kizárólagos használat vs többlethasználati díj

Efhetven # 2013.07.10. 13:01

Üdv!
Négy éve elváltam, azóta tart a kálváriám a volt feleségem jószándékából. A válás feltételeinek meghatározását a volt feleségem által előzőleg írt, és általam könnyelműen aláírt megállapodásra - amelynek kétséget kizáró bizonyító erejét jelenleg sem ismerem el - alapozta a bíróság. Az egyezség tartalmát azonban a tárgyaláson nem vitattam, gyakorlatilag az abban foglaltak kerültek a végzésbe is.
Az egyezség a vonatkozó kérdésben a következőket tartalmazza: " Efhetven az ingatlant ...-án elhagyta, ...-nétól az ingatlanból tulajdoni része alapján bérleti díjra nem tart igényt, sem most, sem a jövőre nézve.
Ehhez képest a válóperi jkv., illetve végzés így fogalmaz:"...felek megállapodnak abban, hogy a közös tulajdonukat képező ingatlan kizárólagos használata a felperest (volt feleség) illeti meg."
Lelépésről, többlethasználati díjról, pláne bérleti díjról említés sincs.
Akkor még az ingatlanban lakott két felnőttkorú gyermekünk is, de róluk sem esik szó. Azóta a nő egyiküket már kitiltotta, kidobta a házból, másikuk pedig - aki után, mivel még tanul, tartást is fizetek - gyakorlatilag a barátnője albérletében él, és csak rendszertelenül, alkalmanként tölt folyamatosan néhány napot a házban. Ezt a nő a saját, természetben lerótt tartási kötelezettségének tekinti, és úgy gondolja, hogy így egálban vagyunk. Lényegében én, mint társtulajdonos sem mehetek be, ha megjelennék ott, hamarosan érkezne egy járőrautó is.
Így tehát a nő gyakorlatilag egyedül él a több mint 1000 nm-es, parkosított telken álló, 6 szobás (plusz a szokásos egyebek), 170 nm-es házban, és ezen felül használja a garázst, valamint a további, mintegy 70 nm-nyi hasznos melléképület-sort is.
A váláskor egyenlő tulajdonjoggal rendelkeztünk, ez később a nő javára kb 60-40%-ra változott. A jelzálogkölcsönt elvileg 50-50%-ban fizetjük, bár a volt feleség gyakran, mint jelenleg is, elmaradásban van.
A válás óta folyamatosan próbálom meggyőzni, hogy adjuk el a házat, de ő mindennek ellent mond, amit én kérek vagy javaslok, pedig tudom, hogy a házat alig tudja fenntartani. Hirdetem is a házat, lenne is vevő jó áron, de hiába, a nő mindent meghiúsít, a bosszúvágy erősebb benne, mint a józan ész. Rosszhiszemű, sokszor kifejezetten szerződésszegő magatartása más módokon is megnyilvánul, de ezt itt részletezni nem kívánom.
Kérdésem:

• a tények ismeretében van-e jogom, perbeli esélyem többlethasználati díj követelésére, amellyel az eladás felé terelhetném eddigi hajlíthatatlan szándékát?
  • van-e egyéb olyan lehetséges teher, amelyet jogszerűen követelhetnék tőle, és amellyel ugyancsak nyomást gyakorolhatnék rá
  • milyen lehetőség van a közös tulajdon megszüntetésére, tudva azt, hogy a fizetésén kívül más bevétele, tartaléka nincs, így engem kifizetni nem tud, (olyan hülye pedig nem létezik, aki az én saját részemet megvenné), e tekintetben pedig nekem sincs sem lehetőségem, sem szándékom az ő részének megváltására, lévén, hogy nagyságrendileg 20milliós ingatlanról van szó.

Nyomatékosítanám, hogy semmilyen tisztességtelen, etikátlan lépést nem kívánok vele szemben megtenni, nem kívánom kisemmizni, ellenkezőleg, tisztességesen szeretnék vele elszámolni, hogy végre megszabaduljak a terhektől, tőle, és többek között attól, hogy a házat és más dolgokat kvázi zsarolási alapként használhasson fel velem szemben.
Köszönöm, és várom a segítő felvilágosítást.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.10. 13:27

Kérheted a kizárólagos használat megszüntetését. De biztos, hogy vissza akarsz költözni?

Efhetven # 2013.07.10. 13:46

Én egyáltalán nem akarok visszaköltözni. Én szabadulni akarok a háztól. És ha ez nem megy máshogy, akkor többlethasználati díjat követelek tőle. A kérdés, hogy tehetem-e?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.10. 13:58

Többlethasználati díjat az a tulajdonos követelhet, aki használni szeretné az ingatlant, de a tulajdonostárs megakadályozza.

Bobba # 2013.07.18. 19:20

Udv, volna egy kerdesem: adott egy ingatlan ahol A 50%-ban tulajdonos, B es C pedig 25-25%-ban. Az ingatlan 94nm, 3 kulonallo szoba, nagy etkezos konyha, hatalmas eloszoba, spejz, wc es furdo helyisegekkel. "A" nem tartozkodik eletvitelszeruen a lakasban, neha jon ekkor a legkisebb szoba (15 nm) az ove, ami egyebkent zarva van de van a lakasban hozza kulcs ha barmi miatt be kene jutni. "B" elettarsa bekoltozott 2008 ev vegen anelkul hogy errol A es C meg lett volna kerdezve, ok a legnagyobb (25nm) szobaban laknak. B elettarsa nem volt epp alkalmazkodo es rengeteg konfliktus alakult ki B es C kozott aminek sulyos testi sertes es rendorsegi ugy lett a vege (B jelentette fel C-t 2010 decembereben, az ugynek meg nincs vege), majd C-nek is lett elettarsa 2011 juliusaban aki be is koltozott a lakasba, ok laknak a kozepso (16,5nm + 2nm erkely) szobaban. B elettarsa folyamatosan provoklta C-t es annak elettarsat (hatha sulyosbitani tudja a rendorsegi ugyet), ezert C elettarsaval alberletbe koltozott. A szobajuk zarva van, de a lakas tobbi reszeben (konyha, eloszoba, furdo, wc, spejz) semmit nem tarolnak igy azokat gyakorlatilag csak B es elettarsa hasznaljak. Mivel az adott onkormanyzatnal egy tulajdonos hozzajarulasa eleg volt ahhoz hogy B az elettarsat allandora bejelentse, igy C nem kenyseritheti tavozasra. Kerhet-e C valamilyen tobblethasznalati dijat?? A lakast C nem kifejezetten onkent hagyta el, hiszen folyamatos provokacionak volt kiteve es foleg nem a visszateres szandeka nelkul!! C es elettarsa augusztusra var babat igy ertelemszeruen harman nem szeretnenek egy szobaban lakni es foleg nem szeretnek a csecsemot ilyen attrocitasoknak kitenni!!! Viszont C fizet havonta kozel 15.000ft-ot a lakas raeso torlesztojere es kozos koltsegere ami egy alberlet es egy ujszulott mellett igen nehez lesz. Mit lehet tenni??? A lakas eladosorban van, de nem kel el megfelelo aron!! Ez pl. kenyszeritheto-e hogy lejjebb vigyek az arat mig el nem megy??
Az hogy B elettarsa folyamatosan inzultalja C-t nem jelenti-e hogy ezzel B megserti C hasznalathoz fuzodo jogait es erdekeit azzal hogy egy olyan szemely lakik ott C beleegyezese nelkul aki mellett C nem elhet nyugodtan sajat tulajdonreszu ingatlanaban??? Ki lehet-e valahogy tenni B elettarsat a lakasbol?? Ha nem, akkor lehet- e tobblethasznalati dijat kerni a tobbi helyiseg miatt amit csak ok hasznalnak. Ha C kiuriti es nyitvahagyja a szobajat akkor arra lehet-e tobblethasznalati dijat kerni vagy csak akkor ha birtokba is veszi B ss elettarsa??? A kozos koltseg tartalmazza a vizhasznalatot is amit ify C egyaltalan nem hasznal (A alkalmankent, nagyon ritkan). Kikenyszeritheto-e a vizora felszerelese es koltsegeinek megosztasa azert hogy ezaltal csokkentheto legyen a kozos koltseg C-re eso resze, a vizet meg fizesse az aki ott lakik??? Vagy mit lehet es mit erdemes tenni?
C eleg ketsegbe esett mivel a baba erkezesevel es igy elettarsa munkabol valo kiesesevel jelentosen csokken a beveteluk es nem fogja tudni fizetni a 15.000-et a lakasra amiben nem tud lakni.

Elnezest hogy hosszu lett es foleg hogy hianyoznak az ekezetek de minden reszletet le akartam irni. Nagyon varnek valaszokat minel elobb!!!!

szkati.bcs # 2013.10.21. 10:30

Üdvözlöm!
Ketten vagyunk testvérek. Vidéken egy 100 nm-es családi házat szüleink építettek. (Én már 30 éve a fővárosban élek.) A jobb megélhetés reményében a vidéken élő testvérem a családi ház felét átalakította üzletté, melyben ő és családja dolgozott éveken keresztül. Szóbeli megállapodásunk volt, ha nem megy az üzlet,akkor ő visszaállítja a családi házat eredeti állapotába. Pár évig jól ment az üzlet, megéltek szépen belőle, de testvérem nem fizette az előírt kötelezettségeket a NAV felé. Az üzlet már nem ment jól, bezárta. Felköltöztettem vidékről a testvéremet, és beajánlottam őt a saját munkahelyemre, ahol mai napig is dolgozik.
Megbeszéltük, hogy eladjuk a családi örökséget, a házat. Ekkor közölte velem a testvérem,hogy szerinte neki a családi ház árából 1 MFt-tal több jár, mivel ő ennyit költött az üzlet kialakítására. Én ezt nem tartom jogosnak, mivel ő évekig hasznot húzott a közös tulajdon használatából, megélt belőle egész családjával. A szóbeli megállapodást nem tartotta be, hogy visszaállítja családi házzá. Évek óta hirdetjük, és nem tudjuk eladni, mert így már nem egy nagy családi házat kívánunk eladni, hanem egy fél családi házat másfél szobával, plusz az üzletet. Családi házat többen vásárolnak, mint üzletet.
Kérdésem, hogy ebben az esetben kinek milyen követelése lehet a másikkal szemben?

anya074 # 2013.11.09. 18:32

Kérdésem az lenne,hogy váláskor megkaptam a kizárolagos használati jogot,töblethasználati dij nélkül.A volt férjem kijelentette hogy önként a visszatérés szándéka nélkül elköltözött.Más lakcimen lakott már.Bennevan a biroi végzésben hogy ezen az lakcimen követelése nincs.Ő 2hónap mulva megnösült.Most ott tartunk hogy én nyáron elmentem másik városba dolgozni,ő addig a kis családjával beköltözött az ingatlanba.Kiakarták nekem az ingatlant fizetni,de mivel havi részletbe fizették volna,de követelte hogy az ingatlant azonnal irassam a nevére,én nem egyeztem bele.Vettek a háztol 2háznyira egy családi házat,de fojamatosan átjárnak az ingatlanomba,azzal az indokkal hogy 50%a a volt férjemé.Jegyzői engedélyel zárat cseréltem,de ma feltörték.A rendőr annyit mondott hogy megteheti mert tulajdonos.Èn a 3gyerekkel anyáméknál lakom,mert nemérzem ott bisztonságba magam.Minden nap megy a házhoz hol fát vágni hol disznot etettni.Mit tudok csinálni,ha még a rendőr se veszi figyelembe a biroi végzést.Én a 3gyekekkel 2010ota arra a lakcimre vagyok bejelentve.Köszönöm válaszát.

szkati.bcs # 2017.07.16. 07:26

Ketten vagyunk testvérek. Vidéken egy 100 nm-es családi házat szüleink építettek. (Én már 30 éve a fővárosban élek.) A jobb megélhetés reményében a vidéken élő testvérem a családi ház felét átalakította üzletté, melyben ő és családja dolgozott éveken keresztül. Szóbeli megállapodásunk volt, ha nem megy az üzlet,akkor ő visszaállítja a családi házat eredeti állapotába. Pár évig jól ment az üzlet, megéltek szépen belőle, de testvérem nem fizette az előírt kötelezettségeket a NAV felé. Az üzlet már nem ment jól, bezárta. Felköltöztettem vidékről a testvéremet, és beajánlottam őt a saját munkahelyemre, ahol mai napig is dolgozik.
Megbeszéltük, hogy eladjuk a családi örökséget, a házat. Ekkor közölte velem a testvérem,hogy szerinte neki a családi ház árából 1 MFt-tal több jár, mivel ő ennyit költött az üzlet kialakítására. Én ezt nem tartom jogosnak, mivel ő évekig hasznot húzott a közös tulajdon használatából, megélt belőle egész családjával. A szóbeli megállapodást nem tartotta be, hogy visszaállítja családi házzá. Évek óta hirdetjük, és nem tudjuk eladni, mert így már nem egy nagy családi házat kívánunk eladni, hanem egy fél családi házat másfél szobával, plusz az üzletet. Családi házat többen vásárolnak, mint üzletet. 5 éve kiadta albérletbe a ház másfél szobás részét, annak bevételével soha nem számolt el, azzal ő rendelkezett, hogy SZJA-t fizetett-e utána, nem tudom.
Kérdésem, hogy ebben az esetben kinek milyen követelése lehet a másikkal szemben?

nonolet # 2017.07.16. 09:47

Bobba.

Az élettárs nem tehető ki, hisz jogszerűen költöztette be B, mint tulajdonos.

Használati díj aligha kérhető,
mivel (úgy tűnik) nem vagy kitiltva,
csak önként nem akarsz ott lakni.

A hitelt fizesd! ne légy hülye.
Mert, ha a bank asztalt borít a nem fizetés miatt,
akkor nagyon gyorsan komoly bajba kerülsz, anyagilag.

A rezsit és egyéb közös költséget ne fizesd inkább.
Hisz nem laksz ott.
Akinek ez nem tetszik, majd beperel, ha akar...

-

A jó megoldás egyébként a közös tulajdon MEGSZÜNTETÉSE!!!

Mivel gondolom te nem tudnád megvenni A és B részét tőlük, így erre 2 gyakorlati lehetőséged van.

1.
Felkínálod a részed megvételre A-nak és B-nek is.

• mondjuk a reális piaci ár 80%-án
  • 30 nap nyilatkozási határidővel

és

• további mondjuk 60 nap szerződéskötési+fizetési határidővel

Plusz, azzal, hogy

• ha mindketten ráharapnak, akkor licit lesz
  • ha egyikük sem, akkor per indul a közös tulajdonlás felszámolására...

Ha valamelyikük akarja és képes is rá
akkor
megveszi a részed és a pénzzel távozol.

A 20% engedmény nem igazán veszteség
a gyors és per mentes szabadulásért !

Az esetleges ellenajánlatot is, ha kapsz
kiértékeled és vagy elfogadod vagy nem.

2.

HA egyikük sem harap rá a 30 nap alatt.
Vagy ha ráharap, de nem tudtok megegyezni az árban.
Akkor pedig pert indítasz a "Közös tulajdon megszüntetése" iránt a bíróságon.

Ekkor a bíróság dönt majd el, hogy

• ki, hogyan, mennyiért vegye meg részed

vagy

• ha nem alakul ki megoldás, akkor

végül árverés lesz az EGÉSZ ingatlanra.

A per végén
így mindenképpen szabadulsz a közösből,
és remélhetőleg pénzzel zsebedben.
(fennálló hitel témától is függ az egyenleg)

-

Szóval, kezdj el megszabadulni
ettől a közös tulajdontól, mielőbb, szerintem.
(közös eladás úgysem lesz vélhetőn soha)

De addig is, amíg sikerül szabadulni
fizess a banknak hiánytalanul!

nonolet # 2017.07.16. 10:22

szkati.bcs.

A ház fenntartási költségeit ki fizette?
Gondolom csak a tesó egyedül...

Szóval. kb egálban vagytok szerintem.

-

De ha nem, akkor is fogas kérdés,
hogy
érdemes-e belemenni egy elszámolási vitába.
Ami szinte biztosan megrontja végül a kapcsolatot...

Ami volt elmúlt, tojni rá!

Ami most van az az, hogy:

"Évek óta hirdetjük, és nem tudjuk eladni,"

Ez itt a fő probléma!
Először is új árat kell kitalálni az álomár helyett.
Olyat amiért MEG IS veszik!!!!!

Aztán lehet eltűnődni a kapott pénz elosztásán.

Egyébként én azzal sem foglalkoznék,
ha
a tesóm 1 millióval többre tartana igényt.

Vigye, legyen vele boldog, ennyit megér a békesség!
Hisz csak párhavi-félévi "pesti" fizetésről van szó.
Nem komoly tétel... valójában.

nonolet # 2017.07.16. 10:34

anya074

Az, hogy ki hová van bejelentve semmit nem számít!!!
A lakcím semmilyen jogot nem ad senkinek.

Jogot ad

• a tulajdonlás

és

• a birtoklás

(benne lakás tulajdonosként, haszonélvezőként
vagy szívességi lakóként, bérlőként)

--
"váláskor megkaptam a kizárolagos használati jogot"

Ha használni akarod, akkor érvényesítsd a jogod!!!!
Azaz perelj és majd kicsukják...

"én nyáron elmentem másik városba dolgozni"

Ha MÁR nem tartasz rá igényt az más eset...

-

A rendőr annyit mondott hogy megteheti mert tulajdonos

Mivel neked van kizárólagos használati jogod,
így ezt nem teheti meg!

Az engedélyed nélkül be sem mehet... magánlak sértés.

Ne a rendőre foglalkozz.
Hanem érvényesítsd a jogod!

Mivel
vélhetően 1 évnél már régebbi ez az ügy
így a bíróságon kell pert indítanod ellene.

Idővel majd lesz ítélet amit a rendőr végrehajt.
...és akkor visszakapod a kizárólagos használatot .

-

Amúgy meg vedd meg tőle részét, ha tudod.
Az a biztos megoldás...

MajorDomus # 2017.07.16. 18:56

Szkati

Azt ne várjátok meg mig a Nav veszi i ki a ház árából az szja tartozást.