CSOK igénylés


tomi1988 # 2021.03.16. 17:05

Tisztelt cím!

Feleségemmel igénybe vettük a Csók+hitelt két gyermekre, új ház építésére az Otp banknál.
A szerződésbe bele volt foglalva, hogy meg kell felelnünk az aktuális energetikai feltételeknek és megújuló energiaforrást kell biztosítanunk. Az lenne a kérdésem, hogy a napokban bevezetett 114/2021 kormányrendelet alapján, a bank ebben az esetben is elvárhatja, hogy megfeleljünk a fentiekben említett követelményeknek?
ÜDV: Tamás

drbjozsef # 2021.03.02. 05:09

A testvéred felesége neked sem közeli hozzátartozód.
Emiatt nincs értelme mást is bevonni.
Ő megveheti tőled, csak a testvéred nem, de amíg házasok, addig neki is tulajdont kell szereznie.

Meg lehet kérdezni a bankot, elfogadják-e azt a nyialatkozatot, de szerintem nem. Vagy elválnak, vagy nincs (így) csok.

eljenmajusegy # 2021.03.01. 13:23

A testverem nem felel meg a feltételeknek. Felolem mehet ahova akar.Felelotlen magatartásával veszélybe sodorta a családját , nekem pedig óriási anyagi kart okozott. Mondjuk ebben a sogornom is benne volt de neki legalább megjött az esze es elhelyezkedett dolgozni , de az öcsém csak válogat es alkalmi munkákból "el".

eljenmajusegy # 2021.03.01. 13:19

Koszi szépen. Akkor meg vagy elválnak vagy átmenetileg valaki másnak eladom a hazat es attól veszi meg ha benne akarnak maradni. Most fizettem ki helyettük kétmillió forintot hogy megszabaduljanak(megszabaduljunk) a vegrehajtastol , ez a minimum amit megtehetnek.
Ha a ferjemnek ajandekozom a hazat tole sem veheti meg?

drbjozsef # 2021.03.01. 13:11

Szerintem az a rendeletnek nem felel meg.

De nem is lenne logikusabb, hogy ha már ott él, akkor ő is tulajdont szerezzen? Vegyék meg közösen, legyen akkora része a testvérednek, mint a lakrésze aránya.

eljenmajusegy # 2021.03.01. 12:25

@drbjozsef , koszi.
Kulonelesi nyilatkozatot tettek het evvel,ezelott. Ugy elnek kulon hogy a sogornom a gyerekekkel a " nagy" hazban , a testverem meg -az egy teto alatt talalhato - kulon kis lakreszben. A koltsegeket kozosen fizetik.

drbjozsef # 2021.03.01. 05:18

eljenmajusegy

Hogy élnek egy ingatlanban "külön"?

Egyébként ha a többi feltételnek megfelel, akkor megveheti az exsógornőd, csak közeli hozzátartozó nem lehet az eladó.

De csak akkor, ha a "különélő" és a (volt) azt jelenti : el is váltak. Ha ugyanis házasok még, akkor kötelező mindkettejüknek tulajdont szerezniük az ingatlanban, de a testvéred már közeli hozzátartozód, tehát kizárt a rendelet szerint.

eljenmajusegy # 2021.02.28. 22:47

Tisztelt szakértők!
Az ingatlanomban lakik a testverem es a kulon elo felesége ,plusz a gyerekeik. A (volt) sogornom szeretne a falusi CSOK-kal megvenni tőlem a hazat.
Lehetséges ez? Vagy mi közeli hozzátartozók vagyunk?En szeretnek a haztol megszabadulni , de őket nem akarom elküldeni(iskola , munkahely , minden helyben van)

drbjozsef # 2021.02.24. 05:13

Hallottam olyat, hogy van olyan bank aki igy is megadja a falusi csokot. Mit tudnánk csinálni

Vagy megkérdezed melyik ez a bank attól, akitől "hallottad", vagy megkeresed magad.

Akár a tulajdoni lap, akár az épületfeltüntetés eltérése a valóságos állapotoktól kizáró ok. Rendezni kell - ha egyáltalán lehetséges. Ha nem lehet, akkor ne vedd meg, vagy csok nélkül leszel kénytelen megvenni.

csabi7008 # 2021.02.23. 16:50

5-6 szász ezer forint rosszul irtam

csabi7008 # 2021.02.23. 16:48

Kedves fórumozók! Segítséget szeretnék kérni falusi csok igénylése ügyében. Egy lakást szeretnén vásárolni, melynek árában meg is alkudtunk az eladóval. A falusi csok minden feltételének megfelalünk, azonban most a földhiveteli tulajdoni lapnál, térképnél derült ki, hogy a lakáshoz tartozó azzal egybeépített nyárikonyha, kamra,gazdasági épület nem szerepel a földhivatalban. A banknál azt mondták ez kizáró ok, ezt a földhivatalnál be kell hivatalosan jegyeztetni,emyl kb.5-6 ezer forint. Hallottam olyat, hogy van olyan bank aki igy is megadja a falusi csokot. Mit tudnánk csinálni,

drbjozsef # 2021.01.22. 08:23

Luca81,

Nem.

Használt lakás vásárlásához CSOK csak akkor jár, ha az adásvételkor 100% tulajdonrészt szerzel. Nem az, hogy a VÉGÉN 100% tulajdonrészed legyen, hanem hogy egyszerre vegyél meg 1/1 tulajdont. Résztulajdon vásárlásához nem igényelhető.

Pár hete kértem banktól erről állásfoglalást, de sajnos megerősítettek a fentiekben.

Esetleg megoldás lehet, hogy eladod a részedet valakinek (aki nem közeli hozzátartozód), és egyszerre a testvéredtől és ettől a személytől veszed meg a lakást. Sajnos ez ugye illeték ésvagy adófizetéssel is járhat, szóval érdemes számolni, nem biztos, hogy megéri.

Luca81 # 2021.01.22. 06:36

Tisztelt Szakértő!
Édesanyám halála után a szülői ház fele-fele arányban testvéremre és rám kerül hagyatékkal. Férjem szeretné majd megvenni testvéremtől a fele részt és odaköltöznénk. Kérdésem az lenne, hogy jogosultak vagyunk-e CSOK-ra (kettő meglévő gyermek van)ebben az esetben? Köszönöm szépen előre is a válaszát!

drbjozsef # 2021.01.21. 05:58

Zsókaa,

A kormányrendeletben erre vonatkozó kitétel nincsen, elvileg minden további nélkül igényelhető CSOK erre is.

Mivel az önkormányzattal fogsz szerződést kötni, leginkább velük kell tisztázni, hogy nem sima sablonszerződés szerint menne a dolog, és megfelelnek-e nekik a feltételek. (például, hogy az igénylés időt vesz igénybe, megfelelő határidők kellenek).

A CSOK ügyintézést a bankok végzik első fokon, keress egyet, és kérdezd meg, hogy van-e valami kizáró feltétel szerintük, ha van, jelöljék meg a rendelet passzusát.

Zsókaa # 2021.01.20. 13:43

Tisztelt Szakértők!

Önkormányzati bérlakás megvásárlására is igénybe vehetem a CSOK-ot? Egyedül álló, egy gyermekes szülő vagyok (35 fölötti)
Köszönöm előre is a választ!

drbjozsef # 2020.10.31. 06:55

Facek,

Bár szigorúan nézve a törvényt, lehetne mondani, hogy nem jár, mert a személyi feltételeknél nem veszi külön a vásárlást és a bővítést, de ez egészen biztosan nincs így, ez teljesen értelmetlen kikötés lenne.

Bővítés esetén senkinek semmi köze hozzá hogy a tulajdonodban álló lakásnak ki volt az eladója.

Vagyis lehet ilyen belső rendelkezése a banknak, arra hivatkozva elutasíthatnak, de ez nonszensz lenne szerintem.

HA bővítéshez kérted, és azt utasították el ezzel a hivatkozsással, akkor két dolgot tehetsz.

Én a helyedben egyrészt elkérném a banktól a azt a saját szabályzatot, bár ezt nem biztos hogy kiadják.

Másrészt, a kérelem elutasításával szemben a kormányhivatalnál lehet fellebbezni. Ha a rendelet szerint jár nektek a CSOK, akkor a bank szerintem nem tagadhatja azt meg valami belső utasításra hivatkozva, a kormányhivatal majd felülbírálja, és helyre teszi őket.

Mondom : HA tényleg jár a CSOK, az összes feltételt nézve.

drbjozsef # 2020.10.31. 06:49

Facek,

Már megint teljesen mást írsz, mint elsőre.

Azt írtad :

azzal utasították el a bankok, hogy a közeli hozzátartozótól történő ingatlan vásárlása kizáró ok

Ez teljesen igaz. Ha VÁSÁRLÁSHOZ kéred a CSOK-ot, akkor nem jár hozzátartozó eladó esetén.

De ennek semmi köze ahhoz, hogy ha már megvetted, és bővítenéd, akkor ne járna a CSOK. Ez már nem vásárlás.

Ha a Ti tulajdonotok, és a rendelet feltételeinek ti is és a bővítés is megfeleltek, akkor jár a CSOK. De ezek a feltételek nem egyszerűek, például bővítés esetén csak a még hátralévő munkákhoz igényelhető, utólag nem.

Nézd meg a feltételeket összefoglalva pl. itt :

https://hitelnet.hu/csok-bovitesre/

Facek # 2020.10.30. 21:12

drbjozsef köszönöm a választ!
Esetünkben 76 éves édesapánk egyedül maradt a házában, ami nagy volt számára. Mi megvettük a házat tőle szabályos szerződéssel úgy, hogy vettünk neki egy kisebb lakást, ahová elköltözött, a különbözetet kifizettük. Ezután fogtunk bele a használt lakás bővítésébe és a meglévő két gyerek után igényeltük a CSOK-ot, de nem kaptunk kedvezményt, bár teljesen különálló (bejegyzett) ingatlanunk van...
Nem teljesen világos számomra, hogy mennyivel jobb az államnak egy osztatlan közös tulajdont támogatni (tetőtér beépítés) mint a rokontól vett és szabályosan átírt önálló ingatlant...?
Úgy érzem valahogy megbicsaklik a törvényalkotók szándéka ebben a szituációban, de legalább is az igen divatos "kettős mércét" látom a rendeletben...


Már folyó kivitelezéshez 2 gyermek után igényelt CSOK-ot azzal utasították el, 2020 közepén, hogy a szül?t?l való ingatlan vásárlása kizáró ok

drbjozsef # 2020.10.29. 08:36

A tervezett új rendeletben kifejezetten több generációs családi házakról (emeletráépítés) tesznek említést, ami nyilvánvalóan közeli hozzátartozóktól történő vásárlást jelent.

Nem, ez is tévedés. Emeletráépítésre eddig is járt CSOK (a 16/2016 szerinti), az újdonság, hogy tetőtérbeépítésre is fog járni - arra eddig nem járt.

Mindkét esetben önálló, új lakás létesítése a feltétel, ilyenkor nem "vásárolsz" (akár közeli hozzátartozótól), hanem a szerzés jogcíme "hozzáépítés", (Ptk.5:68.§) és ezáltal jön létre az osztatlan közös tulajdon.

drbjozsef # 2020.10.29. 08:32

Facek,

Saját szabályzat nélkül is igazuk van, ugyanis benne van a CSOK rendeletben - mind a kettőben :

16/2016 Korm.rendelet 25.§ (2)
(új építésű/építkezés esetén)

és

17/2016 Korm.rendelet 14.§ (3) "c" pont.
(használt vásárlása esetén).

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Facek # 2020.10.29. 07:38

Tisztelt Cím!
2 gyermek után beadott CSOK igényünket 2020 közepén azzal utasították el a bankok, hogy a közeli hozzátartozótól történő ingatlan vásárlása kizáró ok.... (ezt a saját szabályzatukra való hivatkozással tették)
A kormányrendeletben ilyen utalást nem láttunk, de a már folyó munkákra CSOK-ot még sem kaptunk!
A tervezett új rendeletben kifejezetten több generációs családi házakról (emeletráépítés) tesznek említést, ami nyilvánvalóan közeli hozzátartozóktól történő vásárlást jelent.
Kérdésem: kihez és mikor fordulhatunk felülvizsgálati kérelemmel, a saját CSOK igényünk érvényesítésére?
Tisztelettel várom állásfoglalásukat!


Már folyó kivitelezéshez 2 gyermek után igényelt CSOK-ot azzal utasították el, 2020 közepén, hogy a szül?t?l való ingatlan vásárlása kizáró ok

László89 # 2020.10.07. 15:09

Üdv. A problémánk a következő. 2 meglévő gyermekre igényeltünk falusi csok-ot felújításra, követelményeknek megfeleltünk a szerződést már alá írtuk közben kiderült hogy úton van a 3 gyermek. Bankkal felvettük a kapcsolatot de konkrétumot még nem tudtak mondani. Törölhető a szerződés és utána módosítható 3 gyermekre? Ha igen ez kb mennyi időt vesz igénybe? Gondolom nem sokan járnak ebben a cipőben. Felújítást még nem kezdtük meg. Válaszokat előre is köszönöm

drbjozsef # 2020.09.24. 05:49

pruzsifarkas,

17/2016.Korm.r.

5.§
...
7.lakás: a lakhatás feltételeinek megfelelő, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel, amely rendelkezik legalább:

  1. 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel - ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
  2. közműves villamos energia szolgáltatással,
  3. egyedi fűtési móddal,
  4. közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
  5. közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van;

...

19/C.§ (1) Ha az igénylő ezen alcím szerint lakás korszerűsítésére családi otthonteremtési kedvezményt igényel, a lakásnak a kérelem benyújtásának időpontjában az 5. § (1) bekezdés 7. pontja szerinti feltételek közül elegendő az a) alpont szerinti feltételnek - a fürdőhelyiség és a WC kivételével - megfelelnie.
(2) Az (1) bekezdés esetén az igénylő a kérelem benyújtásakor teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatban vállalja, hogy a lakás legkésőbb a korszerűsítést követően az 5. § (1) bekezdés 7. pontja szerinti feltételeknek eleget tesz.

Egy lakószoba és egy főzőhelyiség kell, és igen, ha nincs, vigyetek oda egy PB palackos tűzhelyet. Ennyi elég az igényléshez - DE a korszerűsítés után meg kell felelni
az összes pontnak, árammal, vízzel. De ha jól értelek ez nem lehet gond, csak rendezni kell a tartozásokat.

(bár ha nagyon szigorúan értelmezzük a törvényt, még a pb palack sem kell, csak "főzőhelyiség", vagyis a konyha, akár üresen is. Tüzet lehet rakni a szoba közepén is.)

Költségvetést passzolom, szerintem nem foglalkoznak vele annyira, pláne ha azt állítod, hogy saját munkában is kiviteleztek. (új építésű budapesti lakásra simán elfogadták a napokban a 250e Ft négyzetméterárat építkezéshez, miközben inkább 800e körül van a környéken a társasházi projekteknél az eladási ár)

drbjozsef # 2020.09.24. 05:33

sz.ö.,

Ha vásárolja (és nem árverésen veszi), akkor amúgy is rendezniük kell ezt az adásvételiben, és az előlegből rendeznie kell ezt még az eladónak. Vagy ahogy megegyeznek. De itt jogutódja lesz visszterhes átruházásnál a vevő, úgyhogy amúgy sem hivatkozhat az eredeti szerzésmódra.

Szomorú örökös # 2020.09.24. 05:26

pruzsifarkas

Az ingatlanból korábbi tartozás miatt ki vannak kötve a közművek. A víz ellátáson szűkítő van.

Nekem laikus olvasóként eléggé gyanús, hogy a közműszolgáltatók semmit nem fognak visszakötni, amíg a tartozásokat nem rendezitek. Biztos, hogy megéri ilyen gázos ügyletbe belemenni? :-O Az ára nem minden, meg kell nézni mindig, hogy miért olyan olcsó.