Társasház - parkolás


alfateam # 2020.04.27. 16:14

Az okiratban szerepel, hogy a lakásunk mindenkori tulajdonosát megilleti a helyszínrajzon megjelölt gépkocsibeálló kizárólagos használata.
Mihamarabb elfoglalni a beállót. Majd ha nem tetszik valakinek akkor lépjen ő, ha tud!

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.04.27. 16:20

Igen ám, de azt is írta, hogy van új alapító okirat. Nem kéne azt is elolvasni a foglalás előtt?

alfateam # 2020.04.27. 16:40

Igen ám, de azt is írta, hogy van új alapító okirat.
Ezt a közös képviselő állítja, aki éppen a beállót használja.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.04.27. 16:43

És mi innen megéreztük és természetesen tudjuk, hogy a közös képviselő kamuzott.
Rendben foglaljon, minek az a sok betű.

Szomorú örökös # 2020.04.27. 16:54

alfateam

Ezt a közös képviselő állítja, aki éppen a beállót használja.

Szerintem is ez lehet a háttérben. És hát azért én eléggé furcsán néznék tulajdonosként, ha az a beállóhely, ami korábban a kérdező előtti tulajdonosé volt, hirtelen bérleményből a közös képviselő tulajdonába menne csak úgy át - szimplán egy alapító okirat megváltoztatásával. :-O

Én azonnal mennék a földhivatalba valamilyen úton-módon megszerezni azt az alapító okiratot - akár ügyvéd segítségével is - ami a társasház földhivatali nyilvántartása mellett szerepel bent...mert hát akárhogy szövegel a közös képviselő, bizony az az érvényes.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.04.27. 18:10

Ezt az "azonnal mennék a földhivatalba" kissé túlzónak tartom, a nyitva tartást azért meg kéne várnia.
A "valamilyen úton-módon megszerezni" meg lehetne akár az is, hogy mint tulajdonos kikéri és fénymásolatot készített róla némi pénzért.

MajorDomus # 2020.04.27. 20:33

A parkolók általában osztatlan közös tulajdonban vannak,a lakás tulajdonosának kizárólagos használatában. Ezt eladni nem lehet,csak a lakással együtt.
Ha az Alapitó Okiratban a kás megjelölése mellett nevesitve van,hogy "a földszinti alaprajzon 14.számu beállóhely" azt csak addig lehet bérbeadni,amig a lakás tartozékaként a tulajdonos birtokolja. A tulajdonjog megszűnése után a beálló az új (lakás)tulajdonosra száll át.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.04.27. 21:16

perfect

Szomorú örökös # 2020.04.28. 04:26

MajorDomus

csak addig lehet bérbeadni,amig a lakás tartozékaként a tulajdonos birtokolja. A tulajdonjog megszűnése után a beálló az új (lakás)tulajdonosra száll át.

Pontosan ezért is javasoltam én is a kérdezőnek, hogy be kell menni a Földhivatalba megnézni az érvényes alapító okiratot. Az mindent el fog dönteni. Érdekes is lenne, ha úgy lenne a kocsibeállóra a bérleti szerződést megalkotva, hogy a későbbi tulajdonosoknak is kötelező lenne elfogadni, mint érvényes szerződést. Sumákol ott a közös képviselő, nem kicsit, nagyon! A legelső lépés egyértelműen az, amit alfateam is javasolt: „Mihamarabb elfoglalni a beállót. Majd ha nem tetszik valakinek akkor lépjen ő, ha tud!” Persze ezzel párhuzamosan mielőbb megszerezni az érvényes alapító okiratot. Azt úgysem tudják letagadni. :-O

Az már érdekes mellékes megjegyzés, hogy jól indul a kérdező élete ebben a kis társasházban.
Békével eléggé nehéz lesz megoldani ezt a szituációt szerintem. :-(

Babuska30 # 2020.04.28. 07:40

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat!
Sajnos tényleg nem indul konfliktusmentesen az ittlétünk (más téma, arról nem is beszélve, hogy az előző tulajdonos 3 havi kk hátralékát is rajtunk kéri számon az ominózus képviselő)
Szóval, ha rendelkezésre áll az érvényes alapító okirat, akkor már megalapozottan kérhetem vissza a beállónkat, és csak abban az esetben nem használhatom, ha a bérleti szerződése kimondja, hogy a későbbi tulajdonosok esetében is érvényben marad?

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.04.28. 08:05

Babuska30! Nem.

Első körben kérd ki az alapító okiratot a földhivatalból. Ne a közös képviselőtől, mert akkor lehet egy manipulált példányt olvasnál. Nézd meg mi van benne.
Ha semmi sincs a bérletről akkor dörgöld az orra alá és beszéljétek át, hogy mikor adja vissza.

Ha van benne szó a bérletről, akkor közöld vele, hogy ez szabálytalan és olvasd el MajorDomus hozzáoszlását, itt kicsit lejjebb.

Fegyverrel ne foglald vissza, pláne ne azonnal, mert a többiek bunkónak fognak tartani.

Babuska30 # 2020.04.28. 08:15

tamas9999

Köszönöm! Pont ezért óvatoskodunk, nem szeretnénk ajtóstól rontani a házba (parkolóhelyre) :) Különösen nem a közös képviselővel összezördülni.

alfateam # 2020.04.28. 08:32

Babuska30!

Mintha nem is tudnád, hogy mit is vettél és miért(?)
Az ügyvéded aki az adás-vételit elkészítette és ezért fizettél is neki, földhivatali adatok alapján készítette azt el.Látta a tulajdoni lapot és az alapító okiratot is.Holmi kósza alapító okiratoknak nincs jelentőségük.
Ahogyan a lakást is birtokba kaptad a kocsi-beállót is, nem kell harcolnod érte hiszen az a Tiéd.
Az elmaradt közös költséget fizesd ki, azt követelheted az előző tulajdonostól.

Különösen nem a közös képviselővel összezördülni.
Ugyan-már, az egész-földi lét erről szól, és neked most nem is kell bunkót használnod, vannak jogi eszközeid.

Babuska30 # 2020.04.28. 09:19

alfateam

Emlékeim szerint az adásvételi szerződés megkötéséhez csak a tulajdoni lap kellett. Az alapító okiratot az értékbecsléshez kérte az értékbecslő, már az adásvételi szerződés megkötése után. Mindenek előtt természetesen megkérdeztük a tulajdonost, ingatlanközvetítőt, hogy mi a helyzet a parkolóhelyekkel, a válasz mindig az volt, hogy csak bérelni lehet, majd utána jött az infó, hogy a közös képviselő bérli "végtelen ideig". Naivak voltunk, vagyunk, pedig többször megszívtuk emiatt.

Szomorú örökös # 2020.04.28. 14:01

Babuska30

az előző tulajdonos 3 havi kk hátralékát is rajtunk kéri számon az ominózus képviselő

És szerintem teljesen jogosan, mert az nem személyhez kötött, hanem a lakásra vonatkozó tartozás, ha felhalmozódik, akkor az ingatlant terhelik meg jelzáloggal. Más lehetőség nincs, mint te kifizeted, aztán követelheted a volt tulajdonoson akár fizetési meghagyás útján is.

Kocsibeálló kérdésében van egy érvényes alapító okiratod szerintem. Ha azon úgy szerepel, hogy az a beálló a tiéd, akkor egyértelműen alfateam válasza a mérvadó, neki van igaza. Egyébként én a helyetekben még az adásvétel előtt megnéztem volna valahogy azt az alapító okiratot.

Szomorú örökös # 2020.04.28. 16:26

Babuska30

csak abban az esetben nem használhatom, ha a bérleti szerződése kimondja, hogy a későbbi tulajdonosok esetében is érvényben marad?

Szerintem ilyen bérleti szerződést nem köthetett az előző tulajdonos a közös képviselővel. Amit én írtam, az egy használati megosztás volt egy osztatlan közös tulajdonú ingatlanon. Az azért más szitu.

drbjozsef # 2020.04.28. 16:54

Babuska30,

Amikor megvásároltátok a lakást, kértetek és kaptatok ún. "nullás igazolást" a közös képviselőtől? Azt a Tht. alapján neki kötelező kiállítania.

Ha nem, akkor az a ti saratok, és mint aktuális tulajdonosnak, nektek kell kifizetnetek a társasháznak.

Ha úgy érzed, felszólíthatod az előző tulajt a kifizetésére, és ha nem csipkedi magát, küldethetsz neki közjegyzővel fizetési meghagyást.

Szomorú örökös # 2020.04.28. 17:09

Ha úgy érzed, felszólíthatod az előző tulajt a kifizetésére, és ha nem csipkedi magát, küldethetsz neki közjegyzővel fizetési meghagyást.

3 havi közös költség tartozás ilyenfajta behajtása nem biztos, hogy rentábilis lesz a végére.
Max. erkölcsi elégtétel lehet, más nem.

drbjozsef # 2020.04.28. 17:17

?

Van ennél olcsóbb? Neki ingyen lesz, ha nem fizet az illető. Ez nem egy behajthatatlan összeg.

Mit kellene tennie, pereskedni vagy ukrán macikat küldeni?
(mindekettő sokkal drágább is)

Szomorú örökös # 2020.04.28. 17:22

Ha úgy érzed, felszólíthatod az előző tulajt a kifizetésére, és ha nem csipkedi magát, küldethetsz neki közjegyzővel fizetési meghagyást.

Hát azért a közjegyzői fizetési meghagyás nem ingyé van...sőt ha végrehajtásra kerül, az még plusz rá egy kis adalék.

Babuska30 # 2020.04.28. 18:10

drbjozsef

A kk tartozás nagyon messzire nyúlik vissza: a társasház jelzálogjogot jegyeztetett be az ingatlanra, majdnem 800 ezer forintos elmaradása volt az eladónak. Vételárból került kifizetésre, majd az eredeti birtokbavétel dátuma előtt kaptunk egy nullás igazolást a közös képviselőtől. A sors ismét közbeszólt: eladó nem volt hajlandó kiköltözni, a mi kezünkben nem volt közjegyzői nyilatkozat, így további 2 hónapot töltött bent a lakásban. Miután végre birtokba vettük a lakásunkat, eladó természetesen nem fizetett közös költséget. A képviselő előttünk adta át a 3 havi tartozásról a kimutatást neki, mi pedig ismét naivan gondoltuk, hogy miután átvette, elfogadottnak tekintette, majd rajta fogják keresni. Meglepetésünkre most tolta elénk ugyanarról az összegről a felszólítást a közös képviselő...
Eladóval szemben természetesen végrehajtás folyik a kötbér és a bent tartózkodása miatt keletkezett kárunk után. A kk elmaradás már csak hab a tortán. Eladó időközben elhagyta az országot.
Ha a parkolóhely kérdése megoldódna, már boldog lennék.

drbjozsef # 2020.04.28. 19:40

NA, ezek már azok a körülmények, ahol tényleg érdemes elgondolkozni a fizetési meghagyáson. Ha alig elérhető, és más, nagyobb összegű végrehajtás is van, akkor határeset.
Bár EU-n belül azért nem megoldhatatlan egy végrehajtás. De három havi összeg már lehet hogy tényleg a legkevesbb.

Az adásvételi általában úgy íródik, hogy a "XX helyrajzi számú külön tulajdonú ingatlan, ami természetben Y.emelet Z ajtó lakás, és az alapító okirat szerint hozzátartozó helyiségek".

Ha az alapító okiratban az van, hogy a lakáshoz tartozik a kizárólagos használati jog (nem a tulajdonosához), akkor azt szerintem nem adhatta el.

Alaposan meg kell nézni azt az AO-t, aztán, ha kell, felszólítani a birtokost, hogy takarodjon ki belőle.

Ha pénzt fizetett érte valaki, az bokszolja le az eladójával.

tamas9999 (törölt felhasználó) # 2020.04.28. 20:25

drbjozsef

Nem eladta, hanem állítólag bérbe adta kicsit hosszabb távra, - világvége + 3 nap

MajorDomus # 2020.04.28. 20:31

A közös költséggel nem az eladó tartozik és nem a vevő,hanem a lakás! Nálam ez minden szmsz-ben benne van.
..az ominózus közös képviselő teljes joggal kéri tőled a 3 havi költséget.
.
Arra ihatsz hideg vizet ha elhagyta az országot,nem akkora összeg hogy üldözd Európában.
De egy parkoló az a vagyonod része,nálunk egy beálló 2 millió ft. Azért már érdemes harcolni.

MajorDomus # 2020.04.28. 20:32

Ja,és a közös k. hogyan és kinek fizeti a bérleti díjat?