Földhasználat


Majordomus # 2023.06.22. 19:24

+20% arra amit igér.

ZZ24 # 2023.06.21. 22:42

Ma vagy holnap tárgyaljuk le, megvárjuk, hogy még az ügyvédünk is kiokosítson addig.

Természetesen az lesz a tárgyalási alap, amit írtál:

semmi akadálya az új haszonbérleti szerződésnek, ha kompenzálják az elmaradt időszak díjait.

Majordomus # 2023.06.21. 19:05

A hosszutávu megállapodásnak az legyen a feltétele,hogy kompenzálja nektek a 3 éves használatot!

ZZ24 # 2023.06.21. 04:05

Meglátjuk mi sül ki a dologból. Ma egyeztetünk a csúcsgóréval, rajtunk nem múlik semmi.

Természetesen ügyvédnél is voltunk már, utánajár minden lehetőségnek, ha jogi útra kell terelni a dolgot.

Majordomus # 2023.06.20. 19:14

Kötnél szerződést a földnepperrel?

Mert akkor meg lehet egyezni.

ZZ24 # 2023.06.19. 20:20

Holnap beszélünk is ügyvéddel.

A szívességre visszatérve:

Az az eredeti gazdának szólt, hogy 1 évig ingyen használja, arról szó nem volt, hogy nem adja le a földbérleti szerződést kifüggesztésre, amit írtunk, arról meg pléne nem, hogy már az első évben átengedi a nagykutyának a földet. Ez messzemenően rosszhiszemű és aljas húzás volt tőle, mert azt tudta, hogy ennek az illetőnek nem adnánk ki a földet. Lényegében az eredeti gazda egyáltalán nem használta ezt a földet, hanem papír és jogcím nélkül ráengedte a földnepper gazdát a tudtunk nélkül-

Még egy kérdés felvetődik:: mivel a föld az eredti gazda csalárdsága miatt már közel 4 éve nincs haszonbérbe adva, de használja az említett nagybirtokos, ilyenkor földvédelmi bírságot kiszabhatnak e?

Majordomus # 2023.06.19. 20:03

Hát akkor a termés árából ki tudnak fizetni!

Ügyvéd ajánlott....

ZZ24 # 2023.06.19. 19:52

A föld most is be van vetve, aratás előtt áll.

ZZ24 # 2023.06.19. 19:50

jav: Kifejezetten ragaszkodott hozzá....

bocsámat a többi elírásért, nagyon gyorsan gépeltem

ZZ24 # 2023.06.19. 19:47

Itt arról van szó, hogy a gazda, akivel megegyeztünk eredetileg átvert bennünket, arról nem volt szó, hogy másnak lepasszolja a földet. Kifejezetten rafastjodott hozzá, hogy ő használhassa. Itt lényegében egy földnepperhálózatról van szó, egy kisebb réteg kiszorítja a többi tisztességes gazdát és vagy így vagy úgfy rámennek a földekre.

Amit ki akarunk hozni az ügyből, hogy pereskedés nélkül, legalább 2 éb földhasználatot kifizessen a földet most használó nagybirtokos, aki abzsolút nem jóhsizemű, pontosan tudja, hogy kinek a földjére ment rá és pofátlanul ingyen használja. Azt nem tudom, hogy miben egyeztek meg az eredeti gazdával, de mind rosszhiszemű az biztos. Holnap már ügyvéddel is beszélünk, ha nem tudunk megállapodni velük.

Amit írtál az egy jó javaslat. de ezek nagyon mocskosul játszanak, max egy ügyvédi felszólítás hatására térnek észhez.

Majordomus # 2023.06.19. 19:26

Nem arra kellene koncentrálnod ami viszi a pénzt,hanem ami hozza.

Köss megállapodást a használóval de olyan összegért,ami "letörleszti" a 3 évi használatot is.

Majordomus # 2023.06.19. 19:22

Csak azt nem értem mit akarsz ebből kihozni?

Úgye az első évben ingyen használhatta a földeket a szivességért.

Ott nem áll meg a jogalap nélküli gazdagodás.

Utána megállba,mert ingyen használta a földet,de nem ő hanem egy nagybírtokos.

Ott kellene kereskedned:hogy a földhasználatért fizessenek neked bérleti díjat.

Ahjoz már ügyvéd ajánlott.

ZZ24 # 2023.06.19. 16:44

A következő ügyben szeretnék segítséget kérni:

Évekkel ezelőtt a testvérem egy gazda ismerősétől pénzt kért kölcsön, a kölcsön, a fedezet az általa használt föld volt, illetve más földrészek is. A testvérem visszafiezette a kölcsönt, de a gazda kért még egy szívességet:

Hadd legyen ő a haszononbérlője azon földrészeinknek, ahol lejárnak a haszonbérletek:

Belementünk ebbe is, mert jóban voltunk a gazdával, megírtuk az új haszonbérleti szerződést, aminek elvitte az összes példányát, mondván, hogy majd aláírtan visszaküldi nekünk a saját példányunkat, illetve intézi a kifüggesztést is. Abban maradtunk, hogy a kölcsön "kamataként" az első évben ingyen használja a földeket, utána meg a többit rendezzeük.

Időközben annyi történt, hogy immár három és fél év eltelt és nem fizetett semmit, elkezdtük, felhajtani az ügyet és kiderült, hogy az aláírt haszonbérleti szerződéseket SOHA nem adta le a földhivatalban,, papíron a földek három és fél éve szerződés nélkül vannak, viszont egy hely nagybirtokos, a gazda ismerőse mindenféle jogcím nélkül használja és húzza a hasznot a földekből.

Miután megbolygattuk az ügyet és számonkértük a gazdát (akinek használnia kéne) arrogánsan, zavartan annyit mondott, hogy a köztünk lévő megállapodás érvényét vesztette, nem ő használja a földet, hanem hívjuk fel a jelenlegi jogcím nélküli földhasználó nagybirtokos intézőjét, hogy megbeszéljük ezt.

Nos, elértük a csökát, aki annyit mondott, hogy igen, ők már3 és fél éve használják a területet jóhiszemű használóként és fizetni nem áll módjukban, annyit tud felajnálani, hogy learatják hamarosan az őszi búzát és vagy kötünk velük új megállapodást vagy levonulnak a földről, mint akik jól végezték dolgukat...

A kérdésem az, hogy a jogcím nélküli,, magát jóhsizemű földhasználónak mondó gazda ellen megáll e a jogalap nélküli gazdagodás tényállása?

Illetve a gazda akinek eredetileg kiadtuk a földet miért nem maga hasznosította és miért engedte át ennek a másik gazdának a tudtunk és felhatalmazásunk nélkül, papír nélkül a földhasználatot? (Itt meg a csalás tényállása áll emg szerintem).

Majordomus # 2023.02.22. 20:19

Egyszerűbb eladni...

drbjozsef # 2023.02.22. 05:59

_Tiszafa_,

Jogi szempontból ez csak annyi : a nagybátyáid nem adhatták volna bérbe édesapád beleegyezése nélkül haszonbérbe a földet, neki is, most neked is előbérleti jogod lett volna. Ehhez megkötés után közölni kellett volna veled a szerződést, sőt, ha az egészet művelik, akkor eleve kellett volna az aláírásod is, neked is bérbe kellett volna adnod a részedet.
Lehet, hogy édesapád tudott a dologról, csak nem érdekelte? Ilyen sok év esetén azért ez nem kizárt...

Lehet egyeztetni a nagybátyáddal, jelöljétek ki a saját használatú részeket a területen belül, és akkor a tiedet ne műveljék. Lehet kötni neked is bérleti szerződést a céggel, eladhatod nekik.
Ha egyikre sem hajlandóak indíthatsz pert : akár a közös tulajdon megszüntetésére, akár a fentiek valamelyikének a kikényszerítésére (vagy a művelés megtiltására).

Majordomus # 2023.02.21. 21:23

Hát akkor kezdeményezd a bérleti szerződés megkötését!

_Tiszafa_ # 2023.02.21. 21:09

Kedves mindenki! A legutóbbi írásom óta eléggé leállt minden, viszont kaptam egy levelet a földet használó KFT-től. Még próbálom értelmezni..

''Tisztelt XY !
Megkeresésére a következő választ tudom adni:
Utána néztem, hogy KJ-vel mikor volt esetleg bérleti szerződése a KFT-nek. Számítógépen 2011 óta vezeti a Kft a bérelt földekkel kapcsolatos dolgokat. 2011 – re visszamenve nincs nyoma, hogy volt a KFT-nek bérleti szerződése a KJ-vel.
Azt, hogy az édesapjával mikor volt, ha volt bérleti szerződése a Kft-nek nem tudom a rendelkezésemre álló adatokból. Mint ahogy azt sem, hogy ha volt is valamikor, miért szakadt meg !?

A bérleti díjjal kapcsolatban a tájékoztatásunk az, hogy mivel már az édesapjukkal sem volt érvényes haszonbérleti szerződésünk így a haszonbérleti díj kifizetése sem történhetett meg. A földterületeinken dolgozókkal folyamatos egyeztetés van, hogy ha a bérelt területeinken változás történik (növekedés, csökkenés) annak megfelelően műveljék az érintett területeket.

A K Gy-vel van a KFT-nek érvényes bérleti szerződése a saját tulajdonaira (a sajátjára és a KS-től megvásárolt tulajdonára is).''

Ennyi a lényeg belőle. Lehet, hogy autodidakta módon értelmezem, de nekem konkrétan az jön le, hogy használják szerződés nélkül. Vagy én fogom fel ennyire egyszerűen? Csak annyit művelnek, amennyit bérelnek?
KJ volt édesapám KGY és KS pedig a nagybátyáim. Egyenlő részük volt a földben anno, ők is nagyszüleimtől örökölték.

Majordomus # 2023.02.03. 20:51

Igy lesz a legokosabb .
Nekem is van 134 m2 de nem tudok tőle megszabadulni.

_Tiszafa_ # 2023.02.03. 20:15

Megfogadom a tanácsot, köszönöm :)

drbjozsef # 2023.02.03. 14:44

Vételi ajánlat lesz az, és ha nem akarsz sok macerát, alkudd fel 85%-ra, oszt engedd el...

_Tiszafa_ # 2023.02.03. 12:17

Köszönöm szépen a válaszokat Kovács_Béla_Sándor és drbjozsef! Komplikáltabbnak gondoltam, de így, hogy megvan merre induljak, így már nem is olyan bonyolult. A Földhivatalokat megkerestem, illetve megkerestem a földet használó ''akárkiket'' is, várom a visszahívást.

Ezt viszont nem értem:
„Érdemes megkeresni ezt a Kft.-t?”
Attól függ, mit szeretnél tőlük. Aranyérre nem ők az illetékesek.

Egyébként az ''akárki'' még nem hívott vissza, de felhívott egy ingatlanos, hogy az egyik tulajdonostárs megvenné a földterületet. Árajánlatot is kaptam, a jelenlegi értékének a 75%-a. A vevő után kutatgattam egy kicsit, kiderült, hogy a használó Kft. ügyvezető igazgatója. :))

drbjozsef # 2023.02.03. 07:01

_Tiszafa_

földet használó ''akárkiket'' megtalálni és törvényes földhasználati szerződést kötni
Feltehetőleg meg van az kötve, öröklés esetén jogutódja vagy a szerződött elhunytnak, nem feltétlenül kell újat kötni. Csak mutasd be nekik a hagyatéki végzést, és az új számlaszámot, ahova utaljanak.

Mi a menete?
Az eleje ugyanaz : keresel vevőt. Akár hirdetéssel, de érdemes a tulajdonostársakat megkeresni, a földet használót megkérdezni, vagy a helyi földbizottságnál érdeklődni.
De a szerződés megkötése ugyanaz mint egy lakásé, vevő (az Fftv. szerinti jogosultsággal) kell és ügyvéd hozzá. UTÁNA, már más az eljárás az elővételi jogosultak és a nyilvános kifüggesztés miatt - de ez meg már téged, mint eladót nem érint. Valaki megveszi ha érvényesen szerződést kötöttél, hogy az a vevőd lesz, vagy valaki más elővételi jogosult, az neked mindegy.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.02.03. 06:23

a Földhivatalnál a földhasználatot be kell jelenteni, ott esetleg érdeklődhetek?
Igen.

Érdemes megkeresni ezt a Kft.-t?
Attól függ, mit szeretnél tőlük. Aranyérre nem ők az illetékesek.

Gondolom nem úgy működik,
De. Például úgy.

_Tiszafa_ # 2023.02.03. 00:28

Kedves Fórumozók!
Eléggé régóta nem volt ebben a topikban hozzászólás, de nem akartam friss topikot nyitni, mivel a az én kérdésem is földhasználattal kapcsolatos.
Próbálom röviden és érthetően: Öröklés útján került a birtokomba több helyen ''osztatlan közös földtulajdon''. Az egyik rendben van, azonban a másikat művelik, de nem tudom ki? Lehet buta kérdés, de a Földhivatalnál a földhasználatot be kell jelenteni, ott esetleg érdeklődhetek? Ennél a földterületnél az egyik szintén tulajdonossal sikerült felvennem a kapcsolatot, aki megnevezett egy Kft.-t, akivel földhasználati szerződése van és évente rendben kapja is a bérleti díjat. Érdemes megkeresni ezt a Kft.-t?
A másik szintén osztatlan közös földtulajdont 22 évvel ezelőtt örököltük volna meg, de valahogy kimaradt a hagyatéki leltárból. Most, hogy útépítés miatt kisajátítottak belőle egy darabot, keresték meg az örökösöket, így szereztünk tudomást róla. Ez a földterület is művelés alatt áll, de erről a leghalványabb fogalmunk sincs, hogy ki műveli?
Utolsó kérdés: ha nem sikerül a földet használó ''akárkiket'' megtalálni és törvényes földhasználati szerződést kötni, úgy szeretnék ezektől a földterületektől megszabadulni, vagyis eladni. Mi ennek a menete? Gondolom nem úgy működik, hogy feladok egy hirdetést a Jófogáson, hogy eladnám...
Előre is köszönöm a segítséget!

MajorDomus # 2019.07.02. 18:29

Ha eltelt 15 év,akkor jó eséllyel igen. Tudtommal beleszámit a jogelőd használata is.
Mielőtt bármit lépsz,keress fel egy ügyvédet.