Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Ingatlanirodával kötött szerződés felmondása

Zoltanuss # e-mail 2017.05.17. 19:53

Van egy másik szituáció is.- Ez a lakás bérbeadás.

Itt még gázosabb az ingatlanirodával való szerződés.

Mert nyilván neki az a célja, hogy minél előbb bérlő jelöltet hozzon és túl legyen a procedurán.
Csakhogy a bérbeadás egy nagyon bizalmi valami. Vannak emberek akiknek nem szívesen sőt egyáltalán nem adja ki az ember az ingatlanát.
És ezt nem kell megindokolni, hogy miért.

Mert !!!!
Anno régen engem is próbáltak az ilyen un. tolakodós ingatlanosok megkeresni. Majd mindig leráztam őket, mert az állításukkal szemben ők nem kiadják az ingatlant csak érdeklődőket hoznak. Aztán , hogy kinek adom ki és kinek nem az abszolúte az én dolgom.

Jobb a falvédőket elkerülni !!

Zoltanuss # e-mail 2017.05.17. 19:45

Szomorú örökös !

Vannak ilyen esetek is, sőt találkoztam vele, de aztán ahogy belemerültem kerültem. Miért is , hát pl. egy lakott ingatlannál a mustra soha sem olyan mint egy kiürítettnél. Sok hibát el lehet fedni.
megaztán az aki el szeretné adni az költözzön addig máshová..... bérlet panzió... anyós barát.
végül is nem is ebből az aspektusból kritizáltam, hanem abból, hogy minek költ jelentős összeget egy valaki ilyen szituációban, hiszen az ügylet egyik legjelentősebb része a bemutatás... ilyenkor a benn lakó a legilletékesebb.
Természetesen távol lakásnál jól jöhet egy ingatlanos.

Szomorú örökös #   2017.05.17. 13:54

Zoltanuss

na de hát minek az ingatlanos ha a tulajjal is egyeztetni kell?? Direkte pénz- és idő pocsékolás! Az ingatlanos rendelkezik jó helyen lévő hirdető portállal, a talpalást bíró munkatárssal. ő bemutat a tulaj csak akkor lép a színre amikor komolyra fordul az ügy.

És arra még csak nem is gondolsz, hogy a tulaj úgy szeretné eladni a lakását, hogy benne lakik? Az ilyen eladó nyilván úgy szeretne tovább lépni, hogy előbb eladja a régi lakását. Nyilván oda nem engedi be az ingatlanost csak úgy bármikor, ahhoz egyeztetni kell. ;-)

Nem mindenki rendelkezik akkora anyagi tőkével, hogy megvegye az újat előbb és csak utána adja el a régit.

Zoltanuss # e-mail 2017.05.17. 10:05

szinte hetente hozza az ügyfeleket, nem győzöm vele az időpont egyeztetést. Így kellene működjön a dolog, de sajna nem így van

írja sz.örökös.
na de hát minek az ingatlanos ha a tulajjal is egyeztetni kell ??
Direkte pénz- és idő pocsékolás !
Az ingatlanos rendelkezik jó helyen lévő hirdető portállal, a talpalást bíró munkatárssal.
ő bemutat a tulaj csak akkor lép a színre amikor komolyra fordul az ügy.
ja persze vannak gyanakvó tulajok. nem adnak szegény ingatlanosnak kulcsot egy üres lakásba. Hát ha olyan marhák. Aztán van aki bent lakik a kéglibe, de az ingatlanos szolgáltatásait igénybe veszi. minek , nálánál jobban nem tudja senki sem bemutatni a kéglit.
Amúgy a jó helyen lévő ingatlanok kapósak a rosszhelyen lévők meg kevésbé.

Szomorú örökös #   2017.05.17. 05:01

Zoltanuss

Én már két nagy hírű országos irodával is jártam így. Az elején hirtelen felpörögtek, aztán 6 hónapig az égvilágon senkit nem hoztak és én meg türelmesen csak vártam, csak vártam. Ráadásul egyszer az is előfordult - akkor azzal az irodával már nem kizárólagos volt a szerződésem - hogy mindig emailben kérték a hosszabbítást. Aztán mikor két hónap után még mindig nem láttam a rendszerben a hirdetésem, akkor ismét írtam nekik, de immáron az "elbocsátó szép üzenetet". Az az iroda is szemét volt, no meg az ingatlanos is gagyi.

Aki most van ingatlanos - nincs vele kizárólagos szerződésem - szinte hetente hozza az ügyfeleket, nem győzöm vele az időpont egyeztetést. Így kellene működjön a dolog, de sajna nem így van. Többnyire mindegyik előadja, hogy ő mekkora ász, de nagyon-nagyon kevesen értenek is hozzá.

MajorDomus # e-mail 2017.05.16. 21:47

A szerződést nem engedik módositani.

Pedig illene.

Zoltanuss # e-mail 2017.05.16. 11:28

Szomorú örökös !

Érdekes dolgokat írogatsz.

Így pl.
”A többség szereti magához "láncolni" az eladó felet azzal, hogy kizárólagos szerződést köt velük és csakis ők árulhatják az ingatlant -.
Résen kell lenni és kihúzni a leendő szerződésből ezt a passzust !

"Megjegyzem ez a fajta szerződés egy tisztességtelen magatartás számomra, hiszen nagyon sok iroda ha látja, hogy nem lesz belőle gyors biznisz, akkor "parkoló pályára" teszi bent az ingatlant és rohadtul nem fogja senki megtalálni, aki esetleg potenciális vevő lehetne" Már hogyan tenné ? leveszi a hirdetési portálról ? Vagy nem viszi ki az érdeklődőt bemutatni ?
Mind a kettőt lehet ellenőrizni és ha ilyent tesz a közvetítő, gyorsan kiadni az útját !

MajorDomus # e-mail 2017.05.16. 00:16

Szerintem igen,de olvasd el a szerződést!

dollino # e-mail 2017.05.15. 19:57

Sziasztok! Érdeklődni szeretnék, hogy 6 napja az ingatlanirodával kötött kizárólagos szerződést fel lehet-e mondani?Erre is vonatkozik-e hogy el lehet állni a szerződéstől 8 napon belül? Nincs olyanról szó, hogy lenne vevő, egyszerűen nem szeretnék kizárólagosságot, meggondoltam magam.
Köszönöm a válaszokat!

MajorDomus # e-mail 2017.05.10. 22:43

Nyomós érv

Szomorú örökös #   2017.05.10. 07:30

kezdőeladó

Az ingatlanirodáknál többféle szerződési lehetőség létezik általában és ez nagyon változó. A többség szereti magához "láncolni" az eladó felet azzal, hogy kizárólagos szerződést köt velük és csakis ők árulhatják az ingatlant - nyilván ez esetben a tulajnak nincs ideje, energiája vele foglalkozni - viszont legtöbb esetben ez a legolcsóbb megoldás, sokan ezért választják. Ilyenkor ha valaki közvetlenül az eladónál jelentkezik vételi szándékkal, abban az esetben is jogilag jár a jutalék az ingatlanirodának, ami általában nem kis összeg. Volt már olyan ismerősöm, aki egy ilyen szituban bement és kiverte a balhét, aminek következtében felmondták a szerződést és büntetlenül eladta saját jogon a lakását.

Megjegyzem ez a fajta szerződés egy tisztességtelen magatartás számomra, hiszen nagyon sok iroda ha látja, hogy nem lesz belőle gyors biznisz, akkor "parkoló pályára" teszi bent az ingatlant és rohadtul nem fogja senki megtalálni, aki esetleg potenciális vevő lehetne. De leginkább ha egy kapavágást nem tesz az eladás érdekében, akkor vajon milyen alapon vár el bármilyen juttatást érte? Szerintem az ingatlan-értékesítés erről kellene, hogy szóljon, de többnyire nem így van. :-O

Létezik ennél olcsóbb is, ha az eladó is árulhatja mellettük önállóan - ez már részben nyitott szerződés, illetve a harmadik verzió, hogy akár más ingatlanos is részt vehet az értékesítésben és tulajdonképpen annak kell fizetni, aki eladja, nincs semmi konkrét összeg.

MajorDomus # e-mail 2017.05.09. 22:07

Mi van a szerződésben a visszalépésről?

kezdőeladó # e-mail 2017.05.09. 20:30

Kedves Fórumozók!
Eladó pozícióban április 28-án kötöttem egy ingatlan irodával szerződést, de persze a nagyon kedves és előzékeny üzletkötő szerint ezek csak formaságok, nyugodtan írjam alá. Amikor megakadt a szemem a 12 hónapos időtartamon, akkor azt mondta, hogy ezt nem kell komolyan venni, bármikor fel tudom mondani, nem lesz belőle semmi probléma. Hát most nyugodt körülmények között otthon elolvastam az egészet és rájöttem hogy ez nekem egyáltalán nem előnyös. Kérdésem, hogy itt is van olyan lehetőség mint a bankoknál, hogy 14 napon belül elállhatok a szerződéstől?
Mi van akkor ha közben meggondolom magam és egyáltalán nem akarom eladni még azon az áron sem, mint amin eredetileg szerződést kötöttünk? Erről nem igen találtam egyértelmű kikötést, persze lehet, hogy csak számomra nem az.
Tudna valaki segíteni?

MajorDomus # e-mail 2017.02.15. 20:25

Nem könnyű kereset az!

Zoltanuss # e-mail 2017.02.15. 10:24

Nagyon ravasz szerződéseket kötnek ezek...

írja KBS.
Van benne sok sok igazság.

Ezért óvatosan a szerződésekkel. Minddel !

Akár a biztosítók. Szegény felhajtók (az üzletkötők vagy mik ) rendszeresen megkeresnek ajánlatétellel. Aztán a végén, ha hagynám, a folyamatot végig menni általában kiderül, hogy nem ők tesznek ajánlatot, hanem én, nekem kellene aláírnom a 60 - 90 oldalas, általuk jó megkonstruált szerződést. Még ez is ok. lenne, na de az , hogy egy sort se írhatok ebbe én bele, az már nagyon nagyon egyoldalú móka.

Így általában nem kötök biztosítási szerződést.

Néha amikor nagyon gonosz vagyok , hagyom az ügyek szabad folyását / nagy 'elődök' kifejezésével élve /, aztán amikor szerződésre kerülne a sor előterjesztem az észrevételeimet és mondom, rögzítsük. Akár a szerződésben, akár annak mellékletében, akár emlékeztetőben. Na itt kiborul a bili,, szegény üzletkötő rájön nem lesz sem nekem se neki jó üzlet !!

Zoltanuss # e-mail 2017.02.15. 10:06

HapciBeno !
Arról, hogy eladó egy ház vagy egy lakás nagyon sokan tudnak és tudhatnak.
Pl. a szomszédok, az eladó rokonai, az előző érdeklődők és így tovább.

MajorDomus # e-mail 2017.02.10. 00:05

Nincs vele gondod!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.02.09. 22:09

Nem téged fog perelni adott esetben. Hanem az eladót.

www.kbs-ugyved.hu

HapciBeno # e-mail 2017.02.09. 21:09

Kedves Szomorú örökös,

Köszönöm a válaszodat. Nagyrészt megnyugodtam. Az az egy kérdés maradt csak bennem, hogy igazából ezt a házat csak ő hirdeti, tehát máshonnan nem tudnék róla. És ennek részben jelét adtam, amikor felhívtam. Ilyenkor nekem kellene bizonyítanom egy esetleges perben, hogy máshonnan tudtam a házról, vagy neki, hogy csak tőle tudhattam róla?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.02.09. 21:01

No, ez nem egészen így van. Nagyon ravasz szerződéseket kötnek ezek...

www.kbs-ugyved.hu

Szomorú örökös #   2017.02.09. 20:37

KBS

Tőlem aztán pereskedhetnének. Ha nincs kizárólagos szerződés, akkor nehéz ügy lenne nekik megnyerni. Ha nincs írásos bizonyítéka, hogy ők közvetítették ki az illetőt, akkor meg a nem kizárólagos szerződés esetén se tudnának labdába rúgni. Azt kell tudomásul venni, hogy az eladás után csakis akkor van lóvé, ha ők adják el a házat és ez így helyes. De az a baj, hogy a többsége tojik ezért tenni. Helyette inkább megpróbálja megszívatni az ügyfelet, ha neki esetleg nélkülük sikerül.

Mellesleg én is árulom a házam. Nagyon sok ingatlanossal van -volt szerződésem, ehhez képest talán egy az, amelyik valóban foglalkozik is vele. Többség úgy kezel, hogy ha nem éreznek gyors eladást, gyors pénzt, akkor szimplán "pihentetik" az ingatlant és még a nyilvántartásban is úgy van beállítva, hogy sokadik jelöltként dobja ki, ha valaki ilyen ingatlan után érdeklődik. Na számomra ez az, amitől hányi tudnék. Eddig kétszer volt kizárólagos szerződésem, de soha többé! Sőt, már az újabb ingatlanos jelentkezőket is elhajtom a susnyásba, ha megpróbálnak ajánlkozni.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.02.09. 20:32

Ez igaz. Én is úgy értettem, hogy az eladót szeretik perelni az ingatlanosok. (De találkoztam már olyannal is, hogy az érdeklődő vevőkkel is aláíratnak egy kötbéres szerződést arra az esetre, ha az eladó nem fizetne nekik. Tulajdonképpen készfizető kezesség.)

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.02.09. 20:15

Csak szólok, hogy ezek az ingatlanosok egyáltalán nem fáznak a pereskedéstől, sőt, néha úgy érzem, hogy kifejezetten szeretik.

www.kbs-ugyved.hu

Szomorú örökös #   2017.02.09. 19:30

HapciBeno

Ha nem kizárólagos a szerződése a tulajnak, akkor NEM KELL belevonni az ingatlanirodát az eladásba, a tulaj eladhatja nélkülük is. Az, hogy te felhívtad az ingatlanost és ő elkérte a neved, nem jelent semmit, ugyanis a bemutató lapot neked kell személyesen aláírni ahhoz, hogy az ingatlaniroda által "kiközvetített" személynek minősülj. Szóval csak bátra, harcra fel, ha a tulaj hajlik rá, akkor nyugodtan vedd meg közvetlenül tőle az ingatlant.

HapciBeno # e-mail 2017.02.09. 18:54

Zoltanuss,

ha eladó akar kapni x-et a házért, de ott egy ingatlanos, aki 0,04 x-et rátesz, akkor az nekem 1,04 x-be fog kerülni. Ha kihagyjuk az ingatlanost, akkor viszont csak x-be, legalábbis onnan indulhat az alku. De a lényegre sajnos nem kaptam választ. Talán majd most.