Épületfeltűntetés utólag


satriani # 2022.04.18. 18:38

tiszteletem.
korabbi kerdesem kapcsan merult fel ujabb tisztazando kerdes.
adott egy gyumolcsos besorolasu 0 as helyrajzi szamu kulteruleti 1500 nm es telek. elvileg 3%beepitheto...?
kb 11 eve epult ra egy 45 nm es konnyuszerkezetes hetvegi haz, engedely es bejelentes nelkul, valamint 18 nm es mobilgarazs es kb 80 nm terkovezes is tortent. a gyumolcsos jelleg egyebkent nagyreszt megmaradt par diszfa es parkositott terulettel kiegeszitve.
az lenne a kerdesem, h itt a foldvedelmi torvenybe hogyan utkozik ez a helyzet?
utolagos vegleges mas celu hasznositast kell e kernem, amit a hatosag vagy jovahagy vagy nem? vagy kerhetik az eredeti allapot visszaallitasat... ez mit takarna? bontani kellene a hazat? garazst? felszedni a terkovet?
van egy kitetel a fvt. ben arra vonatkozolag h nem birsagolnak utolagos mas célú hasznosítás kerelme eseten, amennyiben a cselekmeny 5 evnel regebben tortent... ez azt is jelentene, h az eredeti allapotot sem kellene visszaallitani??? v csak birsagot nem kell fizetni...de bontani kell...?
illetve itt jon elo a 10 eves jogveszto hatarido is engedely nelkuli epites eseten, miszerint nem birsagolnak es nem bontanak. de felmerul a kerdes, hogy nem mond e ez ellent a foldvedelmi torvenyben foglaltaknak, miszerint a foszabaly az h eredeti termofold/ gyumolcsos allapotot vissza kell allitani...
hogy is van ez akkor?
koszonom az idejuket a valaszadasra.

nanemaaa # 2022.03.17. 08:27

40 éve lehet, hogy volt, de 39 éve már biztosan nem. ;)
A szomszéd leginkább értesítést kapott a kiadott engedélyekből, és mint szomszéd ügyfél, fellebbezési joga volt. Amiről olykor lemondott akár jószívűségből, akár jó pénzért. ;)

Most a szomszédnak nincs miben nyilatkoznia, hiszen a lakás bővítés nagy valószínűséggel nem építési engedély, mindössze egyszerű bejelentés alapján fog megtörténni. Ott viszont a szomszéd nem ügyfél.

Zöldövezeti11 # 2022.03.16. 08:49

amihez a szomszéd presze hozzájárul, megkérdeztem
*a tervező szerint ilyen szomszéd általi nyilatkozat nem létezik, építésügy nem fogadja el


Volt ilyen valamikor úgy 40 éve. Persze most is lehet nyilatkozni, de az építése hatóság nem foglakozik vele.

nanemaaa # 2022.03.16. 08:08

Hallgass a tervezőre, úgy látszik, ő jobban képben van a jogszabályokkal.
A kivitelező valami rosszat ehetett, vagy ihatott, azért beszél félre. No meg mert neki a munka kell, a te érdekeid nem az ő érdekei.

Megjegyzem, a 2-es variáció nem működne, mert akkor is a hatóság tudomására jutna a szabálytalan építés, és akkor is lebontatnák az épületet.

drbjozsef # 2022.03.13. 16:12

galgabor78,

a konyhát is megtartsam és egyben hivatalosan tudjak is bővíteni, hozzáépíteni a lakóházhoz

Szerintem csak a 3. verzió lehetséges, de ez is csak akkor, ha nem kell hitel vagy bármilyen támogatás a bővítéshez. A valóság és a térkép eltérését nem akceptálják a bankok.
A szomszédos nyilatkozat hülyeség. Az építéshatóságot a szabályok érdeklik, nem a szomszéd véleménye.

galgabor78 # 2022.03.12. 22:01

Kedves Fórumozók, egy kis segítséget szeretnék kérni.
2011ben építkeztem egy Lke/SZ2 besorolósú ingatlanon egy önálló családi házat, 18m széles, 48 m hozzsú telken, 130m2 házat. MInden hivatalosan zajlott, HÉSZnek megfelelően, engedélyt megkapta, fel is lett tüntetve.

2014ben egy kerti konyha, minden oldala nyitott, teteje van került építésre barabás téglából és zsindely tetővel. Ez az építmény 6 méterrel a ház mögött van, nem ér össze, de még nincs a hátsókertben. Endeély erre nem lett kérve, fel sincs tüntetve. Ráadásul, a jobb szomszéd kerítéséhez közel van, másfél méterre a kerítéstől. Az építést pontosan nem tudom, de amint visszanéztük a Google Earthebm, 2014 márciusi felvételen még nincs, de 2014 augusztusin már szerepel.

Más építkezés nem történt azóta.

Idén, 2022ben neki szerettem volna állni hivatalosan kibővíteni a lakóházat, 130m-hez egy szobát hozzáépíteni (jön a baba), és a tervező amikor kijött, rögtön a kerti konyhát kérdezte, és jelezte, hogy belóg az oldalkertbe, és addig nem fogunk tudni építkezni hivatalosan, amíg az ott van. Egyébként beépíthetőség, zöldfelület, stb szempontból a bővítés rendben lenne.

Tanácsot szeretnék kérni, hogy járt-e valaki hasonló cipőben, illetve, milyen járható megoldásokat láttok, hogy a konyhát is megtartsam és egyben hivatalosan tudjak is bővíteni, hozzáépíteni a lakóházhoz (~15m2)?

A lehetőségeink:
*tervező -1: fel kell tüntetnie a kerti konyhát, ami oldalkertbe lóg, és nem lóghat be. Mivel nincs 10 éve ott, ezért építésügy bontást fog elrendelni és bontás után építkezhetünk
*tervező -2: bejelentés nélkül építkezünk, és ha esetleg kiderül, akkor fennmaradást kell kérni 15m2-ra amit 70.000 ft-os m2 árral büntetnek
*tervező 3: megvárjuk a 2024 aprilist, és akkor kezdjük el az építkezést, mert addigra a 2014 ben épített konyhánál a 10 év elévülési idő alkalmazható, lebontásra nem kötelezhető, és új építkezés hivatalosan kezdeményezhető, de nem lehet a kerti konyhát feltüntetni (nem is akarjuk)
*a kivitelező szerint elég a szomszédtól kérni egy nyilatkozatot, miszerint őt nem zavarja és hozzájárul ahhoz, hogy az a kerti konyha ott maradjon, és ezt az építésügy elfogadja, amihez a szomszéd presze hozzájárul, megkérdeztem
*a tervező szerint ilyen szomszéd általi nyilatkozat nem létezik, építésügy nem fogadja el

nanemaaa # 2022.02.25. 10:09

sasa
Nem. Egy minden tekintetben szabálytalan épületet nem lehet legalizálni. A földhivatal sem tüntetheti fel.

drbjozsef # 2022.02.25. 06:07

sasa,

Igen.
Kérsz rá hatósági bizonyítványt, és azzal, és egy földmérő által készített rajzzal kérheted a térképi feltüntetését.
Ha igazolni tudod, hogy a mostani formájában legalább 10 éve változatlanul áll.

De mivel szabálytalan, ezért átalakításhoz, bővítéshez a későbbiekben nem fogsz kapni engedélyt.

sasa # 2022.02.25. 05:42

Kedves Fórumozók !
Egy helyrajzi számon álló épület (30 éve épült), mely jelenlegi állapotában nem felel meg sem a HÉSZ-nek sem az OTÉK szabályainak, de van használatba vételi engedélye (20éve, de a tervek alapján nem hasonlít a jelenlegi épületre és a telken nem is ott helyezkedik el, ahol a terveken látható) ráadásul egy helyrajzi számon szerepel a főépülettel és közterületet is igénybe vesz. Fel lehet ezt az épületet tüntetni ?

nanemaaa # 2021.06.15. 10:41

Az illetékessel beszéltél és halál pontos tájékoztatást kaptál. Egyébként nem neked kellene intézni, hanem a tulajdonosnak a jogszabály szerint. Te nem is kérhetnéd, legjobb esetben is mint a tulajdonos meghatalmazottja, lehet közöd az eljáráshoz. Már ha ő egyáltalán meghatalmaz.

Egyébként szerintem ez kb így lesz a XXX. században is. Hacsak nem vesszük át a nyugati trendeket, mert ott egyszerűen elkoboznák az egész ingatlant. No ezért nincs arrafelé engedély nélküli építés.

Petya117 # 2021.06.14. 15:38

Sziasztok,
Sokakhoz nagyon hasonló esettel szembesültem, és előre is köszönöm mindenkinek a segítséget aki találkozott már pontosan ilyen szituációval.

Szokásos alap eset: ingatlanvásárlás, adásvételi szerződés, majd az önerő elutalása után, a banki értékbecslő (támogatott hitel gyorsan hozzá is tenném), felfedezte, hogy néhány milliméter nem stimmel a térkép másolaton. Az ingatlan kertes ház, így a tulajdoni lapon nem a ház méretei szerepelnek (azt csak az energetikai tanusítványon láttam), hanem a telek méretei. Nem is igazán tűnt fel csak mikor az értékbecslő jelezte, hogy az ott nem stimmel. Kiderült, hogy bővítés történt, de nem a mostani tulajdonos idején, hanem 15 év+ valamikor. Természetesen, engedély nélkül. Mikor ő vette semmi, senkinek nem tűnt fel. Jelzem kb. 16-18nm-ről beszélünk

Kezdődjék a verseny:
Értékbecslő két dokumentumot kér, egy záradékolt változási vázrajzot és egy épületlegalizáló hatósági bizonyítványt. Előbbi esetén várom, hogy a két hét leteljen és a földmérő egyszer megjelenjen. A kérdésem igazából a második esetében került előtérbe.
Nagy nehezen kb. 156 telefon után sikerült két ügyintézővel beszélni (maradjunk annyiban, hogy egyik bp-i építészeti hatóság kerületi illetékes hivatal) akik közül az utolsó ember akivel sikerült beszélnem (elvileg ügyemet ő kezeli) a következő lépéseket vázolta:

  1. nem hatósági bizonyítvány kell, hanem fenntartási engedély
  2. szükséges egy iratbetekintési kérelem
  3. földmérő aki elkészíti a maga feladatait
  4. kell egy építész aki, építészeti tervet készít
  5. kerületileg illetékes főépítész 4-es pontot ellenjegyzi vagy vmit csinál vele
  6. ha kész 3-as és 5-ös pont akkor igényelhetem meg az ETDR rendszerben fenntartási engedélyt

Kérdés, hogy tényleg a 21. században itt tartunk vagy nagyon félre mentem.
u.i: én vagyok a vevő és idős hölgy az eladó és meghatalmazással rohangálok helyette mert másképpen ez nem haladna.

Köszönöm Mindenkinek!

nanemaaa # 2021.05.31. 08:38

linkvagyok (nomen est omen? ;))

Legalizálni csak fennmaradási engedéllyel lehet. Költség a terveztetés és a szakértő díja, valamint egy tulajdoni lap és a térképmásolat lesz. No meg majd az épület feltüntetéshez a fölmérő és az eljárási szolgáltatási díj.
De csak abban az esetben érdemes nekifeküdni, ha tényleg minden jogszabálynak megfelel a bővített épület, vagy szabályossá tehető, és annak költségeivel is számolsz.

Ma már kezdenek okosodni a vevők, egyre többen kérik adásvételkor az engedélyeket és az azokhoz tartozó terveket. Az okosabbja pedig nem megy bele egy tisztázatlan sorsú épület vásárlásába.

linkvagyok # 2021.05.27. 11:52

Üdv!

Van egy családi háza a szüleimnek, és hozzá építettek egy új részt, kb 2000-ben. A nyilvántartásba nem került be, de azóta is használatban van. A kérdés az, hogy ha szeretném, hogy rákerüljön az alaprajzra, és minden legális legyen, hogyan fogjak hozzá illetve mire számíthatok anyagilag? Az új rész kb 30m2, sátortetős, hozzá lett építve a tető a régihez, és alul van nappali, felső szint egy szoba. Illetve ha így marad, akkor lehet-e számítani rá, hogy valaha ez bárkinek is szemet szúr? Létezik-e bármilyen ellenőrzés, ahol nézik ezeket a régi házakat? Azt tudom, hogy ha egyszer el szeretnénk adni, akkor mindenképpen fennmaradási engedély kell. A kérdés csak az hogy mi ennek a menete, és mennyibe kerülne. Köszönöm a válaszokat előre is!

capafotos # 2021.05.20. 15:05

Megállapodáson alapuló földhasználati jogot mindenkori tulajdonosra be lehet jegyezetetni szerintetek? Tehát megy ugyanúgy, mint szolgalomnál, változási vázrajz alapján?

9. § (1) A más tulajdonában álló földön építkezés céljából alapított földhasználati jogot egész földrészletre, vagy a földrészlet természetben vagy területi mértékben meghatározott részére lehet bejegyezni a név szerint meghatározott építkező (jogosult) javára (megállapodáson alapuló földhasználati jog).

Nekem úgy tűnik, a mindenkori tulajdonos nevére bejegyzendő földhasználati joghoz építmény kell,
9. § (3) A földhasználati jogot az épület mindenkori tulajdonosa javára kell bejegyezni akkor is, ha a megállapodáson alapuló földhasználati jog jogosultja, e jogának bejegyzését követően, az általa létesített épület önálló ingatlanként való bejegyzését kéri.

nanemaaa # 2021.05.18. 07:23

A törlést és a feltüntetést lehet egy munkarészben csináltatni a földmérővel?
Lehet.
Milyen papirokat kell beadnom az építésügyi hatósághoz?
Hatósági bizonyítvány iránti kérelem, az ÉTDR rendszeren belül elektronikus úton kell benyújtani.

tulipanos jimmy # 2021.05.17. 12:23

Tisztelt Fórum!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.

Örököltem egy belterületi ingatlant. Építeni szeretnék rá egy családi házat. A régi épület összedőlt de még rajta van a földhivatali térképen, viszont a hátsó gazdasági épület még áll, de azt meg nem tüntették fel. Azt az infot kaptam hogy az építési ügyi hatóságon csak akkor adja ki az új házra az építési engedélyt ha ezeket a viszonyokat rendezem.
Szeretném a hozzáértőket arról kérdezni hogy:
Ennek mi a pontos menete?
A törlést és a feltüntetést lehet egy munkarészben csináltatni a földmérővel?
Milyen papirokat kell beadnom az építésügyi hatósághoz?

Előre is köszönöm a segítséget...

Üdv. TJ

Enian # 2021.04.16. 13:43

Rendben, köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2021.04.16. 09:29

Enian,

Légifotó, tanúk. Például.

Enian # 2021.04.16. 08:18

Köszönöm szépen a választ. Valószínű 10 évnél régebben épült, de ezt hogyan tudjuk bizonyítani? Ha az előző tulajdonosnak semmiféle papírja nincsen róla?

nanemaaa # 2021.04.16. 06:41

Ha 10 éven belül történt az építés, de egyebekben szabályos, akkor kaphatsz fennmaradási engedélyt. Ez esetben építésügyi bírsággal is fognak sújtani.
Ha a hatóság azt állapítja meg, hogy az építés 10 évnél régebben történt, akkor nem lesz semmi következménye a dolognak, még fennmaradási engedély kérésére se fognak felszólítani, hanem megszüntetik az eljárást.

Enian # 2021.04.15. 16:43

Tisztel Fórum!

2018-ban vásároltunk egy házat.
A házhoz semmilyen korábbi tervrajzot nem kaptunk.
Az idén szerettünk volna egy helyiséget hozáépítetni, így megterveztettük a teljes házat az új tervezett helyiséggel együtt. A helyi főépítésztől az építési engedélyt megkaptuk.
Viszont az ÉTDR rendszerbe feltöltést követően visszajelzés érkezett, hogy az a helyiség, ami jelenleg az előtér (16 m2), az eredeti házterveken nyitott teraszként szerepel, de az előző tulajdonos beépítette, így a ház részeként előszobaként funkcionál.
Értesítést kapunk a Járási Hivatal Építésügyi és Építésfelügyeleti Osztályától, hogy az engedély nélkül épült rész miatt építésrendészeti eljárást indítanak.
A kérdésem az lenne, hogy mi várható ilyen esetben? Elég lesz a fennmaradási engedélyt kérvényezni vagy építésügyi bírságra is számítanunk kell? Van bármi egyéb megoldás erre?
Választ, segítséget előre is köszönöm!

drbjozsef # 2021.04.11. 13:41

satriani,

Ahogy látod a választ eggyel alattad, a tiédre is pontosan az.

  1. Jogkövetkezmény nincs, le nem bontatják, de fennmaradásid se lesz, a térkpéen nem tüntetik fel, így eladáskor, hitel felvételnél lehetne belőle problémád, illetve legálisan, engedéllyel nem tudod bővíteni, átalakítani - és értelemszerűen a jogutódód (vevő, örökös) sem.
  2. Ahogy előbb : feleljen meg a szabályoknak, ha ez nem lehetséges, akkor nincs más megoldás.
  3. Természetesen, de nem kell telekáron, olyan áron adod el, ahogy tudod. Ha találsz olyan vevőt, aki megveszi így, megfelel neki így, akkor annyiért. De ne titkolj előle el semmit, legyen benne az adásvételiben hogy jogilag, tulajdoni lap szerint ez telek, a rajta álló épület szabálytalan, le nem kell bontani, de bővíteni, átalakítani nem fogja tudni hivatalosan, és hitelt sem igen fog tudni felvenni hozzá. Ha ezek tudatában megfelel neki, akkor simán.
satriani # 2021.04.11. 06:02

Tisztelt fórumozók!

Tulajdoni lapon 1500 m2 gyümölcsös besorolású külterületi telekre 2011 ben engedély és bejelentés nélkül épült egy 36nm es hétvégi faház 10 éve már.
Az utcában számos lakóház található a szomszédban.
2010 környékén módosult a helyi építési szabályzat, miszerint vezetékes víz és csatorna kiépítése nelkül nem adnak ki építési engedélyt. Fúrott kutról van ellátva a ház és emésztőgödör van építve a szennyvíznek, hasonlóan a szomszédban álló házakhoz.
Láttam hogy 2020. 03 hótól már csak fennmaradási engedéllyel kerülhet ingatlannyilvántartásba az épület… amely során ha jól értem az építési hatóság a helyi építési szabályzatnak való megfelelést vizsgálja.
a rendelet 3. pontja szerint:” (3) A tíz évnél régebben befejezett vagy használatba vett építmény esetén a hatósági bizonyítvány kiállítása iránti eljárás során az építésügyi hatóság a meglévő építmény országos építési követelményeknek és a helyi építési szabályzatnak való megfelelését vizsgálja. Amennyiben az építmény nem felel meg az országos építési követelményeknek vagy a helyi építési szabályzat előírásainak, az építésügyi hatóság a hatósági bizonyítvány kiadását megtagadja.
…. de ha jól tájékozódtam, a tíz éves elévülési idő miatt nem szankcionálnak bírság kiróvással v esetleges bontással.
Kérdéseim a következők:
1.A hatósági igazolás kiállításának megtagadása von e valami jogkövetkezményt maga után?
2.Van e más módja h feltüntetésre kerüljön az épület a nyilvántartásban
3.feltüntetett épület nélkül eladható/ajándékozható e csak a telek persze telekáron….?

Előre is köszönöm a segítséget mindenkitől aki időt szán a válaszra

nanemaaa # 2021.02.23. 14:16

Nincs.

Dashh # 2021.02.23. 12:47

Ennyi? Nincs más megoldás?