Tulajdonrész módosítás

Tündi87 # 2015.05.12. 12:57

Sziasztok!

Van egy kérdésem ingatlan adásvételi szerződés módosítással kapcsolatban. Tavaly ősszel férjemmel közösen vettünk meg egy lakást 50-50%-ban, de párom 58%-ot adott bele. Akkor azt gondoltuk, hogy biztos lesz illeték, de mindegy, legyen 50-50%. Most viszont kiderült, hogy magas lesz így az illeték és maradni kellett volna a beleadásnak megfelelő arányoknál..
Van-e bármilyen megoldás arra, hogy módosítsuk a tulajdoni arányokat, hogy csökkenjen az illeték mértéke?
Köszönöm szépen segítségeteket!!

Üdv.!

lajcsó # 2015.05.13. 08:47

Az adásvételi szerződést a tulajdonjog bejegyzésig lehet módosítani. A tulajdoni arányok megváltozásával miért lenne kevesebb az illeték? (Esetleg valamelyik fél jogosult illeték kedvezményre?)

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.13. 09:07

Szerintem később is lehet. Ha felbontani lehet, módosítani miért ne lehetne?
(Nem állítom, hogy az adóhatóság vagy a földhivatal is osztja a véleményemet.)

Azt én se értem, miért befolyásolná ez az illeték összegét.

lajcsó # 2015.05.13. 10:13

"A kérelem a szerződő felek ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba vagy közokiratba foglalt közös nyilatkozatával mindaddig visszavonható, vagy módosítható, amíg abban az ingatlanügyi hatóság nem hozott határozatot." (Inytv. 26. § (9) bek.)

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.13. 10:21

A kérelem...

lajcsó # 2015.05.13. 13:26

Igen "kérelem". De a kérelem alapja egy szerződés (módosítás). Természetesen a tulajdoni arányokat a tulajdonjog bejegyzését követően is meg lehet változtatni, de ehhez már egy új szerződés kell. Ettől viszont nem lesz kevesebb az illeték.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.13. 15:39

Fenntartom: ahogy fel lehet bontani, úgy módosítani is lehet a szerződést időkorlát nélkül. Más kérdés, hogy a nyilvántartáson átvezetéshez kell egy új kérelem. Az 6600,- Ft (actualice), de illetékterhe nincs.
Megint más kérdés, hogy az adóhatóság hivatalból ellenkező álláspontra helyezkedne, hiszen ugyanezt tették a felbontás ügyében is. De arról már van BH. Nincs semmilyen értelmes okunk azt feltételezni, hogy a felbontás és a módosítás között ebből szempontból elvi különbség van.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.13. 18:56

Mit módosítanának? Amit a kérdező kérdezett: nem 1/2-1/2 hányadot vásárolnának, hanem pl. 1/3-2/3-ot.

MajorDomus # 2015.05.14. 20:54

Sok értelme nincs.