Magasabb albérleti díj?

BiGC # 2014.04.28. 16:33

Kedves Fórumozók!

Egy egyszerű kérdésre keresnék választ. Barátnőm és barátnője bérelnek közösen egy albérletet Pesten. Az albérlet fix x-ezer forint + rezsi költségbe kerül nekik. A főbérlő (tulajdonos, nem tudom, hogy jogilag számít-e ez) macerás nő. Ők az első bérlői, nem igazán van képbe a dolgokkal ezért sokszor kever-kavar (több pénzt akar általában mindig kihúzni a lányoktól). A szerződés egy fix lejáratú szerződés, jelenleg 2 hónap van még hátra belőle. A lányok ugye szeretnék viszont látni a kauciójukat, úgyhogy nem nagyon erősködnek a főbérlővel mostanában.

A probléma a következő: egyéb okok miatt szeretnék oda költözni hozzájuk. A főbérlőtől erre ugye engedélyt kell kérni amit meg is ad de azt mondja, hogy fizessünk x-ezer forinttal többet. Nekem nem is az összeggel van bajom, kifizetem pillanatok alatt, hanem inkább azzal, hogy ez mennyire etikus/jogszerű/stb. Ugye azért van egy bérleti szerződés amiben a többletösszeg nem szerepel, másrészt a lányok magát a lakást bérlik, nem szobákat, tehát úgy gondolom, hogy a bele egyezésen felül sok beleszólása nem lehet a főbérlőnek ebbe.

Nem vagyok tapasztalt ilyen kérdésekben, csak 'józan paraszti ésszel' gondolva írom ezeket. Kérem akinek van bármi féle tapasztalata/rálátása erre a kérdésre az írja ezt le nekem.

Előre is köszönöm

Üdvözlettel:
Horváth Jenő

ttip # 2014.04.28. 19:21

Azt ki lehet kötni a szerződésben, hogy hányan lakhatnak a lakásban, és ha benne van, hogy max. ketten, akkor sajnos újra kell tárgyalni a szerződést. A vendégfogadást viszont nem lehet megtiltani, és azért többlet lakbér sem jár.

MajorDomus # 2014.04.28. 20:40

Csinos a barátnő is?
Irigyellek.

szerintem szó nélkül fizess többet.

ha a tulajnő is megvan,árengedményt kapsz.

A kérdésedre válaszolva,minden albérleti díj függ
a személyek számától,de nem egyenes arányban.

ha beköltözöl,a jelenlegi díj 20 %-os emelése fogadható el.

Tehát ha a csajok most 60 ezret fizetnek,
nem korrekt 90 ezret kérni,de 72-75 ezer jogos.

matthiasi # 2014.04.29. 13:07

A főbérlő (tulajdonos, nem tudom, hogy jogilag számít-e ez)
Persze hogy számít ! A főbérlő általában nem adja ki az általa bérelt lakást - a tulajdonos tudta és

hogy ez mennyire etikus/jogszerű/stb. Ugye azért van egy bérleti szerződés amiben a többletösszeg nem szerepel, másrészt a lányok magát a lakást bérlik, nem szobákat, tehát úgy gondolom, hogy a bele egyezésen felül sok beleszólása nem lehet a főbérlőnek ebbe.beleegyezése nélkül.
Kicsinyes a tulaj, de te is az vagy. Ha lejár a szerződés, előfordulhat, hogy nem ti lesztek a bérlők.
Egyet kell nektek mérlegelni : megéri e annyiért bérelni amennyit a tulaj kér. Ha nem, tovább álltok.

matthiasi # 2014.04.29. 13:08

a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül.

MajorDomus # 2014.04.29. 19:40

És mennyit kér?

BiGC # 2014.04.29. 21:19

Koszonom a valaszokat! Az osszeg nem sokkal magasabb a mostani berleti dijnal, de ugye engem nem is az osszeg zavart. Viszont a valaszok alapjan akkor annyira nem kell problemat csinalnom ebbol.

MajorDomus # 2014.04.30. 21:37

Én nem gondolkodnék rajta

Bea1 # 2017.02.14. 14:34

Van-e joga a bérbeadónak 300%-al, azaz háromszorosára emelni a bérleti díjat úgy, hogy semmi sem változott a bérlemény állapotában, sőt, azt is alá kell írnia, hogy az eddigi fél éves szerződések helyett egy év, de azt 30 napon belül felmondhatják?

Egyik ismerősöm számolt be erről, egy önkormányzati cég kiszúrásának tartja.

Tehet ilyet legálisan?

Rexor # 2017.02.14. 14:56

Mi van a szerződésben?

Bea1 # 2017.02.14. 14:59

Nem részletezi a bérletidíj emelés mértékét. Azonban a sok ugyanolyan bérleményt bérlő közül csak és kizárólag az övénél van bérletidíj változás!

Rexor # 2017.02.14. 15:13

Szerintem az emeléssel nincs probléma, nem kell külön indokolni. A felmondási idő már érdekesebb kérdés, ezt szerintem csak közös megállapodással lehet módosítani.

Bea1 # 2017.02.14. 15:59

Köszönöm. És a diszkrimináció?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.14. 16:09

Nem is emeli meg a bérleti díjat. Csak az új szerződésben magasabb díjat ajánl. Nagy különbség.

Valamit félreértesz. Az önkormányzati tulajdonú ingatlanok bérleti díját rendelettel szabályozzák. Nem nagyon van mód egyedi elbírálásra és eltérésekre.

Rexor # 2017.02.14. 16:19

Szerintem ez nem önkormányzati tulajdonú ingatlan, de lehet hogy én értek félre valamit.

Bea1 # 2017.02.14. 18:13

Alapítványi bérleményről van szó, ami az önkormányzatnak van alárendelve.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.14. 18:22

Egyik ismerősöm számolt be erről, egy önkormányzati cég kiszúrásának tartja.
Ezt nem te írtad?

Bea1 # 2017.02.14. 18:35

Bizony, vannak átfedések önkormányzat és közhasznú alapítvány között, ezek szerint.

MajorDomus # 2017.02.14. 23:18

Ha az előző bérlő éppen 32 évig bérelte akkori szerződési feltételekkel,akkor most drasztikus a változás!

Bea1 # 2017.02.15. 01:30

Egy dolgot szeretnék kiegészítésképpen:

Az eddigi és a mostani bérlő egyazon személy, 20 éve bérli a helyet.

Való igaz, hogy a szerződéseket eddig fél évente megújították.

MajorDomus # 2017.02.15. 19:20

A piac változik.

Iso76 # 2018.09.06. 08:56

Üdv,
Mivel bérlőm nem rendeltetésszerűen használja az ingatlant, és ez nekem költségeket jelent, első lépésben nem felmondásra gondoltam, hanem a bérleti díj megemelésére. Esetemben ez 40-ről havi 60-ra való emelést jelent, ami százalékosan sok ugyan, de az általa okozott eddigi és várható károkat kb. ez fedezné. Ezzel az indoklással, tértivevényesen ha elküldöm az emelésről szóló értesítést, de pl. a bérlő nem veszi át, abban az esetben is hivatkozhatok mulasztott, vagy hiányos fizetésre, ha következő hónapban még mindig csak 40-et utal? Nyilván a levélbe belefoglalnám, hogy egyéb utakon (telefon, messenger üzenet) is értesítem, azaz ha nem veszi át a postát, az emelt bérleti díj akkor is hatályba lép.

Köszönöm a válaszokat

wers # 2018.09.06. 09:11

Jól értem, hogy egyoldalúan akarsz egy kétoldalú szerződést módosítani?

alfateam # 2018.09.06. 09:16

Jól értem, hogy egyoldalúan akarsz egy kétoldalú szerződést módosítani?
És milyen mondvacsinált ürüggyel...

Rexor # 2018.09.06. 09:17

Lehet hogy ostoba kérdés, de nem lenne egyszerűbb az okozott kárt megtéríttetni vele? Ha pedig folytatja a károkozást tulajdonképpen miért jó az neked, ha a magasabb bérleti díjért "cserébe" tönkreteszi a lakásodat? Én mondjuk megtéríttetném vele a kárt és azonnali hatállyal felbontanám a szerződést.