Lakásszövetkezet

lindibindi # 2013.05.13. 13:59

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy a Lakásszövetkezetek tisztségviselőinek lehet egy közös költség tartozása?
A 2004. évi CXI. törvény a lakásszövetkezetekről 30. § (1) bekezdése leírja, hogy ki nem lehet tisztségviselő a Lakásszövetkezeteknél. Aminek a d) pontja szerint:

1. aki lakásszövetkezetnél folytatott tevékenységével összefüggésben keletkezett, jogerősen megállapított fizetési kötelezettségének nem tett eleget;

Ezt én nem a közös költségre értelmezném...
Legyen szíves valaki segíteni az értelmezésben.

Köszönöm szépen.

Dudi01 # 2013.05.09. 20:20

Segítséget szeretnék kérni, ami nagyon sürgős lenne! 2011 márciusában kiléptünk a lakószövetkezetből, mert nem voltunk megelégedve a munkájukkal( tatarozáskor mi szereztük a kivitelezőt, anyagot vásároltunk, szaladgáltunk. Ha hiba van, mi keressük a mestert, aztán visszük a számlát hogy utólag fizessenek)Kérésünknek megfelelően töröltek is bennünket a szövetkezeti lakók névsorából. Amikor ezt kértük jeleztük, természetesen a ház felújításának költségeit továbbra is befizetjük az alapba, de bármely más költséget (8 lakás van a házban) számla ellenében a lakásunkra eső részt kifizetjük. Soha egyetlen fillérrel nem tartoztunk, mivel idős emberek laknak itt, szinte mindent mi intéztünk, volt hogy 150000.- Ft-ét vettünk előre anyagot a tetőjavításhoz. Kérdésem a következő: miért kell nekem fizetnem a lakószövetkezetnek havonta 2000.-Ft-ot irodafenntartásra, az iroda takarítására,az iroda villanyszámlájára a lakószövetkezetben dolgozó emberek bérére, ha nem vagyok a szövetkezet tagja. Kérdeztük a jogi képviselőjüket, válasz helyett egyszer jött egy fizetési felszólítás, újra kérdeztünk, azt mondták majd válaszolnak ha ráérnek. Azóta eltelt idő, csend és most kaptunk jegyzői fizetési felszólítást. Nem értem, ha van egy horgászbotom, akkor fizetnem kell a horgászegyesületnek ha nem veszem igénybe a szolgáltatását? Én kiléptem, elfogadták, miért kell nekem Őket és az irodájukat eltartanom?

zsofinyec # 2013.04.13. 15:52

Köszönöm az eddigi válaszokat, nem éppen megnyugtatóak!
Zsofinyec

ObudaFan # 2013.04.13. 12:20

A lakásszövetkezetekről szóló törvény szerint a határozatképtelen vagy az ilyen okból berekesztett közgyűlés esetén a határozatképtelen közgyűlést követő 15 napon belüli időpontban az eredetivel azonos - a közgyűlés berekesztése esetén az ezt követően fennmaradó - napirenddel újabb közgyűlést kell tartani (a továbbiakban: megismételt közgyűlés). A megismételt közgyűlés az eredeti közgyűlés meghívójában az eredeti közgyűlés határozatképességétől függő feltétellel a határozatképtelen közgyűlés napjára is kitűzhető, ha az alapszabály ettől eltérően nem rendelkezik. A megismételt közgyűlés a megjelent tagok számára tekintet nélkül határozatképes.

Ha ennek ellenére a határozatot jogsértőnek tartod, több lehetőséged is van. A lakásszövetkezet bármely tagja és nem tag tulajdonosa, továbbá az állandó (időleges) használati jog jogosultja keresettel kérheti a bíróságtól a lakásszövetkezet vagy bármely szerve által hozott olyan határozat hatályon kívül helyezését, amely jogszabályba, a lakásszövetkezet alapszabályába vagy más belső szabályzatába ütközik. Ez a jog érvényesen nem zárható ki. A keresetet a határozat közlésétől számított hatvan napon belül kell a lakásszövetkezet ellen benyújtani. A keresetindításnak a határozat végrehajtására halasztó hatálya nincs, de a bíróság a határozat végrehajtását - kérelemre - felfüggesztheti.

A lakásszövetkezet törvényességi felügyeletét a lakásszövetkezet székhelye szerint illetékes cégbíróság látja el a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvény rendelkezései szerint.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.13. 06:26

A lakásszövetkezetekre első sorban a lakásszövetkezetekről szóló törvény vonatkozik. A Ptk. 44. § 96 óta nem hatályos, törölték.

senkiobuda (törölt felhasználó) # 2013.04.13. 06:17

Tisztelt Zsofinyec!

Jól látom, hogy nem tolonganak a szakma jeles képviselői,a mundér becsületének védői?

"Úgy tudom a lakásszövetkezetekre a PTk 44 § -a vonatkozik"
Valószínű így van, de egy elszánt lakásszövetkezeti vezetőnek ez semmit nem jelent, mint ahogy van olyan, aki nem veszi tudomásul/figyelembe a lakásszövetkezetekről szóló törvényt sem, azzal ellentétes alapszabályt készít, amit "természetesen" elfogad a közgyűlés.

zsofinyec # 2013.04.10. 18:03

Lakásszövetkezetünk 35 milliós hitelt akar felvenni fűtéskorszerűsítésre. Ezt a szövetkezet venné fel és nem lenne jelzálog a lakásokon. A közgyűlésen 82 lakóból 30 volt jelen és 20 szavazott igennel.
Kérdésem, hogy megtehetik - e hogy 20-an szavaznak 80 lakó 5 éven át havi 7000 Ft-os törlesztőjéről? Ráadásul a munkák nagy felfordulással járnának, az egy csöves rendszert 2 csövesre cserélnék, át kell fúrni minden mennyezetet. Ki téríti meg a lakásban keletkezett kárt- mivel sok lakás nemrég lett felújítva?
Úgy tudom a lakásszövetkezetekre a PTk 44 § -a vonatkozik, vagyis egy hitel felvételről a lakók 100%-a dönt. Igaz ez ránk is? Köszönettel: Zsofinyec