Melléképület, garázs építési engedélye


Krittyke # 2019.05.20. 07:04

Sziasztok!
Kérdéssel szeretnék élni a hozzáértőkhöz!
Ha egy meglévő melléképületet (gazdasái épület)szeretnék bővíteni illetve felujjítani ahhoz kell engedély? Illetve ha teljesen visszabontom és ujj alapot kap ujj lenne minden ahhoz is kell? Ha nem állatoknak hanem éppen öszkonfortossá szeretném tenni akkor is kell? Előre is köszönöm a válaszokat!

Zsé05 # 2019.05.19. 22:22

Sziasztok!
Szeretnénk utcafrontra egy 100m3-es melléképületet, amire nem kell engedély csak egyszerű bejelentés.
Ha a szabályozást betartjuk, de a főépítész nem tanácsolja és nem javasolja a városkép miatt, az mit jelent? Nem engedi? És ha mégis megépítem?
Írjatok kérlek! Köszönöm előre is!

GyT.hu # 2019.05.17. 12:27

SZiasztok!

Különálló, teljes egészében föld alá kerülő,kisméretű téglából falazott, boltozatos pincét szeretnék építeni.

A jelenleg hatályos szabályozás szerint engedély és bejelentés nélül építhető:
A legfeljebb 2,0 m mélységű és legfeljebb 20 m3 légterű pince építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése.

A 2m mélység konkrétan mire vonatkotik?

Ha a pincém két 15m3-es helyiségből állna ajtóval elválasztva, az ugye nem egy légtér vagy hogyan kell értelmezni a 20 m3 légteret?

Vagy másként fogalmazva:
Ilyen 20m3 légterű pincéből hányat lehet építeni egy építési telekre? Össze is érhetnek ezek, ha nincsenek egynyitva?

MajorDomus # 2019.05.16. 18:13

Légy türelemmel. 2 hónap.

bb__ # 2019.05.16. 04:24

@nanemaaa
Köszi az infót!
Közben írtam a területi főépítésznek, egyelőre még nem kaptam választ. Ha mond valamit, akkor okulásképp bemásolom ide.

nanemaaa # 2019.05.13. 09:06

bb
Tervező mit mond?
Egyébként:
OTÉK fogalommeghatározások:
120. Terasz: a rendezett terepen vagy épületrész zárófödémén kialakított helyiséghez, önálló rendeltetési egységhez vagy azok közös közlekedőihez kapcsolódó, járható szilárd burkolatú külső tartózkodótér.
Ezek szerint igencsak emberi tartózkodás céljára szolgál.

nanemaaa # 2019.05.13. 09:02

Tron
Nem.

Tron # 2019.05.11. 10:22

Sziasztok!
Szomszédom épített egy melléképületet aminek az alapterülete kb 35 nm.Telekhatáron van.Tégla épület aminek szerintem nincs megfelelő méretű alapja. Kérdésem lenne,hogy kell-e rá építési engedély vagy lenne-e bármilyen bejelentési kötelezettsége felém vagy más irányban?
Előre is köszönöm a válaszokat!

bb__ # 2019.05.09. 08:25

@MajorDomus
Köszönöm a tanácsot. Eddig még nem sikerült elérnem senkit, aki illetékes, de tovább próbálkozom.

Egy kis kiegészítés: időközben átrágtam magam a HÉSZ-en, illetve a településképi rendeleten, de egyik sem tartalmazott semmit, amiből levezethetném, hogy minek minősül a tervezett épület/építmény. Az előírt dolgokba (beépíthetőség, építménymagasság, zöldfelület, tetőfedés típusa, stb.) mind beleférek, de ezek inkább azt korlátozzák, hogy lehet-e egyáltalán építeni vagy sem, az engedélykötelességről semmit nem mondanak. Így azt gondolnám, hogy az országos rendeletekből/törvényekből kellene tudni meghatározni, hogy engedélyköteles-e vagy sem. Ezen a ponton életbe lép az első hozzászólásomban vázolt okfejtés.

Gondolom végső soron a területileg illetékes önkormányzati főépítészi társulás fogja megmondani, hogy mi a teendő, de ezek alapján elképzelni sem tudom, hogy mire lehet alapozni bármilyen állásfoglalást.

MajorDomus # 2019.05.08. 19:58

bb
nem ilyen egyszerű,a helyi rendelettől is függ.
kérdezd meg az önkormányzat épitésügyi oztályát.

RoVa # 2019.05.08. 12:35

@drbjozsef

az, hogy nekem mi a logikus (igen, a belteret számolom) nem jelenti sajnos automatikusan azt, hogy ez a jogalkotónak is ugyan úgy logikus - ergo inkább kérdezek.

bb__ # 2019.05.07. 19:41

Üdv!

Tanácsra lenne szükségem az alábbiakban. Melléképületet szeretnék építeni fából a ház mögé a következő módon:

  • le lenne betonozva egy 5m széles 11m hosszú terület, közvetlenül a ház lábazatától indítva
  • az épület három eltérő funkciójú részből állna egy közös, kis hajlásszögű kontytető alatt. A házfaltól távolodó sorrendben: (i) oldalain nyitott "terasz", ahova nyáron ki lehet ülni ebédelni, sörözni; (ii) kerti tároló, (iii) fatároló (a hátsó oldalán nyitott)
  • az épület első oszlopai a házfaltól 2m-re, hátrafelé arányosan elosztva a terület végéig futnának. Az épület szélessége (oszlopok keresztirányú távolsága) 4m, így a betonozott területen 1m széles járda futna az épület mellett
  • a kerti tároló rész a házfaltól 5,5m-re kezdődne, illetve a fatároló a terület végén 1m-t igényelne, így gyakorlatilag (az oszlopok által közrefogott távolság alapján) a terasz 3,5 * 4=14m2, a kerti tároló 4,5 * 4=18m2, a fatároló 1 * 4=4m2 lenne, összesen 36m2
  • a kontytető szélein a túlnyúlásokat úgy oldanám meg, hogy a ház irányába beereszteném a ház eresze alá, így gyakorlatilag nyerek még 2 * 4=8m2-t, ahova nem esik be az eső, a szélén pedig amennyire lehet, kivinném az említett 1m szélességű járda fölé. Nem lenne vízszintes födém, illetve a gerincmagasság nem érné el a 4,5m-t.

A kérdéseim a következők:

  • ez az épület minek minősül? Az én értelmezésemben a fedett kerti terasz (már ha létezik ilyen jogi fogalom) és a nem emberi tartózkodásra szolgáló épületek közt van valahol
  • hogyan számolandó a nettó térfogat, különös tekintettel a teraszra, illetve a tető szerkezetére? A kerti tároló részen gondolom a falak és a tető adott szelete által körülhatárolt belső térrész lenne, viszont a terasznál ez nem értelmezhető (hiszen nincsenek oldalfalak). Itt hirtelen hozzá kellene számolni a tető túlnyúlását, vagy elég csak az oszlopközöket figyelembe venni?
  • ha a túlnyúlással fedett részeket is bele kell számolni, akkor azt tartanám logikusnak, hogy a kerti tárolónál is hasonlóképpen kellene eljárni. Viszont ebből meg az következik, hogy egy tetszőleges épületnél a nettó térfogatba bele kellene számolni például a macskajárdát, ha a tető kinyúlik fölé. Ez elég irreálisnak tűnik számomra.
  • ez utóbbihoz: mivel az én esetemben lenne egy átfedés a házhoz tartozó tetővel, így az sem világos, hogy a ház vagy a melléképület nettó térfogatánál kell figyelembe venni.

Végső soron arra megy ki a dolog, hogy meg tudjam állapítani, szükséges-e építési engedélyt kérnem. Ha ez nem emberi tartózkodásra szolgáló épületnek számít, vajon belefér-e a 100m3 nettó térfogatba (más limitáló tényező nincs). Ez utóbbinál nagyon nem mindegy, hogy 55m2-rel vagy 36m2-rel számolunk.

Ha nem világos, hogy mi az elképzelés, akkor szívesen készítek egy ábrát.

Köszönöm a segítséget előre is!

MajorDomus # 2019.05.07. 19:15

A beltérre..

drbjozsef # 2019.05.07. 14:52

LÉGköbméter bruttó? LÉGköbméter a fára meg a betonra meg a cserépre?

RoVa # 2019.05.07. 14:31

Kedves hozzáértők,

gépeltem egy fél A4-es oldalnyit, majd elveszett az egész, szóval most újra és gyorsabban (hogy szerkesztésbe beleférjek):

  • a 100 légköbméter az bruttó (azaz a külméretek alapján számolódik)?
  • emiatt gondolom érdemes lapos tetőben gondolkozni, ha melléképületet szeretnék? (maximalizálandó az alapterületet) van minimum belmagasság?
  • ha a szabályoknak megfelelek (oldalkert, hátsó kert betartva, ablak párkánymagasság betartva, stb) akkor egyébként oda építem ahova akarom (kert közepére is?)
  • ha féltetővel összekötném a főépülettel, akkor az már annak a bővítése, vagy az még nem számít?
  • mitől lesz valami "nem emberi tartózkodásra alkalmas"? víz? csatorna? villany? fűtés? más?
  • ha van a kertben már egy alap nélküli fa kunyhó (ilyen obis/praktikeres) akkor azt el kell bontani mielőtt valami mást építek, vagy ezeknek a darabszáma rugalmas? esetleg helyi építési szabályzat szabályozza és nézzek utána abban?
  • ha akarok beton alapot az épületemnek, az befolyásol-e bármit?
  • és ez a bejelentési kötelezettség mentesség annyi, hogy összefogok apósommal meg jóapámmal és felrántjuk a hétvégén az épületet és senkinek nem lehet egy szava sem hozzá?

Köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat

MajorDomus # 2019.05.06. 21:39

Nem
igen

csekdisz # 2019.05.06. 09:06

Sziasztok,

két kérdésem volna, amire a kereső nem hozott eredményt.

  1. ha a nettő 100m3 térfogatba beleférő garázst építenék, de szeretnék bele szerelőaknát is, az is beleszámít a 100m3-be?
  2. szeretnék egy zöldség tárolására alkalmas különálló félpincét / vermet is. Ha úgy szeretném, hogy a garázsból lehetne lemmenni, akkor szintén egy építménynek számítana?

A válaszokat előre is köszönöm.

MajorDomus # 2019.04.26. 18:32

Mindent rögziteni fotókkal.

csubuka # 2019.04.26. 10:01

MajorDomus:

Az lesz. De egyelőre még csak az alapárok látszik. Ha folytatja akkor majd kérdezve lesz, hogy a nyílászárókat hogy tervezi.

MajorDomus # 2019.04.24. 19:15

És ha beszélnél vele?

csubuka # 2019.04.24. 10:29

nanemaa:

Nagyon szépen köszönöm!

Kiváló hír. Akkor az OTÉK-ben leírt telepítési távolság is nulla. Mivel nem "huzamosabb ideig emberi tartózkodásra" való.

Így nem igazán okoz gondot a szomszéd kerítésre épített bodegája a mi telkünk beépíthetőségével.

Annyi, hogy a most építő másik szomszédnak, aki kb 2 méterre épít finoman jelezni kell, hogy az oldalhatáros nyílászárós szabályokat tartsa be. De amúgy nem tudunk vele mit kezdeni és igazán nem árt, csak nem kellemes, hogy közel jönnek hozzánk.

nanemaaa # 2019.04.24. 05:48

Mivel a melléképítmény fogalom lényegében műtárgyakat takar (kivéve az állat ólat), így nem kell tűztávolságot tartani, mert az OTSZ szerint azt csak épületek között kell.

csubuka # 2019.04.23. 22:28

Kedves Fórumozók!

Melléképítményre a tűztávolság amit az OTSZ említ nem vonatkozik nem? Az OTK alapján mivel huzamosabb emberi tartózkodásra nem alkalmas, ezért aszerint nem kell telepítési távolságot tartani a melléképítményekkel... Persze ha lenne tűztávolság, akkor az ezt lehet felülbírálhatná.

MajorDomus # 2019.04.16. 18:34

Meg az épitési hatóság...

nanemaaa # 2019.04.16. 06:56

Szilesz
A terveződ megoldja.