hogy nem lehet feltüntetni? vagy ha fel lehet akkor körül belül mekkora összegről lenne szó?
Válaszokat előre is köszönöm

nanemaaa # e-mail 2019.10.24. 10:02

Valószínűleg elmaradt az épület feltüntetése, amit a térképen látsz, egy korábbi épület körvonalrajza lehet. Amit tehetsz, hívsz egy földmérőt, megcsináltatod vele a vázrajzot, majd hatósági bizonyítványt kérsz az építésügyi hatóságtól az épület megléte és szakszerűsége kérdésében. Ha meglenne az eredeti használatbavételi engedély, akkor elvileg az is elég lehetne, de gyanítom, azt ennyi idő utána földhivatal már nem fogja elfogadni.

H.Ádám # e-mail 2019.10.18. 14:14

Tisztelt fórum

1977ben épült családi házat szeretnénk vásárolni, adásvételi szerződést megkötöttük, a bank értékbecslője kiment és jelezte hogy a térképen a konyha (ami az épület hátsó részén található és ugyanakkor épült, a ház része a tervrajzon is szerepel) nincs feltüntetve. Ezt pótolni kell.
Próbálom összerakni hogy mit kellene tenni és szeretném a segítségeteket kérni

Köszönettel:
Halák Ádám