Közös képviselő lemondása társasházban


Majordomus # 2023.02.24. 20:50

Marie..
.
Talán be kellene látnod azt,hogy a k.képviselő a többségnek megfelel te viszont zsigerből utálod.
Ez kevés a képviselő váltáshoz,ráadásul tényleg váltás lesz,hiszen ő lemond.
Lehet hogy az új cég közmegelégedésre fog dolgozni.

Hogy a család számláz a háznak takarirást? Na és? Nem írtad azt hogy nem takarítanak. Tehát a munkát elvégzik.
Azt sem irtad hogy rosszul takaritanak. Akkor mi a gond?

Ha te fogorvos vagy és a praxist átadod a fiadnak,akkor mindenki menjen másik fogorvoshoz mert ez etikátlan?

Szomorú örökös # 2023.02.24. 05:30

MarieAnn

Most is kb. családi bizniszben csinálja, és minden rokon számláz a háznak valamire (takarítás, gondnok stb)

Ha ezt korrekt és elfogadható áron csinálják a társasháznak, akkor vajon mi kivetnivalót találsz benne? Áruld már el nekünk!
Nem tilos családtagokat alkalmazni, ha mindegyikük egyéni vállalkozó és érvényes számlát is ad a munkáról.

Rendszerint nem értesíti azokat a tulajokat akik nem a házban élnek így max 20-25 %van jelen.

Biztos van ilyen - ez nyilván nem lenne szabályos - de gyanús nekem, hogy érdektelenség miatt vannak csak ennyien a közgyűlésen. De ha csak befektetésnek vettétek a lakásotokat és soha nem jártok oda, akkor nem láthatjátok nyilván a faliújságra kihelyezett értesítést sem, úgyhogy gyanús ezek után az, hogy nem állja meg a helyét a fenti állítás, mivel ha időnként elmennétek a házba, ahol tulajdonotok van - nem tilos odamenni néha, ha már van tulajdonod ott - akkor olvashatnátok ezt is.

A következő közgyűlésen le akar mondani (e.v.), és a lánya cégét akarja új kknak A terve az,hogy az elszámoló kgyn a jelenlévők előtt felmond (ugyebár ezt megteheti), megszavaztatja a felmondását új napirendben, majd a többség aki amúgy is isteníti, elfogadtatja az új képviselőt.

Ha ezt egy érvényes közgyűlésen teszi - nem kötelező továbbra sem mindenkinek elmenni rá, csak akit érdekel - akkor bizony szabályosan teszi meg mindezt.

Kérdésem: van e ötlete bárkinek, hogy ez mibe ütközik? Sajnos többen arra jutottunk, hogy simán megteheti egyszerű többség mellett.

Jól látod, megteheti és nem ütközik semmibe. De ha tudod, hogy mikor van a közgyűlés - javaslom erre a korábban írtakat - akkor esetleg vigyél másik árajánlatot egy másik közös képviselőtől, akit te keresel meg ezzel kapcsolatban - nem tilos ugyebár tenni is érte, hogy más legyen. De előre szólok, hogy ha magasabb közös költség lesz az ajánlatban, akkor az általad kritizált, többnyire nyugdíjas lakótársaid nem fogják elfogadni és akkor alul maradsz ismét, hiába leszel ott személyesen szavazni. Sőt azon se lepődj meg, ha azok is ellened szavaznak, akik szintén épp arra a közgyűlésre mennek csak el, mert mondjuk értesíted őket, mert ők sem ellenségük a saját pénzüknek. Ha mégis úgy gondolod, hogy szabálytalan bármi is, akkor a jegyzőnél kell jelezned. De arra készülj fel, hogy lehet nem neked ad ő sem igazat és utána nem fognak szeretni a házban - bár szerintem ez már most is fennáll.

drbjozsef # 2023.02.24. 05:24

MarieAnn,

Olvasgasd a Tht.-t, hátha valamit nem szabályosan csinál, de azzal is csak az időt tudjátok húzni, összességében a lemondás-megválasztást megakadályozni nem tudjátok, ha nem tudtok többséget csinálni a közgyűlésben.

Például a leírásod alapján lehet, hogy nem szabályosan hívja össze a közgyűlést : Tht.33.§(1)
Minden tulajdonost írásban értesíteni kell.
Vagy ha olyan határozatot akar hozatni, ami a napirenden nem szerepel : Tht. 34.§(4)

De ezzel mind csak bosszantani lehet, és új közgyűlést (ami plusz költség, pláne utálni fog a többség) csinálni, de amíg többsége van, nagyjából azt csinál amit akar.

Ha valamilyen döntés szerintetek jogszabályba ütközik, akkor a törvényességi felügyeletet ellátó helyi jegyzőhöz fordulhattok, vagy ha egy határozat a kisebbség jogos érdekeit sérti szerintetek, akkor bírósághoz fordulhattok.

MarieAnn # 2023.02.23. 22:55

Üdvözlöm az érintetteket. A következő problémával állunk jelenleg szemben:
Adott egy kk, aki borzasztóan végzi a dolgát, de szinte betonbiztos helye van az alacsony közös költség miatt (van egy pár nyugdíjas). A következő közgyűlésen le akar mondani (e.v.), és a lánya cégét akarja új kknak. Most is kb. családi bizniszben csinálja, és minden rokon számláz a háznak valamire (takarítás, gondnok stb)... :D Rendszerint nem értesíti azokat a tulajokat akik nem a házban élnek így max 20-25 %van jelen. A terve az,hogy az elszámoló kgyn a jelenlévők előtt felmond (ugyebár ezt megteheti), megszavaztatja a felmondását új napirendben, majd a többség aki amúgy is isteníti, elfogadtatja az új képviselőt. Kérdésem: van e ötlete bárkinek, hogy ez mibe ütközik? Sajnos többen arra jutottunk, hogy simán megteheti egyszerű többség mellett. Mi az ami elkerülte a figyelmünket? Javaslat hogy ez valahogy a mi javunkra billenjen? Kissé kétségbe estünk, bármilyen ötlet csak segíthet.
Köszönöm a válaszokat előre is.

Majordomus # 2022.08.20. 19:34

Ez nem igy működik.
Ha a pályázat nyilvános,azon bárki részt vehet.
Mint írtam,ha sok pályázó van akkor célszerű előszűrni,ez máshol is igy működik.
Célszerű a legjobb 3 pályázatot kiválasztani.
Az egyes pályázókról vita esetén szavazással tudtok dönteni.

Ha itt a k.k fia nem jut tovább,hát Istenem...

Tike82 # 2022.08.20. 17:30

Kedves MajorDomus!

Köszönöm a korábbi válaszát.Lenne meg kérdésem:jogilag szabályos-e,ha a kk. egy cégben lévő fiának a pályázatát a jelölőbizottsági tagok elutasítanák,mivel szerintünk ez visszás helyzetet szül.Öt fő kizárná,2 fő támogatja a pályázatát.Illetve szabályosan beleírható-e a pályázati anyagba valahogy ,hogy nem is szeretnénk,hogy ők pályázhassanak?

Köszönöm előre is a válaszát

Majordomus # 2022.08.19. 19:05

1.a képviselő a lemondása elfogadása vagy leváltása után az új képviselő megválasztásáig ügyvivőként ténykedik tovább,de max 90 napig azaz augusztus 29-ig. Onnantól a kötelezettségei és a felelőssége is megszűnik,kivéve az átadás-átvételi feladatokat.
2. Augusztus 29-ig kizárólag a képviselő hívhatja össze a közgyűlést, utána a Számvizsgáló Bizottság ís nem te egyedül.
3. Attól függ hány pályázó van. Ugye itt erre vonatkozóan nincs közgyűlési határozat.
Ha van 3 jelentkező akkor lehet de 7-10 pályázót már írdemes "megszűrni". Eleve a pályázati kiirásban kell a kritériumokat megadni.
Mivel most interregnum van a bizottság jogosult 29-e után kiirni a pályázatot s ebirálni a jelentkezőket.
4. Hogy ne legyetek támadhatóak utólag,célszerű helyi lapokban és internetes portálokon meghirdetni és ezt dokumentálni.

Tike82 # 2022.08.18. 22:48

Üdv!
Segítséget szeretnék kérni(biztos olt már ilyen kérdés csak nem találtam még meg):Nálunk a közös képviselő 2022.05.30-án vonult ki a közgyűlésről,amin elvileg a lemondása is napirendi pont volt.A távollétében a jelenlévők elfogadták azt,azóta ügyvivőként tevékenykedik.
Kérdés:
1.a közgyűlést,amin az új kk-t kellene megválasszuk,neki KELL összehívnia,vagy megtehetem én,mint SZVB tag(tudom,tudnom kellene,de csak 2 éve vagyok tag és a kk nem tájékoztatott mindenről...)?
2.a begyűjtött pályázatok elbírálására kijelöltek 7 főt.Van aki úgy gondolja,hogy minden pályázatot be kell mutatni,de többen úgy gondoljuk,hogy nekünk ki kell szűrni a legmegfelelőbbeket és azt a közgyűlés elé tárni.Szabályos az,ha a jelölőbizottsági tagok elvetnek bizonyos pályázatokat,mert nem feleltek meg bizonyos szempontoknak?
3.Van-e arra nézve bármi szabály,hogy hol és hogyan kell meghirdetni a közös képviselői posztot?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Majordomus # 2022.03.03. 15:39

Természetesen megteheti.
A törvény szerint a közgyűlés bármikor leválthatja a közös képviselőt. Nem gondolod,hogy ugyanez a jog a képviselőt is megilleti?!

Ez természetesen nem jelenti azt,hogy a felelőssége is megszűnik. Tavaly én 38 fokban tartottam közgyűléseket mert juniusig nem lehetett.
Azért 84 lakásos társasházban már kötelező a Számvizsgáló Bizottság! Ők hol voltak eddig?
.
Keressetek új képviselőt a bizottság pedig ellenőrizze le az elmúlt évek könyvelését.
.
Az új képviselőnek hivatalból tételesen kell átvennie a ház anyagát,értelemszerüen a pénzügyeket is.

Felkérhetitek hogy nézze át a korábbi éveket(nem fog lelkesedni) ha visszaélést tapasztal akkor a közgyűlés dönthet a korábbi képviselő elleni feljelentés/kártérités kezdeményezéséről.

A 2021 évről gondolom a beszámolóra/elszámolásra gondoltál nem a költségvetésre. Ezt kellene a Sz.Bizottságnak ellenőriznie.

Zsanka # 2022.03.03. 14:43

Üdvözlöm!
84 lakásos társasházban lakom. A tegnapi lezajlott közgyűlésen a közösképviselő közölte, hogy lemond, mert számon kértük több dologban, költségvetés, elintézetlen dolgok stb. A kérdésem az lenne, megteheti ezt így, hogy közli, hogy lemond, bezárja a közgyűlést, anélkül, hogy válaszolna a kérdéseinkre? Mit tehetünk ilyenkor? Hogyan történik meg majd az elszámoltatása, hogyan kérhetjük, hogy a 2021 évi költségvetésben szereplő tételek pontosak-e? Nem hajlandó semmilyen kommunikációra. Múlt évben nem is tartott közgyűlést, hiába kértük, tegnap közölte, neki nem volt ideje rá.
Előre is köszönöm a segítségét.
Üdvülettel, Zsanka

Majordomus # 2021.08.29. 14:40

De tájékoztasd őket arról amit irtam. 90 nap után semmi közöd az egészhez.

ANITA77 # 2021.08.29. 05:51

Szia!Nagyon szépen köszönöm a segítséget!Majd a többi lakó megkeresi a számukra megfelelő személyt, meg véletlenül sem szeretném hallgatni,ha esetleg nem úgy "muzsikál"az új ahogy elkepzelték ,hogy az én ajánlatom volt.Szép napot kívánok.

Majordomus # 2021.08.24. 18:23

Amon
Olvasd el figyelmesen a társasházi törvényt. Ha a közgyűlés a képviselőt felmenti,akkor kötelező a 90 nap.

Ha te lemondasz,az más tészta,akkor ez nem áll. Ezért irtam,hogy "elláthatod" (ha akarod ) ügyvivőként a feladatot,az a jóindulatodon múlik meg úgye ott maradsz a házban.

Ha letelik a 90 nap,bezárod a ház anyagát egy zárható helyiségbe,aznap a házipénztárat befizeted a bankszámlára, minden szolgáltatónak irsz egy köremailt hogy megszüntél mint közös kincs,a számlákat tartsák vissza az új közös jelentkezéséig.

Aznap mind a 6 többi postaládába aláirt levél,hogy mától ne háborgassanak,minden kötelezettséged megszünt. Ennyi.

Egyébként nem lenne egyszerübb ha keritenél magad helyett egy jelöltet,csak ismersz párat a kollégák kőzűl?

U.i a fórumon mindenki tegeződik.

ANITA77 # 2021.08.24. 14:20

Üvdözlöm Majordomus! Köszönöm szépen a gyors választ, de a 90 nap eltele után, ha nincs új képviselő kire fog átírodni?Elégedetlen nép a lakóközösség,de tenni a dolgokért nem szeretnek, még olyan dolgokban sem amit ők maguk határoztak még,de nekem bizonyos személyes adataira szükségem lett volna a megvalósításhoz. Bízom benne, hogy megcáfolnak,bár a 17 év alatt kevésszer tévedtem. Köszönöm szépen

Majordomus # 2021.08.24. 13:27

Azért, mert te lemondasz, még nem szünnek meg a szerződések.
Mivel 90 napig még ügyvivőként elláthatod a tevékenységet, addig csak találnak közös képviselőt.

Te nem vagy részese a szerződéseknek, csak a ház képviselőjeként irtad alá. Az új közös kincs majd a nevére veszi és átirat mindent.

Addig nyugi van.

ANITA77 # 2021.08.23. 21:15

Üdvözlöm!Segítségét szeretnék kérni!Közös képviselő vagyok egy 7 lakásos tarsashazban,ahol tulajdonos is vagyok. Szeretnék lemondási a közös képviselői posztomról. Külsős embert szeretnének a lakók is.mivel nincs még jelölt a posztra az érdekelne, hogy a nevemen lévő szolgaltatoknál hogy tudok kilépni a szerződésből úgy, hogy a Társasháznak ne szünjenek meg a szerződései. Gondolok tömbbizositás, eon,drv,tettye forrásház. Kire lehet íratni míg nincs új képviselő?köszönöm válaszát Kovácsné Anita

MajorDomus # 2021.07.01. 17:32

Korrekt
Ha annyira szerencsétlen a lakóközösség,hogy nem tud egy helyi vállalkozót találni,aki ellátja a képviselői feladatokat,sőt -horribile dictu- nem akad egy tulajdonos aki elkinlódik veletek- akkor fogadjátok el azt,aki van.
.
Ha 42 háza van a környéken,az több dolgot jelenthet.
1.érti a dolgát,ezért sokan megkeresik
2.rendelkezik olyan apparátussal amely ezt a mennyiséget ke tudja kezelni,könyvelés, nyilvántartások vezetése,háttérmunka,adminisztráció stb.
Én 51 épületet kezeltem,3100 lakással,én tudom hogy ez mivel jár.
.
A közös képviselőt nem legyőzni kell,hanem egyűttműködni vele!

Csak halkan jelzem: ma már könnyebb társasházat szerezn i a társasházkezelőknek,mint a társasházaknak szerezni társasházkezelőt.

Akkor nem látnád ikyen sötéten a dolgokat. Próbáld meg!
Érdemes!

Szomorú örökös # 2021.07.01. 14:22

korrekt54

mindegy, hogy csak levelezget, a gondnokkal elvégezteti a munkálatokat, az egyéb megszavazott fejlesztésekre a gondnok begyűjti a pályázatokat, a következő közgyűlésen megszavazzuk, a gondnok felügyeli a munkavégzést!

És szerinted annak a gondoknak nem éri ez meg? Nyilván van érte juttatása. Itt nálunk van egy IKV (Ingatlankezelő Vállalat), akik az önkormányzati tulajdonú házak kezelése mellett társasházkezeléssel is foglalkoznak. Szerinted ők minden pillanatban ott vannak minden egyes házban? Na ez az, amiben hatalmasat tévedsz, ha azt gondolod, hogy igen. Nekik is vannak gondnokaik, akik pontosan így látják el a feladatokat. Viszont a munka oroszlánrésze nem az, amit te most itt kattogó, uszító jelleggel beírtál. Bizony ahhoz, hogy árajánlatok fussanak be egy-egy nagyobb munkára, ahhoz épp a házkezelőnek kell ezeket bekérnie külső vállalkozóktól (és nem a gondnoknak). Neki van erre ugyanis jogosultsága, sőt ő fogja hivatalosan meg is rendelni a munkát (nem a gondnok), aztán ő fogja ezt kifizetni nekik (megint nem a gondnok) és ő is fogja ezt bekönyvelni a társasház könyvelésébe (és lám, ismét nem a gondnok), mivel egyedül erre neki van elfogadott végzettsége (nem a gondnoknak).

Az, hogy te csakis egy ott helyben lakót tudsz elképzelni közös képviselőnek, az legyen a te bajod. Talán pont azért nem vállalja el senki, mert te korábban azt hitted, hogy a közös képviselő 0-24 órában az és nincs privát élete. Nos, neki is van és illik tiszteletben tartani. Ha nem teszed, akkor jön a külsős cég, és lehet neki érte vastagon fizetni.

korrekt54 # 2021.07.01. 09:39

Így igaz, Major Domus !

Közös képviselőt nem lehet legyőzni ! Mindegy, hogy összesen 42 társasháza van a Balatonon, mindegy, hogy csak levelezget, a gondnokkal elvégezteti a munkálatokat, az egyéb megszavazott fejlesztésekre a gondnok begyűjti a pályázatokat, a következő közgyűlésen megszavazzuk, a gondnok felügyeli a munkavégzést!
Mindezt remekül levezényli emaileken keresztül, Budapestről! A gondnok helyi lakos szerencsére!

szakvizsga2015 # 2021.06.30. 08:43

Köszönöm szépen! :)

MajorDomus # 2021.06.29. 18:12

Nagyon egyszerű!

Felveszi a közgyűlés napirendjére,
a közös képviselő lemondása
új közös képviselő megválasztása napirendeket
Bejelenti lemondását,ha van pályázó megválasztják az újat. Ennyi.
Az átadás-átvétel már részletkérdés.

szakvizsga2015 # 2021.06.29. 12:41

Tisztelt Hozzáértők!

Közös képviselő hogyan mondhat le szabályszerűen?

MajorDomus # 2018.12.24. 14:57

Halihó
Jó lenne ha megértenéd,hogy a Jegyző a társasházkezelők és a Társasház felett gyakorolnak felűgyeletet,a közös képviselők felett pedig a Társasház. Nekrd is Boldog Karácsonyt!

Szomorú örökös # 2018.12.22. 23:58

halihó

Háttér információm a Kft átmegy egyéni vállalkozásba

Azaz a személy, aki egyéni vállalkozó lesz - ergo ő a mostani közös képviselőtök ugyebár személy szerint - nincs eltiltva a tevékenység végzésétől, tehát nem értem, mi a bajod vele továbbra is, hogy hadakozol ellene?

nincs házirend,a megsértői ellen nem lehetséges hatásos fellépés

Ha nincs házirend, akkor vajon hogy lehet azt megsérteni? :-D

Neked is áldott és békés(ebb) karácsonyt! ;-)

MajorDomus # 2018.12.22. 19:06

Amit felsoroltál,annak jó része,em a közös képviselő feladata.
Az SzB delegálása a tulajdonosok kötelessége,és érdeke,azSzmsz-t ügyvéddel kell készittetni,a ti költségeteken.