A házasság ideje alatt a házastárs hitelt vett fel, melyet a válás után nem fizet.
Az adósság a válás után a bíróság által a másik félnek ítélt ingatlanon behajtható-e, ha a felvett hitelekben ő sem adóstárs, sem kezes nem volt arra hivatkozva hogy pld. azt a pénzt együtt költötték el?
Korábban az ingatlan fele-fele tulajdonban volt, de a kérdéses hiteleknek az ingatlan nem volt fedezete.
válás után a volt házastárs anyagi felelősége
Ha az együttélés alatt vette fel és ez ellen a banknál kifejezetten nem tiltakozott a házastárs, akkor a házastárson is behajtható, akkor is, ha nem adóstárs. Így aztán a másik félnek ítélt ingatlanból is végrehajtható lesz.
Ez jó, akkor az összes haragban elvált - hogy másképp válnának el - aki akar még bosszulni az exen, nem fizet és mennek a volt házastárshoz foglalni?
Ha ez tényleg így van akkor ez nem semmi...
nyuszancs, itt nem arról van szó, hogy ki kivel van haragban (amúgy nem mindenki így válik el). A házasság alatt vagyonközösség volt, felvettetek együtt egy hitelt, ha nem tiltakoztál ellene, vagy a hozzájárulásod megtagadását nem tudod bizonyítani, akkor a bankot nem fogja érdekelni a többi.
Nem csak az exen áll ezzel bosszút, hozzá is mennek foglalni. Sőt, ha az ex nem adóstárs, akkor először hozzá, mert vele szemben már van egy közjegyzői okirat.
Ha jól értem, akkor a házasság fennállása alatt az egyik fél úgy vett fel hitelt, hogy a házastársát a bank nem vonta be a kötelembe (tehát ő sem adósként, sem pedig zálogkötelezettként nem szerepel az ügyletben). Ez egyébként elég furcsa, mert a bankok a házastársat mindenféleképp be szokták vonni....
De ha a sztori a fentiekkel stimmel, akkor mégis milyen végrehajtható okirat alapján fogják behajtani a volt házastárson a követelést, ha ő sem a kölcsönszerződést, sem pedig a zálogszerződést nem írta alá???
„Ez egyébként elég furcsa, mert a bankok a házastársat mindenféleképp be szokták vonni....”
Honnan ismeri a bank az én családi állapotomat?
„akkor mégis milyen végrehajtható okirat alapján fogják behajtani a volt házastárson a követelést, ha ő sem a kölcsönszerződést, sem pedig a zálogszerződést nem írta alá???”
Egy bírósági ítélet tökéletesen megfelel. (Éppenséggel a szerződések nem hajthatók végre közvetlenül.)
Köszönöm a válaszokat, ezt kéne az iskolában tanítani, nem tánc és drámát meg hit és erkölcstant, egy hiteltan nevű óra szerintem jól jönne...
Itt személyi kölcsönről és hitelkártyákról van szó egyébként.
Tisztelt Fórumozók!
A gondom a következő: 2011 januárjától válok, azóta vonnak tőlem gyerektartást három gyerek után, azonban a gyermekek velem élnek. 2013 novemberében másodfokon nekem ítélték a gyerekeket, de a gyerektartás még nincs leállítva. A bíróságnak többször jeleztük, hogy feleségem a közös lakáshitelt nem fizeti én pedig nem tudom fizetni mivel a fele fizetésemből éltünk a három gyerekemmel. A bank a mai nappal felmondta a devizahitelt, véleményem szerint a bíróság hibájából kerültem ebbe a helyzetbe. A bank felé illetve a bíróság felé is többszörösen jelezve lett, hogy problémát jelent a közös hitelek törlesztése. Mit gondolnak, perelhető-e ezért a bíróság maga.
Persze. De valószínűleg elveszted.
Üdvözlök Mindenkit!
Segítséget szeretnék kérni.
Volt feleségemmel közösen hitelt vettünk fel használt lakás vásárlásra.Meg is vettük a lakást , de ma már nem élünk együtt. 1/2-1/2 tulajdoni hányaddal rendelkezünk, én vagyok az adós, az exem pedig az adóstárs. A hitelt is 50-50 %- ban vettük fel. Ez a fent említett hitel életbiztosítással kombinált. Tehát ha jól tudom a biztosító fogja kifizetni a bankot a futamidő (30 év) lejártakor.A tőke részt ugye ami forintban van. A kezelési költséget és a kamatot CHF -ban fizetjük.Ebből a 3 elemből áll a havi törlesztőnk.Váláskor ügyvédnél írtunk egy megállapodást, hogy az exem használja a lakást, ennek fejében ő fizeti a hitel kamat és kezelési költség részét (80% kb) én pedig az életbiztosítást ami évenként bizonyos százalékot emelkedik. A válásnál megegyeztünk mindenben és ezt az ügyvédi megállapodást is csatoltuk hozzá, ami jogerőre is emelkedett. Most arra a bankszámlára utaljuk minden hónapban a törlesztőrészletet, amelyről a bank intézi a levonást.Mindenki a saját részét.A bank nem tud a válásunkról és a megállapodásról, de tudja vonni minden hónapban a törlesztőt. Szeretném megkérdezni,hogy ha esetleg a párom nem fizeti a saját részét milyen lehetséges lépéseket tudok tenni,illetve ha megbeszélnénk hogy kiszállok a hitelből és Az exem és a 20 éves dolgozó fia átvállalná a hitelt, miközben én lemondanék a tulajdonjogomról a fiú javára azt hogy lehetne megoldani.Kérem ha valaki ért ezeknek a dolgoknak a hátteréről segítsen picit,mert aggódom hogy a végén úgy járok hogy fizethetem a hitelt egyedül, miközben ők laknak a lakásban, ami egyenlőre még közös tulajdon.
Minden segítséget előre is nagyon köszönök!!!!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02