Kedves Fórumozók!
Egy egyszerű kérdésre keresnék választ. Barátnőm és barátnője bérelnek közösen egy albérletet Pesten. Az albérlet fix x-ezer forint + rezsi költségbe kerül nekik. A főbérlő (tulajdonos, nem tudom, hogy jogilag számít-e ez) macerás nő. Ők az első bérlői, nem igazán van képbe a dolgokkal ezért sokszor kever-kavar (több pénzt akar általában mindig kihúzni a lányoktól). A szerződés egy fix lejáratú szerződés, jelenleg 2 hónap van még hátra belőle. A lányok ugye szeretnék viszont látni a kauciójukat, úgyhogy nem nagyon erősködnek a főbérlővel mostanában.
A probléma a következő: egyéb okok miatt szeretnék oda költözni hozzájuk. A főbérlőtől erre ugye engedélyt kell kérni amit meg is ad de azt mondja, hogy fizessünk x-ezer forinttal többet. Nekem nem is az összeggel van bajom, kifizetem pillanatok alatt, hanem inkább azzal, hogy ez mennyire etikus/jogszerű/stb. Ugye azért van egy bérleti szerződés amiben a többletösszeg nem szerepel, másrészt a lányok magát a lakást bérlik, nem szobákat, tehát úgy gondolom, hogy a bele egyezésen felül sok beleszólása nem lehet a főbérlőnek ebbe.
Nem vagyok tapasztalt ilyen kérdésekben, csak 'józan paraszti ésszel' gondolva írom ezeket. Kérem akinek van bármi féle tapasztalata/rálátása erre a kérdésre az írja ezt le nekem.
Előre is köszönöm
Üdvözlettel:
Horváth Jenő