Lakásszövetkezet

sorbit_4 # 2016.11.05. 13:35

Tisztelt nanemaaa

Köszönöm a választ. Elolvastam a hivatkozott jogszabályt, de az engem leginkább érdeklő kérdésre nem találtam választ. Vajon a szövetkezeti tagok kaphatnak-e betekintési jogot az általuk befizetett felújítási alap felhasználásának műveleteiről? Itt konkrétan arról van szó, hogy vannak (sajnos) közös költséget nem fizető tulajdonosok. Az ő elmaradásukat a szövetkezet egyszerűen a lakókörzet felújítási alapjából (ami a közös költség egy részéből képződik) pótolja. Állítólag időnként indít fizetési meghagyásokat (ezek többnyire sikertelenek). Ennek részleteiről (különösen az közös költséget nem fizetőkről) a szövetkezet nem ad tájékoztatást a tagoknak, a nem fizetők személyiségi jogaira hivatkozva. Ez jogszerű? A szövetkezet közvetítésével a nem fizető anoním tagok szépen leszipkázzák a közös költséget. Nem csoda hogy a fizetési morál persze egyre romlik. Tehát továbbra szeretném, ha valaki válaszolni tudna a kérdésemre.
Előre is köszönöm:

sorbit4 (alias TGabor)

nanemaaa # 2016.10.27. 13:13
sorbit_4 # 2016.10.27. 10:00

Szövetkezeti lakás problémák:

Nincs senki aki elgazítást tudna adni???

Üdv: sorbit4 (Alias: TGabor)

sorbit_4 # 2016.10.23. 11:22

Szövetkezeti lakás problémák:
(először véletelün egy másik fórumba tettem:
"Közös képviselő felelősségre vonása és egyéb problémák!" mivel nem tudtam, hogy Lakásszövetkezetre van külön is)

Kb. 7 hónapja vásároltam egy lakást amely egy gigantikus lakásfenntartó szövetkezethez tartozik (65 körzete van, a mi házunk csak az egyik). Lassan ismerkedem a szabályokkal, és sok furcsasággal találkozom. Sajnos van(nak) közös költséget nem fizető tulajdonos(ok). A szövetkezet egyszerűen a felújítási alapunkból levonja az ő részüket. Nem tudhatjuk meg, hogy ők kik (kezdetben csak 1 volt, most már 3), mert állítólag a személyiségi jogok védik őket. Kérdezem, hogy az érdeksérelmet szenvedők (hiszen a felújítási alapot mi fizetjük) nem tudhaják meg az okozók kilétét? Vagy ez csak kamu a szövetkezet részéről. Sajnos a lakókörzet képviselő(jének BT-je) szerződéses viszonyban van a szövetkezettel és gyakorlatilag a szövetkezet szócsöve. A pénzügyi manipulációk átláthatatlanok. További kérdésem, hogy jogom van-e betekinteni a lakókörzetünkhöz tartozó pénzügyi műveletekbe, mivel a körzeti megbízott csak összesített számokat ismertet és nem tudjuk, hogy mi van mögötte. Egyre több lakó elégedetlenkedik. Legutóbb a 05.30-i (2015 évet záró) részközgyűlésen a körzeti képviselő által előterjesztett határozatokat, csak kiegészítésekkel fogadtuk el. Azóta sem készült el a jegyzőkönyv, pedig az alapszabály szerint 15 napon belül ki kellett vona a lépcsőházakba függeszteni. Akkor ez a részközgyűlés érvénytelen?

big_tits # 2016.10.05. 11:01

DMária
Törvényi előírás nincs egyikre sem.
Amit elfogadtok.

DMária # 2016.09.28. 13:03

Szeretném megkérdezni, hogy Lakásszövetkezeti ügyvezető elnöknek milyen szakmai, vagy iskolai végzettséggel kell rendelkeznie? Kötelező elvégezni a társasház kezelői tanfolyamot? Köszönettel, Szamvitel

sandel # 2016.09.11. 18:30

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.11. 17:59

Ha kaptok ajánlást, akkor azt rögzítitek. Ennyi.

sandel # 2016.09.11. 16:49

Nincs senki, aki tudná a kérdésemre a választ?

sandel # 2016.09.09. 17:55

Tiszteletem!
Lakásszövetkezetünk jelenlegi vezetőségének megbízása októberben lejár. Közgyűlésen 2 fő jelölő bizottsági tag lett választva, ( az egyik én vagyok ). Megjegyzem, egészen véletlenül lettünk azok, mivel senki sem akarta vállalni a feladatot és teljesen laikusak vagyunk a témában. A szövetkezeti tagok között dúl a háború. Az egyik azt mondja, hogy pályázatot kell kiírni, a jelentkezőkből össze kell állítani a jelölhetők listáját és ezzel felkeresni a tagokat. A másik szerint először fel kell keresni a lakókat, hogy van-e jelöltjük és utána a jelölteket nyilatkoztatni, hogy szeretnének-e indulni a választáson.

Kérdésem
Mi a feladata a jelölő bizottsági tagoknak?
Mi a pontos menete a jelöltállításnak?
Stynky # 2016.08.20. 15:19

Tisztelt Jogi Fórum!

Lakásszövetkezetünkben a Felügyelő Bizottság le akarja mondatni az Ügyvezető elnököt. Az írásbeli beszámolóban, a májusi közgyűlésen mindent rendben találtak. Azonban nyílt tacepaók sorozatával üzengetnek az elnöknek, folyamatosan, nyíltan zaklatják. Ebben a légkörben az elnök nem akar velük együtt dolgozni. A közgyűlés megszavazta, hogy az elnök maradjon. Fentiek miatt szeretnénk a Felügyelő Bizottságot visszahívni, de ilyen indokra nem találok rendelkezést.
Kérdéseim a következők:

• Lehet e összeférhetetlenség címén visszahívni a FB.-t,
  • Ha igen hogyan kezdjünk hozzá,
  • kell e előre tájékoztatni őket erről,
  • meg kell e hívni őket a rendkívüli közgyűlésre (a közgyűlés mondatja le őket)
  • külön napirendi pontban kell meghatározni a szándékot
  • milyen megoldás lehetséges

A törvényben ilyen címen nem szerepel visszahívhatóság.
Lényeg, hogy az Elnök nem hajlandó velük dolgozni, a lakók akarata viszont az, hogy az Elnök minden képpen maradjon!

Köszönettel
Stynky

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.19. 11:00

Határidő nélkül.

Honyi # 2016.08.19. 10:25

big_tits
Az alábbi kérdésedre kaptál választ, esetleg privátban? A kapott válasz engem is érdekelne! :)

"A Határozatok könyvét kötelező vezetni a Lakszövnek? És meddig kell megőrizni azt, vagy az összegyűjtött határozatokat?"

big_tits # 2016.07.30. 16:20

A Határozatok könyvét kötelező vezetni a Lakszövnek? És meddig kell megőrizni azt, vagy az összegyűjtött határozatokat?

MajorDomus # 2016.07.27. 17:51

Ha kiváltok 2 megoldás van. Megegyezni a szövetkezettel, vagy pereskedni. A szövetkezet kérhet pénzt a tulajdona használatáért.

Bele fog egyezni a kiválásba ha anyagilag nem jár rosszul.

Fehersrac # 2016.07.26. 17:44

Tisztelt MajorDomus!

Segítség kellene lakásszövetkezetből való kiválás ügyében. Amit tudok, hogy a lakók 1/10-e kezdeményezheti, de 100%-ban el kell fogadni az alapító okiratot. Mindez a közgyűlésen megy végbe, ami nem tiszta az a vagyonmegosztás. Kell-e nekünk lakástulajdonosoknak fizetni a Lakásszövetkezet felé a tulajdonában lévő lépcsőház és a telek miatt. Ha igen akkor ennek mi a menete és hogy ez nagyságrendileg mekkora összeg, mert egy megyeszékhelyen lévő 6 lakásos társasház telekárában és lépcsőház árában nem hiszem hogy bárki tisztában lenne....

MajorDomus # 2016.07.08. 19:42

Az alapszabály megtámadása sokkal költségesebb lesz mint amit a szövetkezet kér tőled.

Milyen időtartamra adtad ki a lakást?

Christina.Christina # 2016.07.08. 07:52

Köszönöm a "segítőkész" és "kimerítő" választ MajorDomus. A kérdés az ötszörös szorzóra és a +60%-ra vonatkozott és nem arra, hogy ki és milyen jogon lakik a lakásomban...

MajorDomus # 2016.07.07. 21:12

Még mindig elküldheted
a 2,, ismerőst,,!

Christina.Christina # 2016.07.07. 20:13

Szeretnék az alábbi kérdésben segítséget kérni:

Lakástulajdonos vagyok egy angyalföldi társasházban. A lakásom használatát ideiglenesen átengedtem két ismerősnek. A ház szövetkezetének tisztességesen be is jelentettem a két új lakó nevét, akik ezután meg is küldték nekem az újrakalkulált közös költséget ÖT főre vonatkozóan. Ötszörös szorzóval számolva a víz átalányt, a szemét díját, valamint a felújítási és üzemben tartási költséget +60%-kal megtoldva. A ház Alapszabályára hivatkoznak (aminek utána is néztem, valóban tartalmazza sajnos), hogy ha nem lakik a lakásban a tulajdonos, vagy közeli hozzátartozója, akkor ez így van és kész, fogadjam el. Sok kiadott lakásban előfordult az ő állításuk szerint, hogy több fő lakott a lakásban, mint amennyit bejelentettek, így ezzel védik ki a többlet költséget. Úgy érzem, hogy én tisztességesen és pontosan bejelentettem a lakásban lakók számát, s a korábbi rossz tapasztalataikra és csalókra hivatkozva engem is hátrányosan megkölönböztetnek, engem is egy olyan kalap alá vesznek, amibe nem tartozok. Ezzel az ötszörös szorzóval és +60 %-kal meglehetősen sok pénzt kivesznek a zsebemből, s úgy érzem hogy teljességgel jogtalanul. Érdeklődnék, hogy ez valóban megtehető-e a szövetkezet részéről, s ha nem, lenne-e értelme megtámadni a ház alapszabályában foglaltakat?

Előre is köszönöm a válaszokat, nagyon el vagyok keseredve...

Honyi # 2016.05.31. 08:15

Tisztelt MajorDomus!

Írhatok privátban Önnek?

koboldocska (törölt felhasználó) # 2016.05.31. 06:24

Tisztelt MajorDomus!

Itt valami félreértés van!

Itt valami egész más van :-s Alapszabályban van rögzítve a szövetkezet elővásárlási joga. (Ha jól emlékszem a LszTv lehetőségként érinti) Előterjesztésre került határozati javaslatként, a hogy a szövetkezet vásárolhasson lakásokat. Szubjektív vélemény, hogy ezzel és a lemondó nyilatkozat kiadásának személyhez kötésével biztosítva lesz az élethosszig tartó megbízatása.

Vízóracserénél úgy érzékeltem, hogy Ön mintha némi rosszindulatot vélt volna a "természetesen nem a Vízművek által minősített céget választja" megjegyzésemre vonatkozóan. Nos, nem azon cégek közül választott, és ezért kb. 7.000 Ft-tal többe
kerül a vízóracsere.

MajorDomus # 2016.05.30. 19:06

Itt valami félreértés van!
a szövetkezetnek nincs elővásárlási joga a tag lakására! Miért kell lemondó nyilatkozat?

koboldocska (törölt felhasználó) # 2016.05.30. 11:28

Tisztelt MajorDomus!

Jól értem, joga van vevő személyes adatait is kérni a lemondó nyilatkozathoz?
Továbbá: eladó lakásra jelentkezett vevő, tulajdonos kéri a lemondó nyilatkozatot az elővásárlási jogról. Minden jogkörrel felruházott (:-s) lakásszövetkezet képviselője azt mondja, 30 nap. 29. napon közli, hogy az adott vételárnál magasabbat kínáló vételi szándékkal rendelkező személy van, tehát nem adja ki (meg) a lemondó nyilatkozatot. Apró szépséghiba, hogy a magasabb összeget ajánló vevőjelölt ingatlanirodánál jelentkezett vételi szándékkal, azaz az ingatlanközvetítőn keresztül folyik az értékesítés. Tehát amit nyerünk a réven veszik a vámon, vagy fordítva, nem kizárható az ingatlaniroda és a lakásszövetkezet közötti kapcsolat.

Tehát a saját tulajdonú ingatlanomat nem adhatom annak és annyiért, akinek és amennyiért szeretném. :-s

Honyi # 2016.05.29. 18:43

Tisztelt MajorDomus!
A "Nem!" válasz az nekem szólt? (Ügyvezető munkaköri leírásához betekintés kéréssel kapcsolatban?)
Ha ez így van, meglepő, mert az igazgatóság elnökének és akinek kiadta a könyvelést, a közös költségünk 43 %-a az ő bérük!