Szomorú örökös, osztap
Ez azt jelenti, jogy a lakók által befizetett közös költségből a házon készült befejezetlen/lakásszövetkezet által befejezett/ felújítás műszaki dokumentumaiba a lakók nem nézhetnek bele? Nem ellenőrizhetik, hogy a Lakásszövetkezet a felújítások lebonyolítását a vonatkozó hatályos jogszabályokban előirtaknak megdelelően végzi e? Tudomásul kell venni, hogy a felújítási munkákra leadott árajánlatot nem mutatják meg a lakóknak, nem kötnek irásban kivitelezői szerzódéseket, nem folytatják le a műszaki átadás-átvételi eljárásokat, a vállalkozói díjakat teljesítés igazolás nélkül,, vagy hamisan kiállított teljesítés igazolás alpján fizetik ki, a garanciális bejárást nem tartják meg és az addig felmerült hibák javítási költségét a lakókkal akarják kifizettetni, ami jóval meghaladja az 1.000.000,-Ft-öt.
A határozatképtelen küldöttgyűléseken történő elbeszélgetések alapján működhet a Lakásszövetkezet, mivel határozatot nem hozhatnak,és módösíthatják az Alapszabályzatukat.
Lakásszövetkezet
Kovacs Balazs,
Amiket írsz, azok vagy teljesen legálisak (munkaidőben részközgyűlni - gondolom, az alapszabály nem tiltja), vagy pedig ellenőrzésük a közgyűlés/küldöttgyűlés/felügyelőbizottság hatásköre. Ha ők jónak tartják, két utad van: (i) meggyőzni a tagokat és közgyűlésen leváltani az igazgatóságot meg a felügyelőbizottságot, vagy (ii) eladni a lakásod.
És nem, tetszőleges iratokba sem tekinthetsz be, ellentétben a társasházzal. Az csak az FB joga, lakszövtörvény 26. §, és ott sem az FB tagjainak külön-külön, hanem az FB-nek mint testületnek kell kiadni, azaz az FB-többségnek kell határozni a kikérésről. A 41. § alapján perelheted a lakszövöt a "jogaiddal, kötelezettségeiddel kapcsolatban keletkezett" konkrét iratokért, de ne legyenek vérmes reményeid. Közösköltség-kimutatást, gondolom, ad a lakszöv, többet nem nagyon fogsz kapni.
A cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárása pedig nem az új Wunderwaffe. Csak akkor használható, ha perben, közig eljárásban nem érvényesíthető az igény. És ott is csak korlátozottan. Olvasgasd a Lakszövtörvény 8. §-t és a Cégtörvény 74. §-t. Különösen: „(4) A törvényességi felügyelet nem terjed ki a cég gazdálkodásának és döntéseinek gazdasági-célszerűségi szempontból való felülvizsgálatára.”
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Kovacs Balazs
„Volt olyan, hogy a részközgyűlés időpontját hétköznap 14 órára túzték ki”
És az miért is baj? Akkor dolgozzon más - akinek ugyebár ez munkaideje - amikor te már nem dolgozol?
„A befejezetlen felújítási munkák befejezésének költségét a lakókkal akarják megfizettettni,
holott ezeket a költségeket garanciális bejárás a vállalkozóknak kell állnia.”
Most akkor el kéne dönteni, hogy ezek valóban befejezetlen munkák, mert ugyebár akkor szó nincs még garanciáról, hiszen maga a szerződés teljesítése sem valósult meg. Ez esetben a megrendelőnek van még fizetni valója a vállalkozó felé a teljesítést követően.
Vagy pedig valóban befejezett munkák, amelyekkel garanciális problémák merültek fel. Ott viszont már a vállalkozó sara.
„A házzal kapcsolatos iratokba nem engednek betekinteni.”
Lakásszövetkezet nem ugyanaz, mint egy társasház. Itt nem tekinthetsz be minden iratba közvetlenül szerintem. Azt az erre a célra megválasztott tisztségviselőktől - pl. felügyelőbizottság - kérheted. Én legalábbis ezt olvasom ki a törvény soraiból:
„41. § A tag alapvető joga, hogy:
- a lakásszövetkezetre vonatkozó bármely kérdésben a tisztségviselőktől tájékoztatást kérjen, és az alapszabályba, valamint a közgyűlési jegyzőkönyvbe, illetőleg a jogaival, kötelezettségeivel kapcsolatban keletkezett iratokba betekintsen, továbbá ezekről – a másolási költség megfizetése mellett – másolatot kérjen.”
Szomorú örökös
Milyen jogi következményekkel jár?
osztap
a lakásszövetkezethez írt leveleimre érdemi válaszokat nem adtak, mellébeszéltek. Volt olyan, hogy a részközgyűlés időpontját hétköznap 14 órára túzték ki. A házzal kapcsolatos iratokba nem engednek betekinteni. A házzal kapcsolatos felújítási munkák lebonyolítása során nem készítették el a vonatkozó hatályos jogszabűlyokban kötelezően előírt műszaki dokumentumokat,. A vállalkozóknak el nem végzett munkák után kifizették a vállalkozási díjakat/TELJESÍTÉS IGAZOLÁS kiadása. kiadása???/A befejezetlen felújítási munkák befejezésének költségét a lakókkal akarják megfizettettni, holott ezeket a költségeket garanciális bejárás a vállalkozóknak kell állnia.
drbjozsef
„Az általam írt szempontból a lakszöv tökugyanolyan, mint a társasház...A megismételt közgyűlés határozatképes a megjelent szavazásra jogosultak számától függetlenül.”
Vagy mégsem ugyanaz! Bocsi, én eddig nem voltam itthon, most lett lehetőségem kicsit bele is olvasni a jogszabályba, de ahogy látom, sokat nem tévedtem, amikor jeleztem, hogy ez lakásszövetkezeti küldöttgyűlés és nem társasházi közgyűlés.
„21. § (4) A küldöttgyűlés hatáskörére és eljárására egyebekben a közgyűlésre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy határozatképtelenség esetén megismételt küldöttgyűlés nem tartható.”
Kovacs Balazs,
Mi az alapproblémád? A konkrét sérelem, ami miatt ezekbe az eljárási dolgokba belemásztál?
A cégbíróság erről tud, arra hivatkozik, hogy a törvényben előírt 1 éves határidő után hívtam fel rá a figyelmet. a Lakásszövetkezet tisztségviselője viszont azt nyilatkozta, hogy a felügyeleti szerv az ellenőrzések során mindent rendben talált, sőt volt olyan, hogy több éven keresztül a Felügyelő Bizottság elnöki tisztségét elhunyt szövetkezeti tagságát elvesztő személy töltötte be a Cégbírósági bejegyzés szerint.
A problémám az, hogy mivel lehet rávenni a felügyeleti szervet, hogy a benyújtott észrevételeim alapján folytassa le a lakásszövetkezet ellen a vizsgálatot?
Jogos.
drbjozsef,
Olvasd hozzá a 15. § (2)-t is. :)
osztap,
Igazad van, ezt nem figyeltem, de nem is szoktam nézni, mert én meg azt nem értem, hogy minek van ez egyáltalán, mikor a 15.§(1)-nek az "a"-"k" pontok kb. mindent is lefednek, amiben csak egy lakásszövetkezet dönthet, értelme van dönteni. Mit tanácskoznak a küldöttek? Hogy milyen magasra legyen levágva a fű a bejárat mellett?
„A megismételt közgyűlés határozatképes a megjelent szavazásra jogosultak számától függetlenül. ”
A kérdező végig küldöttgyűlésről ír, nem közgyűlésről. Előbbit a Lakszövtörvény 21. § szabályozza, és az utolsó bekezdés kifejezetten tiltja a megismétlést határozatképtelenség miatt. Miért? Nem tudom.
Kovacs Balazs,
Szerintem a kérdésedre Te is tudod a választ: Nem. Például mert a beszámolók nincsenek elfogadva. Ami miatt, nem azonnal ugyan, de a cégbíróság a lakszövöt megszűntnek fogja nyilvánítani.
De ez nem magától fog megtörténni. Például valakinek észlelnie kell, hogy a küldöttként szavazók nem szavazhattak volna, a küldöttgyűlés határozatképtelen volt, az ott hozott határozatok pedig érvénytelenek. Ha pedig vita van, ami gondolom várható, a bíróságnak kell ezeket kimondani. És az csak az első lépés, mert a cégbíróság csak ezután kezdhet a beszámolók hiányával foglalkozni. Amit ő sem nem fog (gyorsan) magától észlelni.
Mi a valódi problémád?
Ismét egy alaposan kidolgozott hozzászólás.
Az általam írt szempontból a lakszöv tökugyanolyan, mint a társasház, lásd : 2004. évi CXV. törvény, 15-16-17.§
Csak nem kk hívja össze, hanem igazgatóság, nem tulajdonosok szavaznak, hanem tagok.
De a lényeg pont ugyanaz. Lásd 17.§
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Milyen szempontot emelnél ki a kérdező esetére, ami amúgy nem analóg a társasházzal?
drbjozsef
Lakásszövetkezet, nem társasház.
„ Megismételt küldöttgyűlés időpontjáig sem lettek volna szövetkezeti tagok.a küldöttgyűlésen szavazók.”
Nem értem. A megismételt közgyűlés határozatképes a megjelent szavazásra jogosultak számától függetlenül. Aki meg nem jogosult szavazni, érvényes meghatalmazása sincs, azt el kell zavarni a picsába. Ki tartja ezt a közgyűlést, egy 5 éves?
A Küldöttgyűlésen szavazók, szövetkezeti tagsági viszony keletkezése nem felel meg az Alapszabályzatban előirtaknak, lakóhelyük nem szerepel a részközgyűlési körzetek épületei között. Megismételt küldöttgyűlés időpontjáig sem lettek volna szövetkezeti tagok.a küldöttgyűlésen szavazók.
Határozatképtelen közgyűlésen szavazni? De minek?
Ha az a kérdésed, joghatálya nincs a döntéseknek. De hát a gyakorlatban csak kell működjön valahogy a szövetkezet.
Egyébként miért határozatképtelen? Miért nem hirdettek negyed órával később megismételt közgyűlést?
Müködhet-e Lakásszövetkezet határozatképtelen küldottgyűléseken megbeszéutek alapján/mivel határozatokat nem hozhat a küldöttgyúlés/? A küldöttgyúlésen szavazók többsége, még tanácskozási joggal sem vehetet volna részt.
A szövetkezet nem jótékonysági egylet.
.
Más van a háttérben.
A manipulált és régen lejárt vízórák egyidejű cseréjével reális elszámolási adatok nyerhetőek.
Én is csináltam ilyet,írdekes módon negyedére csökkent a főmérő és a melékmérők közötti különbség.
Csutkamacko
„Még a közgyűlés előtt foglaltam időpontot a Vízműveknél, jeleztem ezt a Szövetkezet felé,
akik visszaírtak, hogy csoportos mérőóra csere lesz valami cégen keresztül”
Lehet anyagilag ezzel jobban jársz. Ha egy cég sok vízórát cserél ugyanabban a házban,
az általában olcsóbb szokott lenni, mint ha csak a tiedért megy ki valaki.
Igen!
Az elszámolás alapja a főmérő. Egy háromoldalú szerződés részese vagy. Szolgáltató-tulaj-fenntartó.
Ezen belül az elszámolás alanya a fenntartó,tehát meghatározhatja az elszámolás rendjét. Ha ki is fizetik a közös költségből annak csak örülhetsz.
Szeretném megkérdezni, hogy a Lakásszövetkezet kötelezhet -e, hogy rajtuk keresztül cseréltessem a lakásomban található vízórát?
Még a közgyűlés előtt foglaltam időpontot a Vízműveknél, jeleztem ezt a Szövetkezet felé, akik visszaírtak, hogy csoportos mérőóra csere lesz valami cégen keresztül, mondjam le az időpontot.
Közgyűlésről jegyzőkönyvet nem kaptam.
Köszönöm, szép napot minden kedves olvasónak!
borsika,
Lakszövtörvény 14/A. paragrafus.
Szabályzatminták nem szoktak ingyen repkedni, ha igen, az rendszerint olyan is. Szakmai egyesületek szoktak csinálni mintákat, akár könyvben is kiadva. Ez nincs ingyen, mert ők is dolgoztak vele. Itt el tudsz indulni:
https://www.tht.hu/…epviseletek/
Kérek szépen újra segítséget.
A kamerarendszer működtetésének szabályait hol találom? A Lakásszövetkezeti törvényben nem találtam. Persze attól lehet benne van.
Sajnos az elhalálozott elnökünk nem készítette el, sem ezt, sem az Adatkezelési szabályzatot, sem az Adatvédelmi tájékoztatót.
Most új elnököt választottunk és igyekszünk minden szabályzatot elkészíteni a szövetkezetet rendbe tenni.
Hol találok mintát ezek elkészítéséhez?
Köszönöm szépen
PajtiP,
Biztos én vagyok tompa, de akkor a lemondott elnök minek "választtatta" meg magát?
ezt a megbízottat nevezi az Alapszabály felügyelőnek - ügyvédi ellenjegyzéssel
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02