Társasházi közös tető

enn§ # 2014.08.18. 20:16

Köszönöm mindkét választ, hasznos volt!

Egy dolog még árnyalhatja a képet: a beázott tető javítását (toldozás-foldozás itt-ott) a ház évről évre elvégzi, amikor beázok, egy biztosítás keretében. Ez persze nem helyettesíti az elavult szigetelés cseréjét, főleg, hogy a biztosító sem mindent fizet ki, és volt úgy is, hogy csak egy bizonyos összeget adtak, aztán abból oldjuk meg mi ahogy akarjuk (sok meló, nem is feltétlenül fedezi a költségeket, amit kapunk). A lakásomat leszámítva a ház falának a vakolata is hullik emiatt, az állag romlik, azt viszont nem javítja senki.
Hozzátartozik még az egészhez, hogy nyári melegben 40 fok felett van este is a lakásban, mert természetesen hőszigetelés nincsen. Ez nem tudom, hogy rajtam kívül meghat-e valakit, erre lehet-e valahol hivatkozni?

A legjobb az lenne, ha a tház. belemenne, hogy csináltassam meg a szigetelést saját költségemen olyanra, amilyenre akarom, azt hadd használjam cserébe a tetőt. De ha ebbe nem mennének bele, muszáj végigvinnem a szigetelést valahogy, hogy élni lehessen bent.

Köszönettel mégegyszer!

Enn

osmi # 2014.08.15. 08:54

Kedves enn§!

Birtokvédelmet lehet kérni a helyi önkorinál 3.000-,Ft illetékkel. Figyelj; csak 1, azaz egy éven belül. A kedvező határozat végrehajtatása még szürke köd előttem. Bírságolhatják a tházat, amit Te is fizetsz. A bíróság még ennél is lassubb..., utána még ráérsz.

Mufurc_nagyon # 2014.08.15. 08:16

Kedves enn§!

A t.ház bírói ítélettel kötelezhető a tető javítására.
Sőt kártérités és a lakás javításának kifizetésére is kötelezhető. Esetleg értékcsökkenés is behajtható.

Az átfutási idő két év és kb 200 eFt az ügyvéden kívül.
Persze a végén a perköltség visszanyerhető.

Tértivevényes kezelői értesítés után lehetősége van arra, hogy ha megadott határidőre a javítás nem kezdődik meg saját költségén elvégeztesse azt.
Ezek után már csak a pénz behajtása van hátra a t.háztól;-)))

http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

enn§ # 2014.08.14. 17:44

A következőkben szeretnék jogi segítséget:

Társasházunk legfelső emeletén egyedüli tulajdonos vagyok. Van felettünk egy lapostető, nagyon rossz állagú. Folyton beázik, a külső vakolat is omlik, a lakásom is ázik, a szigetelés cseréje kellene - a többi lakót ez nem érdekli, közgyűlési napirendre még nem tűztük.
Ez a lapostető nincs hasznosítva, feljárni nem is szabad rá, mert nem járható a jelenlegi szigetelés. Feljáró sincsen a tetőre, csak egy lakatos létra (senki nem használhatja, csak a kéményseprők).
A ház felé azzal a javaslattal álltam elő, hogy saját költségemen megcsináltatom a teljes lapostető szigetelését, emellett felajánlok némi felújítási hozzájárulást (készpénzt), és cserébe a tető kizárólagos használatát kérem. Így ott teljesen saját költségemen - minden hatósági előírást betartva - privát használatú tetőteraszt alakítok ki, feljáró kialakításával, a ház pedig átengedi szerződésben a karbantartás fejében a használatot nekem.
Ez az - amúgy tök korrekt - ajánlat nemigen tetszett minden lakónak (de a hasznosításhoz egyszerű többség elég lenne), de még tovább egyeztetünk. Ennek keretében kérdezném, hogy

1. Milyen jogi eszközöm van arra, hogy ha a szigetelés cseréjét a közgyűlés nem szavazza meg, biztosítsam, hogy ne ázzon be minden télen a lakásom (avagy történjen meg az újraszigetelés)?

Kihez fordulhatok, milyen feltételekkel, kötelezhető-e a ház arra, hogy megjavítsa a közös tulajdonban lévő tetőt?

1. Szeretnék kapcsolatba lépni olyan ügyvéddel, akinek volt hasonló ügye

Köszönettel:
Enn