Mindenekelőtt köszönöm szépen a választ.
Talán adnak választ a kérdéseimre az MNV-nél e-mailben, de még erre a semmitmondó formalevélre is három hetet vártam a kérdésem feltevéséhez képest...
Az ő levelük szerint a szakértő nem egy minimális értékesítési értéket állapít meg, hanem forgalmi értéket. Így hangzik a mondat: "...a vételár összege nem lehet alacsonyabb a szakértő által a vagyonértékelésben meghatározott becsült forgalmi értéknél."
Tehát, eszerint, a példámnál maradva, legalsó hangon is a valós értékén, 100M forinton lehet megvenni a házat (és ez a jobbik eset, tegyük fel, hogy nem licitálnak rám).
És akkor én még plusz áfát fizessek?
kérdés MNV - s ingatlan megvásárlásával kapcsolatban
„versenyeztetés van (gondolom, ez valami árverés-félét jelent magyarul). ”
„Ez világos is”
:) Bár e-mail útján minden kérdésre adnak választ.
Az MNV Zrt.-nek tevékenységi körébe tartozik az ingatlan értékesítés, tehát üzletszerűen végzi azt, így az értékesítés ÁFA-köteles.
100 mFt-os ingatlannál az ingatlan-forgalmi szakértő megállapít egy minimális értékesítési értéket, ami alatt már az az ingatlan nem értékesíthető. Ez nem esik egybe a forgalmi értékkel.
Ezen a minimális értéken pályáztatják meg az ingatlant. A pályázati feltételek majd ki lesznek írva, de javaslom elolvasni a 254/2007. kormányrendeletet.
A pályázati feltételektől függően érdemes az ajánlati árat megadni. Ha csak egyetlen forduló van, akkor minél magasabbra érdemes tenni az ajánlatot, ha több fordulós, akkor még lehet taktikázni.
Kedves Fórumozók!
Csak kérdésem van, nem problémám, de aki tud, kérem, válaszoljon.
Jártunkban-keltünkben láttunk egy családi házat, ami tetszett nekünk, de nem tudtuk, hogy a ház pontosan milyen státuszban van, mert a Vagyonkezelő táblácskája fityeg rajta, elérhetőségekkel.
Felhívtam őket, azt mondták, e -mailben érdeklődjek. Megkérdeztem e-mailben, hogy az a ház eladó-e, és ha igen, mennyibe kerül.
Érkezett jó sokára egy válasz, hogy majd az értékbecslő megmondja a minimum árat, amit majd megírnak nekünk, utána pedig versenyeztetés van (gondolom, ez valami árverés-félét jelent magyarul). Ez világos is. De a következő mondant??
"Tájékoztatom továbbá, hogy az MNV zrt. által lebonyolított ingatlan értékesítések ÁFA- fizetési kötelezettséget vonnak maguk után, amely az általános üzleti gyakorlatnak megfeleően a vevőre kerül áthárításra."
Ez mit jelent? Csak, hogy értsem majd a választ, egy leegyszerűsített példa: Hogyha mondjuk van egy eladó ikerház, aminek az egyik fele magánemberé, a másik az MNV gondjaira van bízva, és reálisan (az értékbecslő és a piac véleménye tegyük fel, egybevág) pl. 100 millió az értéke mindkét házfélnek, akkor én 127 milliót fizetek, ha az MNV házát veszem meg, és 100-at, ha a magánszemélyét?
Vagy mit jelent ez a mondat?
A használt ingatlanok esetében én még nem is nagyon hallottam áfát emlegetni, de hát mondjuk ez nem jelent semmit....
Aki tud, kérem, válaszoljon.
Köszönettel:
Anna
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02