Közös tulajdon : nem enged vissza?

Moon70 # 2005.04.07. 11:11

Tisztelt Fórumosok!

Segítségüket kérném a következőben :
2 éve barátommal vásároltunk egy lakást, közös tulajdon lett.
Élettársi viszonyban éltünk 1 évig, majd szakítottunk. Én továbbra is maradtam a lakásban, ő a szüleihez költözött, valamint külföldön dolgozgatott.
Pár hónapja elköltöztem. Elötte megbeszéltük, hogy a lakást bérbe adjuk, késöbb pedig eladjuk.
Sajnos nem így történt, mert ahogy én kiköltöztem, ő visszatért, zárat cserélt, már nem is hajlandó beengedni. Mindezt (állítólag) rendőri jelenléttel tette. Lehetséges ez? A lakás az én nevemen is van… kizárhat rendőri együttműködéssel?

Válaszukat előre is köszönöm.

ildikó31 # 2005.04.07. 12:22

Nem zárhat ki! Te is kérjél rendőri segítséget!
Írj neki egy levelet, hogy váltsa meg a tulajdoni hányadodat, vagy közösen keressetek vevőt. Ha nem hajlandó, akkor kérni fogod a bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését. De közben természetesen te is ott lakhatsz! Nem zárhat ki!

ildiko31

praetor01 # 2005.04.13. 20:41

Sajnos ez a az általános joggyakorlat szerint nem olyan egyszerű. A rendőr ui. nem avatkozik jogvitába, ha a bentlakó igazolni tudja jogszerű ottartózkodását. Az önhatalomnak ugye több korlátja is van, főleg, ha elveszett birtokról van szó. Az igazgatási út esetében a jegyző jogkérdést nem vizsgál, csak kivételesen, ha a bizonyítás rövid úton lehetséges. Tapasztalataim szerint, ha a birtokon belül lévő jogszerűen van bent, akkor a jegyző nem vizsgál egyéb jogkérdést. Pedig álláspontom szerint kellene, ui. közös birtok esetén ellentétes megállapodás hiányában minden tulajdonostárs azonos jogokkal bír. Erre tekintettel, ha a birtokon belül lévő tulajdonostárs nem tud felmutatni egy olyan megállapodást, ami szerint a használatra kizárólag ő jogosult, a jegyzőnek a bentlakó birtokvédelmi kérelmét el kellene utasítania.

ildikó31 # 2005.04.14. 06:43

Kedves praetor01!

Természetes ha már jogvita van akkor semmi sem egyszerű. Nem azért írtam a rendőri segítsége, hogy a bent lakót tegyék ki, hanem azért, hogy akinek joga van ott tartózkodni, azt nem lehet kizárni.
Természetesen, ha nagyon durva a helyzet, és a bent lakó fél ütvi-veri a másikat, italozik, akkor nem is lehet vele együtt álni, nem is érdemes ezzel próbálkozni.
Ilyenkor a közös tulajdon megszüntetése tűnik ésszerű megoldásnak, ahol a lakásból kirekesztett fél többlethasználatot kérhet, és nagy valőszínűséggel meg is ítéli neki a bíróság! Csak hát ez hosszadalmas dolog. Ezzel szerintem mindenki tisztában van.

ildiko31

praetor01 # 2005.04.14. 08:43

Kedves Ildikó 31!

Én teljesen egyetértek Veled, csupán azt akartam mondani, hogy a jegyzők igen gyakran rossz gyakorlatot követnek.

ildikó31 # 2005.04.14. 12:23

Kedves Praetor01!

ebben tökéletesen egyet értünk!!

ildiko31

katherina # 2007.05.24. 12:59

Sziasztok, ugyanez a téma érdekelne....
Egy ismerősömmel történt: közös házat vettek egy úrral különböző arányban járultak hozzá, de az "úr" házasságot, meg vagyonszerződést stb, igért és a nő nem akart kellemetlenséget a kapcsolatban, ezért mégis fele-fele arányban lettek tulajdonosok. Később kiderült, hogy a férfi ún. bántalmazó (nincs jobb kifejezésem rá: www.nane.hu...) és sokat bántotta a nőt. A rendőrség mint tudjuk családon belüli erőszak esetén nem nagyon folyik bele a dolgokba. A nőnek magánvádas feljelentést kellett volna tenni, aztán hazamenni és lefeküdni mellé az ágyba:-( Hát ezt nem merte....Elköltözni nem tudott, mert azt mondta mindenki, nehogy elköltözzön, mert akkor birtokon kívül lesz és "fújhatja"...majd egyszer sok év múlva lesz talán valami pénze belőle ha pereskedik. Később az úr mégis úgy döntött magához váltja a nő részét és szépen békességben elválnak útjaik, de évekig húzta halasztotta és mégsem fizetett. Közben szerencsére új nőt talált magának, akihez oda is költözött. Közben rendszeresen hazajárt a házba napközben, mutogatni magát a szomszédoknak, hogy ott lakik, és mindenféle idegent vitt be a házba a nő személyes dolgai közé. Neki ez nagyon nem tettszett. A nő egy pár hónap után ügyvédje tanácsára zárat cserélt. Azóta elég érdekes dolgok zajlanak. Az úr megjelent a háznál rendőrökkel meg az új nővel, aztán mivel ők semmit sem tettek, elment. A nő testvérét az úr halálosan megfenyegette, és ő fel is jelentette. A rendőr azt mondta neki hogy a nőnek birtokvédelmi eljárást kellett volna kérni, aki erről eddig sosem hallott. Az ügyvéd szerint a birtokvédelmet az kérheti, aki nem mehet be. DE a nő már beadta a biróságra a vagyonmegosztási kérelmet és nem akarja elbirtokolni más tulajdonát, csupán nyugalmat szeretne addig, mig rendeződik a dolog. Ja, az úr otthagyott sok havi fizetetlen rezsit ami azóta is a nő problémája..szerintetek mi a teendője a nőnek??? Sajna a pasi valószinű komplett őrült, amellett hogy alkoholista. Olyan fajta, aki nagyon jól eljátssza mások előtt a rendes, tisztességes embert, csak otthon mutatja ezt az oldalát.

katherina # 2007.05.24. 13:11

Lécci valaki szóljon hozzá, mert nagyon kiváncsi vagyok.

katherina # 2007.05.24. 13:12

ugye a birtokvédelmi eljárásnál figyelembe veszik azt is hogy a férfi milyen viselkedést tanúsított az elmúlt években?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.24. 13:18

A birtokvédelmet az kérheti, akit az ingatlan birtoklásában akadályoznak vagy zavarnak. (A tulajdonos akkor is kérheti, ha nem tényleges birtokos.) Ám a hölgy ebben az esetben nem fordulhatna eredménnyel a jegyzőhöz, hiszen éppen ő az, aki a tulajdonostársát akadályozza az ingatlan használatában. Jogellenesen cselekszik.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.24. 13:18

Nem, nem veszik figyelembe.

katherina # 2007.05.24. 13:20

Köszi, de hát a férfi elköltözött és nem akarja birtokolni a lakást!! Semmi mást nem akar csak odajár piszkálni és zaklatni.
nem tudom ezt megérteni, ezt hogy lehet? és akkor mi a megoldás?

katherina # 2007.05.24. 13:20

Tehát akkor engedje be (miközben nem fizet) és hagyja hogy idegenek járjanak a lakásban? és a gyereke hogy tanuljon ilyen körülmények között? és egyáltalán, hogy lehet igy élni?

katherina # 2007.05.24. 13:26

tanács?

katherina # 2007.05.24. 13:31

még valaki? sürgős az ügy eléggé....könyörgök...

Vadalma # 2007.05.24. 13:33

közös mihamarabbi értékesítés, vagy másik lakrésze vonatkozásában kivásárlás.

esetleg próbálja meg eladni a fél házat, bár ez elég esélytelen.

mást nem nagyon lehet tanácsolni.

katherina # 2007.05.24. 13:37

értem. már írja a nő ügyvédje a vagyonközösség felbomlására vonatkozó vagyonper iratait, napokon belül beadják. Ez számít valamit? Ebben felajánlja a kivásárlást, eladást stb. nem lehet a felét eladni.......egy lakóterület.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.24. 13:38

A "piszkálás" és "zaklatás" ellen viszont ő élhet birtokvédelemmel. De önkényesen nem zárhatja ki.

(Ha a saját magánvéleményemre is kíváncsi vagy: az, hogy odajár és kertészkedik, valamint hogy vendégeket fogad, sem nem zaklatás, sem nem piszkálás. Mintha kissé elfogult lennél a hölggyel kapcsolatban...)

katherina # 2007.05.24. 13:45

Tehát az normális, hogy elköltözött, és az új nőjével és annak a családjával odajár, amikor ő dolgozik? miközben semmi személyes holmija nincs a házban? Akkor az mi? és elvisz dolgokat amiről úgy gondolja, még a vagyonmegállapodás előtt, hogy az övé? Naponta fenyegeti, hogy odaköltözteti az egész pereputtyot. Tulajdonképpen valószínűleg az egész közös házvételt azért csinálta hogy megszerezze a nő tulajdonát, és módszeresen ki akarta üldözni évekig. És most is ezt szeretné. Akkor ezt is lehet neki?

katherina # 2007.05.24. 13:46

"kertészkedni" pedig kizárólag azért jár, mert látják a szomszédok, hogy ott van. MINTHA ott lakna, de NEM lakik.

katherina # 2007.05.24. 13:47

Tudod, az eszem megáll, gyakorlatilag egy alkoholista őrültet véd a jog és a rendőrség, egy nőt és egy gyereket meg senki. Azért ez hihetetlen.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.24. 14:11

Talán a jog kényszerítette rá a hölgyet, hogy élettársi kapcsolatot és közös tulajdont létesítsen ezzel az "alkoholista őrülttel"? A kialakult helyzet ugyanis ezen aktusoknak a következménye.

A jog egyébként konkrétan a magántulajdont védi. És ez így helyes.

katherina # 2007.05.24. 14:26

Nem tudom miért kell cinikus megjegyzéseket tenni, de most komolyan?
Nyilván másnak mutatta magát és most ki szeretne belőle kevereldni

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.24. 14:32

Nem is erről beszélek. Hanem arról, hogy a saját tévedéseink, életvezetési hibáink miatt nem a jogot kellene kárhoztatni.

katherina # 2007.05.25. 06:22

ne haragudj, de kicsit cafatokban lógnak az idegeim....persze, helyes alapvetően, de NEM minden esetben. egyáltalán nem fontosabb a tulajdon az ember életénél. Vagy igen?