Sok értelme nincs.
Tulajdonrész módosítás
Mit módosítanának? Amit a kérdező kérdezett: nem 1/2-1/2 hányadot vásárolnának, hanem pl. 1/3-2/3-ot.
Fenntartom: ahogy fel lehet bontani, úgy módosítani is lehet a szerződést időkorlát nélkül. Más kérdés, hogy a nyilvántartáson átvezetéshez kell egy új kérelem. Az 6600,- Ft (actualice), de illetékterhe nincs.
Megint más kérdés, hogy az adóhatóság hivatalból ellenkező álláspontra helyezkedne, hiszen ugyanezt tették a felbontás ügyében is. De arról már van BH. Nincs semmilyen értelmes okunk azt feltételezni, hogy a felbontás és a módosítás között ebből szempontból elvi különbség van.
Igen "kérelem". De a kérelem alapja egy szerződés (módosítás). Természetesen a tulajdoni arányokat a tulajdonjog bejegyzését követően is meg lehet változtatni, de ehhez már egy új szerződés kell. Ettől viszont nem lesz kevesebb az illeték.
A kérelem...
"A kérelem a szerződő felek ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba vagy közokiratba foglalt közös nyilatkozatával mindaddig visszavonható, vagy módosítható, amíg abban az ingatlanügyi hatóság nem hozott határozatot." (Inytv. 26. § (9) bek.)
Szerintem később is lehet. Ha felbontani lehet, módosítani miért ne lehetne?
(Nem állítom, hogy az adóhatóság vagy a földhivatal is osztja a véleményemet.)
Azt én se értem, miért befolyásolná ez az illeték összegét.
Az adásvételi szerződést a tulajdonjog bejegyzésig lehet módosítani. A tulajdoni arányok megváltozásával miért lenne kevesebb az illeték? (Esetleg valamelyik fél jogosult illeték kedvezményre?)
Sziasztok!
Van egy kérdésem ingatlan adásvételi szerződés módosítással kapcsolatban. Tavaly ősszel férjemmel közösen vettünk meg egy lakást 50-50%-ban, de párom 58%-ot adott bele. Akkor azt gondoltuk, hogy biztos lesz illeték, de mindegy, legyen 50-50%. Most viszont kiderült, hogy magas lesz így az illeték és maradni kellett volna a beleadásnak megfelelő arányoknál..
Van-e bármilyen megoldás arra, hogy módosítsuk a tulajdoni arányokat, hogy csökkenjen az illeték mértéke?
Köszönöm szépen segítségeteket!!
Üdv.!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02