kérdés MNV - s ingatlan megvásárlásával kapcsolatban

Joanna # 2014.10.29. 13:25

Mindenekelőtt köszönöm szépen a választ.
Talán adnak választ a kérdéseimre az MNV-nél e-mailben, de még erre a semmitmondó formalevélre is három hetet vártam a kérdésem feltevéséhez képest...
Az ő levelük szerint a szakértő nem egy minimális értékesítési értéket állapít meg, hanem forgalmi értéket. Így hangzik a mondat: "...a vételár összege nem lehet alacsonyabb a szakértő által a vagyonértékelésben meghatározott becsült forgalmi értéknél."
Tehát, eszerint, a példámnál maradva, legalsó hangon is a valós értékén, 100M forinton lehet megvenni a házat (és ez a jobbik eset, tegyük fel, hogy nem licitálnak rám).
És akkor én még plusz áfát fizessek?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.10.29. 07:00

versenyeztetés van (gondolom, ez valami árverés-félét jelent magyarul).
Ez világos is

:) Bár e-mail útján minden kérdésre adnak választ.

Az MNV Zrt.-nek tevékenységi körébe tartozik az ingatlan értékesítés, tehát üzletszerűen végzi azt, így az értékesítés ÁFA-köteles.
100 mFt-os ingatlannál az ingatlan-forgalmi szakértő megállapít egy minimális értékesítési értéket, ami alatt már az az ingatlan nem értékesíthető. Ez nem esik egybe a forgalmi értékkel.
Ezen a minimális értéken pályáztatják meg az ingatlant. A pályázati feltételek majd ki lesznek írva, de javaslom elolvasni a 254/2007. kormányrendeletet.
A pályázati feltételektől függően érdemes az ajánlati árat megadni. Ha csak egyetlen forduló van, akkor minél magasabbra érdemes tenni az ajánlatot, ha több fordulós, akkor még lehet taktikázni.

Joanna # 2014.10.28. 15:54

Kedves Fórumozók!
Csak kérdésem van, nem problémám, de aki tud, kérem, válaszoljon.
Jártunkban-keltünkben láttunk egy családi házat, ami tetszett nekünk, de nem tudtuk, hogy a ház pontosan milyen státuszban van, mert a Vagyonkezelő táblácskája fityeg rajta, elérhetőségekkel.
Felhívtam őket, azt mondták, e -mailben érdeklődjek. Megkérdeztem e-mailben, hogy az a ház eladó-e, és ha igen, mennyibe kerül.
Érkezett jó sokára egy válasz, hogy majd az értékbecslő megmondja a minimum árat, amit majd megírnak nekünk, utána pedig versenyeztetés van (gondolom, ez valami árverés-félét jelent magyarul). Ez világos is. De a következő mondant??
"Tájékoztatom továbbá, hogy az MNV zrt. által lebonyolított ingatlan értékesítések ÁFA- fizetési kötelezettséget vonnak maguk után, amely az általános üzleti gyakorlatnak megfeleően a vevőre kerül áthárításra."
Ez mit jelent? Csak, hogy értsem majd a választ, egy leegyszerűsített példa: Hogyha mondjuk van egy eladó ikerház, aminek az egyik fele magánemberé, a másik az MNV gondjaira van bízva, és reálisan (az értékbecslő és a piac véleménye tegyük fel, egybevág) pl. 100 millió az értéke mindkét házfélnek, akkor én 127 milliót fizetek, ha az MNV házát veszem meg, és 100-at, ha a magánszemélyét?
Vagy mit jelent ez a mondat?
A használt ingatlanok esetében én még nem is nagyon hallottam áfát emlegetni, de hát mondjuk ez nem jelent semmit....
Aki tud, kérem, válaszoljon.
Köszönettel:
Anna